honosítás_magyar_forgalomba_helyezés

Az egyik leggyakoribb kérdés, ami az ügyfélszolgálatunkra érkezik, az a külföldi autók magyar forgalomba helyezésével kapcsolatos. Te tudod mi az a honosítás? Mikor szükséges? Ha Téged, is érint a téma, akkor olvass tovább…

honosítás_magyar_forgalomba_helyezés_villám_műszaki_vizsga

Mivel is jár a honosítás?

2004 óta, mióta Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz jelentősen megnőtt a kereslet a külföldi autók Magyarországra való behozatalát illetően. Nem véletlen,  hiszen csatlakozásunknak köszönhetően Unión belül megszűnt az autók évjáratát illető korlátozás, és a vámkezelési kötelezettség is. Azonban még mindig ott van az úgynevezett regisztrációs díj.

Mi is az a regisztrációs díj?

Az az összeg, melyet a honosítás során kell kifizetni, vagyis mikor egy külföldi személyautót, lakóautót vagy motorkerékpárt Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni. Fontos tudni, hogy a regisztrációs díj, regisztráció adó a legtöbb esetben NEM vethető ki tehergépjárművekre, kisteherautókra, kisáruszállító járművekre. Amennyiben ilyen járművet szeretnél honosítani, feltétlen egyeztess a Vám és Pénzügyőrséggel a regisztrációs adó kapcsán!

Mennyibe kerül a regisztrációs díj?

Ez függ az autó motorjának típusától, környezetvédelmi besorolástól, lökettérfogattól és az első külföldi forgalomba helyezéstől. Érdekel a konkrét végösszeg? Kérj tőlünk árajánlatot itt: Árajánlatkérés

Mikor kell megkötni a kötelezőbiztosítást?

Mennyibe kerül a biztosítás? Mikor kell megkötni, a honosítási eljárás melyik részében? A válaszokat itt találod: Minden, amit a biztosításkötésről tudnod kell

Milyen költségekkel jár a honosítás?

A költségeket alapvetően három csoportba sorolhatjuk:

 • Regisztrációs_díj_honosításAmit  Nemzeti Közlekedési Hatóság felé szükséges fizetni: Vizsgadíj + egyedi forgalomba helyezési költség. A vizsgadíj függ a jármű típusától. Nem összkerékhajtású személyautók esetében: 16.290 Ft. Az egyedi forgalomba helyezés költsége: 22.800 Ft
 • Amit a vámhivatal felé kell fizetni: a már említett regisztrációs díj.
 • Amit az okmányirodában kell elintézni: forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft , törzskönyv illeték: 6.000 Ft , rendszámtábla ára 1 pár esetén: 8.500 Ft, érvényesítő címke díja: 585 Ft. Összesen: 21.085 Ft + 2014.01.01. óta vagyonszerzési illeték. Bővebb információk erről ITT.

Hol végezhető el a műszaki vizsga külföldről behozott autó esetében?

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál. Szervizeknél, márkafüggetlen műszaki vizsga állomásoknál nem, ott ugyanis nincs engedély a honosításra.

Szükséges-e eredetiségvizsga?

Nem, a honosítás során nem szükséges eredetiségvizsgát tenni.

Hogyan történik maga a honosítás?

Műszaki vizsgát követően, a kiállított műszaki adatlappal a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kell a regisztrációs adót befizetni. Az eljárás az okmányirodában fejeződik be a forgalmi, a törzskönyv, a rendszám, és a cimke illeték befizetésével. Ezek után az autó magyarországi forgalomba helyezése megtörtént, a honosítás lezárult. A műszaki vizsga két érvig érvényes, melyet azt követően már bármely műszaki vizsga állomáson me9g lehet hosszabbítani.

Milyen környezetvédelmi besorolások vannak?

 • Euro1: 4-nél rosszabb környezetvédelmi osztály
 • Euro2: 4-es besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro3: 6-8 közötti besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro4: 9-11 közötti besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro5: 11-nél jobb környezetvédelmi osztály

Azt, hogy milyen környezetvédelmi besorolású az autó, a forgalmi engedélyben lehet megnézni a V.9.-es pont alatt.

Milyen papírok szükségesek a honosításhoz?

Természetesen a gépjármű külföldi forgalmi engedélye. Ezentúl cégtől vásárlás esetén számla. Amennyiben magánszemélytől vásárolsz úgy szükséged lesz egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre. Tölts le ezt innen: Kétnyelvű adás vételi szerződések

Mennyi az annyi?

honosítás_magyar_forgalomba_helyezés

Mennyi az annyi, ha honosítani szeretnénk?

Nézzünk, egy példát a gyakorlatban. Németországból szeretnénk vásárolni egy 9 éves, 1389 cm3-es, benzines, Opel Astrát, melynek a környezetvédelmi besorolása: 6-os.

 • Műszaki vizsga díja: 16.290 Ft
 • Egyedi forgalomba helyezés díja: 22.800 Ft
 • Regisztrációs díj: 88.725 Ft
 • Forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft
 • Törzskönyv illeték: 6.000 Ft
 • Rendszámtábla ára: 8.500 Ft
 • Érvényesítő címke díja: 585 Ft
 • Összesen: 148.900 Ft

+ Kiegészítés 2014.01.01.-től: Vagyonszerzési illeték köteles a jármű, így a fenti autó esetében ha például 85 kw-os a motor teljesítménye akkor 46.750 Ft a vagyonszerzési illeték.

Tehát a külföldi megvásárlástól számítva, közel 200.000 Ft-ba kerül, ha ezt az Opel Astrát Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni.

Szeretnél első kézből értesülni a legfrissebb autós hírekről?

Akkor likeolj minket a Facebook oldalunkon:

Bízd ránk a fárasztó ügyintézést!

 • Ha szeretnél mentesülni a honosítás okozta intézkedés terhe alól…
 • Ha szeretnél elkerülni a felesleges sorban állást…
 • Ha szeretnéd egész egyszerűen az otthonodból/munkahelyedről intézni a Magyar forgalomba helyezést…

Végeztesd el velünk autód honosítását!

Érdekelnek a részletek? Itt megtalálod: Honosíts Velünk

További kérdésed lenne?

Írd le itt a bejegyzés alatt kommentben és válaszolunk rá!

Szeretnéd, hogy soron kívül értesítsünk, ha új bejegyzést írtunk?

Kérlek, add meg adataid és elküldjük Neked ajándékba ezt is: “Gyakori kérdések és válaszok a vizsgáztatásról”

1,482 hozzászólás a(z) “Minden, amit a honosítás kapcsán tudnod kell” bejegyzéshez

 1. Kedves Judit!
  2 hónapja hoztam Németországból, kereskedőtől egy autót ami céges autó.
  Most szeretném forgalomba helyezni de nincs számlám a cégtől csak 2 nyelvű adásvételim. Vámhivatal kéri a számlát viszont és nem tudok nekik adni. Mi lesz a teendőm így az autóval? Hogyan tudom számla nélkül forgalomba helyezni?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves István!

   Bár már telefonon is beszéltünk, azért válaszolok itt is, hátha másnak is van ilyen jellegű kérdése.

   A magyarországi forgalomba helyezésnek, amennyiben cégtől vásárolunk számla kell, ha magánszemélytől kétnyelvű adás-vételi szerződés. Van olyan hivatal, ahol megelégszenek az adás-vételi szerződéssel is,de papírforma szerint számla kell, ha cégtől vásárolunk.

   Így fel kellene venni a céggel a kapcsolatot, és bekérni egy számlát, ha lehetőség van rá.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Kedves Judit!
    Ausztriában dolgozom, és bejelentett lakcímmel is rendelkezem. 2013-ban vásároltam egy autót, amit szeretnék haza hozni és itthon forgalomba helyezni. Meg tudom-e úgy tenni, hogy még kint forgalomban van, de itthon elkezdem intézni a magyarországi forgalomba helyezést. Kint most járt le a műszaki vizsgája, de ott még két hónapig érvényes. Nem szeretném ott levizsgáztatni, mert úgy is haza szeretném hozni és kint lényegesen többe kerül. A biztosítás ki van fizetve, saját néven van az autó. Mi a teendőm ilyen esetben? Ha elintéztem itthon a honosítást, utána is leadhatom Ausztriában a rendszámot? Válaszát előre is köszönöm.
    Nagy Judit

    • Kedves Judit!

     A honosítás szempontjából igazából mindegy, hogy kiregisztrálod-e Ausztriában az autót, vagy csak a honosítás után teszed meg. Így kérdésedre válaszolva, ezt igen megteheted.

     DE! Magyarországon a plusz hónapok érvényességeket nem fogadják el. Amennyiben lejárt a műszaki vizsga érvényességed, hiába vannak még plusz érvényes hónapok Ausztriában, Magyarországon nem fogadják el. Így forgalomban sem használhatod a járművet, és a honosítás során ki kell fizetni az egyedi forgalomba helyezést és a műszaki vizsga díjat is. (Kb. 40.000 Ft)

     Ezzel szemben, ha van lehetőséged, én mindenképpen azt tanácsolom, hogy még kint műszaki vizsgáztasd le az autód, mert az érvényességet honosíthatod itthon. Így a 40.000 Ft helyett csak 8.000 Ft-ot kell fizetned, és használhatod is forgalomban a járművet, amennyiben van rajta biztosítás.

     Üdvözlettel:

     Török Judit

 2. Kedves Judit,

  német rendszámos autót vásárolnék magyar állampolgártól, itthon. Az autó pár éve lett behozva, de nem lett regisztrálva/forgalomba helyezve. A külföldi forgalmija lejárt, de rendszáma van. Ilyenkor mi a teendő? Ekkor is kétnyelvű adásvételi kell ha az eladó magyar állampolgár? Ha nem szeretném azonnal regisztrálni/forgalombahelyezni akkor útvonalengedéllyel elhozhatom? A vagyonszerzési illetéket elég a forgalombahelyezéskor befizetni?

  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Tamás!

   Igen, ilyen esetben is kétnyelvű adás-vételi szerződés kell.

   Útvonalengedélyt csak lejárt magyar rendszámos autóra ad ki az okmányiroda. A szállítás trélerrel megoldható ebben az esetben.

   A vagyonszerzési illeték a forgalomba helyezéstől független, de amennyiben követi a forgalomba helyezést a vásárlás (mindegy mennyi idővel) akkor az okmányirodai ügyintézésnél, az utolsó állomáson adják ki a vagyonszerzési illetékről szóló csekket.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Köszönöm válaszát!

    Mi a helyzet abban az esetben, ha én mondjuk rendberakom az autót, de regisztráció nélkül, továbbra is német autóként tovább értékesítem, még mindig forgalomból kivonva tartva? Ekkor is kell vagyonszerzési illetéket fizetnem? Ha igen, (ami eléggé nonszensz) mikor?

    • Kedves Tamás!

     Ekkor is kell vagyonszerzési illetéket fizetned, mert tulajdonjogot szereztél. 2014.01.01 óta a külföldi autók tulajdonjoga után is be kell fizetni ezt az adót. Neked kell jelezni az okmányirodába, hogy vettél egy autót,de nem helyezed forgalomba. A forgalmi alapján pedig ki fognak állítani egy csekket.

     Én sem értek ezzel egyet,de sajnos jelenleg így változott a jogszabály.

     Üdvözlettel:
     Török Judit

     • Értem, köszönöm.

      Az auto német forgalmijában SCHADSTOFFARM D3 szerepel, ami ahogy utána néztem ~EURO3, illetve még annál is szigorubb http://de.wikipedia.org/wiki/Abgasnorm
      Regisztrációs adónál ebben az esetben akkor a 6-8 környezetvédelmi osztály alkalmazandó?

 3. Hollandiában cégnél vásároltam autót a párom nevére. Három dokumentumot adtak: zöldkártya, export-kiviteli bizonylat, forgalmi 2. oldala. Az autót fizetés után csak a rendszám kiváltása után adták oda. Az így kapott forgalmi 2. oldalán az én nevem szerepel, természetesen a zöldkártyán is. Párom neve sehol nem szerepel. A forgalomba helyezés így megoldható az Ő nevére vagy az enyémre, esetleg további dokumentumot kéne beszerezni?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  • Kedves Gábor!

   A honosításhoz szükséges dokumentumok:

   az eredeti forgalmi, és a törzskönyv (ha van, mert nem minden országban van).

   Be kellene szerezni a teljes forgalmit, ugyanis csak az egyik oldala nem elég az okmányirodának. Ha ez nem megoldható akkor származás ellenőrzéssel lehet forgalomba helyezni,de arra számítani kell, hogy ez 5-6 hétig tartó eljárás.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 4. Kedves Judit!

  Német autót vásároltam itthon. Német papírjai vannak. Most honosíttatom. Itt az oldalon azt írják hogy a forgalomba helyezéshez nincs szükség eredetvizsgára de más oldalakon pedig azt olvastam hogy ugyanúgy ahogy magyar autónál ugyanúgy külföldi autónál is szükséges. Mi valójában az igazság?
  Válaszát előre is köazönöm

  • Kedves Dávid!

   Európai Unión belülről behozandó jármű esetén nem kell eredetiségvizsga.

   Ha Unión kívüli a jármű, akkor kell. Valószínűleg ez okozza a félreértést.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 5. Tisztelt Cím!

  Motorvásárlás előtt állok, segítségért fordulok Önökhöz. A kinézett példány egy Cagiva Raptor 650-es motorkerékpár, ami a jelenlegi tulajdonos állítása szerint egy bemutatódarab volt, valahol kiállították. Mivel az akkori forgalmazó az MV Agusta becsődölt Magyarországon és perek indultak ellene, ezért a motorkerékpár bíróság általi lefoglalás alá került, ami éveken keresztül tartott, így Magyaroszágon – és máshol sem – a motor nem lett soha forgalomba helyezve.

  Kérdésem is ezzel kapcsolatos, mégpedig hogyan és leginkább mennyi pénzből tudnám forgalomba helyeztetni az említett motorkerékpárt, ami 2005-ös gyártású, 56 kW teljesítményű és tudomásom szerint EURO 3-as besorolású? A gyári kísérőlevél a jelenlegi tulajdonos birtokában van (ő egyébként a motort az azt lefoglaló banktól árverés útján vásárolta meg).

  Szíves válaszukat, segítségüket illetve a megfelelő helyre irányításukat előre is köszönöm!

  Tisztelettel: Zsolt

  • Kedves Zsolt!

   Mindenképpen egy származás ellenőrzéssel kellene kezdeni az eljárást. Ezt az okmányirodában kell kezdeményezni és körülbelül 10.000 Ft-ba kerül. Viszont azzal számolni kell, hogy 5-6 hétig tart és eredetvizsga is szükséges hozzá. EZt követően jöhet a műszaki vizsga – ha külföldi a jármű akkor utána a vámhivatal – és végül az okmányiroda ismét.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 6. Kedves Judit!

  Mi a teendőm Angliából származó tgk vásárlásánál,amit más hozott be,és én mint regisztrált kereskedő,vagy mint magánszemély megvenném,jobb kormányosan üzembe helyezném,és úgy adnám el?Illetve átalakitás esetén mi lenne a teendőm.
  Igy tehát egy kérdéshez 4választ szeretnék.
  1.megveszem és tovább adom magánszemélyként,úgy hogy nem nyúlok hozzá,értékesitem.
  2.megveszem kereskedőként.nem nyúlok hozzá tovább adom.
  3.üzembe helyezve tovább adom.
  4.átalakitom,tovább értékesitem.
  Köszönöm szíves válaszát

  • Kedves Imre!

   Az összes esetben kell vagyonszerzési illetéket fizetni, mert 2014.01.01 óta külföldről behozott autók után is tulajdonjogszerzés kapcsán kell fizetni.

   Az átalakítást pedig csak magyarországi forgalomba helyezés után lehet eszközölni, mert átalakítási engedélyhez kötött, amit csak magyar rendszámos autóra ad ki a hatóság.

   Egyébként gond nélkül forgalomba helyezhető jobb kormányosan is a jármű, nem szükséges feltétlen átalakítani.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 7. Kedves Judit!

  Azt szeretném megtudni hogy ha Csehorszagban vàsárolok autòt és Magyarországon szeretném forgalombahelyezni milyen papír szükséges pontosan hozzá mert már annyi mindent olvastam erről hogynem világos ez az egèsz.!?Hol tudom ezt elvégezni?Kikell-e vonni a forgalomból külföldön?Kérem erre az email címre válaszoljon barkaszidavid@gmail.com.Mihamarabbi vàlaszàt vàrom! Köszönöm

  • Kedves Dávid!

   A honosításhoz szükséges okmányok:
   – külföldi forgalmi engedély
   – külföldi törzskönyv (ha van)
   – kétnyelvű adás-vételi szerződés, amennyiben magánszemélytől vásároltad a gépjárművet
   – részletes számla, amennyiben cégtől vásároltad a járművet

   A külföldi forgalomból magyarországi forgalomba helyezést követően is ki lehet vonni a járművet. De ha most vásárolod az autót, akkor ez nem a Te feladatod, hanem az eladóé.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 8. Kedves Judit!

  Lehet-e olyat csinálni, hogy egy külföldről behozott személyautót itt teherautónak vizsgáztatjuk le és ezáltal elkerüljük a regisztrációs adót?

  • Kedves Tibor!

   Nem, csak olyan állapotban lehet behozni, és forgalomba helyezni a járművet, amilyen állapotban kint volt. Tehát vagy teherautó vagy személyautó.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

  • Kedves Judit!

   Külföldi motorkerékpárnál,még érvényes olasz műszaki vizsgánál minden esetben kell fizetnem első forgalomba helyezést,vagy elég csak honosíttatni 8000-ért,és ketyeg még tovább a meglévő műszakija szeptemberig?
   Előre is köszönöm a válaszát!

   • Kedves Krisztián!

    Európai Unión belül lehetőség van a műszaki vizsga érvényességének honosítására, a műszaki szemle által, ami 8.000 Ft-ba kerül ezt jól tudod.

    Így a műszaki érvényesség addig fog tartani, ameddig a forgalmiban lévő dátum szerepel.

    Ilyen esetben nincs szükség egyedi forgalomba helyezésre.

    Üdvözlettel:
    Török Judit

 9. Köszönöm a válaszát mostmár tisztában vagyok a részletekkel hála magának kedves Judit!Köszönöm hogy ilyen gyorsan válaszolt!!Mindenkinek ajánlom az oldalt aki Járművet szeretne honosítani.Részletesen levan irva minden és ha valamit nem értene esetleg valaki fordúljon nyugottan Judithoz.Köszönöm mégegyszer a segítséget! :)

  • Kedves Dávid!

   Nagyon szépen köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy segíthettem és elégedett vagy válaszommal! :)

   Nagyon Boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánok Neked!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 10. Kedves Judit!
  Amennyiben külföldi autót vásárolnék, és honosítanám, lehet hogy a kislányom lenne a tulajdonos. (a mostani autó is az ő nevén van) Az lenne kérdésem, hogy vagyonszerzési illetéket kiskorúnak is kell fizetni?

  Válaszod előre is köszönöm!

  • Kedves Edina!

   A vagyonszerzési illetéket kiskorúnak is meg kell fizetnie. Ha azonban egyenesági rokonok között történik az adás-vétel (szülő-gyermek) akkor nem kell befizetni.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 11. Érvényes Svájci forgalmival, rendelkező autót vásárolnék,Magyarországon.
  Pontosan milyen okmányokkal kell rendelkeznem a magyarországi forgalomba helyezéshez.
  1996-os vw passat 1.9 tdi 110 LE kb:árajánlat megbizásos ügyintézésre.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv: Kámán Károly

 12. Kedves Judit!
  Magánszemélyként szeretnék Németországból gépjárművet behozni Magyarországra és azt tovább értékesíteni. Amennyiben a kétnyelvű adásvételire az eredeti eladó és az én nevem kerül, majd a későbbiekben az új tulaj aki honosítja a gépjárművet tőlem megveszi szintén egy kétnyelvű adásvételivel az autót engem “csak” a vagyonszerzési illették terhel? Illetve az új vevőt nem terheli semmi plusz költség mintha eredetileg ő hozta volna be a gépjárművet?
  Illetve elképzelhető, hogy egyes külföldi kereskedők, magánszemélyek úgy adják el a gépjárművet, hogy az adásvételire nem tüntetik fel a vevő nevét, így az itthon történő viszont eladás során az új vevő kerül az adásvételire, így kikerülhető a dupla vagyonszerzési illeték?
  Válaszát előre is köszönöm! Üdv János!

  • Kedves János!

   Legálisan nem kerülhető ki a vagyonszerzési illeték fizetés, mert nem hivatalos, hogyha nincs kitöltve az adás-vételi szerződés vevő – vagy eladó rovata.

   2014.01.01 óta tulajdonjog után kell fizetni az illetéket, így forgalomhelyezéstől függetlenül Neked is be kell azt fizetni.

   Későbbiek során az újabb vevőt plusz költség nem terheli, azontúl, hogy neki is be kell fizetnie a vagyonszerzési illetéket.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 13. Üdvözlöm!

  Én Németországból szeretnék behozni egy autót, EUR3-ast, érvényes TÜV-vel. Ha jól értem a leírásból, kell nekem egy érvényes kétnyelvű szerződés ( a láncolat igazolásával, ha a kereskedő nem a tulaj), érvényes forgalmi és törzskönyv.

  A kérdésem arra irányul, hogy

  – 1.) ha a fentiek a rendelkezésemre állnak, akkor kintről hogyan hozhatom haza gyakorlatban az autót, hogy tudok rá biztosítást kötni és piros rendszámot kapni, s a biztosítás igazolását és a rendszámot hol tudom átvenni?
  -2.) Ha tréllerrel hozom, akkor gondolom a rendszám és a biztosítás nem kell, rendszám nélkül tréllerrel behozhatom?
  -3.) Ha nincs rajta érvényes TÜV, s tréllerrel hozom be miben különbözik az attól, hogy mondjuk érvényes TÜV-vel és piros rendszámmal hozom be,
  -4.) jelent-e ez itthon többletköltséget?
  -5.) Jól értem-e, hogy az érvényes műszaki vizsgás autót megnézik, hogy járóképes-e, egyeznek-e az adatok, míg a lejárt műszaki vizsgás autót le kell vizsgáztatni, a honosítás 8e forint, míg a műszakizás a műszaki ára?

  Nagyon Köszönöm válaszát a sok kérdésemre :)

  Dani

  • Kedves Dani!

   Igyekszem sorban válaszolni a kérdéseidre:

   1. A külföldi, esetedben német hatóságnál kérhetsz ideiglenes rendszámot. Mindig a kibocsájtó ország adja ki az ideiglenes rendszámot.
   2. Rendszám nélkül trélerrel szállíthatod a járművet, persze.
   3. Elsősorban a szállításban. A honosítás szempontjából csak az a lényeg, hogy érvényes-e a műszaki, vagy csak ideiglenes lett-e kivonva a forgalomból. Akkor elég a műszaki szemle, nem kell műszaki vizsga + egyedi forgalomba helyezés.
   4.Nem
   5. Igen, a műszaki szemle ára 8.000 Ft, a műszaki vizsga ára 16.290 FT + egyedi forgalomba helyezés ami 22.800 Ft.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 14. Kedves Judit!
  Németországban élek és itt vásároltam egy személyautót. Az én nevemen van. Szeretném haza vinni és otthon használni. Nem akarom értékesíteni.
  Kérdéseim:- Kell-e vagyonosodási illetéket fizetnem?
  -A regadó függ-e az autó teljesítményétől?
  Válaszodat előre is köszönöm

  Üdvözlettel: Margó

  • Kedves Margó!

   Mikor szerezted a tulajdont? 2014.01.01. előtt? Akkor biztosan nem kell vagyonszerzési illetéket fizetned.

   A regisztrációs adó a jármű korától, motorának méretétől és környezetvédelmi besorolásától függ.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 15. Kedves Judit!

  Férjem Ausztriában vásárolt egy autót ami viszont az én nevemen lenne. Így most kétszer kellene vagyonszerzési illetéket fizetnünk?

  Válaszát köszönöm!

  Csilla

  • Kedves Csilla!

   Nem, ugyanis házastársak között nem keletkezik vagyonszerzési illeték fizetési kötelezettség.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 16. Tisztelt Judit!
  Biztosan le van írva 1000 helyre a válasz a kérdésemre, de időhiány miatt bátorkodom megkérdezni mik a teendőim a továbbiakban.
  Adott egy német rendszámú autó, ami magyar tulajdonos nevén van. Regisztrációs adót befizetni átirás stb… ennek mi a pontos menete, a regadót hol fizetem be?
  Valóban olyan magas lenne amit a kalkulátor kidobott? :) 8éves autó 2993cc3 Dízeles, részecskeszűrős közel 300.000 ft ?? :O

  • Kedves Viktor!

   A teendőket, és a honosítás menetét a fenti cikkben részletezve találod. Amire figyelj, hogy hiába magyar a tulajdonos, ha a jármű papírjai németek, akkor KELL a kétnyelvű adás-vételi szerződés. A regisztrációs adót a vámhivatalban lehet befizetni.

   A regisztrációs adó a jármű paramétereitől függ, ahhoz, hogy kiszámoljam kevés adatot írtál. A motor méret nagyban befolyásolja a regadó mértékét, így valós lehet a 2993cm3 esetén a közel 300.000 Ft. Ajánlom használd ezt a kalkulátort, mi is ezzel dolgozzunk: http://regisztraciosado.hu/

   Üdvözlettel:
   Török Judit

  • Kedves Attila!

   Sajnos elég pontatlan a megfogalmazás. Meddig tartó tulajdonosi láncra utal az okmányiroda? Azt tudom elképzelni, hogy ha valaki csak értékesítési szándékkal hoz be egy autót majd továbbadja akkor az előző számlát/adás-vételi szerződést is igazolni kell.

   Egyeztetni kellene az okmányirodával. Tudnál adni hozzájuk egy telefonos elérhetőséget? Megkérdezném melyik jogszabály változott, mert én nem tudok róla.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • A következő telefonos elérhetőséget találtam:
    Vezetői engedély ügyintézés: 76/795-261

    Nagyon köszönöm a segítséget

    • Kedves Attila!

     Részletesen utánajártam a tulajdonosi láncnak.

     A jogszabály valóban változott 2014.11.01.-én. Ha az eladásban szerepet játszik egy autókereskedés, aki bizományi alapon behozta külföldről a járművet, és azt kívánja továbbadni, akkor vagy a szerződésben, vagy egy külön nyilatkozatban nyilatkoznia kell arról, hogy ő szerződést kötött a forgalmiban szereplő tulajdonossal, amennyiben tovább kívánja az értékesíteni itt Magyarországon.

     Remélem így már érthető a változás, – ami csak akkor lép életbe – ha egy köztes cég is szerepet játszik az eladásban.

     Üdvözlettel:
     Török Judit

     • Kedves Judit,

      Viszont abban az esetben is fennáll ez a tényállás, ha külföldi kereskedőtől történik a vásárlás személyesen. Aki a külföldi tulajdonostól vette/(stb)?

 17. Üdv.Külföldi rendszámu gépjármü vásárlás esetén ha azon az auton még érvényes müszaki van pl:Osztrák .Nekem mit kell befizetni ilyen esetben.Köszönöm

  • Kedves Jana!

   A műszaki vizsga honosítható EU-n belül, így csak szemlére kell vinni a járművet, ami 8.000 Ft-ba kerül. Műszaki vizsgára és egyedi forgalomba helyezésre nincsen szükség.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

    • Kedves Jana!

     Kérlek, próbáld meg tagolni a mondatot, mert így nem érhető.

     Regisztrációs adót is kell természetesen fizetni, és okmányirodában is ki kell fizetni az úgynevezett átírási költségeket.

     Üdvözlettel:
     Török Judit

 18. Kedves Judit!
  Nèmet rendszamú autòm van kötelező biztosìtàssal,fèlève volt egy karambolom pesten ahol en voltam a hibàs,igy joval felemelkedett a biztositasom,szeretnem az automat magyarorszagra honositani,ilyenkor mi a teendő a nèmet biztositomnal? Ki kell jelentkeznem szemelyesen vagy ezt a folyamatot magyarorszagon mar elintezik nekem? A nemet rendszamtablat leadhatom magyarorszagon is?

  • Kedves Laura!

   Fel kell venni a német biztosítótársasággal a kapcsolatot, és szerződést kell bontani. Véleményem szerint ezt telefonon illetve e-mailben is meg lehet tenni.

   A német rendszámot a német hatóságoknál kell leadni. Bizonyos országban megelégszenek a postai feladással, néhol azonban kötött a személyes jelenlét is. Szintén egyeztetni kellene a német okmányirodával.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 19. Üdv!
  Németországból szeretnék motorkerékpárt behozni. A hazai ügyintézésről és költségekről sikerült elég jól tájékozódnom, arról nincs igazán kérdésem.
  Viszont arról nem találtam megfelelő információt, hogy a vásárlás után van-e valami teendőm a német hatóságoknál? Gondolok arra, hogy bejelenteni a tulajdonos váltást illetve kivonni a forgalomból? Vagy az adásvételi papír kitöltése után a jármű eredeti papírjaival indulhatok is haza?
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Petró Máté

  • Kedves Máté!

   A hatóságok felé bejelentési kötelezettsége a külföldi tulajdonosnak, az eladónak van. Amíg nem teszi meg, addig adóköteles.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 20. Kedves Beretka Attila!

  Az én értelmezésem szerint nem kell a tulajdonosi láncot igazolni külföldi kereskedés esetén, csak az általam leírt esetekben.

  Üdvözlettel:
  Török Judit

 21. Udv,

  Svjacban vettem egy auto ami az en nevemre (tulajdonos)van, euro 3 as besorolassal.szeretnek tudni hogy milyen es hogyan kell intezni hogy magyar rendszam legyen ami tovabbra is az en tulajdonban legyen.
  Koszonnettel, varom a valaszat

  • Kedves Béla!

   A fent leírt 3 lépésen túl, melyet ez a bekezdés alatt olvashat: “Milyen költségekkel jár a honosítás?”,

   Európai Unión kívülről behozott járművekre kell:
   -származás ellenőrzést kérni az okmányirodától (ezzel indul az eljárás)
   – a regisztrációs adón túl vámot és áfát is kell fizetni

   Még annyit fűznék hozzá, hogy nem gond, hogy EURO4-es-nél rosszabb a jármű, ez a korlátozás Svájcra nem érvényes!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 22. Kedves Judit!

  Több kérdésem is volna, de elsősorban az érdekel, hogy Angliából vásárolt autónál, a számlán (cégtől vásárolt) mindenféleképpen annak a neve kell, hogy szerepeljen, akinek a nevére szeretnénk itthon regisztrálni?
  Feltételezem hogy igen, ebben az esetben, ha egy kint élő Magyar állampolgár nevére van írva a számla (Angol címe szerepel a számlán), neki nem kell Magyarország felé vagyonszerzési illetékek fizetni, amennyiben kétnyelvű adásvételivel továbbadja itt Magyarországon?

  Egy másik téma, magyar rendszámos autó bal kormányossá alakításához körülbelül mennyibe kerül az átépítési engedély?

  Köszönöm előre is a türelmet és a segítséget.

  • Kedves Szilveszter!

   Ha az a magánszemély, aki továbbértékesíti Neked a járművet, angol lakcímmel rendelkezik akkor neki nincsen vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettsége Magyarország felé.

   A számlán mindenképpen annak a neve kell szerepeljen, akire kerül majd a magyar forgalmi. Ha ez nem így van, akkor ahogyan Te is írod kell kötnötök egy kétnyelvű adás-vételi szerződést, mely már a Te nevedre kerül.

   Az átalakítási engedély tudtommal 10.000 Ft-ba kerül,de ez csak az engedély díja, amit a Nemzeti Közlekedési Hatóság ad ki. Fontos azonban tudnod, hogy bal kormányosan is forgalomba helyezheted az autót magyarországi forgalomban is!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Köszönöm szépen a kimerítő választ!

    Újabb kérdésem merült fel ennek kapcsán. Amennyiben még a Magyar forgalomba helyezés előtt bal kormányossá alakításra került a jármű, lehet gond ebből NKH műszaki vizsgán?
    Illetve ha jól értem a válaszból a 10.000Ft-os engedélyen felül van valami költsége? Mi volna az?

    Még egyszer köszönöm a segítséget!

    • Kedves Szilveszter!

     Mármint mi történik ha engedély nélkül lett átalakítva bal kormányossá a jármű?

     Erre pontos és szakszerű választ a Nemzeti Közlekedési Hatóság tud adni, kérlek velük vedd fel a kapcsolatot!

     Üdvözlettel:
     Török Judit

 23. Kedves Judit!
  Érdeklődnék, hogy egy svajci rendszámú személygépkocsinak mennyi a vámtarifája?
  Köszönöm a válaszát!
  Kellemes hétvégét!
  Gábor

 24. kedves Judit!

  Én kereskedőként vásárolok gépjárművet Europai unios országokból itthon Magyarországon szeretném értékesíteni engem mint kereskedőt is terhel autonkén eladáskor vagyonszerzési illeték???

  azt tudom hogy kereskedőként van környezet terhelési díj autonként 10000-12000ft…

  várom válaszod köszönőm

  • Kedves Norbert!

   Igen, 2014.01.01. óta a kereskedőket is terheli a vagyonszerzési illeték külföldről behozott járművekre is, forgalomba helyezéstől függetlenül is.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 25. Kedves Judit,

  spanyol rendszámú autómat szeretném honosítani. ( Mitsubishi Colt , 2005-ös évjáratú , 70 KW )
  Az autó az én tulajdonomban van, és már Magyarországon van.
  Márciusban lejár a műszakija, ezért szeretném mindenképp ebben a hónapban elintézni a honosítást.
  A kérdéseim a következők:
  1,kell-e vagyonszerzési illetéket fizetni? ( 2010-ben vásároltam Spanyolországban az autót , és jelenleg is az én nevemen van)
  2,Ki kell- e vonni a spanyol forgalomból, ha igen el lehet-e intézni itthonról?
  3,A spanyol forgalomból kivonás nélkül forgalomba lehet-e helyezni itthon?
  4,Ha van spanyol adó-elmaradásom hogyan kell kifizetni?
  Előre is köszönöm válaszait,
  Tisztelettel, Maja

  • Kedves Maja!

   Igyekszem sorban válaszolni kérdéseidre:

   1. Nem kell vagyonszerzési illetéket fizetned.
   2. Igen, ki kell mert amíg nem teszed meg adófizetési kötelezettséged van. Nem tudod itthonról elintézni, le kell adni kint a rendszámot.
   3. Igen, anélkül is forgalomba helyezheted.
   4. Erre a spanyol adóhivatal, vagy okmányirodai tudna válaszolni. Gondolom csekket kell kérned.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Kedves Judit, nagyon köszönöm a gyors választ!
    Még annyit kérdeznék, hogy nekem nincs meg az adás-vételi szerződésem, nem találom sehol. E nélkül is forgalomba helyeztethetem az autót?
    Köszönöm, Maja

    • Kedves Maja!

     Saját tulajdon esetén nem kell igazolni az adás-vételt, hiszen már a nevedre szól a forgalmi.

     Üdvözlettel:
     Török Judit

 26. Kedves Judit!
  Svájci rendszámú, saját tulajdonú, Ausztriában vámoltatott kocsira kell itthon áfát, vámot fizetni?
  Előre is köszönöm a választ!
  Üdv.
  Gábor

  • Kedves Gábor!

   Ha levámolták az azt jelenti, hogy befizették rá az áfát és a vámot, így nem kell rá megfizetni újra Magyarországon.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 27. Üdv.egy kérdésem lenne mégpedig az hogy miért nem honosithatom az autót ha le van vágva a forgalmi egy sarka?

  • Kedves György!

   Mert sérült okmányt nem fogad el az okmányiroda. Ez azonban nem zárja ki a magyarországi forgalomba helyezést, hiszen származás ellenőrzéssel pótolhatod a forgalmit. Ezt az okmányirodában lehet kezdeményezni, 10 ezer forintba kerül, és kb 5-6 hétig tart.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Kedves Judit!

    Nem az okmányirodában volt gond hanem vizsgaztatásnál mégpedig hogy az érvényes német műszakiját nem honositották !A pláne az benne hogy a német hatoság vágta le a forgalmi sarkát ezzel jelölve hogy kivonták az ottani forgalomból.

    • Kedves György!

     Így látatlanban nem tudok többet mondani. Származás ellenőrzéssel lehet pótolni a forgalmit. Gondolom hatósági vizsga állomáson voltál, amennyiben nem akkor mindenképpen vedd fel a kapcsolatot a Nemzeti Közlekedési Hatósággal!

     Üdvözlettel:
     Török Judit

 28. Kedves Judit!

  Szeretnék No-ból behozni egy Toyota Prius (hibrid) sz.autót és a saját lábán, Ausztrián keresztül hazahozni.
  Ennek a menetét szeretném teljesen tisztán látni és ebben kérem a segítséged.

  1. Az eladóval történő megegyezés esetén kell egy német-magyar nyelvű adásvételi-szerződés, ha ez eladó MAGÁNSZEMÉLY!
  -Abban az esetben ha az eladó KERESKEDŐ-cég, elég a számla, mint bizonylat a hazai hatóságoknak?
  A kinti rendszámot gondolom leadják a forgalmival együtt az illetékes okmányirodában és nekem ideiglenes rendszámot kell igényelnem szintén uabban a település szerinti okmányirodában a hozzá tartozó papírokkal.
  -Ezzel az ideiglenes rendszámmal -ami ideiglenes biztosítást is tartalmaz- autózhatok Ausztriában is és Magyarországon is ameddig annak érvényessége fennáll? (számomra logikus lenne, mivel mind3 ország uniós tagállam..)

  2. Hazaérkezés után mik a pontos teendők sorrendben?
  KF, Vámhivatal, MGA stb.. Kell-e még külön nemzetközi és plusz magyar eredetvizsga is? Ennek az értelmét annak idején sem értettem…
  Ha érvényes műszaki vizsgával rendelkezett kint, kell itthon külön műszaki felülvizsgálati? (ha német hatóságoknak megfelel a műszaki állapot, a magyar hatóságoknak vajon miért nem…. még mindig unión belül vagyunk, elvileg hasonló, azonosságra törekvő szabályozásokkal..)

  Nagyon köszönöm a válaszod!

  Zsolt

  • Kedves Zsolt!

   Nagyon sok kérdést írtál, amik zömét a fenti cikkben és a hozzászólásokban már megválaszoltam. Azért igyekszem újra leírni:

   1. Ha az eladó magánszemély kétnyelvű adás-vételi szerződés kell, ha az eladó cég számla kell.
   2. Az ideiglenes rendszám természetesen használható annak érvényességi idején belül az Európai Unióban.
   3. A sorrendet illetően pedig megtalálod a részleteket a fenti cikkben. Kérlek, olvasd el részletesen!
   4. Érvényes műszaki vizsga esetén elegendő műszaki szemléztetni a járművet a hatóságnál.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 29. Kedves Judit!

  Lenne egy pár kérdésem, ha kicsit furcsák azokért elnézést kérek.
  1, Van-e arra lehetőség, hogy én megvásárolok Németországban egy autót, nekem van németországi lakcímem, itt kifizetem a biztosítást, befizetem az autóra az itteni adókat…stb. Az autót hazaviszem Magyarországra, amit édesanyám használna Magyarországom de minden marad az én nevemen. Van-e ilyenre lehetőség?
  2, Ha én vásárolok Németországban egy autót azt használom itt pát hónapig, aztán hazaköltözök az autóval együtt. Minden marad az én nevemen csak rendszám csere történik, ebben az esetben milyen költségekkel kell számolni.
  3, Magyarországon miért kell regisztrációs adót fizetni? Ez nekem egy kicsit ütközik a szabad és vámmentes európai piac elméletével és gyakorlatával.

  Köszönettel Dudás Áron

  • Kedves Áron!

   1. Tehát a német rendszámos autót használná rendeltetésszerűen édesanyád? Tudtommal létezik olyan formanyomtatvány, amit néhány havonta meg kell írni, egy úgynevezett meghatalmazás, mellyel megoldható, hogy édesanyád használja az autót. Én az okmányirodában érdeklődnék ennek utána!

   2. Sajnos ugyanazokkal a költségekkel kell számolnod saját tulajdon hazahozatala esetén is, mintha vásárolnál egy új autót. A vagyonszerzési illeték alól talán mentesülsz, de ez függ attól, hogy hány hónapig birtokolod a járművet kint.

   3. Minden országban van regisztrációs adó. Más kérdés, hogy külföldön közel nem ekkora, mint nálunk, de ott is van. Ami nekem inkább ütközik a szabad áruáramlás elvével, az az, hogy Magyarországon jelenleg dupla adóztatás van külföldről behozott autókra. Vagyonszerzési illeték + regisztrációs adó. Sajnos azonban a jogszabályokat nem mi hozzuk, mi csupán tájékoztatást nyújtunk arról.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 30. Tisztelt Judit

  A jelenleg Romániában forgalomba helyezett autómat szeretném magyarországon forgalomba helyezni, amint írták, ehez többek között adás vételi szerződés is szükséges, viszont mi a helyzet akkor ha az én tulajdonomba örökölés által jutott az autó? Erről elég egy kétnyelvű irat, vagy szükséges megkeresni az adás vételi szerződést is ami még annak a nevére szól akitől a gépjárműt örököltem ?

  Válaszát köszönöm előre is.

  • Kedves Ádám!

   Ha már a Te tulajdonodban van kint a jármű, akkor elegendő ezt az eredeti forgalmival bizonyítanod, ami a nevedre szól.

   Ilyenkor már nem kell bizonyítani az adás-vételt, két nyelven.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Köszönöm szépen a gyors választ illetve lenne még egy kérdésem, mégpedig az, hogy vagyonszerzési illetéket kell e fizetnem mivel külföldön a járművet nem vásároltam hanem örököltem.

    Köszönöm előre is.

    • A NAV oldalán lévő tájékoztatás szerint : Öröklési illeték kötelezettség:
      a belföldön levő hagyatékra minden esetben;
      magyar állampolgár, illetve Magyarországon élő nem magyar állampolgár vagy
     belföldi székhelyű jogi személy által örökölt, külföldön levő ingóhagyatékra, valamint a külföldi hagyatékba tartozó vagyoni értékű jogra abban az esetben, ha a hagyaték helye szerinti államban öröklési illetéket vagy ennek megfelelő adót nem kell fizetni.
     A külföldön történt illeték- vagy adófizetés tényének bizonyítása az örököst terheli.
     Külföldön levő ingatlanhagyatékra az öröklési illetékre vonatkozó rendelkezések nem terjednek ki.

     forrás : http://www.nav.gov.hu/data/cms90104/20_szamu_fuzet.pdf

     Befizettem Romániában a vagyonszerzési illetéket az autó után a fentiekből pedig az derül ki, hogy nem kell illetéket fizetnem.

     • Kedves Ádám!

      Mivel Romániában fizetted meg az illetéket, az ottani jogszabályok érvényesek.

      Ha ott nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni az öröklés után, akkor a Román államtól visszaigényelheted a vagyonszerzési illetéket.

      *Illetve kiegészítés az első kérdésedre: Ha kint már megfizetted az illetéket, és nem igényled vissza, itthon már nem kell újra megfizetned.

      Üdvözlettel:
      Török Judit

 31. Tisztelt Judit!
  Érdeklődnék, tulajdonomban van egy Hollandiából származó lakókocsi. Külföldi okmánnyal és kétnyelvű szerződéssel 2006-óta.
  Mostanság szeretném honosítani. Milyen költségekkel jár.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves János!

   A pontos költségekről a jármű paramétereitől függenek,de ha elolvasod a fenti cikket, amihez hozzászóltál az már ad egy támpontot:
   1. Műszaki vizsga egyedi forgalomba helyezéssel
   2. Regisztrációs adó, ha van motorja a lakókocsinak
   3. Okmányirodai költségek.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 32. Kedves Judit szeretném megkerdezni, hogy, a magyar p rendszamal hozzátok haza autót Németországból? Köszönöm a választ.

  Krisztián

 33. Tisztelt Judit!

  Teljesen laikusként az lenne a kérdésem, hogy ha magánszemélytől vásárolok egy külföldről behozott gépjárművet és az ár tartalmazza a honosítás díját de az átírást nem, lehetséges-e már az én nevemre honosítani az autót vagy ez után kell külön átíratni a nevemre mindenképpen?

  Válaszát előre is köszönöm!

 34. sziasztok kérdésem volna egy autot szeretnék venni német o-be hozott ha a paíirjai csak fénymásoltak akkor forgalomba tudom -ehelyezni

  • Kedves Viktória!

   Eredeti forgalmi engedélyre és ha rendelkezik a jármű törzskönyvvel akkor abból is az eredeti kell.

   Ha ez nem áll rendelkezésre akkor származás ellenőrzést kell indítani az okmányirodában. Ez 5-6 is eltart,de a segítségével forgalomba helyezhető a jármű eredte okmányok nélkül is – ha a papírok rendben vannak.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 35. Kedves Judit!

  Svájcban élünk és szeretnénk hazaköltözni. Van egy itt vásárolt VW Passat Variant 2.0 autónk, amit 2011-ben vásároltunk szalonból, új autóként.
  Tudtommal ha több mint fél éve a birtokunkban van egy autó, akkor vám és áfamentesen lehet bevinni Magyarországra.
  Kérdésem az lenne, hogy ez igaz-e, illetve milyen sorrendje van az otthoni forgalomba helyezésig az intézkedéseknek? Svájcból milyen papírokat kell kikérnem a behozatal előtt? Vonatkozik ránk a vagyonszerzési illeték?
  Segítségedet előre is köszönöm!
  Krisztina

 36. Kedves Judit!

  Kicsit összetett kérdéssel fordulnék önhöz.
  Egy régi autót szeretnék venni Németországból. Konkrétan egy 1975/10 havi, és elméletileg ki lett vonva 1982-ben a forgalomból. Tehát nincs TÜV.
  Érdeklődnék hogy forgalomba lehet-e helyezni az autót itt Magyarországon , és ha igen:
  1 akkor milyen módon?
  2 ugyan azok a költségek vonatkoznak rá mint egy normál behozott autóra?

  Így hogy Németországban forgalomban volt már régen, elkerülhető hogy oldtimer vizsgával lehessen csak forgalomba helyezni?

  Előre is köszönöm .
  Gyula

  • Kedves Gyula!

   Tudtommal ugyanúgy forgalomba lehet helyezni, mint példának okért egy lejárt műszaki vizsgával rendelkező, vagy egy véglegesen forgalomba kivont fiatalabb társát.

   Ha a műszaki vizsga feltételeinek eleget tesz a jármű, akkor egyedi forgalomba helyezéssel forgalomba helyezhető. Ennek költségeit a fenti cikkben részleteztem.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 37. Az E rendszámmal kapcsolatos összes költséget szeretném kideríteni,mert a regisztrációra már nem lenne pénz!Mennyibe kerülhet ez komplett egy 2004-es 530d BMW-nél??Köszönöm előre is.

 38. Üdvözlöm! Kérdezni szeretném Eu-ból behozott utánfutó honosítási folyamatát és költségeit.Meglévő papírok,magánszemélytől,két nyelvű adásvételi és forgalmi.Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel.

  • Kedves Zoltán!

   Motor hiányában az utánfutó honosítás kapcsán csak a műszaki vizsga díjjal és az okmányirodai költségekkel kell számolnod! Előbbi 10-12 ezer forint, függ a jármű paramétereitől. Okmányirodai költségek a cikkben is szerepelnek, körülbelül 22.000 Ft-ba kerülnek.

   Ezenfelül kell egyedi forgalomba helyezéssel számolni (22.800 Ft,) ha lejárt a forgalmi, vagy végleg kivonták a forgalomból.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 39. Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék,hogy ha Ausztriábol hozott autót honosítok,ugyanaz a költség terhel ha én hozom be személyesen,vagy ha ithon megveszem második vevőként valakitől aki behozta az autót? Átiratást ugyanúgy kell fizetnem mint az ithon vett autonál? Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv: Balázs

  • Kedves Balázs!

   Igen, ugyanazok a költségek terhelnek, akkor is ha Te hozod be és akkor is ha megbízol valakit, hogy hozza be és helyezze forgalomba Neked a járművet.

   Vagyonszerzési illetéket is mindkét esetben kell fizetni.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 40. Üdvözlöm! Vagyonszerzési illeték,regadó, rendszám, stb.mellet kell fizetnem
  cm2 utáni átírási költséget is, mint mikor ithon veszek autót?
  Üdv : Balázs

  • Kedves Balázs!

   Amennyiben az eredetiségvizsgálatra gondolsz, azt nem kell fizetni külföldről behozott járművek után, ugyanis nem kötelező elvégeztetni. Az csak magyar használt jármű adás-vételekkor kötelező.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 41. Tisztelt Török Judit!

  Szeretném tudni, hogy külföldről behozott használt autónál akkor is meg kell fizetni a vagyonszerzési illetéket, ha E rendszámmal szeretném használni az autót néhány hónapig?

  • Kedves Máté!

   Igen, mert a vagyonszerzési illeték tulajdonszerzéshez, “vagyon szerzéshez” kötött. Így az adás-vétel létrejötte után keletkezik.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 42. Kedves Judit!

  Külföldről (Svédország) szeretnék egy odakint már átalakított autót behozni. A kinti átalakítási engedélyek a tulajdonos rendelkezésére állnak, valamint az autó rendelkezik érvényes svéd műszakival, amelyben az átalakítások szerepelnek.

  Magyarországra történő behozatal esetén a regisztrációs adó stb megfizetése után az átalakított autóra adnak nálunk is engedélyt a kinti papírok alapján?

  Válaszod előre is köszönöm
  Zsolti

  • Kedves Zsolt!

   Ez az átalakításoktól függ. Általánosságban Európai Unión belül elfogadják az átalakítások, amennyiben azok engedélyezve vannak, és jegyzésre is kerültek a forgalmiban.
   Kivételek azokban lehetnek, ezért a félre tájékoztatás elkerülése végett kérlek, kérdezz meg a pontos átalakítás kapcsán egy Nemzeti Közlekedési Hatóságot is!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 43. Üdv. Külföldről szeretnék lakokocsit vásárolni (Hobby Prestige 455) milyen papírok szükségesek a magyar forgalomba helyezéshez ? 2 nyelvű adásvételi szerződést kell írjunk ?

  • Kedves József!

   Egy külön bekezdés szól erről a cikkben, amihez hozzászóltál.

   Természetesen kell a kétnyelvű adás-vételi szerződés, ahogy azt leírtam feljebb is. Ezenfelül kell a forgalmi, a törzskönyv, ha van. Illetve cégtől vásárlás esetén számla is.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 44. Kedves Judit!
  Egy olyan 2013 as évjáratú autót készülök megvásárolni ami németországból lett behozva. Tehát az autónak volt egy Németországi forgalomba helyezése. Akitől vásárolom az autót ő már Magyarországon honosítva vásárolta 2014. Júniusban.
  Vásárlásnál mire kell odafigyelnem? Ilyenkor el tudom-e kérni a behozatallal kapcsoltlatos papírokat? Hogyan tudok meggyőződni arrol hogy “tiszta”-e az autó tehát minden be van- e fizetve utánna és nem áfacsalással lett behozva? Ha nem akkor ebből lehet-e bármilyen bajom? Eredetiség vizsgán kiderül-e ha valami simli van?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Gergő!

   Ha a jármű forgalmi engedélye már magyar, akkor neked nem kell a honosítással foglalkoznod.

   Lesz egy eredetiségvizsgálat, ahol utánanéznek a jármű eredetének!

   Egyébként a Németországból behozott használt autókra nem kell +áfát fizetni, csak az új autókra.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 45. Kedves Judit!

  2001-es évjáratú német rendszámú Hyundai gépkocsit szeretnék megvásárolni magánszemélytől. Magyarországon levették a rendszámtábláját. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám elkezdeni ennek gépjárműnek a magyarországi forgalomba helyezését? Kétnyelvű adásvételi és a külföldi forgalmi megvan, a levett rendszámtábla külföldön van a kocsi Magyarországon.

  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Anikó!

   Az eredeti rendszámtábla nem is kell a honosításhoz. Csak a szállítást kell megoldanod a műszaki vizsga bázisra.

   A fenti cikkben leírtak szerint kell elkezdened a honosítást.

   Amennyiben ránk bíznád, nyugodtan megteheted, mert 3 nap alatt vállaljuk a komplett ügyintézést. Szolgáltatásunk leírásához és árajánlatkéréshez kattints ide: http://villam-muszaki-vizsga.hu/honositas-ugyintezes/

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 46. Üdvözlöm! Olaszországból behozott autómnak kètnyelvű adásvètelije van,az eladó mezőben csak egy pecsèt szerepel ami a kinti autókereskedès pecsètje. Viszont számlát nem adtak hozzá. Az eredeti forgalmi meg van,amiben egy termèszetes szemèly szerepel. Gondot okozhat nekem a honosításnál,hogy nincs számla a kereskedèstől? Köszönöm.

  • Kedves András!

   Igen, ha kereskedéstől vásároltál járművet, vagyis kereskedés az eladó fél, akkor gondot okoz, hogy nem kaptál számlát.

   Vedd fel a céggel a kapcsolatot, és feltétlen kérj egy számlát is a vásárlásról!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>