honosítás_magyar_forgalomba_helyezés

Az egyik leggyakoribb kérdés, ami az ügyfélszolgálatunkra érkezik, az a külföldi autók magyar forgalomba helyezésével kapcsolatos. Te tudod mi az a honosítás? Mikor szükséges? Ha Téged, is érint a téma, akkor olvass tovább…

honosítás_magyar_forgalomba_helyezés_villám_műszaki_vizsga

Mivel is jár a honosítás?

2004 óta, mióta Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz jelentősen megnőtt a kereslet a külföldi autók Magyarországra való behozatalát illetően. Nem véletlen,  hiszen csatlakozásunknak köszönhetően Unión belül megszűnt az autók évjáratát illető korlátozás, és a vámkezelési kötelezettség is. Azonban még mindig ott van az úgynevezett regisztrációs díj.

Mi is az a regisztrációs díj?

Az az összeg, melyet a honosítás során kell kifizetni, vagyis mikor egy külföldi személyautót, lakóautót vagy motorkerékpárt Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni. Fontos tudni, hogy a regisztrációs díj, regisztráció adó a legtöbb esetben NEM vethető ki tehergépjárművekre, kisteherautókra, kisáruszállító járművekre. Amennyiben ilyen járművet szeretnél honosítani, feltétlen egyeztess a Vám és Pénzügyőrséggel a regisztrációs adó kapcsán!

Mennyibe kerül a regisztrációs díj?

Ez függ az autó motorjának típusától, környezetvédelmi besorolástól, lökettérfogattól és az első külföldi forgalomba helyezéstől. Érdekel a konkrét végösszeg? Kérj tőlünk árajánlatot itt: Árajánlatkérés

Mikor kell megkötni a kötelezőbiztosítást?

Mennyibe kerül a biztosítás? Mikor kell megkötni, a honosítási eljárás melyik részében? A válaszokat itt találod: Minden, amit a biztosításkötésről tudnod kell

Milyen költségekkel jár a honosítás?

A költségeket alapvetően három csoportba sorolhatjuk:

 • Regisztrációs_díj_honosításAmit  Nemzeti Közlekedési Hatóság felé szükséges fizetni: Vizsgadíj + egyedi forgalomba helyezési költség. A vizsgadíj függ a jármű típusától. Nem összkerékhajtású személyautók esetében: 16.290 Ft. Az egyedi forgalomba helyezés költsége: 22.800 Ft
 • Amit a vámhivatal felé kell fizetni: a már említett regisztrációs díj.
 • Amit az okmányirodában kell elintézni: forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft , törzskönyv illeték: 6.000 Ft , rendszámtábla ára 1 pár esetén: 8.500 Ft, érvényesítő címke díja: 585 Ft. Összesen: 21.085 Ft + 2014.01.01. óta vagyonszerzési illeték. Bővebb információk erről ITT.

Hol végezhető el a műszaki vizsga külföldről behozott autó esetében?

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál. Szervizeknél, márkafüggetlen műszaki vizsga állomásoknál nem, ott ugyanis nincs engedély a honosításra.

Szükséges-e eredetiségvizsga?

Nem, a honosítás során nem szükséges eredetiségvizsgát tenni.

Hogyan történik maga a honosítás?

Műszaki vizsgát követően, a kiállított műszaki adatlappal a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kell a regisztrációs adót befizetni. Az eljárás az okmányirodában fejeződik be a forgalmi, a törzskönyv, a rendszám, és a cimke illeték befizetésével. Ezek után az autó magyarországi forgalomba helyezése megtörtént, a honosítás lezárult. A műszaki vizsga két érvig érvényes, melyet azt követően már bármely műszaki vizsga állomáson me9g lehet hosszabbítani.

Milyen környezetvédelmi besorolások vannak?

 • Euro1: 4-nél rosszabb környezetvédelmi osztály
 • Euro2: 4-es besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro3: 6-8 közötti besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro4: 9-11 közötti besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro5: 11-nél jobb környezetvédelmi osztály

Azt, hogy milyen környezetvédelmi besorolású az autó, a forgalmi engedélyben lehet megnézni a V.9.-es pont alatt.

Milyen papírok szükségesek a honosításhoz?

Természetesen a gépjármű külföldi forgalmi engedélye. Ezentúl cégtől vásárlás esetén számla. Amennyiben magánszemélytől vásárolsz úgy szükséged lesz egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre. Tölts le ezt innen: Kétnyelvű adás vételi szerződések

Mennyi az annyi?

honosítás_magyar_forgalomba_helyezés

Mennyi az annyi, ha honosítani szeretnénk?

Nézzünk, egy példát a gyakorlatban. Németországból szeretnénk vásárolni egy 9 éves, 1389 cm3-es, benzines, Opel Astrát, melynek a környezetvédelmi besorolása: 6-os.

 • Műszaki vizsga díja: 16.290 Ft
 • Egyedi forgalomba helyezés díja: 22.800 Ft
 • Regisztrációs díj: 88.725 Ft
 • Forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft
 • Törzskönyv illeték: 6.000 Ft
 • Rendszámtábla ára: 8.500 Ft
 • Érvényesítő címke díja: 585 Ft
 • Összesen: 148.900 Ft

+ Kiegészítés 2014.01.01.-től: Vagyonszerzési illeték köteles a jármű, így a fenti autó esetében ha például 85 kw-os a motor teljesítménye akkor 46.750 Ft a vagyonszerzési illeték.

Tehát a külföldi megvásárlástól számítva, közel 200.000 Ft-ba kerül, ha ezt az Opel Astrát Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni.

Szeretnél első kézből értesülni a legfrissebb autós hírekről?

Akkor likeolj minket a Facebook oldalunkon:

Bízd ránk a fárasztó ügyintézést!

 • Ha szeretnél mentesülni a honosítás okozta intézkedés terhe alól…
 • Ha szeretnél elkerülni a felesleges sorban állást…
 • Ha szeretnéd egész egyszerűen az otthonodból/munkahelyedről intézni a Magyar forgalomba helyezést…

Végeztesd el velünk autód honosítását!

Érdekelnek a részletek? Itt megtalálod: Honosíts Velünk

További kérdésed lenne?

Írd le itt a bejegyzés alatt kommentben és válaszolunk rá!

Szeretnél első körben értesülni a legfrissebb híreinkről? Akkor kattints IDE!

1,351 hozzászólás a(z) “Minden, amit a honosítás kapcsán tudnod kell” bejegyzéshez

 1. Kedves Judit!
  Ausztriában vett Twingó-nak hiányzik a teil 1-es része a forgalminak.Kétnyelvü adásvételi van..A müszakí vízsgán kértek származás ellenörzést.Megtörtént.Az autó levizsgázott a NAV-nál be lett fizetve a regadó.Erre az okmányiroda nem akarja átirni.Szerezzek be ausztriából igazolást,forditassam le és csináltassak eredetvízsgát.Ezt én nem értem.Ha van származásim akkor minek az eredeti papir beszerzése vagy igazolás.Illetve ha beszerzem valami csoda folytán akkor minek az eredetvízsga.Segitségét elöre is köszönöm.
  Tamás

  • Kedves Tamás!

   Bár már beszéltünk telefonon,de azért válaszolok itt is, hátha egy másik látogatónknak olvasónknak hasznos lehet a válaszom.

   Származás ellenőrzéshez általában kell eredetiségvizsga, így csodálom, hogy még nem történt meg. Az eredetiségvizsgát jogosan kéri az okmányiroda. Ez a dokumentum azonban ( a forgalmi, a műszaki adatlap, a származás ellenőrzés során kiállított dokumentum és a regadó befizetését igazoló nyomtatvány mellett) elegendő kell legyen.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 2. Kedves Judit!
  Az oldaluk profi, nagyon sok hasznos információt találtam benne, a válasza pontos, gyors és részletes. Nagyon szépen köszönöm a profi munkát.

  • Kedves Karina!

   Nagyon szépen köszönöm kedves sorait, örülök, hogy elégedett szolgáltatásunkkal és weboldalunkkal!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 3. Kedves Judit!!
  Azt szeretném megkérdezni hogy egy Audi A4 1.9 TDi autó magyar forgalomba helyezésének mennyi lenne a végső összege? Nagyon szépen köszönöm előre is!!

 4. Kedves Judit!

  Ausztriából hozott autót szeretnék e-rendszámmal felszereltetni.
  Ehhez kell a műszaki felülvizsgálat. Ezt hol tudom megcsináltatni? Illetve a vizsgálat fix áras, vagy cégenként eltérő?
  Még 1 kérdés, a későbbiek folyamán az e-rendszámos autó honosítható?

  • Kedves Krisztián!

   E-rendszámos autó is honosítható, igen.

   Megmondom őszintén nem vagyok teljesen biztos benne, mit értesz műszaki felülvizsgálat alatt,de valószínűleg a műszaki szemlére gondolsz. Ezt – a vizsgához hasonlóan – a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál teheted meg, és 8.000 Ft hatósági, fix díja van.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 5. Kedves Judit!

  Ford Focus Turnier 2.0 16V tipusú gépjármű ha amerikai model az okoz valamilyen gondot honosításnál. Az autót németországban vásárolnám.

  Állítólag a lámpa szabvány eltér.

  • Kedves Ádám!

   Sajnos mi nem tudunk amerikai típust honosítani, ugyanis nem dolgozunk együtt olyan Nemzeti Közlekedési Hatósággal, ahol vállalnák a műszaki vizsgát az eltérő szabványok miatt.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 6. Üdvözlöm Judit!
  Már kápráznak a szemeim, annyit kerestem a következő kérdésemre a választ:Svájcból szeretnék behozni és Magyarországon honosítani egy 325ci eur 3-as besorolású személygépkocsit….működhet,ha igen akkor nagy vonalakban hogyan???
  Köszönettel:Fenyő László

  • Kedves László!

   Svájcra nem érvényes az EURO4-esnél rosszabb korlátozás. Ez ugyanis csak az úgynevezett harmadik országokra érvényes.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 7. Kedves Judit!
  A minap olyan információ jutott a fülembe, hogy aki saját részre hozza be a külföldről vásárolt autót és azt nem adja tovább, annak nem kell regisztrációs adót fizetnie! Ennek van igazság alapja? Sok pénz maradna a zsebembe, ha tényleg igaz! :)
  Előre köszönöm gyors válaszodat!
  Üdv, Bajkán Tibor.

  • Kedves Tibor!

   Sajnos nem tudom megerősíteni a leírtakat, mert aki saját célra vásárol, sőt még a hazatelepülőknek is kell a regisztrációs adóval számolni.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 8. Tisztelt Török Judit!Azt hallottam,hogy ha már egyszer hoztam be külföldi gépjárművet,honosíttattam,forgalomba helyeztettem.Az információm szerint ha legközelebb hozok be ugyan onnan autót,nem kell újabb reg.adót fizetnem!Számomra hihetetlennek tűnik magyarországon ez az opció,de kíváncsi lennék az ön szakértői véleményére!Előre is Köszönöm!

  • Kedves Zsolt!

   Akkor kap valaki mentességet a regisztrációs adó alól, ha a járművet már egyszer kivitte külföldre (EU-n belül), ott befizette a regadót, nem igényelte vissza, majd mikor ismételten hazatelepül és tudja igazolni a múltbéli befizetést.

   A fenti esetben nem áll fent a regadó alóli mentesség.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 9. Kedves Judit,

  Magyar tulajtól vásárolnék Ausztriából behozott autót, ami még nincs honosítva. Lehetséges-e, hogy én megveszem tőle, és én honosítom (az ő kétnyelvű adásvételijét is átadja ehhez, tehát elvileg nyomon követhető)?

  Valamint az NKH vizsgával kapcsolatban: az autónak 2014/11-ig érvényes a vizsgája, ilyenkor csak a 8000 Ft-os szemle kell, vagy a rendes műszaki vizsga? Illetve ekkor kell fizetnem a 22.800 Ft-os forgalomba helyezést?

  Köszönettel: Kiss Attila

   • Kedves Attila!

    Nem, Neked új szerződést kell kötnöd a mostani magyar tulajdonossal. Nem baj, hogy nem az ő nevére szólnak a papírjog, a tulajdont attól még birtokolja. Mivel a jármű papírjai nem magyarul vannak, ezért szükség lesz egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre.

    Európai Unión belül áthozható a műszaki érvényesség, ha az eladó nem vonja ki a járművet honosítás előtt (csak után) a forgalomból.

    Eredetiségvizsga nem szükséges a honosításhoz.

    Üdvözlettel:
    Török Judit

 10. Szia,

  Regebben olvastam hogy ha 2 evnel regebben kulfoldon elek es meg van az autom 2 eve hazakoltozeskor kedvezmenyes regisztracios adot is lehet fizetnem..? Ez letezik?

  Udv
  Misi

  • Kedves Misi!

   Nem, a regisztrációs adó alól nincsen mentesség. Viszont nem kell vagyonszerzési illetéket fizetned.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 11. Szép napot kivanok, 1997/8 havi 1895ccm, 103kw , euro 2es bmw 318is honositasi koltsegeire lennek kivancsi, koszonom elore

 12. Kedves Judit!
  Hazaköltözés miatt honosítanám az autómat.A gépjármű jelenleg is forgalomba van helyezve Németországban.Az lenne a kérdésem,hogy ki intézi a Németországi forgalomból kivonást?Mert a kormány ablakban le kell adnom a rend számot és a forgalmit,de ők nem tudják hogy utána mi történik,mennyi ideig tart és van-e plusz költség.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdv.:Varga Balázs

  • Kedves Balázs!

   A tulajdonos feladata, hogy kivonja külföldön a járművet a forgalomból, méghozzá úgy, hogy leadja a külföldi okmányirodában a rendszámot.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 13. Tisztelt Török Judit,

  2 és fél éve dolgozom Ausztriában. 1,5 éve vásároltam egy 12 éves autót. Terveink között szerepel, hogy a közeljövőben hazaköltözünk. A kérdéseim a következőek: a 2014-es vagyonszerzési illetéket esetemben is meg kell-e fizetni, hiszen a jogszabály pontosító szövege úgy szól, “hogy az átadás pillanatában nyilvántartásban nem szereplő, vagy külföldi nyilvántartásban rögzített, de belföldi nyilvántartásba-vétel céljából megszerzett gépjárművek, pótkocsik után is kell vagyonszerzési illetéket fizetni”. De esetemben nem belföldi nyilvántartás céljából lett az autó vásárolva, illetve még a jogszabályváltozás előtt.
  A másik kérdésem pedig, hogy szeretném az autómat gázüzeműre szereltetni és gondoltam, hogy a honosításkor ejtem meg, elkerülvén az autó kétszeri műszakiztatását. Megtehetem-e így, hogy csak a közlekedési hatóságnál műszakiztathatom le az autót?

  Tisztelettel: Sánta János

  • Kedves János!

   Saját tulajdon esetén nem keletkezik vagyonszerzési illeték.

   Csak a honosítást követően tudod átalakíttatni a járművet gázüzeműre, ugyanis a hatóság csak abban az állapotában tudja honosítani a járművet, ahogyan a forgalmiban szerepel.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 14. üdv.vásároltam egy 1995-ös mazda 323c 1.5i gépjárművet.ausztriábol behozott,műszakilag rendberaktam.tudom honosítani? elvileg euro 2 besorolású.bár nem tudom mert dupla katalizátoros.csak hallottam h bizonyos időtöl nem lehet eur3 alatt honosítani. illetve milyen költségekkel járna kb? törzykönyve megvan,kinti forgalmi,adásvételi megvan.forgalombol ki van vonva.válaszát előre is köszönöm

 15. Kedves Judit!

  Egy kis útbaigazítást szeretnék kérni. Adott egy még érvényes forgalmival rendelkező osztrák autó(Golf 3,1999-es évjáratú), a műszakija ez év májusában járt le, de nincs kivonva az autó a forgalomból. Pontosan milyen papírokat kell hogy megkapjak az autóhoz(ha megvásárlom), hogy honosításkor ne ütközzek akadályokba. Elég a két sárga forgalmi, vagy szükséges még valamilyen okirat? Ha kérhetném akkor a papírok német nyelven való elnevezését is legyen oly szíves leírni. Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel
  László

 16. Tisztelt Török Judit!
  Elnézést ha hasonló kérdés már érkezett be, de nem volt időm mind elolvasni.
  Az ügyben érdeklődnék hogy,
  A napokban vettem kereskedésből egy osztrák kisteher autót. Az árában benne van a magyar forgalomba helyezés, amit a kereskedő foglaló ellenében meg is csinált elvileg.
  Szeretném kérdezni öntől hogy, ha megyek az autóért és meg van az új rendszám és nevemre szóló forgalmi. Az már elég bizonyítéknak szolgál hogy nem tudnak átverni? Gondolok itt egyéb papírmunkára, pénzbefizetésre.

  És még annyi a kérdésem hogy nagy probléma ha német nyelvű adásvételi szerződés lett írva, de már a nevemen van az autó hivatalosan?!

  Hogy derül ki az ha az autón még meglévő hitel van?

  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Jan65!

   Ha megkapod a magyar papírokat, magyar rendszámot, akkor be lett fizetni a regisztrációs adó, a különböző hatósági díjak. Javaslom még a műszaki vizsga időpontjának nézz utána, majd a forgalmiban! Elképzelhető, hogy honosítva lett a vizsga, és csupán szemle történt. Ez teljesen rendben van, de akkor nem két évig lesz érvényes a műszaki vizsga engedélyed, hanem azon belül fog lejárni!

   Nem értem a szerződés kapcsán a kérdésed. A neveden akkor van hivatalosan, ha már a nevedre szól a forgalmi. Akkor pedig már nincs szükség adás-vételi szerződésre. Az adás-vételi a vizsgához kell, amit leírásból következtetve az eladó intéz.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 17. Tisztelt Török Judit!

  Abban kérném segítségét, hogy nyílvántartásukból nem e tudna olyan személyt ajánlani Debrecenben, aki honosítási folyamatban jártas. Időssebb rokonaim vásároltan ausztiában egy gépjárművet, azt szeretnék magyarországon forgalomba helyeztetni.

  Segítségét előre is köszönöm.

  Üdvözlettel
  János

  • Kedves János!

   Debrecenben nem, Budapesten és Győrben tudok ajánlani honosítással foglalkozó, megbízható cégeket.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 18. Tisztelt Török Judit!

  Németországban vásároltam az automat 3 évvel ezelött.
  Magyarországra szeretném haza vinni. Milyen papirokra lesz szükségem a honositáshoz. Haza vihetem a saját rendszáméval ami most is rajta van (2015 muszaki vizsgája még érvényes) vagy ideiglenes rendszámot kell itt kérnem és innen ki kell jelentenem???

  köszönettel:

  Balogh Gábor

  • Kedves Gábor!

   Mindenképpen a saját rendszámával hozd haza az autót, ugyanis akkor honosítani tudod a műszaki érvényességet, így spórolva 30.000 Ft-ot.

   A magyarországi forgalomba helyezést követően vissza kell juttatnod Németországba a rendszámot, hogy ki tudják vonni a forgalomból.

   A honosításhoz az eredeti forgalmi engedélyre van szükséged.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 19. Kedves Judit!

  “…Ezentúl cégtől vásárlás esetén számla. Amennyiben magánszemélytől vásárolsz úgy szükséged lesz egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre…”

  Tehát ha német kereskedő cégtől magyar vállalkozásnak veszek autót, akkor elég a német nyelvű számla az egynyelvű német szerződéssel?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Bálint

 20. Kedves Judit!

  Németországbol szeretnék behozni egy Peugeot 407 coupet
  2700cm Diesel 2007.12. havi Euro 4 besorolásu. Menyibe kerülne lepapiroztatni magyarra? Válaszod elöre is köszönöm.

  Üdv:Péter

 21. Szép napot …

  Azt szeretném kérdezni, hogy van egy osztrák autom…. meg van a tipuskönyv illetve a törzskönyve és kétnyelvü adásvételi… forgalmi elveszet valahol…tudok-e honositani? Mi a folyamat?

  • Kedves Tibor!

   A honosításhoz, már a megkezdéséhez is – a műszaki szemle vagy műszaki vizsga során – szükséges a forgalmi engedély. Származás ellenőrzéssel pótolható, ami az okmányirodánál kezdeményezhető. A díja körülbelül 10.000 Ft , és 5-6 hétig is eltarthat.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 22. Jó napot kívánok!

  Külföldről költöztem nemrég Magyarországra és szándékomban van vásárolni egy autót. Nekem a kérdésem az lenne, hogy ha már előre honosított autót vásárolnék itt Magyarországon, van alkalom rá hogy ez a nevemre kerüljön? Milyen iratokra van szükségem, hogy ezt probléma mentesen el tudjam érni. Ilyen módú átíratásokkal önök foglalkoznak?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,
  Csaba

  • Kedves Csaba!

   Természetesen van lehetőség, még az eljárás is jóval egyszerűbb. Tehát, ha jól értem egy magyar forgalomban lévő autót szeretnél megvásárolni.

   Ez esetben a magyar forgalmi kell és egy adás vételi szerződés. Szükséges továbbá eredetvizsga, és az okmányirodai ügyintézés.

   Regisztrációs adó ügyintézésre illetve egyedi forgalomba helyezésre nincsen szükség ebben az eljárásban.

   Foglalkozunk magyar autó átírással is, ez esetben kérlek telefonon érdeklődj itt: +36 70 420 9224

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 23. Üdvözlöm!
  Németországban vásároltam egy VW Sharant. A forgalmijában egy magánszemély a tulajdonos, de én egy autókereskedésben vettem, a kétnyelvű szerződést velük kötöttem. Kell-e még valamilyen papír, pl. arról, hogy a magánszemély nevében a cég járt el, vagy valami más? Elég-e a kereskedővel kötöt szerződés, a számla és a magánszemély nevére szóló forgalmi engedély?
  Köszönöm válaszát!

  • Kedves Tibor!

   Ebben az esetben gondolom a kereskedés megvette a járművet, így megszerezve a tulajdonjogot, és érhető okokból nem irtatta át a forgalmit. Ez teljesen szokványos eljárás. Te úgy tudod honosítani a járművet, hogy megkötöd az adás-vételi szerződést a kereskedéssel. Mivel cégtől vásárolsz számla is kell a honosításhoz.

   És természetesen, ahogy Te is írod az eredeti forgalmi. Ezek a dokumentumok elegendőek a honosításhoz.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 24. Hello egy kérdésem lenne honositok egy 9 személyes ford transit-ot és nem rég lett meg a müszaki de én külföldön vagyok az autó pedig otthon és nem tudom adtól a naptól mikor megkapta a müszaki vizsgát hány napom van a NAV-ba befizetni a reg adót mert valaki azt mondta csak egy pár nap ezt szeretném megtudni elöre is köszönöm. alex

  • Kedves Alex!

   A műszaki vizsgától számított 15 napon belül kell befejezni az eljárást az okmányirodában (beleértve az előzetes regadó befizetést is), különben a vizsga elévül és meg kell ismételni.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 25. Kedves Judit!

  Svâjcban êlek, svâjci autôm szeretnêm eladni Magyarorszâgra egy ismerösnek. Hâny % vâmot kell itt fizetnem az Euro 4-es autôm utân itt a svâjci vâmon ês köteles vagyok (vagyis a magyar vevö) Magyarorszâgon is âfât fizetni a reg. adô mellett?
  Vâlaszât elöre is köszönöm.

  Tisztelettel
  Julianna F.

  • Kedves Julianna!

   Svájcból behozott autó vám és áfa köteles. A vám a jármű paramétereitől függ , 8 – 10 %-kal lehet számolni személyautók esetében.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 26. Üdvözletem!

  Egy olyan kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy a honosítási eljárás során, ha saját gépjárművet szeretnék hazahozni (honosítani), akkor az Okmányirodai eljáráshoz milyen papírok szükségesek?
  Az eljárásban már csak az okmányirodai rész van hátra, de véleményem szerint nem kellő pontossággal tájékoztattak a szükséges dokumentumokról. A gépjármű 2014. február 13-a óta van a nevemen és ezt szeretném honosítani.

  Szíves segítségét előre is megköszönve.

  Ernő

  • Kedves Ernő!

   A jármű külföldi, eredeti forgalmi engedélyére, a műszaki adatlapra, és a regadó befizetést igazoló dokumentumra van szükség az okmányirodai ügyintézéshez.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 27. Kedves Ildikó,

  Egy kereskedőtől vennénk meg egy autót, amit Svájcból hoztak be egy éve, de nem honosították, tehát ennek kültsége minket terhel. Elvileg van származási papírja illetve fizettek rá vámot, de se vizsga nincs rá, se forgalmija nincs. Ezt a papírt nem láttuk – elvileg lehetséges vámfizetés Svájcban a kihozatalkor? Ha magyar magánszemélytől veszem meg az autót, akkor milyen feltételekkel lehet honosítani ha volt vámfizetés illetve ha ez mégsem történt meg? Áfát minden esetben kell fizetni? A 8-10 % -ot az eladási érték alapján számolják? Előre is köszönöm, Üdv, Kovács Zsolt

  • Kedves Zsolt!

   A vámhivatalnál utána lehet járni, hogy történt-e áfa és vám fizetés. Ha nem történt akkor be kell fizetni, a 8-10 százalékos vámot és a 27 százalékos áfát. Természetesen lehetséges, hogy behozatalkor ezeket már rendezték,de az is, hogy nem. Ezek nem járnak feltétlen együtt a forgalomba helyezéssel.

   Egyedi forgalomba helyezéssel indul a honosítási eljárás, ha már megtörtént a származás ellenőrzés.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 28. Üdvözlöm!
  Vásároltam egy autót Németországban cégtől, de nem tudom regadóztatni mert nincs meg a számla és nem tudok beszerezni másikat.Amúgy minden egyéb papír megvan,volt már műszakin is.Mit tudok tenni ez esetben?Előre is köszönöm.

  • Kedves Csaba!

   Beszéltünk már telefonon, amikor javasoltam, hogy keresd fel az okmányirodát, hogy elfogadják-e ez esetben, ha az eredeti papírok mellé kérsz egy származás ellenőrzést, mellyel tudod bizonyítani, hogy nem lopott a jármű.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 29. Kedves Judit!
  Személygépkocsim először Mo-n lett forgalomba helyezve, ott is vásároltam. Saját tulajdonként nem rég honosítottam Németországban. Ha úgy döntenék hogy vissza akarom vinni Mo-ra, akkor a cikkben leírt utat teljes egészében végig kell járnom? Elsősorban a reg. adóra gondolok.

  • Kedves Szabolcs!

   A regisztrációs adó autóra vonatkozik. Ha visszaköltözéskor tudod igazolni, hogy ezt Te már kiköltözéskor kifizetted, és nem igényelted vissza, akkor nem kell újra befizetned.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Kedves Judit!
    Nem értem teljesen a válaszát. A németországi honosítási eljárás során semmilyen extra költséget nem kellett fizetnem. Annyiba került mint ha egy németországban forgalomba helyezett autót irattam volna a nevemre.

    • Kedves Szabolcs!

     Próbálom akkor érthetőbben leírni:

     Kiköltözéskor befizetted a regisztrációs adót. Ha ezt tudod igazolni majd a későbbi magyarországi visszaköltözés során, akkor nem kell újra befizetned.

     Ha nem tudod igazolni, akkor sajnos kérni fogja a Vámhivatal, hogy újra fizesd be. Nekik az igazolás számít.

     Üdvözlettel:
     Török Judit

 30. Kedves Judit!

  Lassan kezdek elveszni a bürokrácia útveszőjében… így lenne kérdésem :)

  Amennyiben lehetséges egy komplett honosítás menete és költségei érdekelnének az alábbi gépjárműre: BMW e39 530D 1999-es évjárat , 135kw 184Le, 2926ccm 2014 ben vásároltam.

  Konkrétan hova kell legelőször menni, mennyit kell fizetni és mire és így tovább.

  Előre is köszönöm a segítségét!

  Tisztelettel.: Sanyi

 31. Hello!érdeklödnék hogy mennyi idö s mennyi pénz lenne kompletten kb a magyar honositása egy Bmw 320d évjárat 2000 novemberi s euro 3 as besorolása van?

 32. Tisztelt Judit!
  Itthon szeretnék vásárolni egy külföldi okmányos gépjárművet, ilyenkor nekem is kétnyelvű adásvételit kell írnom?, mert egy adásvételi ugye már van a jelenlegi tulajdonosnál aki a honosítást nem végezte el, vagy elég nekem egy magyar adásvételi a jelenlegi személlyel és úgy is nyomon követhető a dolog?

  • Kedves Gábor!

   Neked a jelenlegi tulajdonossal kell kétnyelvű adás-vételi szerződést kötnöd, mert a jármű papírjai külföldiek.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

  • Kedves Péter!

   Van személyautó, és van teherautó. Vannak olyan járművek, melyek lehetnek személyautónak és teherautónak is vizsgáztatva. Ott meg kell nézni a forgalmit.

   Ha személyautó szerepel a forgalmiban kell regadót fizetni, ha kisteherautó, vagy teherautó akkor nem kell.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 33. Tisztelt Judit !

  A kérdésem az lenne,hogy ha ausztriába veszek egy autót és amikor hazahoztam tovább is szeretném adni akkor lehetséges,hogy megúszok egy-két papírmunkát és a forgalmit meg a vizsgákat az fizeti aki tőlem veszi meg az autót ? Mert ha ezeket nekem kell fizetnem kevesebb lesz a haszon

  Előrenis köszönöm a válaszát !

  • Kedves Bence!

   Nem szükséges forgalomba helyezned az autót, tovább is adhatod azt. Azonban 2014.01.01. óta tulajdonjog után kell vagyonszerzési illetéket fizetned, így ezzel is számolnod kell, függetlenül attól, hogy forgalomba helyezed-e.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 34. Kedves Judit!

  Angliában élő angol cég tulajdonos vagyok. A céget egy éve alapítottam. A kérdésem a következő: Ha Németországban vásárolok egy autót az angol cégemre (nettóra) de azt a gépjárművet Magyarországon szeretném használni akkor mi a teendőm? Az angol cégemnek lehet magyar rendszámú autója? Az angol cég eladhatja egy magyar magánszemélynek? Áfa, regadó? Nagyon köszönöm előre is a segítségét!!!! További szép napot!

  Üdv, Steve

  • Kedves Steve!

   Magyarországon csak olyan személy nevén lehet magyar rendszámos autó, akinek van állandó magyar lakcíme. Tudtommal cég esetén a székhely címe magyar kell legyen, így az angol cégednek nem lehet magyar rendszámos autója.

   A cég természetesen lehet eladó. A regisztrációs adót általában a vevő fizeti, aki forgalomba fogja helyezni a járművet.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 35. Kedves Judit!
  Szeretnék venni egy olyan autót amit ausztriából hoztak be. Magyar tulajdonostól aki még nem regisztrálta. Milyen papírok kellenek így a regisztráláshoz? Forgalmi + kétnyelvű adásvételit vele kell íratnom vagy elég ilyenkor már a sima adásvételi?
  Ha szeretnék vonóhorgot a kocsira tenni akkor lehet még a vizsga előtt?
  Előre is köszi a válaszod.
  Üdv. Tibi

  • Kedves Tibi!

   Az adásvételi mindenképpen kétnyelvű kell legyen, illetve az eredeti forgalmira lesz szükséged a magyar forgalomba helyezéshez.

   Vonóhorgot lehet még a vizsga előtt felszerelni, és akkor nem kell duplán vizsgáztatnod.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 36. Kedves Judit.

  Kb 1 hónapja vásároltam kereskedőtől,egy németből behozott autót.Itthon tetettem rá vonóhorgot.
  Minden ki lett fizetve amit ki kellett.
  Le lett vizsgáztatva a NKH-nál.
  A gépjárművet haza vittem,majd a forgalmiban feltűnt a vizsga érvényessége nem 2 évre szól.
  Az NKH-nál történt elírás.
  Ugyanis volt egy másik hasonló autó,amit csak honosítani kellett volna.
  Most ilyenkor mi van??
  Tanácstalan vagyok,mert fogalmam sincs milyen hátrányom származhat ebből az egészből.

  A választ előre megköszönöm.

  • Kedves László!

   Azt tudom elképzelni, hogy honosítva lett a műszaki vizsga (pl: Németországból behozott járművekre lehetséges) és nem műszaki vizsga történt hanem műszaki szemle. Utóbbi 8.000 Ft-ba kerül, ellenben a vizsga 16.290 Ft-os költségével.

   Ha mégis vizsgáztattál akkor 2 évre kellett volna kapnod az érvényességet, így javaslom vedd fel újra azzal a Nemzeti Közlekedési Hatósággal a kapcsolatot, ahol vizsgáztattál, és kérd rajtuk számon a hiányosságot!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 37. Kedves Judit!

  Néhány héttel ezelőtt olvastam, hogy ha a gépjármű környezetvédelmi osztálya pozitív irányban változik (pl.: EURO3 -ról EURO 4-re) akkor a két kategória közötti regisztrációs adó visszaigényelhető.
  Ez valóban így van, és ha igen akkor mi szükséges a változás bizonyításához?

  Előre is köszönöm szíves segítségét.

  • Kedves Ernő!

   A Facebook oldalunkról írtunk erről, itt találod: https://www.facebook.com/VillamMuszakiVizsga/posts/932733630074962

   Bemásolom az ide vonatokozó jogszabályt is:

   14. §68 (1)69 Ha a 8. § (2) bekezdése szerinti esetben a különbözet előjele negatív, a gépjármű átalakítása előtti forgalomba helyezéskor megfizetett és az átalakítást követő forgalomba helyezéskor számított adó különbözetét az adóalany a vámhatósághoz benyújtott kérelemmel visszaigényelheti, ha az átalakítást követő forgalomba helyezéskor a gépjármű környezetvédelmi osztályba sorolása jobb, mint az átalakítás előtti forgalomba helyezéskori környezetvédelmi osztályba sorolása.
   (2) Az (1) bekezdésben említett esetben a kérelemhez csatolni kell az átalakítás változásait tartalmazó forgalmi engedély másolatát.

   Tehát a vámhivatal felé kell kérelmezned a regisztrációs adó különbözet visszatérítést és a forgalmival igazolnod a környezetvédelmi osztály javulását.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 38. Kedves Judit!
  Németországból vásároltam kereskedőtől egy 2005.09. havi 1596 ccm-es benzines Ford C-Maxot. Az ügyintézésben bátyám segédkezett, aki kint lakik, és az ő nevén intéztük az adás-vételt, mert így egyszerűbb volt. Az autó viszont itthon az én nevemre szeretném, hogy kerüljön. Most fogok nekilátni csak az ügyintézésnek, és mielőtt belebonyolódok, segítségedet kérném abban, hogy hová menjek elsőként, és milyen papírt irjunk bátyjámmal egymás közt. Egy meghatalmazás szerinted elég lesz, ha igen, akkor abban hogy fogalmazzuk meg a dolgokat. Vagy adásvételi szerződést írjunk egymás között? Banki kivonattal tudom igazolni, hogy én fizettem ki az autót. Ha a bátyámmal írunk egy papírt, hogy meghatalmazom a gépjármű adávételi procedúrájának lebonyolításával, hogy járjon el a nevemben, (ami valóban az igazság), az jó lehet, vagy írjunk egy kétnyelvű adásvételi szerződést. Bár ezutóbbi nem hiszem, hogy helytálló. Válaszodat és segítségedet előre is köszönöm: Rita

 39. Helló!!

  Egy részt nagyon pontos és korrekt a honlap! Gratula hozzá !!

  A kérdésem pedig az lenne,hogy Olaszországból behozott autót Magyarországon árul valaki és ha tőle veszem meg akkor is kell-e a két nyelvű adás-vételi ?! (amit ő írt anno kint)

  Köszi előre is a választ !

  • Kedves Tamás!

   Igen, kell a kétnyelvű adás-vételi szerződés, mert a jármű forgalmija nem magyar nyelvű.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 40. Kedves Judit!

  Az lenne a kérdésem, hogy ha én külföldön vásárolok autót, akkor milyen feltételek mellett nem lenne vagyonosodási vizsgálat? Teszem azt szeretném elkerülni az adóellenőrök figyelmét illetékfizetésnél. Egy használt BMW-ről lenne szó, 4 évnél fiatalabb, 7m Ft.

  • Kedves Bálint!

   A vagyonszerzési illetékre gondolsz? Mert ha 2014.01.01. után vásárolsz külföldről járművet, akkor be kell fizetned ezt az adót, nem fogja az okmányiroda kiadni Neked a rendszámot, amíg nem teszed meg.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 41. Kedves Judit!

  Autót szeretnék vásárolni Németországban. A nevemre is íratnám, mert 2 hónapig használatban lenne.
  A kérdésen az, hogy ha honosítani szeretném, akkor a forgalmi engedélyen kívül kell még valamiféle dokumentum? Én úgy gondolom ha a nevemen van, akkor nem szükséges, csak a német rendszámot kell visszajuttatnom. A rendszámot mindenképpen a kiállító helyre kell visszavinni, vagy lehet másik német tartományban is leadni? A megteendő út miatt kérdezem, mert akkor elég csak a határhoz közeli helyen leadni!
  Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát!
  Nagyon hasznos oldal kerekedett belőle! :)

  • Kedves Tibor!

   A rendszám leadással kapcsolatban feltétlen a kinti hatóságot kérdezd meg, hiszen ez a szabályozás országonként eltérő lehet. Véleményem szerint csak a kiállító hivatal fogadja be a rendszámot, és regisztrálja ki a járművet,de nehogy félre tájékoztassalak kérdezd meg a kinti hatóságot is!

   Saját tulajdon behozatal esetén elegendő a forgalmi a magyarországi forgalomba helyezéshez, illetve személyes okmányok szükségesek, mint:
   • személyi igazolvány
   • lakcímkártya
   • adókártya

   Illetve, ha rendelkezik törzskönyvvel a jármű, akkor az is kelleni fog,de ez nem minden országban van.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 42. Kedves Judit.

  Külföldi( német)érvényes okmányokkal rendelkező autót szeretnék venni. Magyarországon van az autó, de a tulaj megy ki külföldre végleg. Addig szeretnénk elintézni. Milyen papírok kellenek nekem az autóról, ahhoz hogy el tudjam intézni mert ha nem lesz meg minden, a tulaj nehezebben tudja nekem eljuttatni utána. Jah és hozzávetőleg mekkora összeg lehet a honosítás 1149 cm³ 55 kW, 75 LE 2001/9. havi

  Előre is köszönöm.

 43. Kedves Judit!
  Az alábbiakban kérem szíves segítségét. Jelenleg EU-n kívül dolgozom. Magyarországon vettem egy új autót, ÁFA nélkül, amelyet Z-s rendszámmal kiléptettem az EU külső határán. Ismereteim szerint amennyiben az autó 6 hónapnál tovább van az EU-n kívül, visszahozatala esetén mentesülök az ÁFA megfizetése alól. Mivel lehet a 6 hónapot igazolni? Elégséges az EU egységes kiviteli okmányon szereplő kiléptető vámhivatal dátumbélyegzője, vagy a jármű külföldi forgalmi engedélyének kell bizonyítani a hat hónap meglétét?
  További kérdésem, hogy tudna-e esetleg a Nyugat-Dunántúlon ilyen jellegű tevékenységgel foglalkozó, megbízható céget ajánlani.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Gábor!

   A személyes véleményem, hogy a leírt okmányok elégségesek,de a félre tájékoztatás elkerülése végett kérlek, keress fel egy vámhivatalt, és kérdezz meg ott egy vámügyintézőt!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 44. Kedves Judit!

  Azt szeretném kérdezni, hogy a külföldről vásárolt autó megvételétől számítva mennyi időm van megkezdeni a jármű honosítását Magyarországon? Van erre egy kiszabott határidő, mint pl. a hazai autó vásárlásnál az átíratásra?

  Előre is köszönöm a segítséget.

  • Kedves Gábor!

   Ilyen határidő nincsen, az itthoni 15 napos átírási határidő a külföldről behozott járművekre nem érvényes.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 45. Kedves Judit!
  Érdeklődnék,hogy vettem egy Belga papíros motorkerákpárt ,magyar tulajdonostól.Van egy adásvételim tőle,meg a motor belga forgalmija+a kivonó papírja.Kérdésem,milyen papírok kellenek még a forgalomba helyezéshez?Meg ilyenkor kétszer kell vagyonszerzési illetéket fizetnem?
  Köszönettel:Máté András

  • Kedves András!

   A forgalomba helyezéshez a személyes okmányokon túl (lakcímkártya, személyigazolvány, adókártya) szükséges az eredeti forgalmi és kétnyelvű adás-vételi szerződés. Utóbbi feltétlen kétnyelvű kell legyen, hiába magyar a tulaj, a jármű papírjai nem magyarok.

   A vagyonszerzési illetéket tulajdonszerzés után kell fizetni, így ebből adódóan egy járműre is többször kivethető, tulajdonos váltás esetén. De Neked csak egyszer kell megfizetned, mikor vásárolsz.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Kedves Judit!
    Köszönöm a válaszod.
    Ha jól értettem akkor a magyar tulajdonos adataival,kell kitölteni a kétnyelvü adásvételit?Vagy arra az adásvételire van szükség,akitől az első magyar tulaj megvette?Köszi

    • Kedves András!

     Az új tulajdonos és a jelenlegi tulajdonjogot birtokló eladó között kell kötni a kétnyelvű adás-vételi szerződést.

     Üdvözlettel:
     Török Judit

 46. Kedves Judit!

  Svájcból szeretnénk behozni autót és Magyarországon honosítani! Mik szükségese ehhez? Mert úgy értesültem,hogy a nem EU tagállamból bonyolultabb gépjárművet honosítani. Mi ennek a menete?

  Köszönettel: Kuti Csaba

  • Kedves Csaba!

   Jól értesültél, ugyanis költségesebb és bonyolultabb az eljárás Unión kívülről behozott jármű esetén:
   Szükséges ugyanis az Unión belül eljárási kötelezettségeken és költségeken túl…
   1. Eredetvizsga
   2. Származás ellenőrzés
   3. Áfa fizetés
   4. És vámfizetés

   Üdvözlettel:
   Török Judit

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>