lejart-muszaki-vizsga-villam-muszaki-vizsgaA legnagyobb körültekintés mellett is előfordulhat, hogy nem vesszük észre, ha lejár az autónk műszaki vizsgája. De mi a teendő ilyenkor? Mennyi időnk van ezt pótolni? Mi az az útvonal engedély? És milyen összegű bírságra számíthat az, aki lejárt műszakival vezet? A válaszokat megtalálod a cikkben!

30 nap

A 30 napos hosszabbítást sokan félreértik. Ez ugyanis nem azt jelenti, hogy a műszaki vizsga lejárta után 30 nappal meg lehet hosszabbítani. Ez a szabály nem a hosszabbításra, hanem az előre hozatalra vonatkozik, vagyis: ha a műszaki vizsga lejárata előtti 30 napon belül vizsgáztatod az autód, a 2 év érvényességi időt a forgalmidban szereplő dátumtól kezdődően fogják számítani.

Mennyit kell fizetni?

Ha valaki annak ellenére vezet, hogy lejárt az autó műszaki vizsgája, nagyságrendileg 20.000 Ft és 60.000 Ft közötti bírságra számíthat. Az összeg attól függ, mennyi ideje járt le a műszaki vizsga érvényessége.A bírság akkor a legmagasabb, ha az érvényesség már több,mint egy éve lejárt, ilyenkor a helyszíni bírság 30.000 Ft, a pénzbírság pedig 60.000 Ft. Ha az érvényesség több, mint hat hónapja járt le, a helyszínen 25.000 Ft-os egyébként pedig 50.000 Ft-os büntetésre számíthatunk. Ha több, mint 3 hónapja, de kevesebb mint fél éve járt le a műszaki vizsga érvényessége, ezek az összegek 20.000 illetve 40.000 Ft-ra módosulnak.

És 3 hónap alatt?

Ilyenkor kiemelt közlekedési szabálysértésről beszélünk, ezért a bírság esetén nem számolhatunk fix összeggel. A kiszabott büntetés nagysága az igazoltató rendőr döntésén múlik, ennek összege 5.000-től egészen 50.000 Ft-ig terjedhet.

Ha utólag vetted észre, hogy lejárt a műszaki…

Ne halogasd tovább, keresd meg a hozzád legközelebb lévő műszaki vizsga állomást és kérj időpontot minél hamarabb!
Használd az oldalunkon lévő keresőt itt.
A következő lépésként, útvonal engedélyt kell kérned az okmányirodában!

Mi az az útvonal engedély?

Az útvonalengedélyre azért lesz szükséged, hogy lejárt műszakival is elmehess a műszaki vizsga bázisra meghosszabbítani anélkül, hogy megbüntethetnének érte. Az útvonalengedélyért 3.500 Ft-ot kell fizetned az okmányirodában, és fontos tudni, hogy csak az autó tulajdonosa vagy meghatalmazottja igényelheti. Az ügyintézéshez szükséged lesz az autó eredeti forgalmijára és a kötelező biztosítás befizetését igazoló szelvényre.

Fizetni kell a hosszabbításért?

Többször kérdeztétek már tőlünk, hogy mennyibe kerül a műszaki vizsga érvényességének meghosszabbítása, ha már lejárt az érvényessége. A jó hír, hogy ez semmilyen plusz költséggel nem jár, mindössze arra kell figyelned, hogy ne közlekedj útvonal engedély nélkül.

Határeset…

Lejárt műszaki vizsga esetén nincs határeset… akár már a lejáratot követő percben, éjfél után megbüntethetnek érte. Ezért érdemes számon tartani a lejárat dátumát és inkább hamarabb elvégezni a megújítást.
Neked is lejárt a műszaki vizsgád, vagy kérdésed van a témával kapcsolatban? Írd meg itt hozzászólásban és szakértőnk válaszol!

Szeretnéd, hogy soron kívül értesítsünk, ha új bejegyzést írtunk?

Kérlek, add meg adataid és elküldjük Neked ajándékba ezt is: “Gyakori kérdések és válaszok a vizsgáztatásról”

114 hozzászólás a(z) “Lejárt a műszaki vizsga, mit csináljak?” bejegyzéshez

 1. “Segítségetek” szeretném kérni!
  Németországban élünk, de még magyar rendszámot autónk van, aminek sajnos áprilisban lejárt a műszakija. Nagy ismerettségünk nincs, hogy haza vitessük a kocsit, csak horror áron lett volna rá lehetőségünk, így bevállaltuk, hogy hazavisszük. A kérdésem, hogy ha esetleg Németországban, Ausztriában vagy akár Magyarországon ellenőrzés során ezt észre veszik mire lehet számítani? (Természtesen tisztában vagyunk vele, hogy a büntetés is horror áron lesz, ha…) Van rá esély, hogy nem is folytathatjuk tovább az utunkat? Válaszotokat előre is köszönöm!

   • Kiegészítés képen! Ha a matricákat a rendszámról eltávolítod valamilyen módon, itthon nem leszel feltűnő a rend őreinek. 2016.Januártól a matricák megszűntek.Engem most kaptak el a lejárt műszakimmal..3 hónapon túli a dolog,majd jön a bírság!

     • Nem vettek el semmit, udvariasak voltak, és feljelentenek, abba maradtunk.Nyugdíjasként ekkora birságot kifizetni az üres pénztárcámból nem tudok.Olyan ritkán, és keveset használom, nem csoda, hogy elmaradt a vizsga!

     • Köszönöm! Csak azért kérdeztem, mert ellentmondásos információk vannak erről, hogy “csak” bírságol, vagy el is veszi a forgalmit/rendszámot.

  • Üdvözletem!Ujra forgalomba helyeztem az autom,viszont nincs még müszaki!Minden más papir rendben!Kértem utvonalengedélyt is!Kérdésem mig az utvomal engedéj érvényes addig használhatom az autot korlátlanul,vagyis lehet utas is velem?Válaszát elöre is köszönöm!

 2. Tisztelt Bognár Béla,

  van egy osztrák papíros autóm lejárt műszakival, ami Magyarországon várja hogy legyen időm foglalkozni vele. A mozgatásához útvonalengedély kell ha jól értem, kaphat egyátalán engedélyt, ha nem magyar papíros? A cél a magyar rendszám lenne, ehhez ki kell jelentenem ausztiában? Ha kijelentem hogy lesz biztosítása? Jelenleg a másik kocsimmal közös (csere)rendszámot használ..
  kicsit távolabbi téma, de ha a saját autó honoításáról ill. menetéről 2 szót írna, végtelenül hálás lennék érte.
  Köszönettel:
  Andras

  • Kedves András!
   Útvonalengedélyt nem kaphat az autó,mert nincs magyar forgalmija.A biztosítást a honosítás folyamán a forgalomba helyezés előtt kell megkötni.Az osztrák biztosítás miatt nem érdemes aggódni mert műszaki vizsga nélkül az sem érvényes(szerintem).A honosítás menetéről honlapunkon olvashat.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 3. Tisztelt Bognár Béla!
  Szeretném a segítségét kérni! 2017 novemberében lejár az autóm műszaki vizsgája, viszont én külföldön élek, és csak 2018 áprilisában megyek haza . Lehetséges e hogy a biztosítási díjjak folyamatos fizetése mellett, útvonal engedéllyel 2018 áprilisban vigyem az autót műszaki vizsgára.
  Tisztelettel és köszönettel:
  Ágnes

 4. Tisztelt Bognár Béla!
  Szeretnénk eladni a 3,5 tonnás pótkocsinkat,9 éve lejárt a műszakija,forgalmi engedélye van,törzskönyve nincs még.Kötelező biztosítása folyamatosan fizetve van.Mi nem használjuk 9 éve,mert nincs rá szükség. Eladható így műszaki vizsga nélkül? Köszönöm válaszát.

 5. Tisztelt Bognár Béla!

  Ha a műszaki lejárata után 2 hétre kapok időpontot azzal a papírral használhatom még 2 hétig az autót?

   • De lehet vele járni, én most kaptam 2 hétre időpontot. Mondtam egyből hogy nekem holnap lejár a műszaki, de beírták a rendszerbe és azt mondták a rendőrség is látja. Adtak róla egy igazolást, azért mégegyszer megkérdeztem hogy biztos hogy ezzel mehetek, és mondták hogy igen. Azóta 1 hét telt el és igy kö. zlekedem

 6. Tisztelt Bognár Béla!

  Le fog járni az autóm műszakija, de még a karosszériás és a fényező dolgozik rajta és ha készen lesznek, még össze is kell raknom, mielőtt elviszem vizsgára. Viszont a karosszériás és fényező másik városban lakik, mint ahol az alkatrészek vannak, hozzávetőlegesen 200km. Kérjek 2x útvonalengedélyt?

   • Tisztelt Bognár Béla!

    Le szerettem volna műszakiztatni az autót, mielőtt elvittem, karosszériáshoz és fényezőhöz, mondtam is a vizsgabázison, hogy mi a tervem, átvizsgálták és a karosszéria hibán túl még a hátsó fékcsöveket is repedezettnek találták. A fékcsöveket megvettem hozzá, de azt a fényezőnél nem tudom kicserélni, meg egy nap, kevés lenne arra, hogy érte megyek, összerakom és elviszem vizsgáztatni. Nem így terveztem, de nagyon keveset vagyok otthon és most minden összejött, az időpont pedig le volt előre egyeztetve a karosszériással és a fényezővel is, de mindenki csúszik a megbeszéltekhez képes.
    Illetve, ha esetleg olyan dolgok, mint ajtókárpit nincs visszatéve, az befolyásolja a vizsga kimenetelét, vagy elég, ha az ülések és a biztonsági öv a helyén van, az utasteret pedig később rakom össze?
    Üdvözlettel, Nagy Imre!

 7. Segítséget szeretnék kérni. Tegnapi nap lejárt a műszaki vizsga az autón. Leghamarabb a hét vége fele tudjuk megújítani. Az útvonalengedély kikérése mennyi időt vesz igénybe? És Debrecenben ezt hol tudjuk megoldani?
  Köszönöm ha segítenek!

 8. Tisztelt Bognár Béla!
  Olyan kérdésem lenne,hogy Angliában vásároltam Magyar papíros Magyar rendszámos autót,de a műszaki lejárt már! Erre az autóra tudok útvonal engedélyt kérni? Biztosítás van rajta! Tehát az a kérdés,hogy adásvételivel tudok-e útvonalengedélyt kérni? Vagy milyen lehetőségeim vannak?
  Előre is köszönöm!

  • Kedves Zoltán!
   Adásvételi szerződés bemutatásával is lehet útvonalengedélyt kérni.Az engedély csak belföldön,előre meghatározott útvonalon használható!
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 9. Szeretnėm megkėtdezni: Kaphatok e lejárt külföldi okmányokkal itthon útvonalengedėlyt?
  3 nap múlva vizsgázik az autó, nincs rendszáma de el kell jutnom a vizsgaállomásra!

   • 2017. 08. 14-én járt le szgk -m műszaki vizsgája, erre a napra lett beprogramozva új vonóhorog felszerelése és vizsgáztatása. Mivel egyre több országban nézik “rossz szemmel” a vonóhoroggal felszerelt autókat, azt kértem, hogy azt levehető fejjel szereljék. Mivel ilyen vonóhorog raktárkészleten nem volt, azt azonnal megrendelték. Autóm 08. 14 – 15 napokon a szerviz parkolójában parkoltattuk. 2017. 08. 16-án felszerelték a vonóhorgot, az autót levizsgáztatták, 2017. 08. 17-én az okmányirodában bemutattam a műszaki vizsgaállomás igazolását, megkaptam az új forgalmi engedélyt. 2017. 09. 22 – én ajánlott levelet és felszólítást kaptam (kitöltött csekkel) a helyi önkormányzat adócsoportjától és jegyzőjétől, fizessem be a teljes éves gépjárműadót. Hivatkoznak a Közig. és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának augusztus havi adatszolgáltatására, miszerint 2017. 08. 17-én lett autóm forgalomba helyezve. Személygépkocsim forgalomból kivonását én nem kezdeményeztem, biztosítások, adó teljes évre ki vannak (lettek) fizetve.
    Állásfoglalásukat előre is köszönöm.
    Üdvözlettel: Pintér András

    • Kedves András!
     Szerintem az Önkormányzat adóosztályán egyeztetni kell az Ön adó folyószámláját,és ott kiderül a hiba.Az is lehetséges hogy az okmányirodában tévesen vitték fel az adatokat.
     Üdvözlettel:Bognár Béla

 10. Tisztelt Cikkíró!
  Ha már lejárt a műszaki, de roncsként be szeretném _vontatni_ az átvevőhelyre, akkor is kell útvonalengedély? A 3. hivatal pattintott már le “nem tudommal”… (Rendőrség, KGH, Kormányhivatal)

  Kköszönettel: Ladányi Péter

  • Kedves Péter!
   Igen,a vontatott járműnek is rendelkeznie kell érvényes műszaki vizsgával vagy ideiglenes forgalomban tartási engedéllyel(útvonalengedély).
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 11. Tisztelt Bognár Bèla!
  Lejárt a műszakim 2hete, és berepedt a szélvédőm, ami 250000 ft- ba kerülne. De már egy éve igy jarok vele. Egy reppenés van rajta, ami kb 60 cm. Ezzel le lehet műszakiztatni? Kérem mondja azt, h Igen!

 12. Tisztelt Bognár Úr!
  A vizsgaállomáson a hibás fékpad miatt nem tudták elvégezni a vizsgát. Az autóm műszaki érvényessége lejárt. Ebben az esetben hogyan tudok közlekedni?

  Köszönettel: Imre

 13. Tisztelt Bognár Úr! Azt szeretném meg kérdezni, hogy nekem lejárt a műszaki 3 napja, és az autó Magyarországon van. A kötelezője fizetve van és minden rendbe az autómmal. Csak a műszaki járt le. Viszont én csak 2 hónap múlva fogok haza menni és akkor akarok útvonal engedélyt kérni és el vinni műszaki-vizsgára.
  Kérdésem: ez idő alatt kivonhatják a forgalomból? vagy nem kell aggódnom ez miatt? Mivel biztosítást mindent fizettek az autóra. Szóval beleférek még a két hónap csúszásba vagy nem. Köszönöm válaszát előre is.

   • Az autóm műszaki vizsgája 2019. február 16-án jár le. Az a kérdésem, hogy van-e lehetőség az autó későbbi vizsgáztatására abban az esetben, ha egyéb okok miatt a lejárat napját követően nem kívánom az autót használni kb. 4-5 hónapig! A pár hónapot követő időben kívánom a vizsgáztatést elvégeztetni! A kötelező biztosítással rendelkezik az autó! Bármilyen kényszer vonatkozik-e rám a vizsga elvégeztetése miatt, abban az esetben, ha én szándékosan így döntöttem? A vizsga helyen indokolnom kell-e a néhány hónapi “csúszást”? köszönettel: Dancs József

 14. Üdv!
  Abban szeretnék segítséget kérni,hogy Német.o-ban élek és van itt egy német rendszámos autóm aminek 10. hóban lejárt a műszakija én pedig mennék haza 12. hóban vele Magyarországra (és ott honosítva lenne.) A kérdés az lenne, hogy ha ezzel esetleg megfognak a határon akkor mire számíthatok?
  Köszönöm!

  • Kedves Ádám!

   Két hónapja lejárt forgalmi esetén 50000 Ft-ig terjedhet a bírság összege.Lejárt műszakival a honosítás során 8000 Ft helyett 39000 Ft-ot kell fizetni az NKH-nál. Szerintem érdemes kint levizsgáztatni az autót.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 15. Van német vizsgaidőpontom egy jelenleg Magyarországon javított, német rendszámú autóra. A műszaki júliusban lejárt. Logikus, hogy útvonalengedélyt nem kaphatok.
  Mit tud a magyar rendőrség küldföldi rendszámos autó esetén tenni, amennyiben lejárt műszaki engedéllyel találkozik a visszaviteli út során?

 16. Kedves Zoltán! Tanácsot szeretnék kérni Öntől. Van egy 24 éves autónk, már nem nagyon ragaszkodik a férjem hozzá, csak pl. az új gumikhoz néhány dologhoz benne, persze ezt nem mondta a bontósnak, de a tipusa, kora valószínűleg elég, hogy ne kelljen…Szeretnénk végleg kivonatni a forgalomból, de honnan szerezzünk bontási papírt, amivel mehetünk Kormányablakhoz? Most is fizetjük a kötelezőt, súlyadót, de meddig? Én már unom ezt a terhet! Mit kellene tennünk, a 6 hónapra kivonás nem elég. Köszönöm a segítséget előre is!

 17. Lejárt műszaki vizsgával el lehet adni egy személyautót? Van ennek valami veszélye az eladóra nézve? Köszönöm a választ előre is!

 18. Tisztelt Bognár Béla
  Tegnap(vasárnap) lejárt a műszaki az autóról, amit ma(hétfő) vettem érszre röpke 200km megtétele után. A 200km-ben volt kb. 150kilóméternyi autópályás szakasz(M5), ahol több kapu alatt is elhaladtam. A kérdésem az lenne, hogy kb. mekkora pénzbüntetésre számíthatok? Válaszát előre is köszönöm!

 19. Tisztelt Bognár Béla
  Érdeklődnénk hogy az autómról lejárt a műszaki de kértem az egyik vizsga állomáson halasztást.Adtak is egy hetet.Na most az lenne a kérdésem hogy,csak arra a vizsga állomásra tudom e elvinni az autót vizsgázni vagy vihetem e más helyre??

   • hogy tudnánk azt megcsinálni hogy ne ode keljen vinni (átiratás forgalombol ideiglenesen kivonni vagy ilyesmi?) mert nagyon összekaptam a vizsgáztatoval……

    • Rendszám alapján bármelyik vizsgaállomáson le tudják ellenőrizni,hogy a tavaly megkezdett vizsga milyen stádiumban van.Ha függőben van,akkor csak oda viheti vissza,ahol elkezdték az eljárást.

 20. Tisztelt Uram!
  “Másodállásban” szoktam segíteni egy autószerelőnek.Az a feladatom,hogy műszakira vigyek autókat kb.20km-re. Néha előfordul,hogy lejárt műszakis autót kell vinnem. A kérdéseim a következők:
  -Ha megállít a rendőr mennyi büntetésre és hány pontra számíthatok?
  -Ha kárt okozok egy ilyen autóval fizet-e a biztosító a károsultnak vagy én leszek akinek fizetnie kell?
  -Ha nekem okoznak kárt fizet-e a biztosító?
  Válaszát várva:
  Nagy L.

  • Kedves László!
   A büntetés 0-50000 Ft-ig terjed. A biztosító elsősorban a biztosítás érvényességét nézi. A kifizetést akkor szokták megtagadni,ha az autó műszaki állapota közrejátszott a baleset bekövetkezésében.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 21. Németországban magyar rendszámú magyar biztosításokkal rendelkező autó múszakija 2017.áprilisában lejárt.
  Hazavinnénk Magyarországra levizsgáztatni és eladni.
  Hogyan tehetjük ezt meg?
  1200 km több országon keresztül

 22. Útvonalengedélyhez mi szükséges Magyarországon?
  Az autó és a forgalmija is Németországban van, a műszaki vizsga 10 hónapja lejárt.
  Ez az autó is kaphat útvonalengedélyt, hogy Németországból Magyarországra hazajöjjön?

 23. Kedves Béla,
  Anyósomék Hollandiábol aprilis 7 én jonnek haza, de a múszaki marcius 29 én lejár.
  Az utvonalengedelyt valahogy kerunk ugyanis a forgalmi kintvan, megoldjuk, de kérdés, mi a helyzet külföldön. Hogy tudják magukat bevédeni bírság ellen?
  Köszönöm válaszát.
  Viki

  • Kedves Viktória!
   Se Németországban se Ausztriában nincs türelmi idő.Ha megállítja a rendőr,elveheti a forgalmiját és csak tréleren szállítva engedik tovább.Szerintem érdemes lenne előbb hazajönni,levizsgáztatni az autót és ha kell visszamenni.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 24. Kedves Béla,

  2017 október óta Spanyolországban tartózkodunk magyar rendszámú, magyar forgalmijú autóval, a kötelező egy magyar biztosítónál befizetve 2019 januárig. A forgalmi lejárt 2017 decemberben. Legközelebb 2018 májusban megyünk haza az autóval. Spanyolországban átvizsgáltattuk az autót állami hivatalos szerelővel, erről van egy papír, hogy a spanyol törvényeknek megfelel az állapota. Ezért a spanyol rendőrök és állami szervek szempontjából rendben vagyunk.

  Ami nem világos az a kötelező biztosítás, ugyan be van fizetve, de ha lejárt már a forgalmi és baleset van Spanyolországban, akkor a magyar biztosító fog fizetni? Vagy azt fogja mondani, hogy mivel lejárt a forgalmi nem érvényes a biztosítás (ami amúgy be van fizetve)?

  Nagyon megköszönném a szakértő véleményét,
  Fichtakker Ödön

   • Kedves Béla!
    A lejárt műszakival kapcsolatban a hónap végén lesz a meghallgatásom.Kérelmem alapján beidéztek
    .Ide el kell mennem!
    Megkérdezném, hogy magyar autót külföldön nem lehet vizsgáztatni, vagy nem éri meg?Ismerősöm Lux-ban vizsgáztatott Lux. rendszámú aútót, kb. 1000 Eur- ba került. Először megbukott a vizsgán, azután már a szervíz vitte el a vizsgára, és nagy elnézést kértek csere autó biztosításával erre az időre.

    • Törölték a meghallgatásom időpontját,elszámoltam a 8 napos határidőt, a 9.nap küldtem el a kérelmemet e-mailen, de ez már késő volt! Bejelentkeztem közérdekű munkára. Ezt már időben kezdeményeztem. 3 napom volt erre engedélyezve.

 25. Kedves Béla!

  Lányomék Romániában vették észre, hogy hat napja lejárt a műszaki. Odafelé a határon nem kérték el a forgalmi engedélyt, de attól tartanak, hogy egy igazoltatáskor, vagy visszafelé a határon elkérhetik. Érdeklődöm, milyen következménnyel járhat egy romániai, rendőri igazoltatás, ill. egy határon történt igazoltatás? Kapnak ideiglenes útvonalengedélyt a helyszínen, amivel hazamehetnek? Vagy trélerre kell tenniük az autót? Mit tanácsol, mit tegyenek ilyen helyzetben? Csak hétvégére mentek ki. Mielőbbi válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Ferenc!
   A román és magyar oldalon is pénzbírsággal járhat a dolog.Itthon 0-50000 Ft-ig büntetnek,és tovább engedik. Szerintem el kell jönni az első magyarországi vizsgaállomásig.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 26. Üdv.

  Van egy gépünk,amit örököltünk.

  Mai napig az elhunyt fél nevén van.

  A mi nevünkre nem lett átíratva,mert magunk között 2 testvér megoldottuk a szétosztási procedúrát.

  19 éve lejárt a műszaki vizsgája.

  Biztosítás nincs rá fizetve!

  Forgalomba lehet-e még helyeztetni?

  Válaszát köszöntem.

  Minden jót!

   • Kedves COli!
    Az elmaradt biztosítással-adóval lehetnek még gondjaid, ha nem volt kivonva a forgalomból! A műszaki sem lehet egyszerű 19 év állás után! Kérdés, hogy a nyilvántartásokban benne van-e még?
    19 év alatt sok minden változás történt. A matricákat a rendszámokról távolítsátok el, ha van egyáltalán matrica rajta.Megszűnt a matricás rendszer.Üdv.B.A:

 27. Kedves Béla!
  Szeretnék vásárolni egy lejárt forgalmival rendelkező gépjárművet, melyet az eladási helytől 50 km-re szeretnék elvinni. Ez esetben adásvételivel ki tudom kérni az útvonalengedélyt? (Már én mint új tulajdonos) illetve ilyenkor is kell hozzá érvényes biztosítás? Ha igen azt elegendő online megkötnöm (Pl. Netrisk) és a kötvény igazolószelvényét bemutatnom? Vagy esetleg reckírozzak, hogy hátha nem állít meg a rendőr. (3 hónapon belül járt le a műszaki)
  Köszönöm a választ: Gábor

 28. T. VMV!

  olyan autót néztem, aminek elhagyták a forgalmiját, illetve a műszaki vizsgája is lejárt.
  hogyan tudom forgalomba helyezni, ill. levizsgáztatni?
  köszi:
  Lacus

 29. Tisztelt Fórumozók!

  Pár napja vettem észre, hogy lejárt a műszakim januárban. Jelenleg Németországban vagyunk és csak áprilisban megyünk haza. Még pont 3 hónapon belül leszek. Sok helyen olvastam, hogy Ausztriában elég szemetek a rendőrök ezért arra gondoltam, hogy Csehország -Szlovákia útvonalon megyünk és Pozsony helyett Kassánál lépünk be. Nem tálaltam túl sok infót arra vonatkozólag hogy milyen kamerarendszer van a fent említett 2 országban, jómagam pedig soha nem is figyeltem. Éppen ezért hálás lennék minden infóért erre vonatkozólag, illetve hogy mire számíthatok ha ne adj’Isten megállít a rendőr…
  További szép napot kívánok mindenkinek!

  • Kedves Zsuzsa!

   Tudomásom szerint a külföldi kamerarendszerek nem tudnak a magyar nyilvántartáshoz hozzáférni,így csak akkor van baj ha megállítja a rendőr.Magyarországon 50000 Ft-ig terjedő bírságra számíthat.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 30. Kedves Béla!

  A motoromnak holnap jár le a műszaki érvényessége, de az időjárás miatt nem tudom elvinni a 20 km-re lévő vizsgabázisra.
  Kell-e útvonalengedélyt kérnem, az meddig érvényes és motorra mennyibe kerül?
  Várom válaszát.
  Üdvözlettel: Bíró Gyula

 31. Tisztelt Bognár Úr!

  Szeretnék vásárolni egy ARO 320D kisteherautót Debrecen környékén. De sajnos nincs rajta műszaki. A gépet fel kellene készíteni a műszakira, de budapesti lakos vagyok. A kis tgk. mozgatása megoldható-e útvonalengedéllyel lábon?
  Válaszát előre is köszönöm: Tibor!

 32. Tisztelt Bognár Béla!
  Üzembentartóival el szeretném adni az autómat, amin le van járva a műszaki 7 hónapja. Ha megírjuk az üzembetartói okiratot, köt rá az új használó biztosítást arra az okmányirodában adnak a nevére forgalmi engedélyt? Addig nem igazán szeretném ha elvinné az udvarról, mert pár utcára lakik és ahoz nem akar utvonal engedélyt kérni.Én viszont nem szeretnék bírságot kapni.A kérdésem az lenne ha bevisszük az okmányirodába az aláírt okiratokat, azután ha leviszi az autót az udvarról engem is megbüntetnek? Vagy csak az üzembetartót?
  Műszaki vizsgára is ugy szándékozik vinni min.15 km-t, hogy nem akar utvonal engedélyt kérni…:/ A tulajdonost ilyenkor büntetik?
  Tisztelettel: Anita

 33. Kedves Béla!
  Útvonalengedéllyel csak a jármű tulajdonosa vezetheti az autót vagy a tulajdonos (vagy meghatalmazottja) kérheti bárkinek a nevére? Az így vezetett autóban utas tartózkodhat?
  Válaszát köszönöm.
  Üdv.: Medve László

  • Kedves László!
   Az útvonalengedélyt a tulajdonos nevére állítják ki.Más is vezetheti az autót,de a jogszerű használatot igazolni kell tudni pl kölcsönadási szerződéssel. Utast szállíthat.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 34. Tisztelt Bognár Béla.

  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz.Adott egy astra Gsi 26 éves.2018.08 hóba jár le a műszaki tervem szerint felújításra kerűl sor.Ami elhúzódik 3-4 hónappal a vizsga utánig de lehet kicsivel több.Ebben az eset mi az eljárás a műszaki vizsgához.Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Lajos!
   Ha kész az autó,el kell vinni vizsgára.Ez esetben útvonalengedélyt kell kérni,vagy autószállítóval lehet eljuttatni a vizsgaállomásra.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 35. Tisztelet Bognár Úr.
  Azzal fordulok önhöz hogy 2018.07.13 án lejár a müszakim,de Franciországban dolgozok, augusztus 11 án megyek haza. Mire számitsak ha igazoltatnak.
  Elöre is köszönöm.
  Tisztelettel Nagy Tamás

 36. Tisztelt Bognár Úr.
  Az egyik ismerösöm azt mondta hogy itt kint elvitte a kocsiját állapot felmérésre és kapott egy olyan papirt ami érvényes 3 hónapig. Mivel neki is lejárt a müszakija. De nem tudom hogy ezt a papirt elfogadják e itthon. Azota nem beszéltem vele. Nagyon fontos lenne számomra. Hogy igaz e.

  • Itthon ezt nem fogadják el.Szerintem a fontosabb kérdés az hogy Németországban vagy Ausztriában mit szólnak ehhez.Itthon az első városban pl Sopronban le tudja vizsgáztatni az autót.

 37. Tisztelt Bognár Úr!
  Mi a teendőm,mivel lejár ebben a hónapban a kocsi műszakija,és csak szeptemberben érkezek vinni vizsgáztatni? Nincs használatban az autó,az udvaron áll.

 38. Kedves Béla!
  Szeretnék érdeklődni a következőről: 2016. decemberében lejárt a gépkocsi műszakija, de egy karosszéria munkára és előzetes vizsgára vinném az autót.
  Kikérem az ideiglenes forgalombantartásit, elviszem a szervizbe, megcsinálják, majd az előzetesen kiderül, hogy az autónak tegyük fel még van valami hiányossága, mondjuk a kézifék nem egyenletesen fog…
  Tehát, ha nem menne át a vizsgán, abban az esetben az autót az ideiglenes forgalombantartási érvényességi idején belül visszavihetem a garázsába?
  Úgy értem, nem fogják a vizsgabázison visszatartani?
  Mindez azért érdekel, mert az autó most esett át egy 2 évig tartó restauráláson és néhány beállítás miatt akár meg is bukhat. De az esetleges hibákat én magam csinálom meg rajta, mint a felújítást is.
  Köszönöm!

  • Kedves András!
   Annak semmi értelme nincs,hogy az autót a vizsgaállomáson visszatartsák.Legrosszabb esetben nem engedik a saját lábán közlekedni,csak autószállítón.Ez akkor fordulhat elő ha pl nem működik a fék vagy a kormány.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 39. Kedves Béla !

  Családtagom 2017-ben vásárolt – kereskedésben-külföldről behozott használt autót. A gk-levizsgáztatva vette át, mindent a kereskedő intézett. Úgy tudta a műszaki vizsga 2 évre szól, nem ellenőrizte annak érvényességét. Tegnap megállította a rendőr, mert rákerestek a rendszámra, és kiderült, hogy a vásárláskori vizsga 1 évre szólt, vagyis már júliusban lejárt a műszaki.
  A bírság 20 000 Ft. Családtagom jóhiszeműen mulasztott. A bírságot a rendőr tegnap este szabta ki, az autón ma délben már volt érvényes műszaki, újabb 2 évre. Vagyis ha bárki felhívta volna a családtagom figyelmét az autó átvételekor, hogy az a vizsga nem a szokványos ” 2 éves vizsga”, hanem csak 1 évre szól, akkor nyilván ez a vizsga a megfelelő időben történt volna meg.
  Családtagom 2 gyereket nevel, nem a legjobb anyagi körülmények között. Karácsony előtt a bírság elég nagy érvágás. Ilyen esetben nincs a szerv-nek arra módja, hogy adjon 1-2 nap “haladékot” a mulasztás azonnali pótlására?
  Illetve – mivel nem ez történt – van arra lehetőség, hogy családtagom a “szolgálunk és védünk” megfelelő szervéhez fordulva méltányosságból a büntetés elengedését vagy mérséklését kérje?
  Hiszen jóhiszeműen mulasztott, és a hibát azonnal orvosolta.
  Várom megtisztelő válaszát. Márton Ildikó

  • Kedves Ildikó!
   A büntetés elengedésére nem látok esélyt.A fizetési határidő (30 nap) lejárta előtt a büntetést kiszabó hatóság szabálysértési osztályán kérhet részletfizetést, vagy ha nincs munkahelye akkor kérheti a büntetés közmunkára való átváltását.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 40. Sziasztok!
  Édesanyámék vásárolni szeretnének autót.
  Viszont az ügyfélkapus alkalmazásban lekérdeztem a kocsi adatait.
  Minden rendben van csak egy valami ne,m utóbbi időben csak egy évre adták meg neki a műszaki vizsgát tehát 2017.11 hótól 2018.11 hóig mikoris ujra levizsgázott 11 hóban jelenleg nem tudjuk hogy meddig adták meg.
  Miért adhatták meg csak egy évre tavaly ?

 41. Jó napot kívánok.
  Lehetséges-e, hogy külföldi (EU-s) rendszámú autónak nemsokára lejáró műszakiját itthon, Magyarországon csináltassam meg? Van ilyen , hogy elfogadják más EU-s ország által elvégzett műszakit? (pl. mint a honosításnál is ha van érvényes műszakija a behozott autónak akkor azt Magyarországon elfogadják)

 42. Sziasztok!
  Kinéztem egy autót a Használtautón, de ideiglenesen ki van vonva a forgalomból. A járgány Bp-en van, én pedig szegedi vagyok. A kérdésem az lenne, hogy lehetne e útvonalengedélyt kérni az autóra, hogy hazahozzam, vagy mindenképpen trélerezni kellene?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük