honosítás_magyar_forgalomba_helyezés

Az egyik leggyakoribb kérdés, ami az ügyfélszolgálatunkra érkezik, az a külföldi autók magyar forgalomba helyezésével kapcsolatos. Te tudod mi az a honosítás? Mikor szükséges? Ha Téged, is érint a téma, akkor olvass tovább…

honosítás_magyar_forgalomba_helyezés_villám_műszaki_vizsga

Mivel is jár a honosítás?

2004 óta, mióta Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz jelentősen megnőtt a kereslet a külföldi autók Magyarországra való behozatalát illetően. Nem véletlen,  hiszen csatlakozásunknak köszönhetően Unión belül megszűnt az autók évjáratát illető korlátozás, és a vámkezelési kötelezettség is. Azonban még mindig ott van az úgynevezett regisztrációs díj.

Mi is az a regisztrációs díj?

Az az összeg, melyet a honosítás során kell kifizetni, vagyis mikor egy külföldi személyautót, lakóautót vagy motorkerékpárt Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni. Fontos tudni, hogy a regisztrációs díj, regisztráció adó a legtöbb esetben NEM vethető ki tehergépjárművekre, kisteherautókra, kisáruszállító járművekre. Amennyiben ilyen járművet szeretnél honosítani, feltétlen egyeztess a Vám és Pénzügyőrséggel a regisztrációs adó kapcsán!

Mennyibe kerül a regisztrációs díj?

Ez függ az autó motorjának típusától, környezetvédelmi besorolástól, lökettérfogattól és az első külföldi forgalomba helyezéstől. Mi ezt a kalkulátort ajánljuk a számításához: Regisztrációs adó kalkulátor

Mikor kell megkötni a kötelezőbiztosítást?

Mennyibe kerül a biztosítás? Mikor kell megkötni, a honosítási eljárás melyik részében? A válaszokat itt találod: Minden, amit a biztosításkötésről tudnod kell

Milyen költségekkel jár a honosítás?

A költségeket alapvetően három csoportba sorolhatjuk:

 • Regisztrációs_díj_honosításAmit  Nemzeti Közlekedési Hatóság felé szükséges fizetni: Vizsgadíj + egyedi forgalomba helyezési költség. A vizsgadíj függ a jármű típusától. Nem összkerékhajtású személyautók esetében: 16.290 Ft. Az egyedi forgalomba helyezés költsége: 22.800 Ft
 • Amit a vámhivatal felé kell fizetni: a már említett regisztrációs díj.
 • Amit az okmányirodában kell elintézni: forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft , törzskönyv illeték: 6.000 Ft , rendszámtábla ára 1 pár esetén: 8.500 Ft, érvényesítő címke díja: 585 Ft. Összesen: 21.085 Ft + 2014.01.01. óta vagyonszerzési illeték. Bővebb információk erről ITT.

Hol végezhető el a műszaki vizsga külföldről behozott autó esetében?

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál. Szervizeknél, márkafüggetlen műszaki vizsga állomásoknál nem, ott ugyanis nincs engedély a honosításra.

Szükséges-e eredetiségvizsga?

Nem, a honosítás során nem szükséges eredetiségvizsgát tenni.

Hogyan történik maga a honosítás?

Műszaki vizsgát követően, a kiállított műszaki adatlappal a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kell a regisztrációs adót befizetni. Az eljárás az okmányirodában fejeződik be a forgalmi, a törzskönyv, a rendszám, és a cimke illeték befizetésével. Ezek után az autó magyarországi forgalomba helyezése megtörtént, a honosítás lezárult. A műszaki vizsga két érvig érvényes, melyet azt követően már bármely műszaki vizsga állomáson me9g lehet hosszabbítani.

Milyen környezetvédelmi besorolások vannak?

 • Euro1: 4-nél rosszabb környezetvédelmi osztály
 • Euro2: 4-es besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro3: 6-8 közötti besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro4: 9-11 közötti besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro5: 11-nél jobb környezetvédelmi osztály

Azt, hogy milyen környezetvédelmi besorolású az autó, a forgalmi engedélyben lehet megnézni a V.9.-es pont alatt.

Milyen papírok szükségesek a honosításhoz?

Természetesen a gépjármű külföldi forgalmi engedélye. Ezentúl cégtől vásárlás esetén számla. Amennyiben magánszemélytől vásárolsz úgy szükséged lesz egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre. Tölts le ezt innen: Kétnyelvű adás vételi szerződések

Mennyi az annyi?

honosítás_magyar_forgalomba_helyezés

Mennyi az annyi, ha honosítani szeretnénk?

Nézzünk, egy példát a gyakorlatban. Németországból szeretnénk vásárolni egy 9 éves, 1389 cm3-es, benzines, Opel Astrát, melynek a környezetvédelmi besorolása: 6-os.

 • Műszaki vizsga díja: 16.290 Ft
 • Egyedi forgalomba helyezés díja: 22.800 Ft
 • Regisztrációs díj: 88.725 Ft
 • Forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft
 • Törzskönyv illeték: 6.000 Ft
 • Rendszámtábla ára: 8.500 Ft
 • Érvényesítő címke díja: 585 Ft
 • Összesen: 148.900 Ft

+ Kiegészítés 2014.01.01.-től: Vagyonszerzési illeték köteles a jármű, így a fenti autó esetében ha például 85 kw-os a motor teljesítménye akkor 46.750 Ft a vagyonszerzési illeték.

Tehát a külföldi megvásárlástól számítva, közel 200.000 Ft-ba kerül, ha ezt az Opel Astrát Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni.

Bízd ránk a fárasztó ügyintézést!

 • Ha szeretnél mentesülni a honosítás okozta intézkedés terhe alól…
 • Ha szeretnéd elkerülni a felesleges sorban állást…
 • Ha szeretnéd egész egyszerűen az otthonodból/munkahelyedről intézni a Magyar forgalomba helyezést…
 • Ha szeretnéd, hogy mindössze 3 nap alatt elintézzük autós komplett magyar rendszámozását!

Végeztesd el velünk autód honosítását!

A részletekért kattints ide: Villám Honosítás Ügyintézés

Érdekelnek a külföldről behozott járművek? Szeretnél pár hasznos tippet a magyar forgalomba helyezés kapcsán?

…akkor kattints ide és lépj be zárt csoportunkba:

kulfoldrolbehozottautok_banner

További kérdésed lenne? Írd le itt a bejegyzés alatt kommentben és válaszolunk rá!

Szeretnéd, hogy soron kívül értesítsünk, ha új bejegyzést írtunk?

Kérlek, add meg adataid és elküldjük Neked ajándékba ezt is: “Gyakori kérdések és válaszok a vizsgáztatásról”

2,007 hozzászólás a(z) “Minden, amit a honosítás kapcsán tudnod kell” bejegyzéshez

 1. Kedves Judit,

  amennyiben külföldről hazatelpülök és olyan autót vinnék haza, ami jelenleg is már a nevemen van és otthon sem kívánom értékesíteni, akkor is ugyanazokkal a költségekkel kell számolnom?

  Köszönettel:
  Zoltán

  • Kedves Zoltán!

   Igen, ugyanazok a költségek. Amennyiben 2014.01.01. után szerezted a tulajdonjogot, akkor beleértve a vagyonszerzési illetéket is.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Kedves Judit!

    Köszönöm válaszát. Van esetleg olyan online felület, ahol ezekről a költségekről pontosabb képet kaphatok? Esetleg Önök tudnak ajánlatot adni, mennyibe kerülne ez, amennyiben önökön keresztül intézem?

 2. Amennyiben én, mint küldöldi lakcímmel rendelkező személy , édesapámnak ajándékozom a külföldön már forgalomban lévő autómat, ez esetben is szükséges édesapámnak a vagyonszerzési illeték megfizetése? Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Anita!

   Egyenesági rokonok között nem keletkezik vagyonszerzési illeték fizetési kötelezettség, csak a magyar okmányirodában be kell mutatni a születési anyakönyvi kivonatot, és az ajándékozási szerződést. (Érdemes útóbbit két nyelven írni, a külföldi ügyintézés miatt is).

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 3. Szia!
  Lengyelországból szeretnék motort venni. Kérdésem az lenne,hogy kikell ott vonatnom a forgalomból az ottani okmányirodában? Itthon azt nem lehet megoldani? Nekem vagy az eladónak kell? Milyen költsége van ennek és mi kell még, hogy itthon forgalomba helyezhessem?
  Előre is köszönöm válaszod!

 4. Üdv!
  Németországból behozott kint érvényes műszaki vizsgával rendelkező személyautóra a honosítás helyett új műszaki vizsgát csináltattam, melynek költsége kb. 25.000. Ezen kívül még egyedi forgalomba-helyezésért is fizetnem kell 22.000 Ft-ot?? Az világos volt, hogy ha nincs érvényes kinti vizsgája akkor kell, de az esetemben is? Köszi előre is a választ!

  • Kedves Balázs!

   Nem kell 25.000 Ft-ért új vizsgát csináltatnod, ennek díja 16.290 Ft. Egyedi forgalomba helyezés sem kell, az csak akkor kell ha már lejárt a műszaki vizsga díja.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Kedves Judit!

    Új műszakit csináltattam, mert a német pár hónapig érvényes még. 8.000 Ft (honosítás)+ 16.290.- Ft, így jött ki szerintem 24.290.- Ft. Ez már megvan. Most az a kérdés, hogy az okmányirodában még nekem ezen felül kell-e egyedi forgalomba-helyezésért is fizetnem. Én úgy tudtam nem kell, ha kint érvényes műszakival rendelkezik az autó, annak ellenére sem, ha én úgy döntök, hogy a sima honosítás helyett, műszaki vizsgáztatom.

    • Kedves Balázs!

     Az egyedi forgalomba helyezési díjat nem az okmányirodában, hanem a műszaki vizsga során kell kifizetni, ha lejárt a műszaki vizsga.

     Esetedben nem kell vele számolnod.

     Üdvözlettel:
     Török Judit

 5. Udvozlom!

  Nemetorszagba elek, az automat itt vettem es ugy tervezem nyar vegen hazakoltozok. Az autot 2014 augusztusaba vettem, koltozes idopontjaban mèg 1 eves muszaki vizsgaval fog rendelkezni.

  Egyik ismerosom azt allitotta hogy ha mar 1 eve kint a nevemen van a gepjarmu es utana azt otthon szeretnem hasznalni tovabb akkor csak a muszaki honositast, rendszamot, torzskonyvet kell kifizetnem ha utana meg legalabb 1 evig az en nevemen marad otthon is.(tehat nem ertekesites vegett viszem haza) Valos ez a dolog vagy van vmi kedvezmeny ilyen esetben?

  Udv.
  Balazs

 6. Kedves Török Judit!
  Lehet már ezerszer kérdezték, mégis újra feltenném a kérdésem a külföldről behozott szgk-val kapcsolatban.
  Egy 2000 évjáratu szgk-t kaptam egy ismerős baráttól, amit jövő hónapban tudok hazahozni.
  Lejárt volna a műszaki érvényessége, így Ő Németországban még most leműszakizta ismét, tehát van 2 év műszaki érvényessége.
  Rendszámot is igényelt hozzá így saját lábán tudom hazahozni.
  Amit tudok biztosra, hogy kell : regadó: kb.: 348.384Ft
  forg eng: 6000- ; törzskönyv: 6000- ; rendszám. 8500- matrica: 1000-
  és illetéket fizetnem: 107250- tehát összesen kb.: 477134Ft.
  Amiben nem vagyok bizonyos, hogy műszaki vizsga kell-e vagy egyéb költség lessz e?

 7. Üdvözlöm,

  honosítással kapcsolatosan szeretném feltenni kérdésemet:

  Vásároltam egy Audi A6 2393 cm3 benzines autót, melynek első forgalomba helyezési ideje 1998.02.25.
  Érdekelne hogy milyen költségekkel jár, hogy a nevemre kerüljön?

  Várom szíves válaszátI

  István

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>