honosítás_magyar_forgalomba_helyezés

Az egyik leggyakoribb kérdés, ami az ügyfélszolgálatunkra érkezik, az a külföldi autók magyar forgalomba helyezésével kapcsolatos. Te tudod mi az a honosítás? Mikor szükséges? Ha Téged, is érint a téma, akkor olvass tovább…

honosítás_magyar_forgalomba_helyezés_villám_műszaki_vizsga

Mivel is jár a honosítás?

2004 óta, mióta Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz jelentősen megnőtt a kereslet a külföldi autók Magyarországra való behozatalát illetően. Nem véletlen,  hiszen csatlakozásunknak köszönhetően Unión belül megszűnt az autók évjáratát illető korlátozás, és a vámkezelési kötelezettség is. Azonban még mindig ott van az úgynevezett regisztrációs díj.

Mi is az a regisztrációs díj?

Az az összeg, melyet a honosítás során kell kifizetni, vagyis mikor egy külföldi személyautót, lakóautót vagy motorkerékpárt Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni. Fontos tudni, hogy a regisztrációs díj, regisztráció adó a legtöbb esetben NEM vethető ki tehergépjárművekre, kisteherautókra, kisáruszállító járművekre. Amennyiben ilyen járművet szeretnél honosítani, feltétlen egyeztess a Vám és Pénzügyőrséggel a regisztrációs adó kapcsán!

Mennyibe kerül a regisztrációs díj?

Ez függ az autó motorjának típusától, környezetvédelmi besorolástól, lökettérfogattól és az első külföldi forgalomba helyezéstől. Érdekel a konkrét végösszeg? Kérj tőlünk árajánlatot itt: Árajánlatkérés

Mikor kell megkötni a kötelezőbiztosítást?

Mennyibe kerül a biztosítás? Mikor kell megkötni, a honosítási eljárás melyik részében? A válaszokat itt találod: Minden, amit a biztosításkötésről tudnod kell

Milyen költségekkel jár a honosítás?

A költségeket alapvetően három csoportba sorolhatjuk:

 • Regisztrációs_díj_honosításAmit  Nemzeti Közlekedési Hatóság felé szükséges fizetni: Vizsgadíj + egyedi forgalomba helyezési költség. A vizsgadíj függ a jármű típusától. Nem összkerékhajtású személyautók esetében: 16.290 Ft. Az egyedi forgalomba helyezés költsége: 22.800 Ft
 • Amit a vámhivatal felé kell fizetni: a már említett regisztrációs díj.
 • Amit az okmányirodában kell elintézni: forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft , törzskönyv illeték: 6.000 Ft , rendszámtábla ára 1 pár esetén: 8.500 Ft, érvényesítő címke díja: 585 Ft. Összesen: 21.085 Ft + 2014.01.01. óta vagyonszerzési illeték. Bővebb információk erről ITT.

Hol végezhető el a műszaki vizsga külföldről behozott autó esetében?

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál. Szervizeknél, márkafüggetlen műszaki vizsga állomásoknál nem, ott ugyanis nincs engedély a honosításra.

Szükséges-e eredetiségvizsga?

Nem, a honosítás során nem szükséges eredetiségvizsgát tenni.

Hogyan történik maga a honosítás?

Műszaki vizsgát követően, a kiállított műszaki adatlappal a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kell a regisztrációs adót befizetni. Az eljárás az okmányirodában fejeződik be a forgalmi, a törzskönyv, a rendszám, és a cimke illeték befizetésével. Ezek után az autó magyarországi forgalomba helyezése megtörtént, a honosítás lezárult. A műszaki vizsga két érvig érvényes, melyet azt követően már bármely műszaki vizsga állomáson me9g lehet hosszabbítani.

Milyen környezetvédelmi besorolások vannak?

 • Euro1: 4-nél rosszabb környezetvédelmi osztály
 • Euro2: 4-es besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro3: 6-8 közötti besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro4: 9-11 közötti besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro5: 11-nél jobb környezetvédelmi osztály

Azt, hogy milyen környezetvédelmi besorolású az autó, a forgalmi engedélyben lehet megnézni a V.9.-es pont alatt.

Milyen papírok szükségesek a honosításhoz?

Természetesen a gépjármű külföldi forgalmi engedélye. Ezentúl cégtől vásárlás esetén számla. Amennyiben magánszemélytől vásárolsz úgy szükséged lesz egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre. Tölts le ezt innen: Kétnyelvű adás vételi szerződések

Mennyi az annyi?

honosítás_magyar_forgalomba_helyezés

Mennyi az annyi, ha honosítani szeretnénk?

Nézzünk, egy példát a gyakorlatban. Németországból szeretnénk vásárolni egy 9 éves, 1389 cm3-es, benzines, Opel Astrát, melynek a környezetvédelmi besorolása: 6-os.

 • Műszaki vizsga díja: 16.290 Ft
 • Egyedi forgalomba helyezés díja: 22.800 Ft
 • Regisztrációs díj: 88.725 Ft
 • Forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft
 • Törzskönyv illeték: 6.000 Ft
 • Rendszámtábla ára: 8.500 Ft
 • Érvényesítő címke díja: 585 Ft
 • Összesen: 148.900 Ft

+ Kiegészítés 2014.01.01.-től: Vagyonszerzési illeték köteles a jármű, így a fenti autó esetében ha például 85 kw-os a motor teljesítménye akkor 46.750 Ft a vagyonszerzési illeték.

Tehát a külföldi megvásárlástól számítva, közel 200.000 Ft-ba kerül, ha ezt az Opel Astrát Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni.

Bízd ránk a fárasztó ügyintézést!

 • Ha szeretnél mentesülni a honosítás okozta intézkedés terhe alól…
 • Ha szeretnél elkerülni a felesleges sorban állást…
 • Ha szeretnéd egész egyszerűen az otthonodból/munkahelyedről intézni a Magyar forgalomba helyezést…
 • Ha szeretnéd, hogy mindössze 3 nap alatt elintézzük autós komplett magyar rendszámozását!

Végeztesd el velünk autód honosítását!

A részletekért kattints ide: Villám Honosítás Ügyintézés

További kérdésed lenne?

Írd le itt a bejegyzés alatt kommentben és válaszolunk rá!

Szeretnéd, hogy soron kívül értesítsünk, ha új bejegyzést írtunk?

Kérlek, add meg adataid és elküldjük Neked ajándékba ezt is: “Gyakori kérdések és válaszok a vizsgáztatásról”

1,658 hozzászólás a(z) “Minden, amit a honosítás kapcsán tudnod kell” bejegyzéshez

 1. Kedves Judit
  Olyan kérdésem lenne, hogy mi a folyamata az itthoni hivatalos forgalomba helyezésnek, ha, érvényes külföldi okmányokkal rendelkező angol lakókocsit vennék? Mire figyeljek, milyen papírjainak kell meglennie a lakókocsinak a megvételkor és mit kell, hol intézni?

  • Kedves Viktor!

   Első lépés a Nemzeti Közlekedés Hatóság, utána pedig (ha nincs motor a lakókocsiban), akkor jöhet az okmányirodai ügyintézés.

   Az eljáráshoz szükségesek az eredeti okmányok (forgalmi, ha van, akkor törzskönyv) és egy kétnyelvű adás-vételi szerződés.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 2. Kedves Judit,

  magánszemélytől szeretnék venni egy autót, amin jelenleg érvényes német vizsga van, de akitől megveszem, az honosítás után adja el nekem. Garantált-e ebben az esetben az, hogy nem lopott az autó? Tehát a honosításkor ellenőrzi-e ezt valamelyik hivatal?

  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv
  Róbert

  • Kedves Róbert!

   Ha Te már magyar rendszámos autót fogsz vásárolni, akkor nem kell aggódnod, a hatóságok ugyanis forgalomba helyezéskor utána néznek a jármű eredetének, és csak akkor adják ki a rendszámot, ha mindent rendben találnak.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 3. T szerkesztõ!
  Nem magyar állampolgárként szeretném egyéves 10000-et futott autómat (1,6 l-es benzines motor) otthon élõ testvéremnek ajándékozni. Mi a teendõm, kb mennyibe fog kerülni, mennyiért intéznék el az összes ezzel járó adminisztrációt?
  Üdvözlettel
  /Thomas

  • Kedves Thomas!

   Ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt, itt mindent megtalálsz ügyintézői szolgáltatásunkról:
   http://villam-muszaki-vizsga.hu/honositas-ugyintezes

   Az ügyintézési díjunk nettó 36-38.000 Ft, várostól függően. 3 nap alatt intézzük el a komplett magyar rendszámozást.

   Szívesen készítünk Neked egy árajánlatot a költségek kapcsán, de ehhez tudnunk kell a jármű pontos paramétereit. Kérlek, a fent linkelt oldal alján található árajánlatkérő űrlapot töltsd ki!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 4. Üdv.
  Vásárlás előtt állok.
  Lejárt külföldi papírokkal rendelkezik az autó és Magyarországon van egy ideje.
  Milyen papírok szükségesek a honosításhoz ha magyar magánszemélytől veszem?
  Előre is köszönöm

  • Kedves László!

   Szükséges a jármű eredeti forgalmi engedélye, és törzskönyve (ha van, utóbbi nem minden országban van).

   Ezenfelül szükség van egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre is.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 5. Üdvözlöm!
  Kisteherre is kell regisztrációs adót fizetni? hallottam olyan állításokat, hogy ez a kategória mentesül ez alól. Egy 8 személyes Mercedes Vito-ról lenne szó.
  Válaszát köszönöm!

  Tisztelettel: Tamás

  • Kedves Tamás!

   Kisteherautók esetében akkor nem kell regisztrációs adót fizetni, ha a szállítható személyes száma nem haladja meg a 3 főt.

   8 személyes jármű esetében kell regisztrációs adót fizetni.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 6. Tisztelt Hölgyem/Uram!

  Angliából szeretnék honosítani, jobbkormányos autót. Egyáltalán ez lehetséges, jár e valami plusz költségel?
  Köszönöm,
  Trieb Tamás

  • Kedves Tamás!

   Persze, lehetséges jobb kormányos autót is forgalomba helyezni Magyarországon. Az első vizsga után ezt jegyezni fogják az adatlapon, így már így fogják kiállítani az új, magyar forgalmit.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 7. Szia! Németből hoztam egy bmw 320d-t a német forgalmijába be van jegyezve az ülteté,s tüv is van rajta. A magyar forgalmijába is belehet jegyezni? Műbizonylat nincs róla.

  • Kedves Tibor!

   Jogszabály szerint, ha az ültetés során megváltozik a jármű mérete és/ vagy magassága akkor az engedély köteles. Így átalakítási engedélyt kell kérni magára az átalakításra, és ha azt kiadja a Nemzeti Közlekedési Hatóság azt követően lehet elkezdeni a forgalmiba való bejegyzést.

   Tanácsom, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóságot keresd fel, mert elképzelhető, hogy nem lehet egyszerűen forgalomba helyezni a már ültetett autót!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 8. Jó napot! A kérdésem az lenne,hogy ha egy Honda CRX DelSol-t szeretnék behozni ami 2 személyes de koránt sem tehergépjármű,arra van-e regisztrációs adó? Előre is köszönöm!

 9. Üdvözlöm!
  Németországból hoztam be egy autót.Honnan lehet megtudni a környezetvédelmi besorolását,ha a forgalmi engedélyben a V.9. pontnál nincs beírva semmi?
  A forgalmi K. pontjában találtam egy számsort e3*96/79*0042*01.
  Ez jelölheti a környezetvédelmi besorolást?Az e3, euro3-as motort jelenhet?
  Előre is köszönöm !
  Orosz László

  • Kedves László!

   Több helyen feltüntettek a weboldalon, hogy mi nem tudjuk megmondani a környezetvédelmi besorolást, de két helyen is kiderítheted:

   1. Vagy megkérdezed a márka magyar képviseletét,
   2. Vagy megkérdezel egy Nemzeti Közlekedési Hatóságon dolgozó műszaki vizsga biztost, aki a jármű paraméterei alapján tudja besorolni az autót a megfelelő környezetvédelmi kategóriába.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 10. Üdvözlöm, információt szeretnék kérni, svájci autó honosítással kapcsolatban. Az autó a tulajdonomban vam több mint egy éve. (Nem akarok hazaköltözni.) Euro 3- mas besorolású. Mi módon tudom honosítani?
  Köszönöm.
  Marcell

 11. Udvozlom! Amerikabol hazatelepulok, autot is szeretnek Magyarorszagra vinni. Kell-e az auton valtoztatasokat csinalni, /lampa, egyebek…/ ? Mire Van szukseg a vamon kivul a forgalomba helyezeshez? Hol tudom megtalalni ezeket az informaciokat?
  Koszonettel, Agnes

  • Kedves Ágnes!

   Azért hiányosabbak weboldalukon az amerikai autók forgalomba helyezésének információi, mert sajnos nem tudunk benne segíteni. Ahol mi műszaki vizsgáztatunk sajnos élből elutasítják az amerikai járművek műszaki vizsgáztatását, az eltérő szabványokra hivatkozva.

   Nem egyszerű az amerikai járművek forgalomba helyezése. Sajnos mi sem tudunk benne segíteni, pontosan az általam leírt okok miatt.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 12. Kedves Judit!

  Németországból szeretnék behozni egy autót! Magánszemély árulja, német rendszámmal, az autó 2 éves.
  Pontosan mi a teendőm mielőtt elindulnék? Esetleg a vétel előtt kell valamit külföldön elintéznem?
  Az autón német rendszám van jelenleg, forgalomban van. Gondolom nem vezethetem haza a német rendszámmal együtt.

  Pontosan mit kell cselekednem, ha szeretném hazavezetni az autót?
  Hol lehet lemondani a jelenlegi német rendszámot, hol kell kérnem ideiglenes rendszámot? Ha hazavezetem és befizetem a reg. adót és minden papírt elintézek rá, akkor a kint kapott próba rendszámot vissza kell vinnem Németországba?

  Előre is köszönöm kedvességét és válaszát!

  Üdvözlettel: Botond

  • Kedves Botond!

   A német forgalmit illetve a német ideiglenes rendszámot, amivel hazavezetheted a járművet a német okmányirodában tudod leadni / illetve tudod igényelni.

   Nem kell visszavinni a próbarendszámot Németországba, azt majd itt kell leadnod a magyar okmányirodában a forgalomba helyezés végén, az okmányirodai ügyintézés során.

   Eredeti német rendszámos autót egyébként jogszabály szerint vásárlástól számítva 24 óráig vezethetsz, ha érvényes a műszaki és a biztosítás is.

   Üdvözlettel
   Török Judit

 13. üdv. a következő a kérdésem, angliából vinnék haza egy mercedes típusú személygépkocsit, a kollégám nevén van itt kint. mire van szükségem hogy magyar országon honosítani tudjam a nevemre? mivel itt kint nincs adásvételi csak annyi hogy elpostázom a forgalmit, és kitöltöm azt a mezőt, amiben megjelölöm,hogy én vagyok az új tulaj, és 2 hét múlva postázzák a nevemre. a gond hogy én két héten belül haza vinném és nem jön meg a forgalmi a nevemre. vagy maradhat a régi tulaj nevén hogy a nevemre írják otthon? köszönöm a választ.

  • Kedves Gara!

   Ez így nem járható út a forgalomba helyezésre.
   A magyar forgalomba helyezéshez ugyanis szükség van egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre, az eredeti forgalmira és ha van az adott országban akkor az eredeti törzskönyv is kell. Ameddig ezen dokumentumok nem állnak rendelkezésre, nem lehet elkezdeni a forgalomba helyezést.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • üdv. köszönöm a választ. és ha angliában a nevemre kerül? akkor nem kell adásvételi ugye, ha már kint az én nevemen kerülne. kint nincs törzskönyv.

 14. Jónapot! Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy Németországban vásároltam személygépjárművet, de műszaki és rendszam nincs rajta. Mi a legegyszerűbb mód, hogy lábon haza tudjuk hozni? Válaszát előre is köszönöm!

   • Üdvözlöm.
    Amerikából behozott 30 évnél öregebb Jaguárra milyen honosítási költségek vannak?Oldtimerként szeretném forgalomba helyezni.Milyen papírok szükségesek a vizsgához?

    • Kedves Norbi!

     Sajnos nem tudunk segíteni, mert ahol mi vizsgáztatunk (Nemzeti Közlekedési Hatóság) élből elutasítják az amerikai járművek műszaki vizsgáztatását, az eltérő szabványok miatt.

     Üdvözlettel:
     Török Judit

 15. Kedves Judit!
  Romániából szeretnék megvásárolni magánszemélytől egy Renault Master tip. lakóautónak kialakított, ott ennek is használt gépjárművet.
  Viszont a kinti forgalmijában szó sincs arról, hogy mikor volt először üzembe helyezve, továbbá a forgalmin kívül semmilyen egyéb papír állítólag (nem tudom erről esetleg Önök tudnak-e valamit) ott nem szükséges, tehát nincs. Ez akadálya lehet a honosításnak?
  Válaszát várva köszönettel: R. Z.

  • Kedves Zoltán!

   Kérdésedre válaszolva a forgalomba helyezéshez szükséges a teljes eredeti forgalmi és a törzskönyv, ha van az adott országban.

   Azt, hogy pontosan milyenek a szabvány román okmányok, én nem tudom neked megírni. Javaslom egyeztess körzeti okmányirodáddal, ott biztosan el tudják mondani, hogy milyen okmányokra van szükség. Ha ránk szeretnéd bízni a honosítást, akkor pedig itt léphetsz kapcsolatba ügyintézőnkkel: http://villam-muszaki-vizsga.hu/honositas-ugyintezes/#AJANLATKERES

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 16. Kedves Judit!

  Egy olyan kérdésem lenne, ami nem világos teljes mértékben. Például ha Németországban veszek egy autót, akkor muszáj kivonatni ott helyben a forgalomból az autót és ezek után ideiglenes rendszámot tetetni rá, vagy ha hazahozom külföldi érvényes okmányokkal és rendszámmal, akkor itthon is el lehet intézni az adásvételi szerződéssel, forgalmi engedéllyel, illetve törzskönyvvel, hogy az EUs tagállam kivonja saját országából az autót?
  A külföldi autóvásárlás csak ez miatt ijeszt, meg hiszen általában az ottani okmányirodák délelőtti nyitvatartással rendekeznek. A belföldi okmányok elintézésével nincs gondom.

  Előre is köszönöm a válaszát

  • Kedves Zoltán!

   A magyar forgalomba helyezésnek nem feltétele a külföldi forgalomból való kivonás. DE! Ameddig ez nem történik meg az előző tulajdonos, az eladó adóköteles a jármű után Németországban. Ezért általában nem is adnak el külföldre úgy az autót, hogy nem vonnák ki azt a forgalomból.

   Fontos tudni, hogy a külföldi forgalomból való kivonás pontosan ezen okokból az eladó feladata. Ha mégis odaadja az eredeti rendszámot, akkor a magyar forgalomba helyezés után vissza kell neki juttatni külföldre, mert a kiregisztrálás nem történik meg automatikusan.

   De nagyon sok esetben az eladók intézik a kiregisztrálást, és segítenek az ideiglenes rendszám kikérésében is!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>