A 7 leggyakoribb kérdés a honosítás kapcsán

külföld-auto-honositas-villam-muszaki-vizsgaLegtöbben a külföldön vásárolt autó magyar forgalomba helyezésével, vagyis a honosítással kapcsolatban kérdeztek bennünket, ezért összeszedtük azokat az információkat amiket fontos tudni a honosítás során.

Figyelem! Változás történt a honosítást érintő jogszabályokban 2018. január 1-től! Friss információkért kattints ide! 

Hogy zajlik egy jármű honosítása?

Az első lépés minden esetben a műszaki vizsga kell, hogy legyen. Ha megkaptuk a műszaki adatlapot, a következő lépésben be kell fizetni a regisztrációs adót a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Végül, az utolsó lépésként el kell mennünk az okmányirodába, és befizetni a szükséges illetékeket (forgalmi, törzskönyv, rendszám,vagyonszerzési illeték). A honosítás során felmerülő költségekről részletesen a következő bejegyzésben olvashatsz!
Most pedig nézzük mit kell tudni ezekről a lépésekről.

Mi az a regisztrációs díj?

Az EU-hoz való csatlakozás óta nincs vámkezelési kötelezettség, és az évjáratra vonatkozó korlátozás is megszűnt az EU-ból behozott autók esetében. A regisztrációs díjjal azonban továbbra is számolni kell. Ha a külföldön vásárolt személyautót vagy motorkerékpárt szeretnénk forgalomba helyezni, ki kell fizetnünk ezt a díjat. Ez azonban a többi járműkategóriára (tehergépjármű, pótkocsi) nem vonatkozik.

Mennyibe fog ez kerülni?

Erre nehéz pontos választ adni. Az, hogy mekkora összeget kell befizetned regisztrációs adóként, több mindentől is függ. A regisztrációs díj mértékét befolyásolja a külföldi forgalomba helyezés dátuma, az autó környezetvédelmi besorolása és a motor típusa is. Ha szeretnéd pontosan kiszámolni, mekkora regisztrációs adóra számíthatsz, használd a kalkulátort ide kattintva.

Mi az a környezetvédelmi besorolás?

kornyezetvedelmi-besorolas-honositas-villam-muszaki-vizsgaHazánkban több, mint 10 éve vezették be azt a jogszabályt, ami alapján a járműveket környezetvédelmi kategóriákba sorolják be, így ellenőrizve a környezetvédelmi tulajdonságaikat. A jogszabály a következő kategóriákba sorolja be a járműveket:
Euro1: 4-nél rosszabb környezetvédelmi osztály
Euro2: 4-es környezetvédelmi osztály
Euro3: 6 – 8 közötti besorolás
Euro4: 9 – 11 közötti besorolás
Euro5: 11-nél magasabb környezetvédelmi besorolás
A saját autód környezetvédelmi besorolását megtalálod a forgalmi engedély V.9.-es pontjában.

Szükséges az eredetiség vizsga?

Igen,2018 január 1 óta minden esetben szükséges az eredetiségvizsgálat elvégzése!

Hová vigyem műszaki vizsgára a külföldön vásárolt autómat?

Ebben az esetben semmiképp ne fordulj szakszervizekhez, de még a márkafüggetlen műszaki vizsga állomásokhoz se! Ezek a helyek ugyanis nem rendelkeznek a külföldről behozott járművekre vonatkozó műszaki vizsga engedéllyel. Ilyenkor a Nemzeti Közlekedési Hatóság tud segíteni. Fontos észben tartani, hogy a műszaki vizsga 2 évig érvényes, ezt követően pedig bármelyik vizsga állomáson meg lehet újítani.

Milyen papírokra lesz szükség az ügyintézés során?

A gépjármű külföldi forgalmi engedélye és törzskönyve semmiképp ne maradjon otthon, és mindenképp vidd magaddal a kétnyelvű adásvételi szerződést is. (Céges vásárlás esetén pedig a számlát is!)
Ha szükséged van kétnyelvű adásvételi szerződésre, itt tudod letölteni.

Honosítás gyorsan és egyszerűen

honositas-villam-muszaki-vizsga

A honosítás folyamata elsőre talán ijesztően hosszadalmasnak és időigényesnek tűnhet, de nem kell ennek így lennie!

Rengeteg időt spórolhatsz meg azzal, ha ránk bízod az ügyintézést, mi pedig akár 3 napon belül garantáltan elintézzük Neked!
Így gyakorlatilag bárhonnan elintézheted az autód honosítását, és még a sorban állást is kihagyhatod!

Bízz meg minket az autód honosításával!

Kattints ide a részletekért: villám honosítás ügyintézés

 

 

Írd meg nekünk, ha elégedett vagy ezzel a partnerrel!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hol tudunk biztosítani műszaki vizsgát?
Csak válassz a települést vagy egy budapesti kerültet, ahol műszaki vagy eredetiségi vizsgát szeretnél és már mutatjuk is legkorrektebb partnereket

Segíthetünk? +36 70 420 9224