A honosítás folyamatát alapvetően meghatározza, hogy melyik országban szeretnénk autót vásárolni. A Svájcból behozott járművek magyarországi honosítása eltér a más országokból behozott autókéval, ezért összeszedtük azokat a dolgokat, melyekkel nem árt tisztában lenni mielőtt beleszeretünk egy svájci autóba.

Az ügyintézés során tapasztalható különbségeket az okozza, hogy Svájc nem része az EU-nak, ezért szükséges vámot és ÁFA-t is fizetni. Ezek mellett minden EU-n kívüli ország esetében igaz, hogy kötelező a származás ellenőrzése is.
A honosításra vonatkozó szabályzatban többször találkozhatsz a “közösségi jármű” kifejezéssel, ez a kormányhivatal meghatározása szerint a következőt jelenti: “Az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban, részes államban, továbbá Svájcban nyilvántartásba vettem forgalmi engedéllyel és rendszámmal ellátott járművek összefoglalóan a “közösségi jármű” fogalomkörébe tartoznak”.

A honosítás lépései a következők:

 • Az Okmányirodában kell kérvényezned a származás ellenőrzést
 • Ezután eredetiségvizsgálatra is kell vinni a járművet.
 • Műszaki vizsgáztatás,melynek menetéről és a szükséges okmányokról ebben a korábbi bejegyzésünkben olvashatsz ide kattintva.
 • Vámkezelés: erre akkor van szükség, ha az EU-n kívüli országból érkezik az autó, tehát a Svájcból behozott autó esetében is. A vám, az áfa és a regisztrációs adó fizetését a Vámhivatalnál kell intézned.
 • Kötelező biztosítás:enélkül nem helyezik forgalomba a járművet.
 • Okmányirodai ügyintézés,forgalomba helyezés:2014 óta vagyonszerzési illetéket is kell fizetnünk. Az új rendszámot és a magyar forgalmi engedélyt is itt fogod tudni átvenni.A törzskönyv készítését szintén itt kell megrendelni,de ezt csak később postázzák a címedre.

Mennyibe kerül mindez?

 • származás ellenőrzés: 10.900 Ft
 • eredetiségvizsgálat: 17.000 és 20.000 Ft
 • műszaki vizsga: 16.290 Ft
 • egyedi forgalomba helyezés: 22.800 Ft
 • a regisztrációs adó: nagysága függ gépkocsik esetében a hajtóanyag fajtájától, a környezetvédelmi besorolástól és a forgalomba helyezés dátumától. Ezzel a kalkulátorral könnyen kiszámolhatod.
 • vám és áfa: alapvetően a jármű katalógusárától függ(nem számít mi van a számlán), az áfa 27% a vám 10%.
 • kötelező biztosítás:érdemes több biztosítótól ajánlatot kérni
 • vagyonszerzési illeték: a jármű teljesítményétől és a forgalomba helyezés dátumától függ
 • forgalmi engedély 6000 Ft,törzskönyv 6000 Ft,egy pár rendszámtábla 8500 Ft, összesen 20.500 Ft

Egyedi esetek

Természetesen vannak olyan egyedi esetek, amikor némiképp módosulhat az ügyintézés folyamata, és így az összegek is. Ilyen például, ha az autót az EU-n belül már vámkezelték, ebben az esetben itthon már ezt nem kell újra elintézni. Gyakori eset, hogy Németországban végzik el a vámkezelést, a 19%-os ÁFA miatt.
Előfordulhat az is, hogy Svájcból szeretnél hazaköltözni és a korábban ott vásárolt autódat is hoznád magaddal. Ilyenkor lehetőséged van vám és áfa mentességet kérni, Ehhez az alábbiakat kell megfelelő dokumentumokkal igazolni:

 • életvitel szerűen legalább egy évig Svájcban éltél.Amivel igazolható: kantoni igazolás,tartózkodási engedély,munkáltatói igazolás,közüzemi számlák,lakás szerződés stb
 • legalább fél éve a Te tulajdonod a jármű. Amivel igazolható:forgalmi engedély
 • végleg hazatelepültél Amivel igazolható:rendelkezel magyar lakcímkártyával

Csak mindhárom feltétel együttes teljesülése esetén engedélyezik vám és ÁFA mentesen a honosítást.Fontos tudni,hogy a forgalomba helyezést követő egy évben csak Te lehetsz az üzembentartó és nem adhatod el az autót! Ellenkező esetben meg kell fizetni a vámot és az ÁFA -t, és még büntetést is kiszabnak!

Ha megkímélnéd magad a sorban állástól…

Nem kell hosszú órákat töltened az ügyintézéssel, mi elintézzük helyetted!

Kattints ide a részletekért

Szeretnéd, hogy soron kívül értesítsünk, ha új bejegyzést írtunk?

Kérlek, add meg adataid és elküldjük Neked ajándékba ezt is: “Gyakori kérdések és válaszok a vizsgáztatásról”

7 hozzászólás a(z) “Így honosítsd a svájci autódat” bejegyzéshez

 1. Életvitel szerűen élünk Németországban. Szeretnénk hazavinni honosítani, az autóinkat. Ki kell fizetnem a vagyonszerzési adót? Köszönöm!

 2. Szia ! Érdeklődni szeretnék hogy vettem egy Svájci VW Golf 4 GTI-t ami 2001-es évjáratu hogy mennyibe kerül egy ilyen autó forgalomba helyezése itthon ? Kompletten rendszámmal névre írva ?
  Előre is köszönöm !
  Tamás

  • Kedves Tamás!
   A költségek kiszámításához az alábbiakra van szükség:első forgalomba helyezés napja,hengerűrtartalom,benzin/diesel,teljesítmény,környezetvédelmi besorolás.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 3. Amennyiben ervenyes ram a 3 feltetel, akkor csak egy svajci ideiglenes rendszamot kell vegyek, ill. ki kell jelentsem? Ilyen coc es eur1- papirokrol beszelgetnek nekem. Kellennek azok nekem,ha magyarban intezetem a pairokat nem pedig nemetben?
  Üdv
  Adam

  • Kedves Ádám!
   Nem szükséges ideiglenes rendszám eur1 és coc papír sem.Önnek kell igazolnia,hogy megfelel a vámmentes vámkezelés feltételeinek.A rendszámot visszaküldheti utólag is postán.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.