A honosítás folyamatát alapvetően meghatározza, hogy melyik országban szeretnénk autót vásárolni. A Svájcból behozott járművek magyarországi honosítása eltér a más országokból behozott autókéval, ezért összeszedtük azokat a dolgokat, melyekkel nem árt tisztában lenni mielőtt beleszeretünk egy svájci autóba.

Az ügyintézés során tapasztalható különbségeket az okozza, hogy Svájc nem része az EU-nak, ezért szükséges vámot és ÁFA-t is fizetni. Ezek mellett minden EU-n kívüli ország esetében igaz, hogy kötelező a származás ellenőrzése is.
A honosításra vonatkozó szabályzatban többször találkozhatsz a “közösségi jármű” kifejezéssel, ez a kormányhivatal meghatározása szerint a következőt jelenti: “Az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban, részes államban, továbbá Svájcban nyilvántartásba vettem forgalmi engedéllyel és rendszámmal ellátott járművek összefoglalóan a “közösségi jármű” fogalomkörébe tartoznak”.

A honosítás lépései a következők:

 • Az Okmányirodában kell kérvényezned a származás ellenőrzést
 • Ezután eredetiségvizsgálatra is kell vinni a járművet.
 • Műszaki vizsgáztatás,melynek menetéről és a szükséges okmányokról ebben a korábbi bejegyzésünkben olvashatsz ide kattintva.
 • Vámkezelés: erre akkor van szükség, ha az EU-n kívüli országból érkezik az autó, tehát a Svájcból behozott autó esetében is. A vám, az áfa és a regisztrációs adó fizetését a Vámhivatalnál kell intézned.
 • Kötelező biztosítás:enélkül nem helyezik forgalomba a járművet.
 • Okmányirodai ügyintézés,forgalomba helyezés:2014 óta vagyonszerzési illetéket is kell fizetnünk. Az új rendszámot és a magyar forgalmi engedélyt is itt fogod tudni átvenni.A törzskönyv készítését szintén itt kell megrendelni,de ezt csak később postázzák a címedre.

Mennyibe kerül mindez?

 • származás ellenőrzés: 10.900 Ft
 • eredetiségvizsgálat: 17.000 és 20.000 Ft
 • műszaki vizsga: 16.290 Ft
 • egyedi forgalomba helyezés: 22.800 Ft
 • a regisztrációs adó: nagysága függ gépkocsik esetében a hajtóanyag fajtájától, a környezetvédelmi besorolástól és a forgalomba helyezés dátumától. Ezzel a kalkulátorral könnyen kiszámolhatod.
 • vám és áfa: alapvetően a jármű katalógusárától függ(nem számít mi van a számlán), az áfa 27% a vám 10%.
 • kötelező biztosítás:érdemes több biztosítótól ajánlatot kérni
 • vagyonszerzési illeték: a jármű teljesítményétől és a forgalomba helyezés dátumától függ
 • forgalmi engedély 6000 Ft,törzskönyv 6000 Ft,egy pár rendszámtábla 8500 Ft, összesen 20.500 Ft

Egyedi esetek

Természetesen vannak olyan egyedi esetek, amikor némiképp módosulhat az ügyintézés folyamata, és így az összegek is. Ilyen például, ha az autót az EU-n belül már vámkezelték, ebben az esetben itthon már ezt nem kell újra elintézni. Gyakori eset, hogy Németországban végzik el a vámkezelést, a 19%-os ÁFA miatt.
Előfordulhat az is, hogy Svájcból szeretnél hazaköltözni és a korábban ott vásárolt autódat is hoznád magaddal. Ilyenkor lehetőséged van vám és áfa mentességet kérni, Ehhez az alábbiakat kell megfelelő dokumentumokkal igazolni:

 • életvitel szerűen legalább egy évig Svájcban éltél.Amivel igazolható: kantoni igazolás,tartózkodási engedély,munkáltatói igazolás,közüzemi számlák,lakás szerződés stb
 • legalább fél éve a Te tulajdonod a jármű. Amivel igazolható:forgalmi engedély
 • végleg hazatelepültél Amivel igazolható:rendelkezel magyar lakcímkártyával

Csak mindhárom feltétel együttes teljesülése esetén engedélyezik vám és ÁFA mentesen a honosítást.Fontos tudni,hogy a forgalomba helyezést követő egy évben csak Te lehetsz az üzembentartó és nem adhatod el az autót! Ellenkező esetben meg kell fizetni a vámot és az ÁFA -t, és még büntetést is kiszabnak!

Ha megkímélnéd magad a sorban állástól…

Nem kell hosszú órákat töltened az ügyintézéssel, mi elintézzük helyetted!

Kattints ide a részletekért

Szeretnéd, hogy soron kívül értesítsünk, ha új bejegyzést írtunk?

Kérlek, add meg adataid és elküldjük Neked ajándékba ezt is: “Gyakori kérdések és válaszok a vizsgáztatásról”

85 thoughts on “Így honosítsd a svájci autódat

 1. Életvitel szerűen élünk Németországban. Szeretnénk hazavinni honosítani, az autóinkat. Ki kell fizetnem a vagyonszerzési adót? Köszönöm!

  • Svájci saját de lízinges autót szeretnék honosítani. Erre milyen szabályok vonatkoznak? Kell vámot áfát fizetni? 2015 BMW X5 M50
   Köszönöm!

   • Kedves József!
    Lízinges autót nem lehet honosítani.Le kell zárni a lízingszerződést és a forgalmiból töröltetni az erre utaló bejegyzést.Ha nem hazatelepülőként honosítja az autót,akkor vámot és áfát is fizetni kell.
    Üdvözlettel:Bognár Béla

 2. Szia ! Érdeklődni szeretnék hogy vettem egy Svájci VW Golf 4 GTI-t ami 2001-es évjáratu hogy mennyibe kerül egy ilyen autó forgalomba helyezése itthon ? Kompletten rendszámmal névre írva ?
  Előre is köszönöm !
  Tamás

  • Kedves Tamás!
   A költségek kiszámításához az alábbiakra van szükség:első forgalomba helyezés napja,hengerűrtartalom,benzin/diesel,teljesítmény,környezetvédelmi besorolás.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 3. Amennyiben ervenyes ram a 3 feltetel, akkor csak egy svajci ideiglenes rendszamot kell vegyek, ill. ki kell jelentsem? Ilyen coc es eur1- papirokrol beszelgetnek nekem. Kellennek azok nekem,ha magyarban intezetem a pairokat nem pedig nemetben?
  Üdv
  Adam

  • Kedves Ádám!
   Nem szükséges ideiglenes rendszám eur1 és coc papír sem.Önnek kell igazolnia,hogy megfelel a vámmentes vámkezelés feltételeinek.A rendszámot visszaküldheti utólag is postán.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 4. Szia,
  Vettem egy 30 éves autót svájcban amit később szeretnék OT vizsgára küldeni. Azt halottam, hogy ha kikérem rá a veterán előminősítést akkor nem kell vámot és áfát fizetnem rá a behozatalkor. Igaz ez? Behozatal után van valamilyen időkorlát amin belül lekell OT viszgáztatnom az autót?

  Köszönöm a segítséget

 5. Üdvözlöm!

  Svájci saját autót szeretnék eladni. Nem tudom melyik a jobb megoldás, ha igy külföldi papirokkal árulom az autot, vagy elöször honositom a nevemre, mivel közben hazatelepultem, és utánna adom el! Milyen különbözeti költségek lehetnek a két eladás között ? Egy BMW X3- 3000-es diesel 190kw-os autorol van szó 2011 novemberben lett forgalomba helyezve, 6-os környezetvédelmi besorolasban, ha ez fontos.
  Elöre is köszönöm!
  Ivan

  • Kedves Iván!
   A költségek szempontjából nincs különbség a két megoldás között.Tapasztalat szerint könnyebb eladni az autót ha már forgalomba van helyezve.A költségek vám és Áfa fizetésén felül:
   származásellenőrzés 10 500 Ft
   eredetiségvizsga 20 000 Ft
   műszaki vizsga 39 090 Ft
   forgalmi engedély 6 000 Ft
   törzskönyv 6 000 Ft
   rendszám 8 500 Ft
   vagyonszerzési illeték 142 500 Ft
   regisztrációs adó 125 333 Ft
   ügyintézési díj nettó 38 000 Ft
   összesen 395 923 Ft
   Üdvözlettel:Bognár Béla

   • Kedves Bela!
    Ha svajcbol koltozok haza es mind a harom faltetel meg van a regisztracios adot akkor is ki kell fizetni?

    Valaszat elolre is koszonom!

     • Kedves Béla!
      Svájcból importált lejárt műszakis, Subaru Outback (2001-es, 3.0 l-es) Eur 3-as autót szeretnék megvenni. Milyen katalógus árral kell számolni ebben az esetben? Illetve mennyibe kerülne a forgalomba helyezés a teljes körű ügyintézéssel együtt?
      Köszönöm.
      Üdv,
      János

     • Kedves János!
      A katalógus ár kb 1500-2000 Euro lehet.Ez alapján kell 10% vámot és 27% Áfát fizetni.
      További költségek:
      származásellenőrzés 10 500 Ft
      eredetiségvizsga 18 500 Ft
      műszaki szemle/vizsga 39 090 Ft
      forgalmi engedély 6 000 Ft
      törzskönyv 6 000 Ft
      rendszám 8 500 Ft
      vagyonszerzési illeték 117 000 Ft
      regisztrációs adó 240 000 Ft
      ügyintézési díj nettó 38 000 Ft
      összesen 483 590 Ft
      Üdvözlettel:Bognár Béla

 6. Szia azt szeretnèm meg tudni hogy letudom vàmoltatni az autot hogy ha nem az èn nevemen van?kösszönöm előre is a vàlaszt.

 7. Szia,

  Svajcban elek, vettem egy hasznalt szemelyautot. El akarom adni a magyar cegemnek. Vagy a magyar cegem lizingelne..?! Milyen tanacsot tudsz adni?

  • Kedves Balázs!
   A magyarországi forgalomba helyezés szempontjából mindegy,mert mindkét esetben ki kell fizetni a vámot,áfát,regisztrációs adót stb.A többi kérdésben egy könyvelőt érdemes megkeresni.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 8. Tisztelt Bognár Béla !
  2006-os évjáratú Ford Mondeo 2000ccm dizel
  Svájc -bol
  Mennyibe kerülne üzembe helyezni ,teljes ügyintézéssel.
  Válaszod előre is köszönöm : László

  • Kedves László!
   A költségek Euro4 85 kw-os motor esetén:
   10% vám,27% Áfa
   származásellenőrzés 10 500 Ft
   eredetiségvizsga 18 500 Ft
   műszaki szemle/vizsga 39 090 Ft
   forgalmi engedély 6 000 Ft
   törzskönyv 6 000 Ft
   rendszám 8 500 Ft
   vagyonszerzési illeték 46 750 Ft
   regisztrációs adó 77 400 Ft
   ügyintézési díj nettó 38 000 Ft
   összesen Svájci 250 740 Ft
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 9. Másfél éve Svájcban tartózkodom az autó 1 éve nevemen van hazatelepulokent vám és áfa menteseget szeretnék kérni a következő kérdés a lakcim kártyám már 10 éve egy nem is adtam le mikor ki települtem így ha igazolóm hogy hazatelepulok a lakcim kártyát elfogadjak?

   • És ha osszesegeben sikerül vám és áfa mentséget igényelni mennyibe kerülne a honosítás ez egy 2002 audi a6 2.4 v6 benzin euro 4 besorolásal

    • A költségek:
     származásellenőrzés 10 500 Ft
     eredetiségvizsga 18 500 Ft
     műszaki szemle/vizsga 39 090 Ft
     forgalmi engedély 6 000 Ft
     törzskönyv 6 000 Ft
     rendszám 8 500 Ft
     vagyonszerzési illeték 81 250 Ft
     regisztrációs adó 106 000 Ft
     ügyintézési díj nettó 38 000 Ft
     összesen 313 840 Ft

 10. Tisztelt Bognár Béla !
  Svájcból szeretnék hozni e Renault Zoe, teljesen elektromos személygépkocsit a kérdésem csak az lenne, hogy ÁFA-t és vámot ezekre az autókra is ugyanúgy kell fizetni, mint egy benzines vagy dízel autóra? Vagy van valami kedvezmény?

  Válaszát előre is köszönön!

  Üdv! Gyula

 11. Üdvözlöm,

  Svájcból, Zürich mellöl szeretnék behozatni egy 2012-es Volvo V50 Kombi 2.0 D3 Momentum tipusu autot. Teljeskörü ügyintézés szállítással forgalomba helyezéssel mennyibe kerül, és milyen határidövel lehetséges?

  Köszönettel: Milan

  • Kedves Milan!
   Az autó szállítását nem tudjuk vállalni.
   A származásellenőrzési eljárás miatt a határidő kb 1 hónap.
   A költségek a vám és ÁFA fizetésén felül:
   származásellenőrzés 10 500 Ft
   eredetiségvizsga 18 500 Ft
   műszaki vizsga 39 090 Ft
   forgalmi engedély 6 000 Ft
   törzskönyv 6 000 Ft
   rendszám 8 500 Ft
   vagyonszerzési illeték 71 500 Ft
   regisztrációs adó 65 675 Ft
   ügyintézési díj nettó 38 000 Ft
   összesen 263 765 Ft
   Üdvözlettel:Bognár Béla

   • Kedves Béla!
    Köszönöm a válaszát, az összeg és a határidő, amit írt abszolút megfelelő, de akkor ha jól értem, csak onnantól vállalnák az ügyintézést, ha itt az autó és levámoltattam, illetve kifizettem az ÁFA-t, mert ezeket nem vállalják?

 12. Üdv!

  Svájcból 2008.12. havi Peugeot 308 sw 1.6 16v benzin Euro 4 motorral teljes ügyintézés és Magyarországi forgalomba helyezés mennyibe kerülne. Előre is köszönöm az infot.

  • Kedves Laci!
   A költségek vám és ÁFA fizetésén felül 88 kw-os motor esetén:
   származásellenőrzés 10 500 Ft
   eredetiségvizsga 18 500 Ft
   műszaki szemle/vizsga 39 090 Ft
   forgalmi engedély 6 000 Ft
   törzskönyv 6 000 Ft
   rendszám 8 500 Ft
   vagyonszerzési illeték 48 400 Ft
   regisztrációs adó 67 150 Ft
   ügyintézési díj nettó 38 000 Ft
   összesen 242 140 Ft
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 13. Kedves Béla!
  Svájcból szeretnék hazahozni egy Alfa Romeo Brerat. Az autó paraméterei: 2010 évjárat/200 Le/1742 cm3. Milyen költségekkel kell számolnom?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,
  János

  • Kedves János!
   A költségek a vám és áfa fizetésén felül:
   származásellenőrzés 10 500 Ft
   eredetiségvizsga 18 500 Ft
   műszaki szemle/vizsga 39 090 Ft
   forgalmi engedély 6 000 Ft
   törzskönyv 6 000 Ft
   rendszám 8 500 Ft
   vagyonszerzési illeték 95 550 Ft
   regisztrációs adó 35 550 Ft
   ügyintézési díj nettó 38 000 Ft
   összesen 257 690 Ft
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 14. Kedves Béla!
  Svajcbol hoznek be 2005-os, 2.5i Subarut, ára 6000 EUR. Mennyibe kerülne osszesen honositva, névre itatva?
  Köszönöm.
  János

  • Kedves János!
   A 10% vám +27% Áfa kb 1782 Euro*320= 570240 Ft
   További költségek Euro3 121kw-os motor esetén:
   származásellenőrzés 10 500 Ft
   eredetiségvizsga 20 000 Ft
   műszaki szemle/vizsga 39 090 Ft
   forgalmi engedély 6 000 Ft
   törzskönyv 6 000 Ft
   rendszám 8 500 Ft
   vagyonszerzési illeték 78 650 Ft
   regisztrációs adó 191 000 Ft
   ügyintézési díj nettó 38 000 Ft
   összesen 397 740 Ft
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 15. Kedves Béla!

  Svájcból települnék haza 5 év után de 2 autóm van (nyári és téli), mind a kettőt haza tudom hozni vám és áfamentesen?

  Köszönöm,

  Zoli

 16. Tisztelt Bognár Úr
  Svájcból szeretrnék teherautót hazahozni,Erre az esetre mi vonatkozik?
  Tisztelettel Zoltán

  • Kedves Zoltán!
   Vámot és Áfát kell fizetni.Regisztrációs adót nem kell fizetni.Ha Ön egyéni vállalkozó,vagy cége van akkor vagyonszerzési illetéket sem kell fizetni.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 17. Üdvözlet,
  Szeretnék Svájcból egy Opel Insigniat hazavinni a családba ajándékba. Jelenleg be van vonva az autó egy másik rendszam mellé amit szeretnék majd tovább használni. A kérdésem az lenne hogy a német határon vám és áfa kezeltetem a kocsit akkor ott azután ideiglenes német rendszamot fognak adni {számomra idealisabb} vagy a Svájci rendszammal kell hogy tovább menjen az autó. Milyen papírok kellenek a német hataron a vám és áfa ügyintezeshez magánszemély esetén. Melyik határt ajánlott? A kantonomtol kell e valamilyen export papírt kérni?köszönöm

  • Kedves Kálmán!
   Svájci autóra nem fognak adni német rendszámot,ha szükséges akkor ezt még Svájcban kell kérnie.A vámkezeléshez az autó papírjai és személyes okmányok kellenek.A magyarországi ügyintézéshez jó ha megvan a vizsgaigazolás.A határállomások közt nincs jelentős különbség.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

   • Kedves Béla,

    Köszönöm szépen a segítségét és a válaszát.
    Elindítottam az export bürokratikus folyamatot a svájci oldalról (valamint a német oldalt is elindítva) és a szükséges dokumentumoknál felmerült az EUR1-Warenverkehrsbescheiningung.
    Régebben is hallottam erről a dokumentumról de sajnos az infók nagy része hiányos vagy téves vagy nem gépjárműre vonatkozik.
    Szeretném megkérdezni hogy a kérdéses okmányt ki fogja kitölteni és gépjármű esetén milyen adatokat kell ráírni, illetve, hogy hol kell majd felhasználni? Ja és a legfontosabb mire szolgál és mi az előnye a dokumentumnak?
    Köszönöm szépen a segítségét.

    • Az Eur1 okmány igazolja,hogy az autó európai származású.Ezt kiállíthatja pl egy márkakereskedő,vagy megfelelő dokumentumok alapján egy speditőr,és az indító (svájci) vámhivatal igazolja.Ez mellé szükséges még egy T1 árutovábbító is.Ha sikerül ezeket beszerezni,akkor nem kell vámot fizetnie.

 18. Jó napot kívánok! Érdeklődnék egy audi a6os kombi 2007 3.0v6 TDI, 225 000km mennyibe kerülne a honosítás mindennel együtt?

   • Kedves Balázs!
    A költségek a 10% vám és 27% Áfán felül
    származásellenőrzés 10 500 Ft
    eredetiségvizsga 20 000 Ft
    műszaki szemle/vizsga 39 090 Ft
    forgalmi engedély 6 000 Ft
    törzskönyv 6 000 Ft
    rendszám 8 500 Ft
    vagyonszerzési illeték 104 000 Ft
    regisztrációs adó 157 233 Ft
    ügyintézési díj nettó 38 000 Ft
    összesen 389 323 Ft
    Üdvözlettel:Bognár Béla

 19. Jó napot ! Subaru Impreza 2005, 2,0 benzines motor. Eu 3 besorolás. Svájcból szeretném bevinni, mennyi költséggel járna, A-tól Z ig, KÖSZÖNÖM

  • Kedves Attila!
   A költségek:
   10% vám, 27% áfa
   ezen felül
   származásellenőrzés 10 500 Ft
   eredetiségvizsga 18 500 Ft
   műszaki szemle/vizsga 39 090 Ft
   forgalmi engedély 6 000 Ft
   törzskönyv 6 000 Ft
   rendszám 8 500 Ft
   vagyonszerzési illeték 50 600 Ft
   regisztrációs adó 111 000 Ft
   ügyintézési díj nettó 38 000 Ft

   összesen 288 190 Ft
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 20. Helló érdeklődnék svájci opel astra f szeretnék forgalombahelyezni magyarországon másolt forgalmi plusz eredeti forgalmi is meg van igazából 3 éve lejárt a vizsgája és tudni illik hogy én ezt az autót magyarországon vásároltam magyar adásvételivel tehát nekem az autó forgalmija van meg és egy magyar adásvételi hozzá ebbe n az esetben van e lehetőségek magyarországon forgalomba helyezni fontos lenne kosszonom ha lehet akkor mellyen összegre szamoljak

 21. Kedves Béla!
  Eredetileg újonnan Magyarországon vásárolt, de kb. 2 éve Svájcba kivitt és jelenleg hivatalosan svájciként futó autót szeretnék ismét Magyarországra hozni.
  Az autó: Mazda 3 2007-es comfort 1.6tx, benzines 77kW motor. Az eredeti magyar adásvételi és forgalmi megvan.
  Kalkulálna nekem is egy összeget, amiből Magyarországon forgalomba helyezhető az autó?

  Köszönettel:
  Eszter

  • Kedves Eszter!
   A költségek vám és Áfa fizetésen felül:
   eredetiségvizsga 17 000 Ft
   műszaki szemle/vizsga 39 090 Ft
   forgalmi engedély 6 000 Ft
   törzskönyv 6 000 Ft
   rendszám 8 500 Ft
   vagyonszerzési illeték 34 650 Ft
   regisztrációs adó 0 Ft
   ügyintézési díj nettó 38 000 Ft
   összesen 149 240 Ft
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 22. Jó napot! Ha svájcban veszem meg az autót és Németországban fizetem ki az áfát és a vámot milyen összeggel kell számolnom illetve ott is katalógus vagy számlaárat néznek? Külön kíváncsi vagyok az áfa százalékra és a vám százalékra is!

  Előre is köszönöm szépen!

  • Kedves Lóránd!
   A vámérték megállapításánál a katalógusárat a számlát és az autó állapotát is figyelembe veszik.A vámtétel az EU-ban mindenhol 10%.Az Áfa Németországban 19%,Magyarországon 27%
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 23. Helló, úgy hallottam, hogy a Svajcból behozott érvényes műszakival rendelkező autómat csak akkor tudom honosítattni ha rendelkezik műszaki adatlappal, igaz ez? Mivel ilyet Svajcban nem kapok automatikusan műszakinál, be tudom utólag szerezni? köszönöm, szép napot!

  • Kedves Jani!
   Ez nem igaz.Svájcban nem adnak vizsgaigazolást.A honosítás során ha le tudják ellenőrizni a svájci vizsga érvényességét,akkor azt vezetik át a magyar rendszerbe.Ha nem,akkor egyedi forgalomba helyezést csinálnak műszaki vizsgával.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 24. Kedves Béla!

  Svájcban élek, amikor legutóbb otthon jártam, eladtam a svájci rendszámú autómat az egyik rokonomnak és Magyarországon hagytam, a rendszámot visszahoztam Svájcba és kivonattam a forgalomból. Milyen papírokra lesz a vevőnek szüksége a magyarországi forgalomba helyezés elindításához? Elég, ha elmegyek a német határra a forgalmival és az adásvételivel, kijelentem az autót Svájcból és bevámoltatom az unióba?

  • Kedves Péter!
   A honosításhoz szükség van az autó eredeti okmányaira és kétnyelvű adásvételi szerződésre. Ha Ön elintézi a vámkezelést akkor az arról szóló dokumentumok is kellenek!
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 25. Tisztelt Bognar Bela Ur,

  Hazatelepülök. Szolgalati automat leasingböl kivasarolhatom. Igy atmegy a tulajdonomba, sajat rendszammal hoznam haza. Sajnos a 6 honap hianyzik. A Nemet hataron valo vamoltatast szamla alapjan elfogadjak itthon? Vagy arra is az EUROTAX szamit? A 10% (vam?) itthon szinten a hivatalos svajci szamla alapjan lenne behajtva?
  Köszönöm megtisztelö valaszat

  • Kedves Viktor!
   Az autó értékét a német határon és itthon is az Eurotax,a számla és az autó állapota alapján határozzák meg.A vámtétel mindkét esetben 10% az Áfa Németországban 19%,itthoni vámkezelésnél 27%.Ha az Unióba belépéskor elvégzi a vámkezelést,annak az eredményét itthon elfogadják.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

   • Üdvözlöm. Segítséget szeretnék kérni. Svájci atobehozatalról lenne szó. Kint éltünk vettünk autót , vám mentesen behoztuk. De nem tudtuk és eladtuk 1 éven belül. Most meg akarnak büntetni fizettetni a 27 %áfát rég adót. Mit tudunk csinálni. Senki nem mondta, hogy nem lehet eladni 22 nap hiányzott az 1 évhez.

     • Kedves Bognár Béla úr!
      Testvérem ajándékozná édesanyánknak svájcból a 2012.05. havi vw up 1.0 55kw gépjárműjét. jobb első 2 elem sérült.
      Az lenne a kérdésem,hogy családon belüli ajándékozásnál van valami egyedi lehetőség mint a hazaköltözésnél?

      Vagy ilyen esetben is az eurotax a mérvadó ha a németországi áfa+vám illetve ha a magyar áfa+vám az eljárás? gondolom a jármű sérülése és nem fiatal kora miatt az eurotax értékét csökkentik ilyen esetben.

     • Kedves Domonkos!
      A vámeljárásnál figyelembe veszik az autó állapotát,a sérülések értékcsökkentő tényezők.
      Az egyenesági rokonok közti ajándékozás esetén a vagyonszerzési illetéket nem kell megfizetni.
      Üdvözlettel:Bognár Béla

 26. Kedves Béla! Svájcból szeretnék egy 2014-es évjáratú, 2204 ccm-es diesel 180 lóerős Honda accordot megvásárolni és itthon forgalomba helyezni. Ennek mennyi lenne a vételáron felüli költsége? Előre is köszönöm a válaszát! Üdv! Tomi

  • Kedves Tomi!
   Vám az autó értékének 10%-a,+ 27% ÁFA
   Ezen felül:
   származásellenőrzés 10 500 Ft
   eredetiségvizsga 20 000 Ft
   műszaki szemle/vizsga 8 000 Ft
   forgalmi engedély 6 000 Ft
   törzskönyv 6 000 Ft
   rendszám 8 500 Ft
   vagyonszerzési illeték 99 750 Ft
   regisztrációs adó 78 625 Ft
   ügyintézési díj nettó 38 000 Ft
   összesen 275 375 Ft
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 27. Kedves Béla!
  Segítségét szeretném kérni!
  Egy svájci Audi A4 B8 v6 3.0 dizel lenne az alany. 2009/12 és eur5.
  Nagyságrendileg mekkora összegben állna meg az egész tortúra?
  Előre is köszönöm a válaszát!

  • Kedves Máté!
   A költségek:
   10% vám + 27% Áfa
   +
   származásellenőrzés 10 500 Ft
   eredetiségvizsga 20 000 Ft
   műszaki szemle/vizsga 39 090 Ft
   forgalmi engedély 6 000 Ft
   törzskönyv 6 000 Ft
   rendszám 8 500 Ft
   vagyonszerzési illeték 85 250 Ft
   regisztrációs adó 54 000 Ft
   ügyintézési díj nettó 38 000 Ft
   összesen Svájci 267 340 Ft
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 28. Üdvözlöm! Válalkozásom részére szeretnék egy haszongépjármüvet venni svájcban.A válalkozás áfa vissza igénylésre jogosult tehát az itthon vásárolt járművekre sem fizetünk áfát .Ebben az esetben is meg kell fizetni a svájcból behozott autó áfáját?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel:Németh Sándor

 29. Kedves Béla!
  A következöt szeretném kérdezni : Adott egy 2011 novemberében elöször Budapesten forgalomba helyezett, majd 2012 juniusaban àltalam szintén Magyarorszagon vett és ott hasznalt VW Polo. Mikor kimentem Svàjcba a kocsi a kiköltözés elsö évben (2017 februarjaban) svàjci rendszàmot kapott. (Mivel ez költözés jogcim alatt történt az elsö évben a svàjci szabàlyok szerint nem kellett rà vàmot fizetni, csak egy minimalis vamregisztracios illetéket plusz a svàjci rendszàmügyintézést.) Most viszont hazahoznàm a kocsit ajàndékozàs céljàbòl a szüleimnek Budapestre. Ez esetben is kell a kocsira plusz vàmot, meg AFA-t fizetnem (ha màr az eredetiség-vizsgàlatot kötelezö kifizetnem)? Hiszen amikor 2012-ben megvettem Magyarorszagon akkor ezek (vàm, AFA) màr benne voltak a kocsi vételàràban, ki lettek fizetve, nem?
  Hàlàs köszönettel, üdvözlettel :
  Attila

 30. Kedves Béla !
  A következöt szeretném kérdezni:svajcbol viszek haza autót egy seat leon év járat 2008 cas vetem lausanne környékén 2000 fr ra menyi vámot fogok fizetni menyi be lesz az auto vám és ami ahoz tartozik?
  válaszát előre is köszönöm üdvözletel.Berki

  • Kedves Berki Karol!

   10 % vám és 27 % Áfa.
   Többi költség kiszámításhoz az alábbiakra lenne még szükségem: hengerűrtartalom (cm3), kW, Euro besorolás, illetve hajtóanyag: benzin v. dízel.

   Üdvözlettel: Bognár Béla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük