Környező országbeli jogszabályok téli gumi használatára!

Környező országbeli jogszabályok téli gumi használatára!

Mivel Magyarországon a téli gumi használatára más jogszabályok vonatkoznak, mint a környező országokban, mindenképp ajánlott tájékozódni az adott ország jogszabályairól, így elkerülve a váratlan helyzeteket és kellemetlen meglepetéseket.

 

Ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

 

 

Ausztria:  november 1. és április 15. között kötelező a téli gumit felszerelni. Mindez nemcsak a személykocsik, hanem a 3,5 tonna alatti teherautók esetében is előírás. Hasonló szigor vonatkozik a hóláncra is, amelyből a fent említett időszakban legalább kettőt a kocsiban kell tartani. Szükség esetén ezeket fel kell rakni a hajtott tengelyre. A négy évszakos gumiknál van egy megtévesztő jelölés is, amit sokan félre szoktak értelmezni, ez pedig az MS vagy M+S, vagyis a mud and snow (sár és hó), hiába, mert nem számít ettől még téli guminak, és Ausztriában el sem fogadják. Amennyiben a négy évszakoson szerepel a „három hegycsúcs és hópehely”, akkor az téli gumiként is használható, és Ausztriában is elfogadják.

Szlovákia: abban az esetben kötelező a téli gumi használata a személyautókon, ha az utakat összefüggő hótakaró vagy jég borítja, esetleg jegesedés várható. Ilyenkor a jármű valamennyi tengelyére kötelező felszerelni a téli viszonyok között alkalmasnak minősített, megfelelő címkével ellátott gumiabroncsokat. A hólánc használata csak akkor kötelező, ha erre jelzőtábla figyelmeztet, és az útviszonyok megkövetelik.

Szlovénia: november 15. és március 15. között a téli gumi használata kötelező, azzal a fontos kikötéssel, hogy legalább 3 mm profilmélységgel rendelkező abroncsokat kell felszerelni valamennyi tengelyre. Nyári gumival  is szabad közlekedni az említett időszakban, de ebben az esetben előírás, hogy legyen az autóban hólánc is, amit szükség esetén, havazáskor vagy jegesedéskor fel lehet szerelni a hajtott kerekekre.

Románia:  kötelező a téli gumi, de nem időszakhoz kötötten, hanem az útviszonyokhoz igazodva. Amennyiben havasak vagy jegesek az utak, minden autósnak kötelező erre az abroncsfajtára váltania, függetlenül attól, hogy éppen szeptember vagy május van.

Horvátország:  kötelező a téli gumi használata november 15. és április 15. között. A négy évszakos gumiknál szintén elfogadják a legalább 4 mm barázdamélységű, M+S jelölésű abroncsokat. Megengedett a minimum 4 mm mély futófelületű nyáriak használata is, de ekkor az autóban hóláncot is tartani kell, amelyet szükség esetén fel lehet szerelni a hajtott kerekekre.

Forrás: Zsaru Magazin

Fotó: Getty Images

Írd meg nekünk, ha elégedett vagy ezzel a partnerrel!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hol tudunk biztosítani műszaki vizsgát?
Csak válassz a települést vagy egy budapesti kerültet, ahol műszaki vagy eredetiségi vizsgát szeretnél és már mutatjuk is legkorrektebb partnereket

Segíthetünk? +36 70 420 9224