honosítás_magyar_forgalomba_helyezés

Az egyik leggyakoribb kérdés, ami az ügyfélszolgálatunkra érkezik, az a külföldi autók magyar forgalomba helyezésével kapcsolatos. Te tudod mi az a honosítás? Mikor szükséges? Ha Téged, is érint a téma, akkor olvass tovább…

honosítás_magyar_forgalomba_helyezés_villám_műszaki_vizsga

Mivel is jár a honosítás?

2004 óta, mióta Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz jelentősen megnőtt a kereslet a külföldi autók Magyarországra való behozatalát illetően. Nem véletlen,  hiszen csatlakozásunknak köszönhetően Unión belül megszűnt az autók évjáratát illető korlátozás, és a vámkezelési kötelezettség is. Azonban még mindig ott van az úgynevezett regisztrációs díj.

Mi is az a regisztrációs díj?

Az az összeg, melyet a honosítás során kell kifizetni, vagyis mikor egy külföldi személyautót, lakóautót vagy motorkerékpárt Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni. Fontos tudni, hogy a regisztrációs díj, regisztráció adó a legtöbb esetben NEM vethető ki tehergépjárművekre, kisteherautókra, kisáruszállító járművekre. Amennyiben ilyen járművet szeretnél honosítani, feltétlen egyeztess a Vám és Pénzügyőrséggel a regisztrációs adó kapcsán!

Mennyibe kerül a regisztrációs díj?

Ez függ az autó motorjának típusától, környezetvédelmi besorolástól, lökettérfogattól és az első külföldi forgalomba helyezéstől. Érdekel a konkrét végösszeg? Kérj tőlünk árajánlatot itt: Árajánlatkérés

Mikor kell megkötni a kötelezőbiztosítást?

Mennyibe kerül a biztosítás? Mikor kell megkötni, a honosítási eljárás melyik részében? A válaszokat itt találod: Minden, amit a biztosításkötésről tudnod kell

Milyen költségekkel jár a honosítás?

A költségeket alapvetően három csoportba sorolhatjuk:

 • Regisztrációs_díj_honosításAmit  Nemzeti Közlekedési Hatóság felé szükséges fizetni: Vizsgadíj + egyedi forgalomba helyezési költség. A vizsgadíj függ a jármű típusától. Nem összkerékhajtású személyautók esetében: 16.290 Ft. Az egyedi forgalomba helyezés költsége: 22.800 Ft
 • Amit a vámhivatal felé kell fizetni: a már említett regisztrációs díj.
 • Amit az okmányirodában kell elintézni: forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft , törzskönyv illeték: 6.000 Ft , rendszámtábla ára 1 pár esetén: 8.500 Ft, érvényesítő címke díja: 585 Ft. Összesen: 21.085 Ft + 2014.01.01. óta vagyonszerzési illeték. Bővebb információk erről ITT.

Hol végezhető el a műszaki vizsga külföldről behozott autó esetében?

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál. Szervizeknél, márkafüggetlen műszaki vizsga állomásoknál nem, ott ugyanis nincs engedély a honosításra.

Szükséges-e eredetiségvizsga?

Nem, a honosítás során nem szükséges eredetiségvizsgát tenni.

Hogyan történik maga a honosítás?

Műszaki vizsgát követően, a kiállított műszaki adatlappal a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kell a regisztrációs adót befizetni. Az eljárás az okmányirodában fejeződik be a forgalmi, a törzskönyv, a rendszám, és a cimke illeték befizetésével. Ezek után az autó magyarországi forgalomba helyezése megtörtént, a honosítás lezárult. A műszaki vizsga két érvig érvényes, melyet azt követően már bármely műszaki vizsga állomáson me9g lehet hosszabbítani.

Milyen környezetvédelmi besorolások vannak?

 • Euro1: 4-nél rosszabb környezetvédelmi osztály
 • Euro2: 4-es besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro3: 6-8 közötti besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro4: 9-11 közötti besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro5: 11-nél jobb környezetvédelmi osztály

Azt, hogy milyen környezetvédelmi besorolású az autó, a forgalmi engedélyben lehet megnézni a V.9.-es pont alatt.

Milyen papírok szükségesek a honosításhoz?

Természetesen a gépjármű külföldi forgalmi engedélye. Ezentúl cégtől vásárlás esetén számla. Amennyiben magánszemélytől vásárolsz úgy szükséged lesz egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre. Tölts le ezt innen: Kétnyelvű adás vételi szerződések

Mennyi az annyi?

honosítás_magyar_forgalomba_helyezés

Mennyi az annyi, ha honosítani szeretnénk?

Nézzünk, egy példát a gyakorlatban. Németországból szeretnénk vásárolni egy 9 éves, 1389 cm3-es, benzines, Opel Astrát, melynek a környezetvédelmi besorolása: 6-os.

 • Műszaki vizsga díja: 16.290 Ft
 • Egyedi forgalomba helyezés díja: 22.800 Ft
 • Regisztrációs díj: 88.725 Ft
 • Forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft
 • Törzskönyv illeték: 6.000 Ft
 • Rendszámtábla ára: 8.500 Ft
 • Érvényesítő címke díja: 585 Ft
 • Összesen: 148.900 Ft

+ Kiegészítés 2014.01.01.-től: Vagyonszerzési illeték köteles a jármű, így a fenti autó esetében ha például 85 kw-os a motor teljesítménye akkor 46.750 Ft a vagyonszerzési illeték.

Tehát a külföldi megvásárlástól számítva, közel 200.000 Ft-ba kerül, ha ezt az Opel Astrát Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni.

Bízd ránk a fárasztó ügyintézést!

 • Ha szeretnél mentesülni a honosítás okozta intézkedés terhe alól…
 • Ha szeretnél elkerülni a felesleges sorban állást…
 • Ha szeretnéd egész egyszerűen az otthonodból/munkahelyedről intézni a Magyar forgalomba helyezést…
 • Ha szeretnéd, hogy mindössze 3 nap alatt elintézzük autós komplett magyar rendszámozását!

Végeztesd el velünk autód honosítását!

A részletekért kattints ide: Villám Honosítás Ügyintézés

További kérdésed lenne?

Írd le itt a bejegyzés alatt kommentben és válaszolunk rá!

Szeretnéd, hogy soron kívül értesítsünk, ha új bejegyzést írtunk?

Kérlek, add meg adataid és elküldjük Neked ajándékba ezt is: “Gyakori kérdések és válaszok a vizsgáztatásról”

1,842 hozzászólás a(z) “Minden, amit a honosítás kapcsán tudnod kell” bejegyzéshez

 1. Szeretnék vásárolni egy Bmw E 46 ott (magánszemélytől)
  de ezek a paraméterei .:állítható sportfutómű műbizonylatos
  ,sport dob műbizonylattal
  És az lenne a kérdésem,hogy honosításban menyire nagy probléma ez?
  Vagy egyáltalán meg valósítható-e?
  Előre is köszönöm

 2. Milyen kedvezmények vannak visszatelepülöknek?
  Èrdeklödnék mint 40 éve külföldön, Németországban élö Magyar állampolgár, hogy a közeli hazatelepülésemkor kell e vámoltatnom a több éve tulajdonomban lévö autóm, és miként? Ugyanis vannak a neten infók, miszerint az esetemben vámmentesség alkalmazandó… találtam hiányos részletekkel, dátummal.

  Várva a hozzászólásokat,
  Üdvözlettel janos

  • Kedves János!

   Európai Unión belül nincsen vám fizetési kötelezettség.

   A költségek, melyekkel számolnod kell:
   1. Műszaki vizsga/szemle
   2. Regisztrációs adó
   3. Okmányirodai költségek

   A vagyonszerzési illeték alól saját tulajdon behozatalakor mentesülsz.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 3. Kedves Judit!

  Szeretném tanácsodat kérdni két kérdésben.
  Van a nevemen egy németországi (1.6l-es, 2008-as, kombi) autó, minden szükséges német okirattal, érvényes német KGB-sal.
  1. Az, hogy az autó már az enyém, jelent-e nekem a magyarországi honosításkor előnyt, esetleg kevesebb honosítási költséggel jár-e?
  2. Ha jól gondolom, akkor először ki kell jelentenem a németországi forgalomból az autót és szükségem lesz ideiglenes rendszámra. A fura kérdésem az lenne, hogy hol kell kiváltanom az ideiglenes rendszámot Magyarországon(már előre) vagy Németo.-ban(de ez esetben a rendszámot már nem látják viszont tőlem, átveszik azt tőlem a magyar hatóságok)? :)

  Köszönöm a türelmét!
  További Jó munkát Önnek!

  • Kedves Patrik!

   A vagyonszerzési illeték alól saját tulajdon behozatalakor mentesülsz. A többi költséget ugyanúgy meg kell fizetned, mintha most vásárolnád a járművet.

   A második kérdésre pedig a válasz egyszerű: Német ideiglenes rendszámot a német okmányirodában tudsz igényelni – ott kell kijelenteni egyébként a német forgalomból is a járművet. Az ideiglenes rendszámot pedig majd be fogja vonni a magyar hatóság.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • T. Címzett!

    Saját tulajdonú autómat hozom be diplomataként, vám, Áfa mentesen EU-n kívüli országból. Mindenhonnan azt az infót kaptam, hogy 20144 óta saját már korábban megszerzett vagyonomra is meg kell fizetni a vagyonszerzési illetéket, az első magyarországi forgalomba helyezéskor, mindegy hogy annak erkölcsi, logikai bármely alapja van-e. Ennek ellent mond az alábbi válasza egy kérdezőnek.

    Köszönöm a tisztázást előre is…

    M. Tamás

    “A vagyonszerzési illeték alól saját tulajdon behozatalakor mentesülsz. A többi költséget ugyanúgy meg kell fizetned, mintha most vásárolnád a járművet.

    A második kérdésre pedig a válasz egyszerű: Német ideiglenes rendszámot a német okmányirodában tudsz igényelni – ott kell kijelenteni egyébként a német forgalomból is a járművet. Az ideiglenes rendszámot pedig majd be fogja vonni a magyar hatóság.

    Üdvözlettel:
    Török Judit”

    • Kedves Tamás!

     Alapvetően saját tulajdon honosításakor nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, de ez attól függ, hogy mikor szerezte az illető a tulajdonjogot. Számos cikket találsz, jogszabályi hivatkozással itt a blogban is, de azért általánosságban elmondható, hogyha 2014.01.01. előtt szerezted a tulajdont, akkor nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni. Ha mégis kiszabják, lehetőség van a fellebbezésre, ahogyan már többen tették, és ezen eseteket publikáltam a blogban is.

     Ha 2014. után szerezted a tulajdont, akkor egyéni elbírálással vethető ki a vagyonszerzési illeték.

     Üdvözlettel:
     Török Judit

 4. Kedves Csilla!
  Nèmetországban vásároltam egy autót.
  (Müszaki van rajta.) Egy 30 napos rendszamot váltanèk rá valahol úgy olvastam van ilyen.
  Ès otthom szeretnèm forgalomba helyezni. De sajnos a kereskedő nem adott számlát róla valamint nem kètnyelvű az adásvèteli.Kèrdèsem forgalomba tudom e helyezni? Vagy vissza Kell hozzá mennem ès követelni a számlát. Illetve a kètnyelvűt töltessem vele ki. Ha vèletlenül nem hajlandó akkor nem tudom forgalomba helyezni? Előre is köszönöm válaszod.
  Üdv.:Feri

  • Kedves Ferenc!

   Valóban létezik 30 napos ideiglenes rendszám, de ezt mindig a kibocsájtó országban lehet igényelni, jelen esetben Németországban.

   A magyar forgalomba helyezéshez szükség lesz kétnyelvű adás-vételi szerződésre, és mivel kereskedéstől vásároltátok az autót számlára is. Számlát köteles adni az eladó, így ezt követelhetitek rajta.

   Ha nem hajlandó kétnyelvű szerződést kötni, akkor hivatalos fordító irodában le tudjátok fordíttatni a szerződést. Igaz, ez költséges eljárás.

   Ezen dokumentumok nélkül nem fogod tudni forgalomba helyezni a járművet.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 5. Kedves Judit!
  Lenne mèg egy kèrdèsem.
  Megvettem a 30 napos rendszámot. Egy közvetîtő cèggel csináltattam. (Nèmet elintèztek mindent ) egy baj van vele. Siettem vissza dolgozni ès csak a munkahelyemen vettem èszre hogy nem FERENC hanem FERENG van a nèmet forgalmin. Ez nagy gond kis elîrás miatt tudom honosítatni? Előre is köszönöm.
  Üdv. : Fereng :)

  • Kedves Ferenc!

   Nem hiszem, hogy gond lesz, mivel az ideiglenes rendszám és forgalmi nem feltétele a magyar forgalomba helyezésnek.

   Azért, nem szeretnélek félre tájékoztatni, így inkább arra kérlek, ha nem velünk szeretnéd intézni a forgalomba helyezést, kérdezz rá a körzeti okmányirodádban!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 6. Üdvözlöm!
  Az én kérdésem az, hogy vásároltunk egy külföldről behozott autót, de semmilyen adásvételi szerződést nem kötöttünk,igy is a nevünkre került az autó! Csak foglalót adtunk es lefenymásolták a papírjainkat! Hogyan lehetséges ez?
  Ja és csak a maradék német műszaki került a forgalmiba!
  Válaszát előre köszönöm!

  • Kedves Nándor!

   Ki sem fizettétek az autót és úgy a nevetekre került, csak foglaló ellenében?
   A maradék műszakival nincs gond, az honosítható is Unión belül. DE hogyan bizonyítod, hogy mikor szerezted a tulajdont? Pl: biztosítás szempontjából?

   Én mindenképpen azt javasolnám, hogy beszéljetek az eladóval és kössetek egy kétnyelvű adás-vételi szerződést, mindkettőtök érdekében!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 7. Érdeklődni szeretnék hogy Szlovákiából szeretnék behozni egy rendszamos quad-ot! Milyen papírokat kell elkernem hogy itt Magyarországon letudjam vizsgaztani?Előre is köszönöm

 8. Kedves Judit,

  a kérdésem az lenne, hogy lehet e Magyarországon külföldről behozott de forgalomba még nem helyezett autót harmadik fél számára eladni mint magánszemély.
  Mi Svájcban élünk és saját autónkat szeretnénk otthon eladni. A vámszabályoknak utánajártunk itt és tudjuk hogy akár németországon akár ausztrián át beléptethetjük azt autót az Európai Unio-ba, természetesen az adott ország vám és áfa befizetési kötelezettségének eleget téve. A gondunk viszont az hogy még nem tudjuk ki lesz a vevő… Két lehetőségre gondoltunk: az egyik hogy apósomnak adjuk el az autót aki németországban él, és majd ő adja el tovább amennyiben otthon meg lesz rá a vevő. Nem tudjuk viszont hogy ebben az esetben szükséges-e hogy németországban forgalmit és rendszámot kapjon az autó, vagy lehetséges hogy apósom anélkül adja el az autót hogy ezt megteszi?
  A másik lehetőség amire gondoltunk hogy az édesanyámnak adjuk el az autó, aki magyarországon él és aki tudna is foglalkozni az autó otthoni eladásával. A kérdés csak az hogy el tudja e adni az autót otthon anélkül hogy forgalomba helyezné az és befizetné az átírási illetéket ill. a regisztrációs adót?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel,

  Kitty

  • Kedves Kitty!

   Svájci rendszámos autót csak akkor lehet továbbértékesíteni, ha nem akarjátok vám és áfa fizetés nélkül behozni Magyarországra. Saját tulajdon honosításakor ugyanis lehet a forgalomba helyezés vám és áfa mentes.

   De ha a magyar forgalomba helyezés vám és áfa fizetéssel jár, akkor behozhatjátok értékesítési szándékkal is az autót Magyarországra. Sőt, akár köztes eladás is történhet forgalomba helyezés nélkül.

   Egy dologra azonban felhívnám a figyelmed! 2014.01.01. óta már a tulajdonszerzés után is kell vagyonszerzési illetéket fizetni. Vagyis, ha eladod valakinek az autót, és ő továbbadja azt akkor mindkettőjüknek kell vagyonszerzési illetéket fizetni. Kivéve egyenesági rokonok között. Vagyis, ha édesanyád, vagy édesapád intézi a köztes adás-vételt, akkor csak annak kell fizetni ezt az adót, aki tőlük megveszi a járművet!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

  • Üdvözlöm ! Van egy 3 eves 800 ccm motorom . En vasaroltam ujonnan , a nyaron szeretnek haza települni . A kerdesem,hogy ram is ugyanaz a reg. ado dij vonatkozik-e ?
   Valaszat elöre is köszönöm : üdv. pj

 9. Kedves Judit!
  Most szeretnék itthon, külföldről behozott autót vásárolni. Mit jelent, ha azt írják érvényes külföldi okmánnyal rendelkezik és mit ha lejárttal? Ha érvényes, van műszakija, azt jelenti, hogy itthon nincs szükség a honosításkor a műszakira?
  Előre is köszönöm!
  Zoli

  • Kedves Zoltán!

   Ha lejárt a műszaki vizsga, újra kell vizsgáztatni a járművet, és ki kell fizetni az egyedi forgalomba helyezés díját (műszaki vizsga díja + 22.800 Ft).

   Ha érvényes a műszaki vizsga, az honosítható, így csak egy műszaki szemlét kell tenni, ami 8.000 Ft.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Kedves Judit
    Romániaból települtünk át mán három éve ott is megvan a lakcimkártyánk járunk is vissza , van egy 8 éves személyautonk érvényes müszaki vizsgával és most szeretnénk forgalomba heljezni Magyarországon. Mit kell tennünk és mibe kerül?
    Elöre is köszönöm

 10. Kedves Judit! Teljesen korrekt tályékoztatást adnak,és ugy látom hogy van érdeklődő bőven.Én is azok közzé tartozom:Találtam már válaszában ami engem érint de:Honositásnál azt irja hogy kell a kétnyelvű adásvételi ha magán személytől vásároljuk az autót!Ami számomra egyértelmű hogy ha cégtől veszünk akkor jó a német adásvételi,és persze a számla!Jól értem???Köszönöm válaszát.

  • Kedves Márton!

   Honosításkor, ha az eladó cég (kereskedés), akkor kell kétnyelvű adás-vételi szerződés és számla is a vásárlásról.

   Emellett, ha a cég nem helyezte forgalomba a járművet, akkor ki kell adniuk egy kétnyelvű tulajdonosi lánc igazoló dokumentumot is, arról, hogy ők hogyan szerezték a járművet.

   Üdvözlettel:
   Török Judt

 11. Üdvözlöm Kedves Judit. Az lenne a kérdésem,hogy Svájcból haza településkor. A saját autó honosítására ugyan azok az EU-s szabájok vonatkoznak ? ( az autó hat éve az én tulajdonomban van ) Köszönöm a türelmét és várom válaszát ! Üdvözlettel Ferenc.

 12. Üdvözlöm kedves Judit.
  Szeretnék öntől mint a többi ember sok információt megtudni . :)
  Szeretnék vásárolni egy Ausztriából behozott személygépkocsit aminek megvan minden kinti papírja (törzskönyv,forgalmi,2 nyelvű adásvételi mivel háztól lett vásárolva stb) viszont nincs az autón érvényes műszaki vizsga és ki van vonva a forgalomból kint. Mennyire bonyolítaná ez a dolgot hogy nem kereskedőtől hanem magán embertől veszem az autót és hogy nincs rajta műszaki vizsga.
  Esetleg ha kérhetném kiszámolná nekem mennyit kellene az autó vételárán+a biztosítási díjon felül fizetnem úgy hogy már csak be kelljen ülnöm bele és menni.
  A szóban forgó autó adatai: Audi A4 kombi 1.8 benzin 125 lóerő 1997.10 havi.
  Segítségét előre köszönöm.

 13. Kedves Judit!

  Érdeklődni szeretnék, hogy milyen költségekkel járna a következő folyamat:
  Németországban elek egy ideje es most fogok egy BMW 318i 2000cm3 benzines autót vásárolni. Ezt az autót szeretnem ajándékba a szüleimnek adni tehát nulla forintért. Ilyen esetben milyen költségeket kellene fizetni es kell e vagyonosodási papírt kitölteni? Mert végülis ha valami ajándék akkor elvileg nem igazan lenne mit kitölteni vagyonosodás szempontjából. Milyen szerződést kellene ez esetben anyukámmal kitölteni? Illetve meg tudná esetleg mondani, hogy van lehetőség honosításra Miskolc környékén?
  Köszönöm elore is a vslaszt!
  Üdvözlettel: Klaudia

  • Kedves Klaudia!

   Sajnos mi Miskolc környékén nem vállalunk ügyintézést, csak Budapesten és Kecskeméten.

   Ha kint forgalomba helyezed az autót, és azt adod oda a szüleidnek, akkor nem kell vagyonszerzési illetéket fizetniük, mert egyes ági rokonok között nem keletkezik ilyen illetékfizetési kötelezettség.

   A szerződés lehet akár 0 ft-os adás-vételi is, a lényeg, hogy két nyelven írjátok meg.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 14. Kedves Judit!
  Angliában hazaköltözés miatt érdeklődnék, hogy van egy saját nevemen lévő Wauxhall Agila vagyis Opel Agila személygépkocsim. Nagyon jó állapotban van és nem szeretnék megválni tőle . 2003 évjáratú 1.2 B . Ennek az autónak mi a környezetvédelmi besorolása ? És nekem mi lenne a teendőm vagyis milyen költségekre számíthatok.
  Előre is köszönöm szépen a választ.
  Üdvözlettel : Iris

 15. Kedves Judit,
  Kérdésem egyenlőre elméleti, de szeretnék tisztán látni a vonatkozó szabályok tekintetében.
  Külföldön élek és új autót vásárolnék, amit jelenleg külföldi ÁFA mentesen tehetek meg. 5 hónap múlva haza költözöm Magyarországra, tehát az autót mint magánszemély (nincs tulajdonos váltás) honositanom kell. Mivel az autó 5 hónaposan továbbra is új autónak minősül (tételezzük fel hogy 8000km futásteljesitménnyel rendelkezik), igy Magyarországon ÁFA megfizetési kötelezettség áll fenn. Mi történik abban az esetben, ha egy hivatalosan megkért, 3 hónapos tranzit rendszám lejárta után, tehát az autó 8 hónapos korában kerül forgalomba helyezésre Magyarországon. Ekkor ha jól gondolom már nem minősül új autónak, ergo nincs ÁFA megfizetés?
  Köszönöm a felvilágositást, Gábor

 16. Kedves Judit!

  A kérdésem az lenne, hogy ha Svájcból szeretnék behozni egy 9 éves használt (EURO 4-es) autót, milyen díjakat kell fizetnem a hazai forgalomba helyezésig?

  Előre is köszönöm: Balázs

 17. Kedves Judit!

  Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ha van egy külföldi (német) papiros autóm, itthon Magyarországon de nem helyeztettem forgalomba mert másik autót vettem magamnak, akkor hogy tudom továbbértékesíteni. Két nyelvű adásvételim megvan az én nevemen, valamint az összes papír az autóhoz. Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Miki!

   Kétnyelvű adás-vételi szerződéssel tudod tovább értékesíteni. Vagyis Neked és az új tulajdonosnak kell két nyelven szerződést kötni.

   A német forgalmi a Te nevedre szól? Ha nem, akkor igazolnod kell az új tulajdonosnak egy kétnyelvű dokumentummal, hogy hogyan került hozzád a tulajdonjog. Akár a meglévő szerződésed is jó!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Nagyon köszönöm a villámgyors választ. :) Akkor gyakorlatilag a nevemre irt kétnyelvű adásvételiből adok egy példányt a vevőnek, plusz irok egy kétnyelvű adásvételit az új tulajdonossal?

 18. Udv!

  Olyan kerdesem lenne, hogy Angliabol mikepp tudnek hazavinni egy autot Magyarorszagra? Ennek mi a koltsegvonzata (~), milyen papirok kellenek hozza es jobbkormanyos auto leven megoldhato-e egyaltalan a dolog.

  Koszonom

  Udv

 19. Üdvözlöm!
  A kérdésem a következő lenne, otthon vásároltam egy külföldről behozott személyautót,amire a regisztrációs adó már egyszer ki lett fizetve.
  Majd kijöttem külföldre dolgozni és meg kellett rá, jelen esetben a német papírokat és rendszámot csinálni. Most a munkám megszűnt és költöznék haza,szeretnék az autóra újra magyar okmányokat és rendszámot rakatni, mi ilyenkor a dolgok menete?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel: Sándor

  • Kedves Sándor!

   Műszaki szemléztetni/műszaki vizsgáztatni kell, és utána a vámhivatalba menni, ahol NEM kell újra befizetni a regisztrációs adót, mivel már egyszer be lett fizetve az autóra. A vámhivatal után, az okmányirodai ügyintézés zárja a honosítási eljárást.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 20. Kedves Judit!
  Külföldi okmányokkal rendelkező autót szeretnék vásárolni Magyarországon. Mivel mindenféle ügyintézést a kereskedő vállalja (az NKH – tól az okmányirodáig), a kérdésem az lenne, milyen dokumentumokkal kell majd rendelkezzek hivatalosan miután megvásárlásra került, nevemre került az autó?

  Köszönöm
  Krisztián

  • Kedves Krisztián!

   Amennyiben minden ügyintézést a kereskedő vállal, úgy az eljárás végén neked már csak a magyar rendszámot, forgalmit és törzskönyvet kell megkapnod. Illetve természetes az adás-vételi szerződést és vagy számlát a vásárlásról.

   Emellett ha a biztosítást is ő intézni, akkor az igazoló dokumentumot is, melyet a biztosító küld ki – ez kell a magyar rendszám kiadásához.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 21. Kedves Török Judit.

  Érvényes műszaki vizsgás autòt tervezek venni itt Hollandiában. Mindenképpen szeretnèm honositani Magyarországon. A kérdésem az lenne, hogy érvényes műszaival rendelkezik az autó igy is kell műszaki vizsgát csináltatnom vagy a mostani ervenyesegi ideje lesz bejegyezve és ezaltal mentesülök a muszaki vizsgalat alol? Természetesen nem egy lepukkant autot tervezek venni mindossze nemtudok otthon lenni annyi ideig amit az esetleges magyar műszaki vizsgalat soran cserelnem kellene. Koszonom valaszat. Udv.

  • Kedves Sándor!

   Unión belül honosítható a műszaki vizsga érvényesség, ilyen esetben megkapja a jármű a külföldi érvényességi időt, és csak egy 8.000 Ft-os műszaki szemlére van szükség.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 22. Kedves Judit
  Az érdekelne,hogy Magarországon vettem autót és évekig ott volt forgalomban.
  Most szerbiában élek és itt van forgalomba az autüm szerb táblás. Most felesslegessévált és unokámnak szeretnem ajándékozni aki kettös állampolgár és Magyarországon él. Milyen költségekre számíthatok. Köszönöm.

 23. Kedves Judit.Svájcból szeretnénk autót behozni,azt hallottuk hogy minimum EU 4es motorral rendelkezők lehet forgalomba helyezni!Előre is köszönöm válaszát!Üdv

 24. Kedves Judit!
  Vásárolnék egy külföldi okmányos autót és azt az információt kaptam, hogy fél éven belül elég honosítani. Mit tudna erről mondani?

  • Kedves Robi!

   Külföldről behozott autók esetében nincsen forgalomba helyezési határidő.

   A műszaki adatlap érvényessége fél év, vagyis ha a műszaki vizsga, műszaki szemle után fél éven belül nem történik meg a forgalomba helyezés, meg kell ismételni az eljárást.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 25. Kedves Judit. Először is köszönöm a sok tanácsot amit kaptam öntől, tényleg nagy segítség lesz. Viszont egy kérdés nyitva maradt nálam. Mivel a járművön 03.10ig van kinti műszaki vizsga és időpontot még nem kaptam honosításra, ergo a lejárta után gondolom a rendes egyedi forgalomba helyezés marad végsősoron. HKH vizsga. A kérdésem az volna (hallottam nem egy ismerősömtől) hogy amit az NKH-nál károsanyag kibocsájtási vizsgálatként csinálnak az nem más mint természetesen hidegmotornál jártják a motort maximális fordulatszámon minimum 3percig, ami ugyebár egy 250-300ezer km futásteljesítményű használtautónál (főleg dízel üzeműnél) a motor rendkívűli mértékű károsodását okozhatja, mi a helyzet akkor ha esetleg tönkremegy a jármű motorja? Az NKH tartozik anyagi felelősséggel egy ilyen maradandó motorkárosodás bekövetkeztekor? Vagy csak egyszerüen “kihajítják” a vizsgáról és közlik a tényt a tulajdonossal hogy a jármű megbukott a vizsgán? Ezt tényleg megtehetik? Egy ilyen esetben ki válalja az anyagi felelősséget? Ez az amire még nagyon kíváncsi vagyok és nem csak én. Egy közeli ismerősöm a saját szemével látta hogy miket is művelnek ott a hatóságnál az összes honosítandó járművel. Szószerint kinyomják a szemét a járműveknek. Ez normális jelenség vagy nekünk hétköznapi embereknek tűnik csak barbarizmusnak? Terheli egyáltalán az NKH-t vagyoni károkozásért felelősség? Nagyon szépen köszönöm. Előre is. Szép napot és további sok sikert.

  • Kedves Vikesz!

   Nem találkoztam még ilyen esettel, és bevallom nem is tartom valószínűnek, hogy ez megtörténhet, így nem is tudok érdemi választ adni erre a kérdésre. Próbálj meg egy az NKH-nál dolgozó műszaki vizsgabiztost megkérdezni erről.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 26. Jó napot!

  Bécsből szeretnèk behozni autôt aminek tavaly lejàrt a műszakija.Ezt,hogy tudom megoldani ès itthon mi lenne a helyes menete a forgalomba àllîtàsànak?
  Köszönöm
  Robi

 27. Üdvözlöm!
  Volna egy autó, amit ideiglenesen kivont német okmányokkal vásárolnék, Magyarországon magánszemélytől.
  Milyen papírokat kell átadnia a jelenlegi tulajnak, illetve milyen költségekkel kell számolnom?
  Válaszát előre is köszönöm!

 28. Kedves Judit!
  Én Magyarországon élő szlovák állampolgár vagyok, a párom magyar. A szüleim szeretnének nekünk ajándékozni egy Szlovákiában vásárolt új autót. A kérdésem az lenne, hogy ez milyen költségekkel járna, ha magyar rendszámra szeretnénk tenni, és esetleg kinek a nevére kellene íratni?
  Válaszát előre is köszönöm!

 29. Kedves Judit.

  Azután érdeklődnék, hogy vásároltam Angliában egy lakókocsit és azt szeretném honosítani az mi kell hozzá és milyen anyagi vonzata van?

  Köszönettel: Péter

 30. Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem hogy néztem az interneten az automobile.hu-n használt autót es itt van egy olyan rész amit nem teljesen értek. Még pedig azt nem értem hogy mit talár az autoimport díj. Ebben kérnem a segítségüket. Válaszukat előre is köszönöm.

  • Kedves Krisztián!

   Ilyen hivatalos kifejezés, hogy “autóimport díj” nincsen. A legegyszerűbb, ha az adott hirdetőt kérdezed meg, hogy mit foglal magába ez a díj?

   – a behozatal díját?
   – vagy a forgalomba helyezés díját?

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 31. Kedves Judit!

  Vásároltam Szlovákiában egy utánfutót.Hazahoztam az eredeti papírjaival,rendszámmal.Viszont most vissza kell küldenem őket és az eladó az eredeti papírokkal kijelenti az országból és kapok a nevemre szóló új papírokat.Ezekkel az okmányokkal tudom honosítani?

  • Kedves Zsolt!

   Az eredeti rendszám nem fog kelleni, azt nyugodtan visszaküldheted, viszont az eredeti forgalmi szükséges a magyar forgalomba helyezéskor. Érdemes lenne leegyeztetned a tulajdonossal, hogy a forgalmit a magyar forgalomba helyezés után küldenéd vissza!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 32. Köszönöm a választ.A gond az hogy két helyen nem lehet forgalomban.Tehát előbb ki kell vonatni kint hogy forgalomba lehessen helyezni itthon.
  Azt mondták kint a rendőrségen hogy kiállítanak egy másik okmányt ami az én nevemre szól.Remélem az megfelel majd az itthoni ügyintézéshez.

  • Kedves Zsolt!

   Nekünk már több ügyfelünk is hozta haza úgy saját autóját, hogy forgalomban volt, és a magyar forgalomba helyezés után vonta ki a külföldi forgalomból a járművet.

   DE! Sajnos én is tapasztalom, hogy okmányirodánként eltérő lehet az ügyintézés, így ebben az esetben – mivel magad intézed a honosítást – azt tanácsolom, hogy vedd fel a kapcsolatot a körzeti önkormányzattal, és kérdezd meg, hogy forgalomba helyezheted-e azzal az okmánnyal a járművet, amit kapni fogsz.

   Saját tapasztalatom azonban továbbra is az, hogy a jármű eredeti okmányait – ha ki van vonva a forgalomból, ha nincs – kérni szokták azt okmányirodában a magyar forgalomba helyezéskor.

   Sikeres ügyintézést kívánok Neked!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 33. Kedves Judit!
  A külföldi tehergépkocsi forgalomba helyezésére itthon, mint személygépkocsi milyen eljárás vonatkozik rá? Köszönöm

  • Kedves Kata!

   Külföldi tehergépkocsit, ha a forgalmiban tehergépkocsi szerepel, akkor itthon is csak tehergépkocsiként lehet forgalomba helyezni. Ezt követően, – ha megfelel az átalakítási követelményeknek – lehet átminősíteni személyautónak.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 34. Udv!
  En Amerikabol szeretnek hazakoltozni 10 ev utan, de allitolaag adomentesen haza tudom vinni az automat, mert itt mar evek ota adozom es eletvitel szeruen eltem itt.
  Egy 2012-es VW Jettam van, benzines es kerdeznem, hogy milyen koltsegekkel jarna az otthoni uzembe helyezes? Koszonettel,
  Bela

  • Kedves Béla!

   Sajnos nem tudunk segíteni az ügyintézésben, így a költségkalkulációban sem.

   A korlátozás oka, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság – ahol mi vizsgáztatunk – élből elutasítja az amerikai járművek műszaki vizsgáztatását, az eltérő szabványokra hivatkozva. Így a forgalomba helyezést sem tudjuk megoldani.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 35. EU-országból vennék, hoznék be utánfutót közvetlenül a gyártótól, még ottani rendszám nélkül. Mit kell tenni ahhoz, hogy hazahozzam és magyar rendszámot kapjon?

 36. Kedves Judit,

  Ausztriában élek, ott bejelentett autómat itthon élő férjemnek elajándékozhatom-e, hogy ő helyeztesse forgalomba (természetesen honosítás és regadó fizetés után). Kell-e neki vagyonszerzési illetéket fizetnie, ha forgalomba helyezi? Van-e időkorlátozás, hogy a honosítás és regadó fizetés után mennyi időn belül adhatja esetleg tovább másnak magyarországi forgalomhelyezésre. Mindenképpen neki kell forgalomba helyeznie és csak utána adhatja esetleg el vagy megteheti-e ezt a forgalomba helyezés előtt is.
  Válaszát előre is köszönöm.
  üdvözlettel
  Anikó

  • Kedves Anikó!

   Egyenes ági rokonok között és házastársak között nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni.

   Nem kell feltétlen forgalomba helyezni a férjednek az autót, akár el is adhatja nélküle. De ilyen esetben az új vevőnek már kell vagyonszerzési illetéket fizetni.

   A forgalomba helyezésre egyébként határidő nincs, a műszaki adatlap – a műszaki szemle/vizsga után – fél évvel lejár, így azt ismételni kell, ha addig nem történik meg a forgalomba helyezés.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 37. Érdeklődöm, hogy abban az esetben, a a külföldön vásárolt gépjármű műszakija lejárt, kizárólag tréleren hozható haza, vagy van lehetőség útvonalengedéllyel netán?

 38. Kedves Judit,

  apósom vett egy Mercedes Benz E-200 típusú személykocsit 2010-ben Olaszországból. Az autó ideiglenes rendszámot kapott, de nem lett honosítva. Műszakilag rendben volt vizsgáztatva. A honosítás egy Typenschein igazolás miatt elmaradt akkoriban. Kérdésem az lenne hogy minek kell ilyen Typenschein vagy egyáltalán kell e. Van egy adásvételi szerződésünk és az olasz forgalmi engedély. Ennyi év eltelte után lehetne elindítani egy újbóli forgalomba helyezést? Az autó éveken át a garázsban pihen, de nagyon jó állapotban van. Tudna ebben tanácsot adni? Előre is köszönöm

  Üdvözlettel: Rákóczi Lóránd

 39. Kedves Judit!
  Kérdésem nem honosítással kapcsolatos, de remélem azért tud rá választ adni. Ha van egy kisteherautóm, ami hat személyre van vizsgáztatva, de ki van benne alakítva gyárilag még egy üléssor helye, akkor mi a helyes menete, hogy le tudjam vizsgáztatni kilenc személyre? Addig ok, hogy megveszem az üléssort, biztonsági öveket és belerakatom. Műszakiztatni is kell. Mi egyéb dolog és költség merülhet fel?
  Köszönöm!
  Tamás

 40. Üdvözlöm!

  Egy EU-n belüli (lengyel) magánszemélytől vásárolt autót szeretnék honositani Magyarországon. Kérdésem, hogy az illetőnek ki kell-e jelentenie az autót a saját országában mielőtt itt elkezdenénk az eljárást, vagy elég utána ezzel foglalkoznia?
  Az illető szerint neki 30 napja van a jármű regisztációból történő kiiratásához, ettől függetlenül mi el tudjuk kezdeni az itteni folyamatokat.

  Elég sürgős lenne az átiratás, a jármű és papirjai nálam vannak …

  Köszönettel,

  Attila

  • Kedves Attila!

   Esetetekben azt tanácsolom, hogy az eladó jelentse ki az autót a forgalomból, és ideiglenes lengyel rendszámmal hozzátok azt haza.

   A kiregisztráció egyébként megtörténhet a magyar forgalomba helyezés után is, de nem egy esetet hallottam már, hogy a hatóság intézte a külföldi dokumentáció vissza juttatását, ami nem 30 nap volt.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Kedves Judit!

    Köszönöm a választ!

    A helyzet az, hogy az autó itt van Magyarországon, igy a lenygel vámrendszámozás kicsit bonyolultnak tűnik. … visszaküldhetnénk a rendszámot+papirokat a kijelentéshez, de akkor biztos, hogy nem készülnénk el időben (jövő hét közepe).

    • Kedves Attila!

     Akkor meg is válaszoltad saját kérdésed…:)

     Egy szó, mint száz: a magyar forgalomba helyezés után is ki lehet regisztrálni a külföldi forgalomból a járművet.

     Üdvözlettel:
     Török Judit

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>