honosítás_magyar_forgalomba_helyezés

Az egyik leggyakoribb kérdés, ami az ügyfélszolgálatunkra érkezik, az a külföldi autók magyar forgalomba helyezésével kapcsolatos. Te tudod mi az a honosítás? Mikor szükséges? Ha Téged, is érint a téma, akkor olvass tovább…

honosítás_magyar_forgalomba_helyezés_villám_műszaki_vizsga

Mivel is jár a honosítás?

2004 óta, mióta Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz jelentősen megnőtt a kereslet a külföldi autók Magyarországra való behozatalát illetően. Nem véletlen,  hiszen csatlakozásunknak köszönhetően Unión belül megszűnt az autók évjáratát illető korlátozás, és a vámkezelési kötelezettség is. Azonban még mindig ott van az úgynevezett regisztrációs díj.

Mi is az a regisztrációs díj?

Az az összeg, melyet a honosítás során kell kifizetni, vagyis mikor egy külföldi személyautót, lakóautót vagy motorkerékpárt Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni. Fontos tudni, hogy a regisztrációs díj, regisztráció adó a legtöbb esetben NEM vethető ki tehergépjárművekre, kisteherautókra, kisáruszállító járművekre. Amennyiben ilyen járművet szeretnél honosítani, feltétlen egyeztess a Vám és Pénzügyőrséggel a regisztrációs adó kapcsán!

Mennyibe kerül a regisztrációs díj?

Ez függ az autó motorjának típusától, környezetvédelmi besorolástól, lökettérfogattól és az első külföldi forgalomba helyezéstől. Érdekel a konkrét végösszeg? Kérj tőlünk árajánlatot itt: Árajánlatkérés

Mikor kell megkötni a kötelezőbiztosítást?

Mennyibe kerül a biztosítás? Mikor kell megkötni, a honosítási eljárás melyik részében? A válaszokat itt találod: Minden, amit a biztosításkötésről tudnod kell

Milyen költségekkel jár a honosítás?

A költségeket alapvetően három csoportba sorolhatjuk:

 • Regisztrációs_díj_honosításAmit  Nemzeti Közlekedési Hatóság felé szükséges fizetni: Vizsgadíj + egyedi forgalomba helyezési költség. A vizsgadíj függ a jármű típusától. Nem összkerékhajtású személyautók esetében: 16.290 Ft. Az egyedi forgalomba helyezés költsége: 22.800 Ft
 • Amit a vámhivatal felé kell fizetni: a már említett regisztrációs díj.
 • Amit az okmányirodában kell elintézni: forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft , törzskönyv illeték: 6.000 Ft , rendszámtábla ára 1 pár esetén: 8.500 Ft, érvényesítő címke díja: 585 Ft. Összesen: 21.085 Ft + 2014.01.01. óta vagyonszerzési illeték. Bővebb információk erről ITT.

Hol végezhető el a műszaki vizsga külföldről behozott autó esetében?

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál. Szervizeknél, márkafüggetlen műszaki vizsga állomásoknál nem, ott ugyanis nincs engedély a honosításra.

Szükséges-e eredetiségvizsga?

Nem, a honosítás során nem szükséges eredetiségvizsgát tenni.

Hogyan történik maga a honosítás?

Műszaki vizsgát követően, a kiállított műszaki adatlappal a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kell a regisztrációs adót befizetni. Az eljárás az okmányirodában fejeződik be a forgalmi, a törzskönyv, a rendszám, és a cimke illeték befizetésével. Ezek után az autó magyarországi forgalomba helyezése megtörtént, a honosítás lezárult. A műszaki vizsga két érvig érvényes, melyet azt követően már bármely műszaki vizsga állomáson me9g lehet hosszabbítani.

Milyen környezetvédelmi besorolások vannak?

 • Euro1: 4-nél rosszabb környezetvédelmi osztály
 • Euro2: 4-es besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro3: 6-8 közötti besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro4: 9-11 közötti besorolású környezetvédelmi osztály
 • Euro5: 11-nél jobb környezetvédelmi osztály

Azt, hogy milyen környezetvédelmi besorolású az autó, a forgalmi engedélyben lehet megnézni a V.9.-es pont alatt.

Milyen papírok szükségesek a honosításhoz?

Természetesen a gépjármű külföldi forgalmi engedélye. Ezentúl cégtől vásárlás esetén számla. Amennyiben magánszemélytől vásárolsz úgy szükséged lesz egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre. Tölts le ezt innen: Kétnyelvű adás vételi szerződések

Mennyi az annyi?

honosítás_magyar_forgalomba_helyezés

Mennyi az annyi, ha honosítani szeretnénk?

Nézzünk, egy példát a gyakorlatban. Németországból szeretnénk vásárolni egy 9 éves, 1389 cm3-es, benzines, Opel Astrát, melynek a környezetvédelmi besorolása: 6-os.

 • Műszaki vizsga díja: 16.290 Ft
 • Egyedi forgalomba helyezés díja: 22.800 Ft
 • Regisztrációs díj: 88.725 Ft
 • Forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft
 • Törzskönyv illeték: 6.000 Ft
 • Rendszámtábla ára: 8.500 Ft
 • Érvényesítő címke díja: 585 Ft
 • Összesen: 148.900 Ft

+ Kiegészítés 2014.01.01.-től: Vagyonszerzési illeték köteles a jármű, így a fenti autó esetében ha például 85 kw-os a motor teljesítménye akkor 46.750 Ft a vagyonszerzési illeték.

Tehát a külföldi megvásárlástól számítva, közel 200.000 Ft-ba kerül, ha ezt az Opel Astrát Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni.

Bízd ránk a fárasztó ügyintézést!

 • Ha szeretnél mentesülni a honosítás okozta intézkedés terhe alól…
 • Ha szeretnél elkerülni a felesleges sorban állást…
 • Ha szeretnéd egész egyszerűen az otthonodból/munkahelyedről intézni a Magyar forgalomba helyezést…
 • Ha szeretnéd, hogy mindössze 3 nap alatt elintézzük autós komplett magyar rendszámozását!

Végeztesd el velünk autód honosítását!

A részletekért kattints ide: Villám Honosítás Ügyintézés

További kérdésed lenne?

Írd le itt a bejegyzés alatt kommentben és válaszolunk rá!

Szeretnéd, hogy soron kívül értesítsünk, ha új bejegyzést írtunk?

Kérlek, add meg adataid és elküldjük Neked ajándékba ezt is: “Gyakori kérdések és válaszok a vizsgáztatásról”

1,774 hozzászólás a(z) “Minden, amit a honosítás kapcsán tudnod kell” bejegyzéshez

 1. Szeretnék vásárolni egy Bmw E 46 ott (magánszemélytől)
  de ezek a paraméterei .:állítható sportfutómű műbizonylatos
  ,sport dob műbizonylattal
  És az lenne a kérdésem,hogy honosításban menyire nagy probléma ez?
  Vagy egyáltalán meg valósítható-e?
  Előre is köszönöm

 2. Milyen kedvezmények vannak visszatelepülöknek?
  Èrdeklödnék mint 40 éve külföldön, Németországban élö Magyar állampolgár, hogy a közeli hazatelepülésemkor kell e vámoltatnom a több éve tulajdonomban lévö autóm, és miként? Ugyanis vannak a neten infók, miszerint az esetemben vámmentesség alkalmazandó… találtam hiányos részletekkel, dátummal.

  Várva a hozzászólásokat,
  Üdvözlettel janos

  • Kedves János!

   Európai Unión belül nincsen vám fizetési kötelezettség.

   A költségek, melyekkel számolnod kell:
   1. Műszaki vizsga/szemle
   2. Regisztrációs adó
   3. Okmányirodai költségek

   A vagyonszerzési illeték alól saját tulajdon behozatalakor mentesülsz.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 3. Kedves Judit!

  Szeretném tanácsodat kérdni két kérdésben.
  Van a nevemen egy németországi (1.6l-es, 2008-as, kombi) autó, minden szükséges német okirattal, érvényes német KGB-sal.
  1. Az, hogy az autó már az enyém, jelent-e nekem a magyarországi honosításkor előnyt, esetleg kevesebb honosítási költséggel jár-e?
  2. Ha jól gondolom, akkor először ki kell jelentenem a németországi forgalomból az autót és szükségem lesz ideiglenes rendszámra. A fura kérdésem az lenne, hogy hol kell kiváltanom az ideiglenes rendszámot Magyarországon(már előre) vagy Németo.-ban(de ez esetben a rendszámot már nem látják viszont tőlem, átveszik azt tőlem a magyar hatóságok)? :)

  Köszönöm a türelmét!
  További Jó munkát Önnek!

  • Kedves Patrik!

   A vagyonszerzési illeték alól saját tulajdon behozatalakor mentesülsz. A többi költséget ugyanúgy meg kell fizetned, mintha most vásárolnád a járművet.

   A második kérdésre pedig a válasz egyszerű: Német ideiglenes rendszámot a német okmányirodában tudsz igényelni – ott kell kijelenteni egyébként a német forgalomból is a járművet. Az ideiglenes rendszámot pedig majd be fogja vonni a magyar hatóság.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 4. Kedves Csilla!
  Nèmetországban vásároltam egy autót.
  (Müszaki van rajta.) Egy 30 napos rendszamot váltanèk rá valahol úgy olvastam van ilyen.
  Ès otthom szeretnèm forgalomba helyezni. De sajnos a kereskedő nem adott számlát róla valamint nem kètnyelvű az adásvèteli.Kèrdèsem forgalomba tudom e helyezni? Vagy vissza Kell hozzá mennem ès követelni a számlát. Illetve a kètnyelvűt töltessem vele ki. Ha vèletlenül nem hajlandó akkor nem tudom forgalomba helyezni? Előre is köszönöm válaszod.
  Üdv.:Feri

  • Kedves Ferenc!

   Valóban létezik 30 napos ideiglenes rendszám, de ezt mindig a kibocsájtó országban lehet igényelni, jelen esetben Németországban.

   A magyar forgalomba helyezéshez szükség lesz kétnyelvű adás-vételi szerződésre, és mivel kereskedéstől vásároltátok az autót számlára is. Számlát köteles adni az eladó, így ezt követelhetitek rajta.

   Ha nem hajlandó kétnyelvű szerződést kötni, akkor hivatalos fordító irodában le tudjátok fordíttatni a szerződést. Igaz, ez költséges eljárás.

   Ezen dokumentumok nélkül nem fogod tudni forgalomba helyezni a járművet.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 5. Kedves Judit!
  Lenne mèg egy kèrdèsem.
  Megvettem a 30 napos rendszámot. Egy közvetîtő cèggel csináltattam. (Nèmet elintèztek mindent ) egy baj van vele. Siettem vissza dolgozni ès csak a munkahelyemen vettem èszre hogy nem FERENC hanem FERENG van a nèmet forgalmin. Ez nagy gond kis elîrás miatt tudom honosítatni? Előre is köszönöm.
  Üdv. : Fereng :)

  • Kedves Ferenc!

   Nem hiszem, hogy gond lesz, mivel az ideiglenes rendszám és forgalmi nem feltétele a magyar forgalomba helyezésnek.

   Azért, nem szeretnélek félre tájékoztatni, így inkább arra kérlek, ha nem velünk szeretnéd intézni a forgalomba helyezést, kérdezz rá a körzeti okmányirodádban!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 6. Üdvözlöm!
  Az én kérdésem az, hogy vásároltunk egy külföldről behozott autót, de semmilyen adásvételi szerződést nem kötöttünk,igy is a nevünkre került az autó! Csak foglalót adtunk es lefenymásolták a papírjainkat! Hogyan lehetséges ez?
  Ja és csak a maradék német műszaki került a forgalmiba!
  Válaszát előre köszönöm!

  • Kedves Nándor!

   Ki sem fizettétek az autót és úgy a nevetekre került, csak foglaló ellenében?
   A maradék műszakival nincs gond, az honosítható is Unión belül. DE hogyan bizonyítod, hogy mikor szerezted a tulajdont? Pl: biztosítás szempontjából?

   Én mindenképpen azt javasolnám, hogy beszéljetek az eladóval és kössetek egy kétnyelvű adás-vételi szerződést, mindkettőtök érdekében!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 7. Érdeklődni szeretnék hogy Szlovákiából szeretnék behozni egy rendszamos quad-ot! Milyen papírokat kell elkernem hogy itt Magyarországon letudjam vizsgaztani?Előre is köszönöm

 8. Kedves Judit,

  a kérdésem az lenne, hogy lehet e Magyarországon külföldről behozott de forgalomba még nem helyezett autót harmadik fél számára eladni mint magánszemély.
  Mi Svájcban élünk és saját autónkat szeretnénk otthon eladni. A vámszabályoknak utánajártunk itt és tudjuk hogy akár németországon akár ausztrián át beléptethetjük azt autót az Európai Unio-ba, természetesen az adott ország vám és áfa befizetési kötelezettségének eleget téve. A gondunk viszont az hogy még nem tudjuk ki lesz a vevő… Két lehetőségre gondoltunk: az egyik hogy apósomnak adjuk el az autót aki németországban él, és majd ő adja el tovább amennyiben otthon meg lesz rá a vevő. Nem tudjuk viszont hogy ebben az esetben szükséges-e hogy németországban forgalmit és rendszámot kapjon az autó, vagy lehetséges hogy apósom anélkül adja el az autót hogy ezt megteszi?
  A másik lehetőség amire gondoltunk hogy az édesanyámnak adjuk el az autó, aki magyarországon él és aki tudna is foglalkozni az autó otthoni eladásával. A kérdés csak az hogy el tudja e adni az autót otthon anélkül hogy forgalomba helyezné az és befizetné az átírási illetéket ill. a regisztrációs adót?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel,

  Kitty

  • Kedves Kitty!

   Svájci rendszámos autót csak akkor lehet továbbértékesíteni, ha nem akarjátok vám és áfa fizetés nélkül behozni Magyarországra. Saját tulajdon honosításakor ugyanis lehet a forgalomba helyezés vám és áfa mentes.

   De ha a magyar forgalomba helyezés vám és áfa fizetéssel jár, akkor behozhatjátok értékesítési szándékkal is az autót Magyarországra. Sőt, akár köztes eladás is történhet forgalomba helyezés nélkül.

   Egy dologra azonban felhívnám a figyelmed! 2014.01.01. óta már a tulajdonszerzés után is kell vagyonszerzési illetéket fizetni. Vagyis, ha eladod valakinek az autót, és ő továbbadja azt akkor mindkettőjüknek kell vagyonszerzési illetéket fizetni. Kivéve egyenesági rokonok között. Vagyis, ha édesanyád, vagy édesapád intézi a köztes adás-vételt, akkor csak annak kell fizetni ezt az adót, aki tőlük megveszi a járművet!

   Üdvözlettel:
   Török Judit

  • Üdvözlöm ! Van egy 3 eves 800 ccm motorom . En vasaroltam ujonnan , a nyaron szeretnek haza települni . A kerdesem,hogy ram is ugyanaz a reg. ado dij vonatkozik-e ?
   Valaszat elöre is köszönöm : üdv. pj

 9. Kedves Judit!
  Most szeretnék itthon, külföldről behozott autót vásárolni. Mit jelent, ha azt írják érvényes külföldi okmánnyal rendelkezik és mit ha lejárttal? Ha érvényes, van műszakija, azt jelenti, hogy itthon nincs szükség a honosításkor a műszakira?
  Előre is köszönöm!
  Zoli

  • Kedves Zoltán!

   Ha lejárt a műszaki vizsga, újra kell vizsgáztatni a járművet, és ki kell fizetni az egyedi forgalomba helyezés díját (műszaki vizsga díja + 22.800 Ft).

   Ha érvényes a műszaki vizsga, az honosítható, így csak egy műszaki szemlét kell tenni, ami 8.000 Ft.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

   • Kedves Judit
    Romániaból települtünk át mán három éve ott is megvan a lakcimkártyánk járunk is vissza , van egy 8 éves személyautonk érvényes müszaki vizsgával és most szeretnénk forgalomba heljezni Magyarországon. Mit kell tennünk és mibe kerül?
    Elöre is köszönöm

 10. Kedves Judit! Teljesen korrekt tályékoztatást adnak,és ugy látom hogy van érdeklődő bőven.Én is azok közzé tartozom:Találtam már válaszában ami engem érint de:Honositásnál azt irja hogy kell a kétnyelvű adásvételi ha magán személytől vásároljuk az autót!Ami számomra egyértelmű hogy ha cégtől veszünk akkor jó a német adásvételi,és persze a számla!Jól értem???Köszönöm válaszát.

  • Kedves Márton!

   Honosításkor, ha az eladó cég (kereskedés), akkor kell kétnyelvű adás-vételi szerződés és számla is a vásárlásról.

   Emellett, ha a cég nem helyezte forgalomba a járművet, akkor ki kell adniuk egy kétnyelvű tulajdonosi lánc igazoló dokumentumot is, arról, hogy ők hogyan szerezték a járművet.

   Üdvözlettel:
   Török Judt

 11. Üdvözlöm Kedves Judit. Az lenne a kérdésem,hogy Svájcból haza településkor. A saját autó honosítására ugyan azok az EU-s szabájok vonatkoznak ? ( az autó hat éve az én tulajdonomban van ) Köszönöm a türelmét és várom válaszát ! Üdvözlettel Ferenc.

 12. Üdvözlöm kedves Judit.
  Szeretnék öntől mint a többi ember sok információt megtudni . :)
  Szeretnék vásárolni egy Ausztriából behozott személygépkocsit aminek megvan minden kinti papírja (törzskönyv,forgalmi,2 nyelvű adásvételi mivel háztól lett vásárolva stb) viszont nincs az autón érvényes műszaki vizsga és ki van vonva a forgalomból kint. Mennyire bonyolítaná ez a dolgot hogy nem kereskedőtől hanem magán embertől veszem az autót és hogy nincs rajta műszaki vizsga.
  Esetleg ha kérhetném kiszámolná nekem mennyit kellene az autó vételárán+a biztosítási díjon felül fizetnem úgy hogy már csak be kelljen ülnöm bele és menni.
  A szóban forgó autó adatai: Audi A4 kombi 1.8 benzin 125 lóerő 1997.10 havi.
  Segítségét előre köszönöm.

 13. Kedves Judit!

  Érdeklődni szeretnék, hogy milyen költségekkel járna a következő folyamat:
  Németországban elek egy ideje es most fogok egy BMW 318i 2000cm3 benzines autót vásárolni. Ezt az autót szeretnem ajándékba a szüleimnek adni tehát nulla forintért. Ilyen esetben milyen költségeket kellene fizetni es kell e vagyonosodási papírt kitölteni? Mert végülis ha valami ajándék akkor elvileg nem igazan lenne mit kitölteni vagyonosodás szempontjából. Milyen szerződést kellene ez esetben anyukámmal kitölteni? Illetve meg tudná esetleg mondani, hogy van lehetőség honosításra Miskolc környékén?
  Köszönöm elore is a vslaszt!
  Üdvözlettel: Klaudia

  • Kedves Klaudia!

   Sajnos mi Miskolc környékén nem vállalunk ügyintézést, csak Budapesten és Kecskeméten.

   Ha kint forgalomba helyezed az autót, és azt adod oda a szüleidnek, akkor nem kell vagyonszerzési illetéket fizetniük, mert egyes ági rokonok között nem keletkezik ilyen illetékfizetési kötelezettség.

   A szerződés lehet akár 0 ft-os adás-vételi is, a lényeg, hogy két nyelven írjátok meg.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 14. Kedves Judit!
  Angliában hazaköltözés miatt érdeklődnék, hogy van egy saját nevemen lévő Wauxhall Agila vagyis Opel Agila személygépkocsim. Nagyon jó állapotban van és nem szeretnék megválni tőle . 2003 évjáratú 1.2 B . Ennek az autónak mi a környezetvédelmi besorolása ? És nekem mi lenne a teendőm vagyis milyen költségekre számíthatok.
  Előre is köszönöm szépen a választ.
  Üdvözlettel : Iris

 15. Kedves Judit,
  Kérdésem egyenlőre elméleti, de szeretnék tisztán látni a vonatkozó szabályok tekintetében.
  Külföldön élek és új autót vásárolnék, amit jelenleg külföldi ÁFA mentesen tehetek meg. 5 hónap múlva haza költözöm Magyarországra, tehát az autót mint magánszemély (nincs tulajdonos váltás) honositanom kell. Mivel az autó 5 hónaposan továbbra is új autónak minősül (tételezzük fel hogy 8000km futásteljesitménnyel rendelkezik), igy Magyarországon ÁFA megfizetési kötelezettség áll fenn. Mi történik abban az esetben, ha egy hivatalosan megkért, 3 hónapos tranzit rendszám lejárta után, tehát az autó 8 hónapos korában kerül forgalomba helyezésre Magyarországon. Ekkor ha jól gondolom már nem minősül új autónak, ergo nincs ÁFA megfizetés?
  Köszönöm a felvilágositást, Gábor

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>