Jó ha tudod! Szigorítás a külföldi járművek honosítása során!

Jó ha tudod! Szigorítás a külföldi járművek honosítása során!

Amennyiben honosítási eljárásra készülsz, jó ha tisztában vagy az új jogszabállyal!

Külföldi jármű honosítása esetén az alábbi kormányrendelet lépett érvénybe:

Az 511/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet 2. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A jármű honosítási eljárás során vizsgálni kell, a jármű azonosító adatait, valamint az (1) bekezdés a) pontjában említett okmányait, továbbá meg kell állapítani és elektronikusan rögzíteni a  jármű nyilvántartásba vételéhez szükséges – az ER. 1. számú melléklet II. részében foglalt „Műszaki adatlap”-on meghatározott – adatokat. A „Műszaki adatlap”-on fel kell tüntetni a  (2)  bekezdésben említett, a  jármű honosítási eljárás alapjául szolgáló okmányok azonosítóit, valamint – gépjárművek esetén – a „Műszaki adatlapon” fel kell tüntetni a  kilométer számláló műszer által jelzett értéket és a  rögzítés időpontját (dátumát) is.

Amennyiben a  jármű által futott kilométerek száma meghaladja a  160 000 km-t, a  gyártási évétől számított életkora meghaladja a  6 évet vagy szemmel láthatóan füstöl, a  közúti járművek környezetvédelmi felülvizsgálatának szabályairól szóló rendeletben meghatározott emissziómérés alapján ellenőrizni kell, hogy a jármű megfelel-e a gyári előírásoknak.

(3) Ha megállapításra kerül, hogy a  jármű nem üzemképes, vagy az  ER. 5. számú mellékletében meghatározott veszélyes hiba található rajta, valamint az  emissziómérés során a  járműgyártó által meghatározott határértékeket túllépi, vagy az Euro VI és Euro 6 (15-ös, 16-os környezetvédelmi osztályú, vagy magasabb benzin vagy dízel üzemű) vagy jobb besorolású motorral felszerelt gépkocsi esetén az OBD kiolvasás eredménye a jármű környezetterhelésére nézve a  gyártó ajánlása alapján nem megfelelő, és a  környezetet szennyezi, a  közlekedési hatóság a  „Műszaki adatlap” időbeli hatályaként a „Műszaki adatlap” kiadásának napját tünteti fel.”

Honosítási eljárással foglalkozó partnereinket itt találod: https://villam-muszaki-vizsga.hu/#kereses

Forrás: Magyar Közlöny

Kép forrása: pexels.hu

Írd meg nekünk, ha elégedett vagy ezzel a partnerrel!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hol tudunk biztosítani műszaki vizsgát?
Csak válassz a települést vagy egy budapesti kerültet, ahol műszaki vagy eredetiségi vizsgát szeretnél és már mutatjuk is legkorrektebb partnereket

Segíthetünk? +36 70 420 9224