honosítás_magyar_forgalomba_helyezés

Az egyik leggyakoribb kérdés, ami az ügyfélszolgálatunkra érkezik, az a külföldi autók magyar forgalomba helyezésével kapcsolatos. Te tudod mi az a honosítás? Mikor szükséges? Ha Téged, is érint a téma, akkor olvass tovább…

honosítás_magyar_forgalomba_helyezés_villám_műszaki_vizsga

Mivel is jár a honosítás?

2004 óta, mióta Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz jelentősen megnőtt a kereslet a külföldi autók Magyarországra való behozatalát illetően. Nem véletlen,  hiszen csatlakozásunknak köszönhetően Unión belül megszűnt az autók évjáratát illető korlátozás, és a vámkezelési kötelezettség is. Azonban még mindig ott van az úgynevezett regisztrációs díj.

Mi is az a regisztrációs díj?

Az az összeg, melyet a honosítás során kell kifizetni, vagyis mikor egy külföldi személyautót, lakóautót vagy motorkerékpárt Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni. Fontos tudni, hogy a regisztrációs díj, regisztráció adó a legtöbb esetben NEM vethető ki tehergépjárművekre, kisteherautókra, kisáruszállító járművekre. Amennyiben ilyen járművet szeretnél honosítani, feltétlen egyeztess a Vám és Pénzügyőrséggel a regisztrációs adó kapcsán!

Mennyibe kerül a regisztrációs díj?

Ez függ az autó motorjának típusától, környezetvédelmi besorolástól, lökettérfogattól és az első külföldi forgalomba helyezéstől. Érdekel a konkrét végösszeg? Kérj tőlünk árajánlatot itt: Árajánlatkérés

Mikor kell megkötni a kötelezőbiztosítást?

Mennyibe kerül a biztosítás? Mikor kell megkötni, a honosítási eljárás melyik részében? A válaszokat itt találod: Minden, amit a biztosításkötésről tudnod kell

Milyen költségekkel jár a honosítás?

A költségeket alapvetően három csoportba sorolhatjuk:

 • Regisztrációs_díj_honosításAmit  Nemzeti Közlekedési Hatóság felé szükséges fizetni: Vizsgadíj + egyedi forgalomba helyezési költség. A vizsgadíj függ a jármű típusától. Nem összkerékhajtású személyautók esetében: 16.290 Ft. Az egyedi forgalomba helyezés költsége: 22.800 Ft
 • Amit a vámhivatal felé kell fizetni: a már említett regisztrációs díj.
 • Amit az okmányirodában kell elintézni: forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft , törzskönyv illeték: 6.000 Ft , rendszámtábla ára 1 pár esetén: 8.500 Ft, érvényesítő címke díja: 585 Ft. Összesen: 21.085 Ft + 2014.01.01. óta vagyonszerzési illeték. Bővebb információk erről ITT.

Hol végezhető el a műszaki vizsga külföldről behozott autó esetében?

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál. Szervizeknél, márkafüggetlen műszaki vizsga állomásoknál nem, ott ugyanis nincs engedély a honosításra.

Szükséges-e eredetiségvizsga?

Nem, a honosítás során nem szükséges eredetiségvizsgát tenni.

Hogyan történik maga a honosítás?

Műszaki vizsgát követően, a kiállított műszaki adatlappal a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kell a regisztrációs adót befizetni. Az eljárás az okmányirodában fejeződik be a forgalmi, a törzskönyv, a rendszám, és a cimke illeték befizetésével. Ezek után az autó magyarországi forgalomba helyezése megtörtént, a honosítás lezárult. A műszaki vizsga két érvig érvényes, melyet azt követően már bármely műszaki vizsga állomáson me9g lehet hosszabbítani.

Milyen környezetvédelmi besorolások vannak?

 • Euro1: 4-nél rosszabb környezetvédelmi osztály
 • Euro2: 4-es besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro3: 6-8 közötti besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro4: 9-11 közötti besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro5: 11-nél jobb környezetvédelmi osztály

Azt, hogy milyen környezetvédelmi besorolású az autó, a forgalmi engedélyben lehet megnézni a V.9.-es pont alatt.

Milyen papírok szükségesek a honosításhoz?

Természetesen a gépjármű külföldi forgalmi engedélye. Ezentúl cégtől vásárlás esetén számla. Amennyiben magánszemélytől vásárolsz úgy szükséged lesz egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre. Tölts le ezt innen: Kétnyelvű adás vételi szerződések

Mennyi az annyi?

honosítás_magyar_forgalomba_helyezés

Mennyi az annyi, ha honosítani szeretnénk?

Nézzünk, egy példát a gyakorlatban. Németországból szeretnénk vásárolni egy 9 éves, 1389 cm3-es, benzines, Opel Astrát, melynek a környezetvédelmi besorolása: 6-os.

 • Műszaki vizsga díja: 16.290 Ft
 • Egyedi forgalomba helyezés díja: 22.800 Ft
 • Regisztrációs díj: 88.725 Ft
 • Forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft
 • Törzskönyv illeték: 6.000 Ft
 • Rendszámtábla ára: 8.500 Ft
 • Érvényesítő címke díja: 585 Ft
 • Összesen: 148.900 Ft

+ Kiegészítés 2014.01.01.-től: Vagyonszerzési illeték köteles a jármű, így a fenti autó esetében ha például 85 kw-os a motor teljesítménye akkor 46.750 Ft a vagyonszerzési illeték.

Tehát a külföldi megvásárlástól számítva, közel 200.000 Ft-ba kerül, ha ezt az Opel Astrát Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni.

Szeretnél első kézből értesülni a legfrissebb autós hírekről?

Akkor likeolj minket a Facebook oldalunkon:

Bízd ránk a fárasztó ügyintézést!

 • Ha szeretnél mentesülni a honosítás okozta intézkedés terhe alól…
 • Ha szeretnél elkerülni a felesleges sorban állást…
 • Ha szeretnéd egész egyszerűen az otthonodból/munkahelyedről intézni a Magyar forgalomba helyezést…

Végeztesd el velünk autód honosítását!

Érdekelnek a részletek? Itt megtalálod: Honosíts Velünk

További kérdésed lenne?

Írd le itt a bejegyzés alatt kommentben és válaszolunk rá!

1,254 hozzászólás a(z) “Minden, amit a honosítás kapcsán tudnod kell” bejegyzéshez

 1. Kedves Judit!
  Ausztriában vett Twingó-nak hiányzik a teil 1-es része a forgalminak.Kétnyelvü adásvételi van..A müszakí vízsgán kértek származás ellenörzést.Megtörtént.Az autó levizsgázott a NAV-nál be lett fizetve a regadó.Erre az okmányiroda nem akarja átirni.Szerezzek be ausztriából igazolást,forditassam le és csináltassak eredetvízsgát.Ezt én nem értem.Ha van származásim akkor minek az eredeti papir beszerzése vagy igazolás.Illetve ha beszerzem valami csoda folytán akkor minek az eredetvízsga.Segitségét elöre is köszönöm.
  Tamás

  • Kedves Tamás!

   Bár már beszéltünk telefonon,de azért válaszolok itt is, hátha egy másik látogatónknak olvasónknak hasznos lehet a válaszom.

   Származás ellenőrzéshez általában kell eredetiségvizsga, így csodálom, hogy még nem történt meg. Az eredetiségvizsgát jogosan kéri az okmányiroda. Ez a dokumentum azonban ( a forgalmi, a műszaki adatlap, a származás ellenőrzés során kiállított dokumentum és a regadó befizetését igazoló nyomtatvány mellett) elegendő kell legyen.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 2. Kedves Judit!
  Az oldaluk profi, nagyon sok hasznos információt találtam benne, a válasza pontos, gyors és részletes. Nagyon szépen köszönöm a profi munkát.

  • Kedves Karina!

   Nagyon szépen köszönöm kedves sorait, örülök, hogy elégedett szolgáltatásunkkal és weboldalunkkal!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 3. Kedves Judit!!
  Azt szeretném megkérdezni hogy egy Audi A4 1.9 TDi autó magyar forgalomba helyezésének mennyi lenne a végső összege? Nagyon szépen köszönöm előre is!!

 4. Kedves Judit!

  Ausztriából hozott autót szeretnék e-rendszámmal felszereltetni.
  Ehhez kell a műszaki felülvizsgálat. Ezt hol tudom megcsináltatni? Illetve a vizsgálat fix áras, vagy cégenként eltérő?
  Még 1 kérdés, a későbbiek folyamán az e-rendszámos autó honosítható?

  • Kedves Krisztián!

   E-rendszámos autó is honosítható, igen.

   Megmondom őszintén nem vagyok teljesen biztos benne, mit értesz műszaki felülvizsgálat alatt,de valószínűleg a műszaki szemlére gondolsz. Ezt – a vizsgához hasonlóan – a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál teheted meg, és 8.000 Ft hatósági, fix díja van.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 5. Kedves Judit!

  Ford Focus Turnier 2.0 16V tipusú gépjármű ha amerikai model az okoz valamilyen gondot honosításnál. Az autót németországban vásárolnám.

  Állítólag a lámpa szabvány eltér.

  • Kedves Ádám!

   Sajnos mi nem tudunk amerikai típust honosítani, ugyanis nem dolgozunk együtt olyan Nemzeti Közlekedési Hatósággal, ahol vállalnák a műszaki vizsgát az eltérő szabványok miatt.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 6. Üdvözlöm Judit!
  Már kápráznak a szemeim, annyit kerestem a következő kérdésemre a választ:Svájcból szeretnék behozni és Magyarországon honosítani egy 325ci eur 3-as besorolású személygépkocsit….működhet,ha igen akkor nagy vonalakban hogyan???
  Köszönettel:Fenyő László

  • Kedves László!

   Svájcra nem érvényes az EURO4-esnél rosszabb korlátozás. Ez ugyanis csak az úgynevezett harmadik országokra érvényes.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 7. Kedves Judit!
  A minap olyan információ jutott a fülembe, hogy aki saját részre hozza be a külföldről vásárolt autót és azt nem adja tovább, annak nem kell regisztrációs adót fizetnie! Ennek van igazság alapja? Sok pénz maradna a zsebembe, ha tényleg igaz! :)
  Előre köszönöm gyors válaszodat!
  Üdv, Bajkán Tibor.

  • Kedves Tibor!

   Sajnos nem tudom megerősíteni a leírtakat, mert aki saját célra vásárol, sőt még a hazatelepülőknek is kell a regisztrációs adóval számolni.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 8. Tisztelt Török Judit!Azt hallottam,hogy ha már egyszer hoztam be külföldi gépjárművet,honosíttattam,forgalomba helyeztettem.Az információm szerint ha legközelebb hozok be ugyan onnan autót,nem kell újabb reg.adót fizetnem!Számomra hihetetlennek tűnik magyarországon ez az opció,de kíváncsi lennék az ön szakértői véleményére!Előre is Köszönöm!

  • Kedves Zsolt!

   Akkor kap valaki mentességet a regisztrációs adó alól, ha a járművet már egyszer kivitte külföldre (EU-n belül), ott befizette a regadót, nem igényelte vissza, majd mikor ismételten hazatelepül és tudja igazolni a múltbéli befizetést.

   A fenti esetben nem áll fent a regadó alóli mentesség.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>