honosítás_magyar_forgalomba_helyezés

Az egyik leggyakoribb kérdés, ami az ügyfélszolgálatunkra érkezik, az a külföldi autók magyar forgalomba helyezésével kapcsolatos. Te tudod mi az a honosítás? Mikor szükséges? Ha Téged, is érint a téma, akkor olvass tovább…

honosítás_magyar_forgalomba_helyezés_villám_műszaki_vizsga

Mivel is jár a honosítás?

2004 óta, mióta Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz jelentősen megnőtt a kereslet a külföldi autók Magyarországra való behozatalát illetően. Nem véletlen,  hiszen csatlakozásunknak köszönhetően Unión belül megszűnt az autók évjáratát illető korlátozás, és a vámkezelési kötelezettség is. Azonban még mindig ott van az úgynevezett regisztrációs díj.

Mi is az a regisztrációs díj?

Az az összeg, melyet a honosítás során kell kifizetni, vagyis mikor egy külföldi személyautót, lakóautót vagy motorkerékpárt Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni. Fontos tudni, hogy a regisztrációs díj, regisztráció adó a legtöbb esetben NEM vethető ki tehergépjárművekre, kisteherautókra, kisáruszállító járművekre. Amennyiben ilyen járművet szeretnél honosítani, feltétlen egyeztess a Vám és Pénzügyőrséggel a regisztrációs adó kapcsán!

Mennyibe kerül a regisztrációs díj?

Ez függ az autó motorjának típusától, környezetvédelmi besorolástól, lökettérfogattól és az első külföldi forgalomba helyezéstől. Érdekel a konkrét végösszeg? Kérj tőlünk árajánlatot itt: Árajánlatkérés

Mikor kell megkötni a kötelezőbiztosítást?

Mennyibe kerül a biztosítás? Mikor kell megkötni, a honosítási eljárás melyik részében? A válaszokat itt találod: Minden, amit a biztosításkötésről tudnod kell

Milyen költségekkel jár a honosítás?

A költségeket alapvetően három csoportba sorolhatjuk:

 • Regisztrációs_díj_honosításAmit  Nemzeti Közlekedési Hatóság felé szükséges fizetni: Vizsgadíj + egyedi forgalomba helyezési költség. A vizsgadíj függ a jármű típusától. Nem összkerékhajtású személyautók esetében: 16.290 Ft. Az egyedi forgalomba helyezés költsége: 22.800 Ft
 • Amit a vámhivatal felé kell fizetni: a már említett regisztrációs díj.
 • Amit az okmányirodában kell elintézni: forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft , törzskönyv illeték: 6.000 Ft , rendszámtábla ára 1 pár esetén: 8.500 Ft, érvényesítő címke díja: 585 Ft. Összesen: 21.085 Ft + 2014.01.01. óta vagyonszerzési illeték. Bővebb információk erről ITT.

Hol végezhető el a műszaki vizsga külföldről behozott autó esetében?

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál. Szervizeknél, márkafüggetlen műszaki vizsga állomásoknál nem, ott ugyanis nincs engedély a honosításra.

Szükséges-e eredetiségvizsga?

Nem, a honosítás során nem szükséges eredetiségvizsgát tenni.

Hogyan történik maga a honosítás?

Műszaki vizsgát követően, a kiállított műszaki adatlappal a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kell a regisztrációs adót befizetni. Az eljárás az okmányirodában fejeződik be a forgalmi, a törzskönyv, a rendszám, és a cimke illeték befizetésével. Ezek után az autó magyarországi forgalomba helyezése megtörtént, a honosítás lezárult. A műszaki vizsga két érvig érvényes, melyet azt követően már bármely műszaki vizsga állomáson me9g lehet hosszabbítani.

Milyen környezetvédelmi besorolások vannak?

 • Euro1: 4-nél rosszabb környezetvédelmi osztály
 • Euro2: 4-es besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro3: 6-8 közötti besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro4: 9-11 közötti besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro5: 11-nél jobb környezetvédelmi osztály

Azt, hogy milyen környezetvédelmi besorolású az autó, a forgalmi engedélyben lehet megnézni a V.9.-es pont alatt.

Milyen papírok szükségesek a honosításhoz?

Természetesen a gépjármű külföldi forgalmi engedélye. Ezentúl cégtől vásárlás esetén számla. Amennyiben magánszemélytől vásárolsz úgy szükséged lesz egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre. Tölts le ezt innen: Kétnyelvű adás vételi szerződések

Mennyi az annyi?

honosítás_magyar_forgalomba_helyezés

Mennyi az annyi, ha honosítani szeretnénk?

Nézzünk, egy példát a gyakorlatban. Németországból szeretnénk vásárolni egy 9 éves, 1389 cm3-es, benzines, Opel Astrát, melynek a környezetvédelmi besorolása: 6-os.

 • Műszaki vizsga díja: 16.290 Ft
 • Egyedi forgalomba helyezés díja: 22.800 Ft
 • Regisztrációs díj: 88.725 Ft
 • Forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft
 • Törzskönyv illeték: 6.000 Ft
 • Rendszámtábla ára: 8.500 Ft
 • Érvényesítő címke díja: 585 Ft
 • Összesen: 148.900 Ft

+ Kiegészítés 2014.01.01.-től: Vagyonszerzési illeték köteles a jármű, így a fenti autó esetében ha például 85 kw-os a motor teljesítménye akkor 46.750 Ft a vagyonszerzési illeték.

Tehát a külföldi megvásárlástól számítva, közel 200.000 Ft-ba kerül, ha ezt az Opel Astrát Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni.

Bízd ránk a fárasztó ügyintézést!

 • Ha szeretnél mentesülni a honosítás okozta intézkedés terhe alól…
 • Ha szeretnél elkerülni a felesleges sorban állást…
 • Ha szeretnéd egész egyszerűen az otthonodból/munkahelyedről intézni a Magyar forgalomba helyezést…
 • Ha szeretnéd, hogy mindössze 3 nap alatt elintézzük autós komplett magyar rendszámozását!

Végeztesd el velünk autód honosítását!

A részletekért kattints ide: Villám Honosítás Ügyintézés

További kérdésed lenne?

Írd le itt a bejegyzés alatt kommentben és válaszolunk rá!

Szeretnéd, hogy soron kívül értesítsünk, ha új bejegyzést írtunk?

Kérlek, add meg adataid és elküldjük Neked ajándékba ezt is: “Gyakori kérdések és válaszok a vizsgáztatásról”

1,712 hozzászólás a(z) “Minden, amit a honosítás kapcsán tudnod kell” bejegyzéshez

 1. Kedves Judit
  Olyan kérdésem lenne, hogy mi a folyamata az itthoni hivatalos forgalomba helyezésnek, ha, érvényes külföldi okmányokkal rendelkező angol lakókocsit vennék? Mire figyeljek, milyen papírjainak kell meglennie a lakókocsinak a megvételkor és mit kell, hol intézni?

  • Kedves Viktor!

   Első lépés a Nemzeti Közlekedés Hatóság, utána pedig (ha nincs motor a lakókocsiban), akkor jöhet az okmányirodai ügyintézés.

   Az eljáráshoz szükségesek az eredeti okmányok (forgalmi, ha van, akkor törzskönyv) és egy kétnyelvű adás-vételi szerződés.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 2. Kedves Judit,

  magánszemélytől szeretnék venni egy autót, amin jelenleg érvényes német vizsga van, de akitől megveszem, az honosítás után adja el nekem. Garantált-e ebben az esetben az, hogy nem lopott az autó? Tehát a honosításkor ellenőrzi-e ezt valamelyik hivatal?

  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv
  Róbert

  • Kedves Róbert!

   Ha Te már magyar rendszámos autót fogsz vásárolni, akkor nem kell aggódnod, a hatóságok ugyanis forgalomba helyezéskor utána néznek a jármű eredetének, és csak akkor adják ki a rendszámot, ha mindent rendben találnak.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 3. T szerkesztõ!
  Nem magyar állampolgárként szeretném egyéves 10000-et futott autómat (1,6 l-es benzines motor) otthon élõ testvéremnek ajándékozni. Mi a teendõm, kb mennyibe fog kerülni, mennyiért intéznék el az összes ezzel járó adminisztrációt?
  Üdvözlettel
  /Thomas

  • Kedves Thomas!

   Ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt, itt mindent megtalálsz ügyintézői szolgáltatásunkról:
   http://villam-muszaki-vizsga.hu/honositas-ugyintezes

   Az ügyintézési díjunk nettó 36-38.000 Ft, várostól függően. 3 nap alatt intézzük el a komplett magyar rendszámozást.

   Szívesen készítünk Neked egy árajánlatot a költségek kapcsán, de ehhez tudnunk kell a jármű pontos paramétereit. Kérlek, a fent linkelt oldal alján található árajánlatkérő űrlapot töltsd ki!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 4. Üdv.
  Vásárlás előtt állok.
  Lejárt külföldi papírokkal rendelkezik az autó és Magyarországon van egy ideje.
  Milyen papírok szükségesek a honosításhoz ha magyar magánszemélytől veszem?
  Előre is köszönöm

  • Kedves László!

   Szükséges a jármű eredeti forgalmi engedélye, és törzskönyve (ha van, utóbbi nem minden országban van).

   Ezenfelül szükség van egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre is.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 5. Üdvözlöm!
  Kisteherre is kell regisztrációs adót fizetni? hallottam olyan állításokat, hogy ez a kategória mentesül ez alól. Egy 8 személyes Mercedes Vito-ról lenne szó.
  Válaszát köszönöm!

  Tisztelettel: Tamás

  • Kedves Tamás!

   Kisteherautók esetében akkor nem kell regisztrációs adót fizetni, ha a szállítható személyes száma nem haladja meg a 3 főt.

   8 személyes jármű esetében kell regisztrációs adót fizetni.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 6. Tisztelt Hölgyem/Uram!

  Angliából szeretnék honosítani, jobbkormányos autót. Egyáltalán ez lehetséges, jár e valami plusz költségel?
  Köszönöm,
  Trieb Tamás

  • Kedves Tamás!

   Persze, lehetséges jobb kormányos autót is forgalomba helyezni Magyarországon. Az első vizsga után ezt jegyezni fogják az adatlapon, így már így fogják kiállítani az új, magyar forgalmit.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 7. Szia! Németből hoztam egy bmw 320d-t a német forgalmijába be van jegyezve az ülteté,s tüv is van rajta. A magyar forgalmijába is belehet jegyezni? Műbizonylat nincs róla.

  • Kedves Tibor!

   Jogszabály szerint, ha az ültetés során megváltozik a jármű mérete és/ vagy magassága akkor az engedély köteles. Így átalakítási engedélyt kell kérni magára az átalakításra, és ha azt kiadja a Nemzeti Közlekedési Hatóság azt követően lehet elkezdeni a forgalmiba való bejegyzést.

   Tanácsom, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóságot keresd fel, mert elképzelhető, hogy nem lehet egyszerűen forgalomba helyezni a már ültetett autót!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 8. Jó napot! A kérdésem az lenne,hogy ha egy Honda CRX DelSol-t szeretnék behozni ami 2 személyes de koránt sem tehergépjármű,arra van-e regisztrációs adó? Előre is köszönöm!

  • Kedves Ferenc!

   Ha a szállítható személyes száma nem haladja meg a 3 főt, akkor kisteherautónak minősül a jármű, így nem kell regisztrációs adót sem fizetni utána.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Kedves Judit !
    “Ha a szállítható személyes száma nem haladja meg a 3 főt, akkor kisteherautónak minősül a jármű, így nem kell regisztrációs adót sem fizetni utána.”
    Ezt értsem úgy, hogy bármely két üléses autóra nem kell kell regisztrációs adót fizetni ?

    • Kedves Árpád!

     Nem, én nem ezt írtam. Én azt írtam, hogy az olyan kisteherautókra, ahol a szállítható személyek száma nem haladja meg a 3 főt, nem kell regisztrációs adót fizetni.

     A jármű típus a lényeg: személyautókra kell regisztrációs adót fizetni, teher és kisteher autókra nem. Az olyan típusoknál, melyekből szinte ugyanolyan karosszériával készül személy is kisteher is , a szállítható személyek száma a döntő.

     Üdvözlettel:
     Török Judit

 9. Üdvözlöm!
  Németországból hoztam be egy autót.Honnan lehet megtudni a környezetvédelmi besorolását,ha a forgalmi engedélyben a V.9. pontnál nincs beírva semmi?
  A forgalmi K. pontjában találtam egy számsort e3*96/79*0042*01.
  Ez jelölheti a környezetvédelmi besorolást?Az e3, euro3-as motort jelenhet?
  Előre is köszönöm !
  Orosz László

  • Kedves László!

   Több helyen feltüntettek a weboldalon, hogy mi nem tudjuk megmondani a környezetvédelmi besorolást, de két helyen is kiderítheted:

   1. Vagy megkérdezed a márka magyar képviseletét,
   2. Vagy megkérdezel egy Nemzeti Közlekedési Hatóságon dolgozó műszaki vizsga biztost, aki a jármű paraméterei alapján tudja besorolni az autót a megfelelő környezetvédelmi kategóriába.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 10. Üdvözlöm, információt szeretnék kérni, svájci autó honosítással kapcsolatban. Az autó a tulajdonomban vam több mint egy éve. (Nem akarok hazaköltözni.) Euro 3- mas besorolású. Mi módon tudom honosítani?
  Köszönöm.
  Marcell

 11. Udvozlom! Amerikabol hazatelepulok, autot is szeretnek Magyarorszagra vinni. Kell-e az auton valtoztatasokat csinalni, /lampa, egyebek…/ ? Mire Van szukseg a vamon kivul a forgalomba helyezeshez? Hol tudom megtalalni ezeket az informaciokat?
  Koszonettel, Agnes

  • Kedves Ágnes!

   Azért hiányosabbak weboldalukon az amerikai autók forgalomba helyezésének információi, mert sajnos nem tudunk benne segíteni. Ahol mi műszaki vizsgáztatunk sajnos élből elutasítják az amerikai járművek műszaki vizsgáztatását, az eltérő szabványokra hivatkozva.

   Nem egyszerű az amerikai járművek forgalomba helyezése. Sajnos mi sem tudunk benne segíteni, pontosan az általam leírt okok miatt.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 12. Kedves Judit!

  Németországból szeretnék behozni egy autót! Magánszemély árulja, német rendszámmal, az autó 2 éves.
  Pontosan mi a teendőm mielőtt elindulnék? Esetleg a vétel előtt kell valamit külföldön elintéznem?
  Az autón német rendszám van jelenleg, forgalomban van. Gondolom nem vezethetem haza a német rendszámmal együtt.

  Pontosan mit kell cselekednem, ha szeretném hazavezetni az autót?
  Hol lehet lemondani a jelenlegi német rendszámot, hol kell kérnem ideiglenes rendszámot? Ha hazavezetem és befizetem a reg. adót és minden papírt elintézek rá, akkor a kint kapott próba rendszámot vissza kell vinnem Németországba?

  Előre is köszönöm kedvességét és válaszát!

  Üdvözlettel: Botond

  • Kedves Botond!

   A német forgalmit illetve a német ideiglenes rendszámot, amivel hazavezetheted a járművet a német okmányirodában tudod leadni / illetve tudod igényelni.

   Nem kell visszavinni a próbarendszámot Németországba, azt majd itt kell leadnod a magyar okmányirodában a forgalomba helyezés végén, az okmányirodai ügyintézés során.

   Eredeti német rendszámos autót egyébként jogszabály szerint vásárlástól számítva 24 óráig vezethetsz, ha érvényes a műszaki és a biztosítás is.

   Üdvözlettel
   Török Judit

 13. üdv. a következő a kérdésem, angliából vinnék haza egy mercedes típusú személygépkocsit, a kollégám nevén van itt kint. mire van szükségem hogy magyar országon honosítani tudjam a nevemre? mivel itt kint nincs adásvételi csak annyi hogy elpostázom a forgalmit, és kitöltöm azt a mezőt, amiben megjelölöm,hogy én vagyok az új tulaj, és 2 hét múlva postázzák a nevemre. a gond hogy én két héten belül haza vinném és nem jön meg a forgalmi a nevemre. vagy maradhat a régi tulaj nevén hogy a nevemre írják otthon? köszönöm a választ.

  • Kedves Gara!

   Ez így nem járható út a forgalomba helyezésre.
   A magyar forgalomba helyezéshez ugyanis szükség van egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre, az eredeti forgalmira és ha van az adott országban akkor az eredeti törzskönyv is kell. Ameddig ezen dokumentumok nem állnak rendelkezésre, nem lehet elkezdeni a forgalomba helyezést.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • üdv. köszönöm a választ. és ha angliában a nevemre kerül? akkor nem kell adásvételi ugye, ha már kint az én nevemen kerülne. kint nincs törzskönyv.

 14. Jónapot! Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy Németországban vásároltam személygépjárművet, de műszaki és rendszam nincs rajta. Mi a legegyszerűbb mód, hogy lábon haza tudjuk hozni? Válaszát előre is köszönöm!

   • Üdvözlöm.
    Amerikából behozott 30 évnél öregebb Jaguárra milyen honosítási költségek vannak?Oldtimerként szeretném forgalomba helyezni.Milyen papírok szükségesek a vizsgához?

    • Kedves Norbi!

     Sajnos nem tudunk segíteni, mert ahol mi vizsgáztatunk (Nemzeti Közlekedési Hatóság) élből elutasítják az amerikai járművek műszaki vizsgáztatását, az eltérő szabványok miatt.

     Üdvözlettel:
     Török Judit

 15. Kedves Judit!
  Romániából szeretnék megvásárolni magánszemélytől egy Renault Master tip. lakóautónak kialakított, ott ennek is használt gépjárművet.
  Viszont a kinti forgalmijában szó sincs arról, hogy mikor volt először üzembe helyezve, továbbá a forgalmin kívül semmilyen egyéb papír állítólag (nem tudom erről esetleg Önök tudnak-e valamit) ott nem szükséges, tehát nincs. Ez akadálya lehet a honosításnak?
  Válaszát várva köszönettel: R. Z.

  • Kedves Zoltán!

   Kérdésedre válaszolva a forgalomba helyezéshez szükséges a teljes eredeti forgalmi és a törzskönyv, ha van az adott országban.

   Azt, hogy pontosan milyenek a szabvány román okmányok, én nem tudom neked megírni. Javaslom egyeztess körzeti okmányirodáddal, ott biztosan el tudják mondani, hogy milyen okmányokra van szükség. Ha ránk szeretnéd bízni a honosítást, akkor pedig itt léphetsz kapcsolatba ügyintézőnkkel: http://villam-muszaki-vizsga.hu/honositas-ugyintezes/#AJANLATKERES

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 16. Kedves Judit!

  Egy olyan kérdésem lenne, ami nem világos teljes mértékben. Például ha Németországban veszek egy autót, akkor muszáj kivonatni ott helyben a forgalomból az autót és ezek után ideiglenes rendszámot tetetni rá, vagy ha hazahozom külföldi érvényes okmányokkal és rendszámmal, akkor itthon is el lehet intézni az adásvételi szerződéssel, forgalmi engedéllyel, illetve törzskönyvvel, hogy az EUs tagállam kivonja saját országából az autót?
  A külföldi autóvásárlás csak ez miatt ijeszt, meg hiszen általában az ottani okmányirodák délelőtti nyitvatartással rendekeznek. A belföldi okmányok elintézésével nincs gondom.

  Előre is köszönöm a válaszát

  • Kedves Zoltán!

   A magyar forgalomba helyezésnek nem feltétele a külföldi forgalomból való kivonás. DE! Ameddig ez nem történik meg az előző tulajdonos, az eladó adóköteles a jármű után Németországban. Ezért általában nem is adnak el külföldre úgy az autót, hogy nem vonnák ki azt a forgalomból.

   Fontos tudni, hogy a külföldi forgalomból való kivonás pontosan ezen okokból az eladó feladata. Ha mégis odaadja az eredeti rendszámot, akkor a magyar forgalomba helyezés után vissza kell neki juttatni külföldre, mert a kiregisztrálás nem történik meg automatikusan.

   De nagyon sok esetben az eladók intézik a kiregisztrálást, és segítenek az ideiglenes rendszám kikérésében is!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 17. Üdvözlöm Judit!

  Több éve kint élünk Angliába,de úgy adodott hogy 1 évet itthon fogunk tölteni és természetesen a 7 személyes jobb kormányos Toyota kisbuszunk is velünk jön. Kell- e honosítanom? Vagy meddig használhatom angol rendszámmal?
  Köszönöm válaszát, Gábor!

  • Kedves Gábor!

   Mindaddig használatod a külföldi rendszámos autódat, ameddig tudod igazolni külföldi lakcímmel a jogos használatot, és rendelkezel érvényes műszaki vizsgával és biztosítással.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 18. Kedves Judit !
  Egy idő úr Németországból haza települt.Hozta a német rendszámos autóját.
  2014-ben már egyszer hazajött.Az autót akkor levizsgáztatták,kapott magyar rendszámot.A műszaki 2016.11.hónapig érvényes.A bácsi meggondolta magát
  visszament Német országba,vitte az autót.Ott kapott ismét Német rendszámot.Most itthon van ismét,és úgy döntött,hogy” adásvételivel” eladja annak
  aki segíti támogatja/ajándékozni nem lehet mert nem vér szerinti rokon/.Az okmány irodában ahány ügyintézővel beszéltem annyiféle választ kaptam.
  Várom és köszönöm
  válaszát Tisztelettel:László

  • Kedves László!

   A kérdés lemaradt:) Bár sejtem, hogy az eljárás ügymenetélére gondolsz.
   Mivel erre az autóra már egyszer meg lett fizetve a magyar regadó, és ez nem lett visszaigényelve, a szükséges dokumentációval igazolva lehet regisztrációs adó mentességet kérni. De, csak akkor ha a befizetést tudjátok igazolni a vámhivatalban.

   Az eljárás többi része lényegében változatlan, arra figyeljetek, hogy két nyelven írjátok az adás-vételi szerződést!
   Üdvözlettel:
   Török Judit

 19. Kedves Judit!

  Szlovákiából szeretnék vásárolni egy 1982-es Land Rover-t. 8 személyes személyautót. A gépkocsi üzemképes, de vélhetően nem menne át a műszaki vizsgán javítások nélkül. Későbbiekben szeretnénk, egy teljes “restaurálást” végrehajtani, de nem szeretnénk rá veterán vizsgát. Kérdésem, hogy a kaphat-e az autó rendszámot és forgalmi engedélyt úgy, hogy nincsen rajta műszaki vizsga, vagy előbb el kell végezni a javításokat és utána honosítani.

  Válaszát előre is köszönöm

  • Kedves Barnabás!

   Csak műszaki vizsga képes gépjármű kaphat – akár ideiglenes, akár végleges – rendszámot ma Magyarországon. Így először javítani kell, utána vizsgáztatni.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Kedves Judit!

    Köszönöm a gyors válaszát, még egy kérdésem lenne, a behozatal és magyarországi forgalomba helyezés között mennyi idő telhet el maximum?

    Köszönöm

     • Kedves Judit!

      Időközben megtekintettem az autót, a következő a kérdésem, az autónak horvát forgalmija van, egy horvát cég eladta egy horvát magánszemélynek, majd ő egy szlovák magánszemélynek, ő eladná nekem. Az autó soha nem volt Szlovákiában üzembe helyezve. Minden adásvételről megvan az eredeti példány, valamint a egy pecsét a horvát forgalmin, hogy kivonták a forgalomból. Van rá lehetőség, hogy így honosítani lehessen az autót, továbbá ha veterán vizsgát szeretnék rá mi az eljárás?

      Köszönettel

      barnabás

 20. Kedves Judit!
  Mi a teendő akkor ha az ideiglenes lejárt német rendszámot és forgalmi papírt a rendőrség szabálysértés (lejárt rendszámmal használt) miatt bevonta? Elismervényt kiállítottak róla a forgalmi száma,jármű alvázszáma stb rajta van, honosítható e így a gépjármű? Minden más papír megvan (fotó van a bevont forgalmiról)
  Előre is köszönöm!

  • Kedves Norbert!

   Az eredeti német forgalmit vonták be? Az baj, ugyanis az eredeti külföldi forgalmi kell a magyar forgalomba helyezéshez.

   Nélküle csak igen hosszadalmasan , egy akár 5-6 hétig is eltartó származás ellenőrzéssel helyezhető forgalomba a jármű, amit az okmányirodában lehet kérvényezni.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Üdv!
    Igen sajnos az eredetit, de kaptam róla elismervényt és a hatósági személy azt mondta:, lobogtassam a papírt mert el kell hogy fogadják’ de ezek szerint mégsem..

 21. Kedves Judit!
  Németországból szeretném hazavinni az autómat és honosítani.
  Érdekelne az első lépések. Tehát az autón van műszaki, biztosítás ezért saját lábán hazavinném. Mik a teendőim ezután a német oldalon? Ki kell vonni az autót a forgalomból? Csak ezután kezdhető meg a honosítás?
  Köszönöm válaszát!
  Üdv: János

  • Kedves János!

   A német forgalomból való kivonás azért szükséges, mert ameddig nem teszed meg adóköteles vagy Németországban.

   De megteheted a magyar forgalomba helyezést követően is a külföldi forgalomból történő kivonást, ugyanis a kettő ilyen értelemben függ össze. Csupán a fent leírt okok miatt kell kiregisztrálnod külföldön az autót a forgalomból.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 22. Üdvözlöm!
  Itthon vettem egy lejárt német rendszámos autót és a rendőrök elviték az eredeti forgalmit. Mennyire macerás igy a honosítás? És nem ideiglenes rendszám van az autón

 23. Kedves Judit

  Németországból szeretnénk behozni egy autót, és a 3 éves gyermekünk nevére szeretnénk íratni. Ez lehetséges, ha igen akkor mi az ügymenet és mi kell hozzá

  • Kedves Magdolna!

   Erre a kérdésre nem tudok érdemi választ adni. Javasolnám, hogy az okmányirodát kérdezzétek meg, hogy van-e életkori minimuma annak, hogy autó tulajdonjogot szerezzen valaki!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 24. Kedves Judit.

  Lengyelországban szeretnék vásárolni egy új autószállító trailert. Milyen papírokra figyeljek oda és mi a magyar forgalombahelyezés menete és költsége? Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Norbert!

   A forgalomba helyezéshez szükség van a jármű eredeti okmányaira (forgalmi, törzskönyv). Ezenfelül egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre, és ha az eladó cég, akkor számla is kell a vásárlásról.

   A forgalomba helyezés műszaki vizsgával kezdődik. Teherautókra nincsen regisztrációs adó. Az eljárás az okmányirodában zárul a vizsgát követően.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 25. Kedves Komáromi Barnabás!

  Akkor tudod forgalomba helyezni az autót, ha tudod igazolni a tulajdonosi láncot, vagyis, hogy hogyan jutott el a jármű tulajdonjoga az általad szerződést kötött eladóval a forgalmiban szereplő utolsó tulajdonosig.

  Veterán autónak csak a magyar forgalomba helyezés után tudod minősíttetni a járművet. Együtt a kettő nem megy, először hagyományos személyautóként kell forgalomba helyezni.

  Üdvözlettel:
  Török Judit

 26. Tiszteletem.
  Erdeklodnek honositassal kapcsolatban.Hollandiaban vasaroltam szemelygepjarmut.Labon jott haza ideiglenes rendszammal es forgalmival.
  Kereskedotol van.Papirok megvannak a tulajdonosi lacolatot tudom igazolni viszont az ideiglenes forgalmi melle nem jar torzskonyv a holland szervek szerint , viszont az okmanyiroda idehaza ezt koveteli rajtam, mert addig nem hajlandoak a szarmazas ellenorzest megcsinalni mig nem szerzek torzskonyvet az autonak es ez azt jelenti hogy addig nem lehet itton forgalomba helyezni./muszaki es reg.ado rendben/
  Ilyenkor mi a teendo?
  Elore is koszonom valaszat.
  Udvozlettel, Krisztian

  • Kedves Krisztián!

   Valóban szükség van az eredeti törzskönyvre a magyar forgalomba helyezéshez. Javaslom vedd fel a holland hatósággal (okmányiroda) a kapcsolatot, és próbáljátok meg kikérni ezt a dokumentumot. Ha nem adják ki, akkor pedig nyilatkozzanak arról, hogy miért nem adják/adhatják ezt ki. Ezzel a dokumentummal már elindítható itthon a származás ellenőrzés.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 27. Tisztelt Török Judit!

  Szeretnék venni egy lejárt külföldi okmányokkal rendelkező motort.
  Megvan a külföldi forgalmija és egy kétnyelvű adásvételi.
  Ez a két okmány elég a magyarországi forgalomba helyezéshez?

  Üdvözlettel: Nagy István

  • Kedves István!

   Ha az eladó cég, akkor számlával is kell igazolni a vásárlást, illetve, ha olyan országból szeretnél behozni autót, ahol van törzskönyv, akkor abból is kell az eredeti, külföldi példány.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 28. Kedves Judit,

  Németországban szeretnék vásárolni használtan, tisztán elektromos meghajtású személyautót. Jelenleg NINCSENEK benne akkuk, így önerőből nem képes egy centit sem megtenni. Ebben az esetben milyen módja van annak, hogy az autó papírjait rendezni lehessen, kapjon érvényes magyar rendszámot, stb? A kérdés azért fontos, mert eszem ágában nincs vagyonokat kifizetni akkukra (az autó árának többszöröse) hogy a végén kiderüljön, hogy az NKH oldalán az egyik papírlapon hiányzik egy rovatka, és valami miatt sosem kapna az autó érvényes magyar papírokat, mert valaki kifelejtette a tisztán elektromos autókat a listáról. (jelenleg több alkusz cégnél is néztem, mi módon lehetne kötelező biztosítást kötni rá, és sehogy, mert ki sem lehet választani, hogy tisztán elektromos…)

  Illetve B., tervként lehet bele tenni átmenetileg “valami akkut”, de azzal nem fog kilómétereket megtenni,de persze legalább padra lehet állni vele :) Egy benzines autónál ez az állapot tankolással megoldható, de egy elektromosnálpicit nehezebb ügy :)

  Hogy a kérdés lényege tiszta legyen: Az autó egy gyárilag ólom akkukkal szerelt tisztán elektromos személyautó, aminek volt benzines, meg diesel változata is (konkrétan egy Renault Kangoo), de némi modernizálás után LiFe akkukat kapna. Az akkuk ára az autó árának többszöröse.

  Tudom, nem épp “bürokratakompatibilis” vágyálmom van, de hátha :)

  Köszönöm!

  • Kedves Lajos!

   Leveledből úgy veszem ki, szeretnél biztosra menni a magyar forgalomba helyezést illetően. Pontos választ kérdésedre – vagyis, hogy forgalomba helyezhető-e ez a jármű Magyarországon – egy Nemzeti Közlekedési Hatóságnál dolgozó hatósági műszaki vizsgabiztos tud adni.

   Javaslom közvetlen egy ilyen vizsgabiztost kérdezz meg, mert egészen biztosan lesznek konkrét kérdései a jármű paramétereiről.

   A Nemzeti Közlekedési Hatóság elérhetőségeit megtalálod honlapjukon: http://www.nkh.hu

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 29. Jó napot kívànok!Pàrom Németorszàgban vett egy autót,amit most itthon szeretne eladni.Érdeklődnék, hogy mi az eladàs menete?Köszöm szépen előre a segítséget!

  • Kedves Kriszta!

   Kétnyelvű adás-vételi szerződést kell kötni, mert a jármű papírjai németek.

   Ezenfelül a vásárláskor át kell adni a vevőnek az eredeti, külföldi forgalmit és törzskönyvet.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 30. Üdvözlöm!

  Olyan kérdésem lenne hogy, a külföldről behozott autó adásvételijében szereplő megvásárlás dátumától számított 30 munkanapon belül nem kezdem meg a honosítást, az plusz költségekkel jár? Mert egy fórumon olvastam, hogy a NAV- nál észrevették az időtúllépést, és külön büntetést szabtak ki a regadó mellé. Tehát ha én úgy gondolom, hogy az autót csak jövőre állítom forgalomba, de most vásároltam, akkor ezt megúszhatom büntetés nélkül?

  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Ferenc!

   Külföldről behozott autók esetében nincsen időbeni korlátozás. 30 napos sem. A műszaki vizsga/szemle során kiállított műszaki adatlap jár le fél éven belül. Ha ezen idő alatt nem történik meg a forgalomba helyezés ismételni kell a vizsgát/szemlét.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 31. Üdv mindenkinek!

  Németben vásárolt franciában honositott és 2 éven át ott használt (az én nevemen) 2001 es évjáratü Opelt szeretnék magyarországon honositani. Meg tudom úszni a regisztrációs dij fizetését ha egy darabig nem adom el az autót? Meddig nem adhatom el?
  Mi ennek a menete? Kb, milyen ktg-el jár mindez a procedura?
  Köszönöm előre is…Ma 2 órát vártam az okmányban és nem kerültem sorra ezért teszem itt fel a kérdést.

  • Kedves László!

   Regisztrációs adót akkor kell fizetni, ha forgalomba kívánod helyezni a járművet. Ha tudod igazolni, hogy egyszer már be lett fizetve a regisztrációs adó Európai Unión belül, és ez nem lett visszaigényelve, akkor kaphatsz alóla mentességet.

   De! Ezügyben nem az okmányiroda az illetékes szervezet, hanem a vámhivatal. Ha magad kívánod intézni a honosítást, javaslom keress fel egy olyan vámhivatalt, ahol van vámpénztár!

   Ha ránk bíznád a forgalomba helyezési eljárást, akkor olvasd el ezt az oldalt, és ha érdeklődsz, kérhetsz itt egy árajánlatot: http://villam-muszaki-vizsga.hu/honositas-ugyintezes/

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 32. T. Hőlgyem !
  A megvásárolni autó német rendszámmal és érvényes német műszakival az országban van de vidéken 200 km-re –kérdésem – hogyan hozhatom fel Budapestre .

  • Kedves Antal!

   2 lehetőséged van a szállításra, ha már Magyarországon van a külföldi rendszámos jármű:
   – Trélerrel szállíttathatod a járművet
   – Felbérelhetsz egy P-rendszámmal rendelkező céget a szállításra. Figyelem: A p-rendszám bérlés magában illegális! De szállításra felbérelhetsz egy céget, akinek van engedélye P-rendszám használatra!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 33. Kedves Judit!
  A barátom Németországban él, tőle vásárolnám meg az érvényes műszakival rendelkező autóját úgy,hogy mikor haza jön megkötnénk az adás-vételit és az eredeti rendszámmal vinném a honosításra, működik így vagy Németországban ki kell vonatnia a forgalomból?
  Üdvözlettel
  Laci

  • Kedves Laci!

   A magyar forgalomba helyezés így működhet. Nem feltétele a külföldi forgalomból való kivonás. Utóbbi az eladó szempontjából fontos, mert ameddig nem vonja ki külföldön az autót a forgalomból addig ő adóköteles.A forgalomból való kivonás nem automatikus, az eladó feladata – akár a magyarországi forgalomba helyezés után.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 34. Üdvözlöm,

  Rokontól vásárolnék meg és hoznám újra haza egy újkorában Magyarországon üzembe helyezett, majd Svájcban honosított autót. A fenti költségekből melyeket kell megfizetni ill. van-e további költség?
  Ha esetleg konkrét összegeket is tud írni – Passat 2005.11 1.6FSI

  Köszönettel,

  • Kedves Tamás!

   Ha nem éltél kint Svájcban, és nem saját tulajdont hozol haza akkor a fenti költségeken túl vámot és áfát is kell fizetned a forgalomba helyezéskor. Sőt, mivel nem Uniós országról van szó az eredetiségvizsgálat illetve a származás ellenőrzés díjával is számolnod kell.

   A konkrét költségek a jármű pontos paramétereitől függnek.Bővebben a svájci járművek honosításáról itt írtam, ajánlom figyelmedbe: http://villam-muszaki-vizsga.hu/svajci-jarmu-honositasa/

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 35. Tisztelt Török Judit !
  Avval kapcsolatban kérném segítségét – bár olvastam e fórumon hasonló hozzászólást – , hogy magyarországi magánszemélyként mi az ügymenete Magyarországon forgalomba helyezni kívánt Romániában vásárolt román magánszemélytől romániai rendszámmal rendelkező ( érvényes papírokkal és műszakival rendelkező ) használt személygépjármű vagy oda éppen pl. Németországbó( EU-s tagállam) bevitt használt személygépjármű ( már-még rendszám nélküli) mevásárlásakor ?
  / milyen okmányokat kell megkapnom a román eladótól / majdan rendelkeznem azokkal és milyen költségeim keletkeznek a személygépjármű vételárán felül magyarországi forgalomba helyezéskor ?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel

  László

 36. Üdvözletem,

  lenne egy Németországból származó autó, ami érdekes lenne a számomra. Jelenleg egy kelet-magyarországi kereskedésben van, nincs még honosítva. Az ottani ügyintézés eléggé nyögve-nyelősen megy, most ott tartanak, hogy még próbálkoznak leműszakiztatni az autót, remélem sikerül nekik. Viszont utána szeretném átvenni tőlük ennek az intézését és átadni önöknek, mert nekik ez nem igazán megy (úgy tűnik, mivel 1 hónapja ülnek rajta). Trailer-el elhozatnám ide Fejér megyébe és folytatnám a honosítást. A kérdésem az lenne, hogy milyen papírok azok, amiket feltétlenül szerezzek meg az autóval együtt a kereskedőtől? Arra gondolok, hogy lehet az az adásvételi, amivel tőle megveszem az jó lehet a honosításhoz? Vagy kell az eredeti is, amivel behozták kintről? A német forgalmi másolata nálam van már, csak mert hogy utána néztem pár dolognak az autó kapcsán.

  Üdv,

  András

  • Kedves András!

   A szükséges dokumentumok, hogy el tudjuk vállalni az ügyintézést:
   – a jármű eredeti forgalmi engedélye
   – a jármű eredeti törzskönyve
   – kétnyelvű adás-vételi szerződés a jelenlegi eladóval
   – számla az eladótól
   – tulajdonos lánc igazolása – akár az eladó és az forgalmiban szerepelő személy közti adás-vételi szerződés is jó, de fontos, hogy kétnyelvű legyen, különben fordítani kell.

   Ha ezek meg vannak, keress minket bátran az ügyintézéssel, akár itt a weboldalon, akár telefonon.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 37. Tisztelt Török Judit !

  Németországból magánszemélytől szeretnék vásárolni egy lejárt műszakival rendelkező autót, Kérdésem az volna lábán semmilyen lehetőséggel nem tudnám haza vinni? Ha magánszemélytől veszem csak a Német Forgalmi, Törzskönyv, és két nyelvű adás vételi szükséges? Amit innen az oldalról letölthető adásvételi van az megfelel hivatalos ügyintézéshez is? Ha Magyarországon tovább szeretném adni a gépjárművet ez milyen költségekkel jár felém nézve, pl, én vásárolom Németbe, és Magyarba árulom mint német papiros autó.

  Üdvözlettel:
  Ferenc

  • Kedves Ferenc!

   “Saját lábán” csak külföldi ideiglenes rendszámmal közlekedhet a külföldi rendszámos jármű, addig ameddig az ideiglenes rendszám tart. Ezt mindig a kibocsájtó ország okmányirodájában kell igényelni.

   Második kérdésre a válasz, amennyiben nem helyezed forgalomba a járművet,hanem továbbadod azt, akkor csak a vagyonszerzési illeték terhel téged.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Kedves Török Judit!

    Köszönöm a gyors választ.
    Abba az esetbe is lehet igényelni külföldi ideiglenes rendszámot, ha az autón nincs érvényes műszaki?
    Egy esetleges itthon további eladás után hagyományos magyar adásvételivel kell eladnom? annak nincs jelentősége a regisztráció folyamán ha pl más nevén szerepel a külföldi adásvételi, mint aki igazából lesz a tulajdonos?

    Üdvözlettel:
    Ferenc

    • Kedves Ferenc!

     Az ideiglenes rendszám feltételeiről mindig a kibocsájtó ország dönt, így leginkább ott kellene erről érdeklődőnőd, de általában akkor adják ki, ha műszaki vizsga képes a jármű, de nincs forgalomban, mert kivonták pl.

     Ameddig a jármű forgalmija tegyük fel német, addig neked is német-magyar adás-vételi szerződéssel kell eladnod azt.

     Ha az eladó nem ugyanaz a személy, aki a forgalmiban szerepel, akkor forgalomba helyezéskor a vevőnek igazolni kell a tulajdonosi láncot. Hogy hogyan jutott el a jármű tulajdonjoga a forgalmiban szereplő utolsó tulajdonosig. Pl: adás-vételi szerződéssel lehet igazolni, vagy nyilatkozattal. Fontos, hogy ez is kétnyelvű legyen.

     Üdvözlettel:
     Török Judit

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>