Akadtál már el ott, hogy nem tudtad milyen papír szükséges ahhoz, hogy megbízz valakit autód műszaki vizsga érvényességének meghosszabbításával? Vagy nem voltál biztos benne, milyen egy kétnyelvű adás-vételi szerződés? Te tudod, hogy milyen iratok, dokumentumok szükségesek egy műszaki vizsga elintézéshez?

Nézzük akkor melyek ezek a dokumentumok, és mikor van rájuk szükséged!

Kezdjük a műszaki vizsga ügyintézésével!

Mi történik, ha szeretnél valakit megbízni autód műszaki vizsgájával? Szükséged lesz egy meghatalmazásra!

Amennyiben cégként szeretnéd rábízni akár egy alkalmazottra, akár egy független magánszemélyre a műszaki vizsga intézését akkor töltsd le a cégek részére készült meghatalmazást.

Amennyiben magánszemélyként szeretnéd rábízni valakire a műszaki vizsga intézését akkor töltsd le a magánszemélyek részére készült meghatalmazást.

Nem vagy benne biztos, hogy milyen iratok szükségesek a műszaki vizsgáztatáshoz? Tölts le innen a checklistát!

Meghatalmazás_Műszaki_Vizsga

Neked melyikre van szükséged?

Mikor van szükséged kétnyelvű adás vételi szerződésre?

Amikor külföldről vásárolsz autót, a honosítás elintézéshez szükséged van kétnyelvű adás vételi szerződésre – amennyiben magánszemélytől vásárolsz. A kérdés már csak az, hogy melyik nyelvet válaszd? Azt amilyen nyelven íródott a jármű forgalmija! Kattints az adott adás vételi szerződésre:

Neked elég egy egynyelvű adás vételi szerződés?

Ide kattintva tudod letölteni: Magyar adás-vételi szerződés

Szeretnéd, hogy soron kívül értesítsünk, ha új bejegyzést írtunk?

Kérlek, add meg adataid és elküldjük Neked ajándékba ezt is: “Gyakori kérdések és válaszok a vizsgáztatásról”

168 thoughts on “Dokumentumok…melyekre Neked is szükséged lehet!

 1. Üdvözlet!
  Érdeklödnék hogy Austriábol hogyan lehet Magyarországra személygépkocsi utánfutót vinni milyen rendszám kell hozzá?és milyen költségekkel jár az othoni magyarországi forgalomba hellyezés?

  • Kedves Ferenc!

   Érvényes ideiglenes rendszámmal és biztosítással lehet behozni bármilyen járművet – saját lában – Magyarországra.

   Utánfutó esetében a műszaki vizsga díjjal és az okmányirodai költségekkel (rendszám, forgalmi) kell számolni.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 2. Udvozlet!

  Erdeklodni szeretnek, ha a sajat tulajdonu automat szeretnem Magyarorszagon forgalomba helyezni, akkor is szukseg van adasveteli szerzodesre?
  (angliai az auto, itt nem irnak adasvetelit)

 3. Kedves Judit!

  Ausztirából szeretnék behozni egy kis Volkswagen Lupot.
  Kérném segítségét abban, hogy hogyan és hol tudom elintézni az ideiglenes rendszámot. Ennek milyen költségvonzata van, hol tudom igényelni?
  Mennyi időn belül kell megtörténnie a honosításnak?

  Várom megtisztelő válaszát!

  Üdvözlettel,

  Virág Sándor

 4. Azt szeretnem kerdezni, hogy ha a kulföldi rendszamu, sajat automat a Magyarorszagon elö gyermekemnek szeretnem ajandekozni, milyen dokumentumok szuksegesek hozza? Mik az ugyintezes folyamatai Mo.-on?

 5. Kedves Judit!
  Ausztriában élő ismerősöm egészségügyi okok miatt nem tud vezetni, és nekem szeretné ajándékozni az autóját (Mazda, 26 éves, Bécsben regisztrált, osztrák rendszámú).
  Az adás-vételi szerződésbe be lehet írni, hogy ajándék? Melyik hivatalban kell kezdeni az ügyintézést?
  Üdvözlettel:
  Kemény Magda

  • Kedves Magda!

   Persze, bele lehet írni, a lényeg, hogy dokumentálva legyen kétnyelven a tulajdonjog átruházás.

   Az eljárás műszaki szemlével vagy műszaki vizsgával indul a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 6. Szép napot! Látom h ezen fórumon leginkább személygépkocsik behozatala az irányelv.. igaz nem autót vennek, de érdeklődni szeretnék s ha tudna segíteni pár mondat erejéig azt megköszönném.. Franciaországból hoznák be egy használt Mezőgazdasági munkaeszközt, akkor mi szükséges az adásvételi szerződéshez, h teljesen hivatalos legyen, na és persze haza is jusson az a gép gond nélkül?? ( tervezem h külföldi visszfuvaros cég hozná be a gépet).. Olvastam egy fórumon h ha őstermelőként vásárolom a gépet akkor kell igényelnem egy EU-s közösségi adószámot, ami (HU…) adásvételi szerződés után kint az eladó kiállítja a számlát, gép felrak és ezek után plusz költség felmerülhet?? gondolok itt Vám ra.. (a gép brutto értéke egyébként olyan 1500 Euro)..remélem nem írtam badarságokat, sohasem vettem még külföldről semmit sem..Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Csaba!

   Valóban fórumunk fő témája az autó, motorkerékpár behozatal, így sajnos a kérdéseid zömére nem tudok válaszolni.

   Ideiglenes rendszámot mindig a kibocsájtó ország ad. Ezt a külföldi hatóságoktól tudsz igényelni, így náluk is érdeklődhetsz.

   Európai Unión belül nem keletkezik vám fizetési kötelezettség.

   A további kérdések megválaszolásában én a helyedben felkeresném a körzeti okmányirodát.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 7. Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem,hogy ha egy oszták honda civicet szeretnék mo-i forgalomba helyezni viszont autókereskedőtől veszem Lejárt műszaki van rajta.Mennyi időm van átíratni? A biztosítást aznap kell megkötnöm? Euro 2es 20 éves. Jol számoltam kb 200.000 ft forgalomba helyezési díjjal? Válaszát előre is köszönöm!

 8. Üdv!
  Szeretnék arról informáciot kérni hogyha én külföldröl szeretnék autot behozni és ugy tervezem,hogy kiutazom az autért a tulajal természetesen irunk egy kétnyelvü átirási szerződést és lábon hazahozom. Az auto érvényes ottani papirokal rendelkezik!
  Akkor kell hozzá pl.: ideiglenes rendszám,vagy egyéb okirat ügyintézése?!
  Megértését és válaszát előre is Köszönöm!
  Üdv: S.Áron

  • Kedves Áron!

   Eredeti külföldi rendszámmal, akkor vezetheted a járművet -adás-vételtől számított 24 óráig- , ha érvényes a műszaki és biztosítás is.

   Egyéb esetben külföldön igényelhetsz ideiglenes rendszámot.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Kedves Judit,

    Szeretném megkérdezni, ha Franciaországból hoznék haza személygépkocsit, amit magánszemélytől vásárolok és magam hoznám haza “lábon”, akkor kell-e vhol nekem kötelező biztosítást kötnöm a hazaútra, vagy az eladó érvényes kötelező biztosítása erre még megfelelő lehet?

    Köszönöm előre is a választ.

    • Kedves Tamás!

     Ha az eladó odaadja neked érvényes rendszámmal és biztosítással a járművet, akkor 24 óráig vezetheted. De ez nem bevett szokás a gyakorlatban. Általában az eladó kivonja a forgalomból a járművet, hogy megszűnjön az adófizetési kötelezettsége. Ilyenkor a vevő ideiglenes rendszámot igényelhet a külföldi hivatalban, amihez jár ideiglenes biztosítás is.

     Üdvözlettel:
     Török Judit

 9. Üdvözlöm!

  Érdeklődni szeretnék, hogy saját tulajdonomban lévő de németországi rendszámos érvényes forgalmi engedéllyel és biztosítással rendelkező autóm magyarországi honosításához milyen dokumentumokra van szükségem. Csak egy sima német nyelvű adásvételit írtunk mikor vettem az autót mert akkor még nem volt tervben hogy honosítva lesz.
  Előre is köszönöm.

  Üdv: Laci

  • Kedves Laci!

   A kétnyelvű adás-vételi szerződés csak akkor szükséges, ha direkt azért történik a külföldi vásárlás, hogy Magyarországon helyezzék forgalomba a vásárolt autót.

   Amennyiben már kint is használtad az autót, és a neveden van a forgalmi, akkor nem kell két nyelven igazolni a tulajdonszerzést, elegendőek lesznek a meglévő dokumentumaid is, beleértve a külföldi forgalmit és törzskönyvet.

   Üdvözlettel:

   Török Judit

 10. Üdvözlöm.

  Érdeklődni szeretnék, hogy egy ismerősöm, vett egy Bmw-t Külföldi rendszámmal, és mint utólag kiderült, a motor ki lett cserélve benne, egy 4 hengeresről 6 hengeresre, de ez semmilyen dokumentumon nem volt feltüntetve.

  A kérdésem az lenne, lehet-e ezt honosítani így? És mi ennek a menete?

  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Laci!

   Csak olyan állapotban lehet külföldről behozni és forgalomba helyezni az autót, ahogy a forgalmiban van. Mivel nem lett bejegyezve a motor változás, így ebben az állapotában nem lehet honosítani a járművet.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 11. Kedves Judit.

  Van egy auto, amelyet honositani szeretnek (ausztriabol behozott). Mivel en egy nagyon jo ismerosomtol veszem at az autot s o tolem 200km-re van, ezert o fogja nekem a papirokat intezni. Viszont, en egy teljesen mas megyeben tartozkodom illetve a az allando lacimem is teljesen mas mint ahol a papirok intezve lesznek. Az lehetseges hogy csak az okmanyirodai papirozast rendezem en a bejelentett lakcimehez legkozelebbi okmanyirodaban vagy teljesen mindegy.

  Nagyon szepen koszonom a valaszt elore is. (remelem ertheto volt 🙂

  • Kedves Adam!

   Igazából az egész eljárást elintézheti az ismerősöd meghatalmazással. A lényeg, hogy írjátok le hivatalosan, két tanúval ellátva, hogy ő fogja intézni a honosítást, de a Te nevedre fog kerülni az autó.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 12. Kedves Judit,
  A nevem Tamas es az irant erdeklodnek,hogy Amerikabol hoznek be gepkocsit es ennek a gepkocsinak a magyarorszagi forgalombahelyezesevel mapcsolatosan szeretnek informaciot kapni. (2-3 eves autora gondolok)
  Koszonom szepen,
  Tamas

  • Kedves Tomi!

   Sajnos olyannyira nem egyszerű az amerikai autók forgalomba helyezése Magyarországon, hogy mi nem is tudunk benne segíteni, nem tudunk amerikai járműveket forgalomba helyezni, mert a hatóság elutasítja őket a műszaki vizsgán – az eltérő szabványokra hivatkozva.

   Papírforma szerint a forgalomba helyezésük hasonlóan történik , mint pl: a svájci járművek kapcsán, melyről itt írtam bővebben: https://villam-muszaki-vizsga.hu/svajci-jarmu-honositasa/

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 13. Üdvözlöm!Érdeklődnék hogy szlovén autó honosításához milyen papírokra lenne szükségem és egyáltalán a vélel előtt meg tudok e győződni arról hogy mondjuk nem-e lopott a kocsi mert ugye rendszámot nem adnak hozzá elvileg csak a forgalmit.Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Szabolcs!

   A honosításhoz szükséges okmányok listájáról itt írtam részletesen: https://villam-muszaki-vizsga.hu/honositashoz-szukseges-dokumentumok/

   A jármű múltja kapcsán: A tehermentesség mindenképpen kiderül, hiszen látod a forgalmiban a tulajdonost. Addig pl: nem lehet eladni külföldre egy autót, de ég honosítani sem, ameddig teher van rajta, pl: hitel.

   Amennyiben megvan az összes okmánya a járműnek, és két nyelven(!) vissza van vezetve a tulajdonjog a forgalmiban bejegyzett utolsó tulajdonosig, akkor nyugodt lehetsz. Pont azért ilyen szigorú az okmányiroda az okmányok és azok két nyelvűsége kapcsán, hogy biztosan igazolva legyen, hogy a jármű nem lopott.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Tisztelt Válaszadó!

    Olyan problémával áll szemben egy ismerősöm, hogy már itt Magyarországon megvásárolt egy magyar illetőtől külföldről behozott, rendszám nélküli autót. Kapott hozzá szervízkönyvet, egyéb ismertetőt az autóról, és a korábbi tulajról, azonban az a bizonyos kétnyelvű adásvételi szerződés úgymon üres, tehát nem tudja igazolni, hogy megvásárolta. Ilyenkor mi a teendő?

    • Kedves Csilla!

     A magyar forgalomba helyezéshez mindenképpen szükséges két nyelven igazolni a tulajdonjogot, egészen a forgalmiban bejegyzett utolsó tulajdonosig. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre nem fogja forgalomba helyezni a hatóság az autót.

     Üres adás-vételi szerződéssel nem veszünk autót, így én mindenképpen azt tanácsolom, hogy vegyétek fel az eladóval a kapcsolatot, és pótoljátok a hiányosságot!

     Üdvözlettel:
     Török Judit

 14. szeretnék itthon venni külföldről behozott autot mi az eljárás és a fizetési kötelezettség abban az esetben ha: 1 ÉRVÉNYES külföldi forgalmia van, 2 ha ideiglenesen kivan vonva a forgalomból, 3 ha lejárt külföldi forgamija van, Előre is köszönöm az informáciot. Tisztelettel: Sz. Tibor

  • Kedves Tibor!

   Nagyon részletes válaszomat megtalálod ebben a cikkemben: https://villam-muszaki-vizsga.hu/kulfoldi-forgalombol-kivonni-a-jarmuvet/

   Lényegében:
   “- Amennyiben olyan járművet szeretnénk forgalomba helyezni, ami külföldi forgalomban van, vagy csupán ideiglenesen vonták azt ki a forgalomból és még rendelkezik elegendő műszaki érvényességgel, akkor csak műszaki szemléztetnünk kell, ami 8.000 Ft -ba kerül.
   – Amennyiben olyan járművet szeretnénk forgalomba helyezni, ami külföldi forgalomban van, vagy csupán ideiglenesen vonták azt ki a forgalomból és hamarosan lejár a műszaki vizsgája (pl: 3 hónapon belül) akkor érdemes műszaki vizsgáztatni a járművet, ami 16.290 Ft-ba kerül.
   – Amennyiben olyan járművet szeretnénk forgalomba helyezni, amely műszaki vizsgája lejárt, vagy végleg kivonták a járművet a forgalomból, akkor a műszaki vizsga mellett, egyedi forgalomba helyezési díjat is kell fizetni, ami 16.290 Ft + 22.800 Ft -ba kerül.”

   Üdvözlettel:
   Török Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük