honosítás_magyar_forgalomba_helyezés

Az egyik leggyakoribb kérdés, ami az ügyfélszolgálatunkra érkezik, az a külföldi autók magyar forgalomba helyezésével kapcsolatos. Te tudod mi az a honosítás? Mikor szükséges? Ha Téged, is érint a téma, akkor olvass tovább…

honosítás_magyar_forgalomba_helyezés_villám_műszaki_vizsga

Mivel is jár a honosítás?

2004 óta, mióta Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz jelentősen megnőtt a kereslet a külföldi autók Magyarországra való behozatalát illetően. Nem véletlen,  hiszen csatlakozásunknak köszönhetően Unión belül megszűnt az autók évjáratát illető korlátozás, és a vámkezelési kötelezettség is. Azonban még mindig ott van az úgynevezett regisztrációs díj.

Mi is az a regisztrációs díj?

Az az összeg, melyet a honosítás során kell kifizetni, vagyis mikor egy külföldi személyautót, lakóautót vagy motorkerékpárt Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni. Fontos tudni, hogy a regisztrációs díj, regisztráció adó a legtöbb esetben NEM vethető ki tehergépjárművekre, kisteherautókra, kisáruszállító járművekre. Amennyiben ilyen járművet szeretnél honosítani, feltétlen egyeztess a Vám és Pénzügyőrséggel a regisztrációs adó kapcsán!

Mennyibe kerül a regisztrációs díj?

Ez függ az autó motorjának típusától, környezetvédelmi besorolástól, lökettérfogattól és az első külföldi forgalomba helyezéstől. Érdekel a konkrét végösszeg? Kérj tőlünk árajánlatot itt: Árajánlatkérés

Mikor kell megkötni a kötelezőbiztosítást?

Mennyibe kerül a biztosítás? Mikor kell megkötni, a honosítási eljárás melyik részében? A válaszokat itt találod: Minden, amit a biztosításkötésről tudnod kell

Milyen költségekkel jár a honosítás?

A költségeket alapvetően három csoportba sorolhatjuk:

 • Regisztrációs_díj_honosításAmit  Nemzeti Közlekedési Hatóság felé szükséges fizetni: Vizsgadíj + egyedi forgalomba helyezési költség. A vizsgadíj függ a jármű típusától. Nem összkerékhajtású személyautók esetében: 16.290 Ft. Az egyedi forgalomba helyezés költsége: 22.800 Ft
 • Amit a vámhivatal felé kell fizetni: a már említett regisztrációs díj.
 • Amit az okmányirodában kell elintézni: forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft , törzskönyv illeték: 6.000 Ft , rendszámtábla ára 1 pár esetén: 8.500 Ft, érvényesítő címke díja: 585 Ft. Összesen: 21.085 Ft + 2014.01.01. óta vagyonszerzési illeték. Bővebb információk erről ITT.

Hol végezhető el a műszaki vizsga külföldről behozott autó esetében?

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál. Szervizeknél, márkafüggetlen műszaki vizsga állomásoknál nem, ott ugyanis nincs engedély a honosításra.

Szükséges-e eredetiségvizsga?

Nem, a honosítás során nem szükséges eredetiségvizsgát tenni.

Hogyan történik maga a honosítás?

Műszaki vizsgát követően, a kiállított műszaki adatlappal a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kell a regisztrációs adót befizetni. Az eljárás az okmányirodában fejeződik be a forgalmi, a törzskönyv, a rendszám, és a cimke illeték befizetésével. Ezek után az autó magyarországi forgalomba helyezése megtörtént, a honosítás lezárult. A műszaki vizsga két érvig érvényes, melyet azt követően már bármely műszaki vizsga állomáson me9g lehet hosszabbítani.

Milyen környezetvédelmi besorolások vannak?

 • Euro1: 4-nél rosszabb környezetvédelmi osztály
 • Euro2: 4-es besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro3: 6-8 közötti besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro4: 9-11 közötti besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro5: 11-nél jobb környezetvédelmi osztály

Azt, hogy milyen környezetvédelmi besorolású az autó, a forgalmi engedélyben lehet megnézni a V.9.-es pont alatt.

Milyen papírok szükségesek a honosításhoz?

Természetesen a gépjármű külföldi forgalmi engedélye. Ezentúl cégtől vásárlás esetén számla. Amennyiben magánszemélytől vásárolsz úgy szükséged lesz egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre. Tölts le ezt innen: Kétnyelvű adás vételi szerződések

Mennyi az annyi?

honosítás_magyar_forgalomba_helyezés

Mennyi az annyi, ha honosítani szeretnénk?

Nézzünk, egy példát a gyakorlatban. Németországból szeretnénk vásárolni egy 9 éves, 1389 cm3-es, benzines, Opel Astrát, melynek a környezetvédelmi besorolása: 6-os.

 • Műszaki vizsga díja: 16.290 Ft
 • Egyedi forgalomba helyezés díja: 22.800 Ft
 • Regisztrációs díj: 88.725 Ft
 • Forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft
 • Törzskönyv illeték: 6.000 Ft
 • Rendszámtábla ára: 8.500 Ft
 • Érvényesítő címke díja: 585 Ft
 • Összesen: 148.900 Ft

+ Kiegészítés 2014.01.01.-től: Vagyonszerzési illeték köteles a jármű, így a fenti autó esetében ha például 85 kw-os a motor teljesítménye akkor 46.750 Ft a vagyonszerzési illeték.

Tehát a külföldi megvásárlástól számítva, közel 200.000 Ft-ba kerül, ha ezt az Opel Astrát Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni.

Bízd ránk a fárasztó ügyintézést!

 • Ha szeretnél mentesülni a honosítás okozta intézkedés terhe alól…
 • Ha szeretnél elkerülni a felesleges sorban állást…
 • Ha szeretnéd egész egyszerűen az otthonodból/munkahelyedről intézni a Magyar forgalomba helyezést…
 • Ha szeretnéd, hogy mindössze 3 nap alatt elintézzük autós komplett magyar rendszámozását!

Végeztesd el velünk autód honosítását!

A részletekért kattints ide: Villám Honosítás Ügyintézés

További kérdésed lenne?

Írd le itt a bejegyzés alatt kommentben és válaszolunk rá!

Szeretnéd, hogy soron kívül értesítsünk, ha új bejegyzést írtunk?

Kérlek, add meg adataid és elküldjük Neked ajándékba ezt is: “Gyakori kérdések és válaszok a vizsgáztatásról”

1,889 hozzászólás a(z) “Minden, amit a honosítás kapcsán tudnod kell” bejegyzéshez

 1. Kedves Judit!

  Két éve van lassan a tulajdonomban egy Renault Mégane 2003-as évjáratú személygépkocsi, érvényes német forgalmival és biztosítással, friss műszaki vizsgával. Az élet úgy hozta, hogy most augusztusban véglegesen hazaköltöznénk, és mivel nagyon a szívemhez nőtt az autó, nem szeretnék tőle megválni. Hogyan működik a honosítás, mi az első lépés amit intéznem kell? Vissza kell adnom minden okmányát itt a német hatóságnak? Hogyan tudom hazavinni, úgy hogy a határon ne legyen probléma? És milyen költségekkel jár mindez?
  Köszönöm válaszát előre is!
  Üdv.: Anita

  • Kedves Anita!

   Erre a kérdésedre a választ: “Hogyan működik a honosítás, mi az első lépés amit intéznem kell?” megtalálod a fenti cikk
   “Hogyan történik maga a honosítás?” bekezdésében.

   A jármű külföldi okmányait célszerű kint leadni, hogy megszűnjetek a jármű után adókötelesnek lenni. Ilyenkor igényelhettek ideiglenes rendszámot és biztosítást, amivel haza tudjátok szállítani a járművet. Ezzel az ideiglenes rendszámmal és forgalmival nem lesz gond a határnál sem.

   A honosítási költségek a jármű pontos paramétereitől függenek. Ha szeretnéd akár ránk is bízhatod a honosítást.
   Itt kérhetsz egy árajánlatot az ügyintézésre: http://villam-muszaki-vizsga.hu/honositas-ugyintezes/#AJANLATKERES

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 2. Kedves Judit.
  Elnèzést hogy közbe írok, de akkor ez azt jelenti egy külföldről behozott jármű esetében (személyautó), hogy kint nem kötelező kivonatni a forgalomból? Mert esetemben az a gond a vásárolt személyautóval, hogy kint nem lett kivonva a forgalomból. Az összes okmánya megvan, forgalmi engedély, járműkísérőlap, rendszám az autón, kétnyelvű adásvételi. De kivonati papír az nincs. Ilyenkor hogy helyeződik itthon forgalomba? A forgalomba helyezés után vissza kell küldeni a kocsi rendszámát, és papírjait egy adásvételi szerződés másolatával együtt? Ha igen akkor a származási ország hivatalába? Vagy ez hogyan működik? Válaszát előre is köszönöm. Szép napot!

  • Kedves Vikesz!

   A kérdés megválaszolása nem ilyen egyszerű: de a magyar forgalomba helyezés szempontjából nem kötelező, hogy kivonják azt a külföldi forgalomból. Azonban vannak olyan országok, pl: Ausztria, Olaszország ahol nem lehet úgy külföldre eladni egy autót, hogy azt nem vonják ki a forgalomból! Ilyen esetekben a regisztrációhoz kell a kivonásról szóló dokumentum.

   Egyébként véleményem szerint minden esetben praktikusabb először elintézni a kiregisztrációt – más országokból behozott járművek esetében is – és kikérni az ideiglenes rendszámot , mert a külföldi dokumentumokat, rendszámot le kell adni , és csak ezután szűnik meg a jármű külföldi tulajdonosa adókötelesnek lenni.

   “A forgalomba helyezés után vissza kell küldeni a kocsi rendszámát, és papírjait egy adásvételi szerződés másolatával együtt? Ha igen akkor a származási ország hivatalába? Vagy ez hogyan működik?”

   Igen, pontosan így ahogy leírtad.

   Amennyiben az okmányiroda fenn akad a kivonó papír hiányán, – a fent leírt okokból – akkor származás ellenőrzéssel lehet forgalomba helyezni a járművet, melyet szintén az okmányirodában lehet kezdeményezni.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 3. Kedves Judit!

  Szeretnék megvásárolni egy román honosságú autót, amely jelenleg is Magyarországon van. Ezt hogyan tudom megtenni? Elég a magyar nyelvű adásvételi szerződés és az, hogy az eladó kivonatja Romániában a forgalomból? Ezután én itt Magyarországon levizsgáztatom a Közlekedési Hatóságnál, majd levámoltatom, okmányiroda ügyintézés és használhatom? Előre is köszönöm a válaszát!
  Üdvözlettel Dézsi László

  • Kedves László!

   Olvasd el figyelmesebben a fenti cikket:

   “Milyen papírok szükségesek a honosításhoz?

   Természetesen a gépjármű külföldi forgalmi engedélye. Ezentúl cégtől vásárlás esetén számla. Amennyiben magánszemélytől vásárolsz úgy szükséged lesz egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre. Tölts le ezt innen: Kétnyelvű adás vételi szerződések”

   Nem számít, hogy az autó hol van- attól még ha külföldi a forgalmi, akkor kétnyelvű adás-vételi szerződés kell.

   Emellett kell a törzskönyv is, illetve Unión belül nincsen vám, de erre is kitértem a fenti cikkben.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 4. Tisztelt Hölgyem !
  Hiába kérdeztem a nagy autókereskedő ismerőseimet nem tudott senki egyértelműen választ adni ! Ezért kérném a segítségét !
  Az Usa-ból szeretnék behozni egy 2002-es évjárat feletti Suv-ot vagy egy limuzint saját részre !
  Milyen költségekkel kell számolnom és kaphatok e kedvezményt ha utazok az autóval és kint már megveszem ? Hajóval az út amig az autót beszállítják valóban több hónap ? Dieselt vagy benzinest még nem tudom de mindenképpen olyat ami nem árvízkáros vagy lehajtott vas !
  Köszönöm előre is a segítséget !

  Tisztelettel:Zsolt

  • Kedves Zsolt!

   Amennyiben kint használod a járművet, akkor mentesülhetsz a vagyonszerzési illeték alól, mert saját tulajdont honosítasz.

   Viszont ugyanúgy számolnod kell a vámmal, áfával, regisztrációs adóval és a forgalomba helyezés egyéb költségeivel.

   A szállítás és az ügyintézés kapcsán azonban nem tudok segíteni, mert mert ahol mi műszaki vizsgáztatunk élből elutasítja a hatóság az amerikai járművek műszaki vizsgáját, az eltérő szabványokra hivatkozva. Így nem tudjuk az amerikai járművek forgalomba helyezésének ügyintézését elvállalni.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 5. Kedves Judit!
  Az a helyzet, hogy vásároltam egy 9 személyes személyi autót Hollandiában es a vétel során kaptam 2 papírt es plasztik kártját autokereskedés Az ökmányirodában az kérik tőlem hogy agyak be meg egy forgalmit, amit a 10 éve múkodo autokereskedés nem adót, vagy is azt mondtak, hogy nem szukséges Nem tudom mi tevő legyek, mert nem tudom befejezni a forgalomba helyezést. Kérem, agyon egy tanácsot.

  • Kedves Jaroszlav!

   A teljes, eredeti forgalmi szükséges a magyar forgalomba helyezéshez. “Hollandiában es a vétel során kaptam 2 papírt es plasztik kártját autokereskedés ”

   Ez a mondta nem takarja számomra, hogy pontosan milyen okmányok állnak rendelkezésedre. Amit egészen biztosan be kell szerezni:
   – Teljes külföldi forgalmi
   – Törzskönyv
   – Kétnyelvű adás-vételi
   – Számla

   Az okmányok nélküli, hiányzó okmányos külföldi autókról egyébként ebben a cikkemben írtam részletesen: http://villam-muszaki-vizsga.hu/kulfoldi-auto-okmanyok-nelkul/

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 6. Kedves Judit!
  Az idén szeretnénk haza költözni Németországból , 3 éve nevemen van már a kocsi amit haza szeretnék hozni, A kérdésem az lenne hogy számlát amit kaptam vásárláskor már nem találom sehol , ilyenkor mi a teendő? Köszönettel Brigitta

  • Kedves Brigitta!

   Semmi gond, mivel 3 éve vásároltad az autót, elegendő bemutatnod magyar forgalomba helyezéskor az eredeti, névre szóló, külföldi forgalmit. Nem kell a 3 évvel ezelőtti számla.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 7. Üdvözlöm!

  Érdeklődni szeretnék, hogy Németországból behozott motorkerékpár esetében megvan a törzskönyve, illetve a régi típusú forgalmi engedélye(1998-as a motorkerékpár). A kérdésem az lenne, hogy mindenképpen szükséges az új forgalmi engedélye, illetve ha igen, ezt mi módon lehet megszerezni!?

 8. Tisztelt Judit,

  Egy már magyarországon lévő külföldi autót(német papírokkal) szeretnék megvásárolni egy magyar személytől. Ilyen esetben arra az adásvételire is szükség van amivel ő vásároltam meg a külföldi személytől ?

  • Kedves Péter!

   Igen, mindenképpen szükség lesz az eladó adás-vételi szerződésére is, ezt nevezik tulajdonos igazolási láncnak. Az okmányiroda kéri a magyar rendszám kiadásához.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

  • Kedves András!

   Külföldről behozott autókra nincsen átírási határidő, a magyar 15 napos határidő sem érvényes külföldi okmányos járművekre.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 9. Kedves Judit!

  Ime a kerdesem… Nemetorszagban szeretnem megvasarolni a gepjarmuvet, es Magyarorszagon szerentem forgalomba helyezni… Maganszemelytol vasarolnam a gepjarmuvet, kb 8000euroert..A gepjarmu gyartasi eve 2007, hengerurtartalom 1984, teljesitmeny 147kw (200 LE).. Korulbelul mennyibe jonne ki ez a teljes jatek? Illetve, mifele papirokat kell beszereznem ahhoz, hogy megkapjam a rendszamtablat es magyar forgalmi engedelyt? Adasveteli szerzodesem termeszetessen lenne, 2 nyelvu, ahogy azt illik.. Mi szukseges meg? Vam-ot ugye nemkell fizetnem, mert EU-bol szarmazik a gepjarmu, adot gondolom kell… ez katalogusszam alapjan mukodik, vagy a vetelar alapjan? Bekell vinnem a gepjarmuvet Vamraktarba amig a folyamat lezarul, vagy semmi ilyen vagy hasonlot nemkell tennem?

  Koszonom elore is!

 10. Kedves Judit!

  Autó vásárlás előtt állok és érdeklődnék, hogy hány napot foglal magába az autó honosítása és forgalomba helyezése?

 11. Üdvözlöm,
  szintén honosítással kapcsolatos kérdésem lenne.. :) Adott egy Opel Vivaro, amely No.-ban tehergépkocsinak van vizsgáztatva.. honositás során szintén tgk-nak vizsgáztatják vagy van lehetőség személygépkocsira vizsgáztatni? Válaszát előre is köszönöm…
  Üdvözlettel:
  P Zsolt

  • Kedves Zsolt!

   Egy adott járművet csak olyan jármű kategóriaként lehet honosítani, ahogy a külföldi forgalmiban van. A magyar forgalomba helyezés után át lehet minősíttetni, de elsőként úgy kell forgalomba helyezni, ahogy a külföldi forgalmiban szerepelt a jármű.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 12. Kedves Judit,

  Érdeklődni szeretnék, hogy ha friss műszakival veszek kulfoldon (Hollandia itt 1 évre adnak műszakit) autót akkor is kell-e otthon műszakiztatni. Vagy akkor ettől el lehet tekinteni, azért kérdezem mert amit szeretnék vasarolni járművet az átvételkor, lesz műszakiztatva és nem szeretném itt hollandiába is és otthonnis kifizetni ezt a költséget.

  Válaszát előre is köszönöm,

  Üdvözlettel

  M. Levente

  • Kedves Levente!

   Magyar forgalomba helyezéskor a külföldi műszaki vizsga érvényesség honosítható, ilyenkor elegendő egy műszaki szemlét csináltatni, ami 8.000 Ft-ba kerül. Természetesen az egyedi forgalomba helyezés díját sem kell ilyen esetben megfizetni.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 13. KEDVES JUDIT!
  Érdeklődni szeretnék, hogy a férjem hozott nekem egy autót Németországból ,ami az ő nevén van .Szeretnénk honosítani Magyarországon az én nevemre ,és az lenne a kérdésem hogy ki kell-e először vonatni a forgalomból Németországban ,mielőtt itt honosítom vagy ráér utána is ,vagy a magyar okmányiroda ki vonatja -e automatikusan . Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: MOLNÁRNÉ

  • Kedves Molnárné!

   Érdemes először kivonni a német forgalomból a járművet, mert bár elintézheti az okmányiroda is a magyar forgalomba helyezés után, erre sokszor akár hónapokat is várni kell. És ameddig nem vonjátok ki a külföldi forgalomból a járművet, addig adókötelesek lesztek utána Németországban.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 14. Kedves Judit.
  Szeretném megkérdezni,hogy az autókereskedőket érinti a vagyonszerzési illeték külföldi autó vásárlása esetén ha magyar forgalomba helyezteti?

  • Kedves Balázs!

   Igen, érinti az autókereskedéseket is – kivétel ez alól, ha nem ők szerzik meg a jármű tulajdonjogát, hanem meghatalmazással járnak el a vevő nevében.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 15. Kedves Judit!

  Szerbiából szeretnék autót vásárolni! Ennek mi a menete? Mennyivel másabb mint ha eu ból venném?

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>