Műszaki érvényesség nélküli autók az utakon!

Műszaki érvényesség nélküli autók az utakon!

A koronavírus járvány első hulláma után a Kormány meghosszabbította a vészhelyzet ideje alatt lejáró okmányok műszaki érvényességét (többek között a forgalmi engedélyét is). Mi történt azóta a lejárt műszaki vizsgával közlekedő autókkal?

A jogszabály így szólt: „ A vészhelyzet megszűnésével összefüggő szabályokról szóló törvény szerint, (2020.évi LVIII. törvény 89 . § (1) bekezdés értelmében)a Magyar hatóság által kiállított, a vészhelyzet ideje alatt lejárt, valamint a vészhelyzet megszűnését követő 15 napon belül lejáró hivatalos okmányok – ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki vizsga érvényességi idejét is –a vészhelyzet megszűnését követő 180 napig érvényesek. Ez vonatkozott a 2020. március 12 – 2020. július 3. között lejárt/lejáró okmányokra.ˇ”

Miután  bekövetkezett a második hullám is, így  tovább hosszabbodott az érvényességi idő, mégpedig az alábbiak szerint:

„A vonatkozó kormányrendelet értelmében a mostani veszélyhelyzet ideje alatt, azaz november 4. után lejáró okmányok – beleértve a gépjármű forgalmi engedélyekbe bejegyzett műszaki érvényesség idejét – a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek maradnak. Ugyanez a határidő vonatkozik azokra az igazolványokra is, amelyek a tavaszi veszélyhelyzet idején, 2020. március 11. és július 3. között jártak le, de automatikusan meghosszabbodott az érvényességük. A rendelet ugyanakkor nem vonatkozik a 2020. július 3. és november 4. között lejárt okmányokra, így azokat meg kellett hosszabbítani.”

Ennek következtében Magyarországon jelenleg olyan járművek is közlekednek, amelyeknek lassan már 1,5  éve nincs érvényes műszaki engedélye.

Sajnálatos módon kevesen veszik azt tudomásul, hogy ez a Tulajdonos felelőssége is, ugyanis olyan járművel kell  közlekedni, amely megfelel műszaki-, és biztonsági követelményeknek, arról nem is beszélve, ha még balesetet is okoz, annak következményeit is viselnie kell.

Itt olvashatsz arról, hogy a Biztosító hogyan jár el érvénytelen műszaki vizsgával közlekedő, balesetet okozó jármű esetén: /https://villam-muszaki-vizsga.hu/karrendezes-muszaki-vizsga-nelkul-a-virus-ideje-alatt/

Műszaki vizsgáztatást végző Partnereinket itt találod: /https://villam-muszaki-vizsga.hu/

Kép forrása: Getty image

Írd meg nekünk, ha elégedett vagy ezzel a partnerrel!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hol tudunk biztosítani műszaki vizsgát?
Csak válassz a települést vagy egy budapesti kerültet, ahol műszaki vagy eredetiségi vizsgát szeretnél és már mutatjuk is legkorrektebb partnereket

Segíthetünk? +36 70 420 9224