lejart-muszaki-vizsga-villam-muszaki-vizsgaA legnagyobb körültekintés mellett is előfordulhat, hogy nem vesszük észre, ha lejár az autónk műszaki vizsgája. De mi a teendő ilyenkor? Mennyi időnk van ezt pótolni? Mi az az útvonal engedély? És milyen összegű bírságra számíthat az, aki lejárt műszakival vezet? A válaszokat megtalálod a cikkben!

30 nap

A 30 napos hosszabbítást sokan félreértik. Ez ugyanis nem azt jelenti, hogy a műszaki vizsga lejárta után 30 nappal meg lehet hosszabbítani. Ez a szabály nem a hosszabbításra, hanem az előre hozatalra vonatkozik, vagyis: ha a műszaki vizsga lejárata előtti 30 napon belül vizsgáztatod az autód, a 2 év érvényességi időt a forgalmidban szereplő dátumtól kezdődően fogják számítani.

Mennyit kell fizetni?

Ha valaki annak ellenére vezet, hogy lejárt az autó műszaki vizsgája, nagyságrendileg 20.000 Ft és 60.000 Ft közötti bírságra számíthat. Az összeg attól függ, mennyi ideje járt le a műszaki vizsga érvényessége.A bírság akkor a legmagasabb, ha az érvényesség már több,mint egy éve lejárt, ilyenkor a helyszíni bírság 30.000 Ft, a pénzbírság pedig 60.000 Ft. Ha az érvényesség több, mint hat hónapja járt le, a helyszínen 25.000 Ft-os egyébként pedig 50.000 Ft-os büntetésre számíthatunk. Ha több, mint 3 hónapja, de kevesebb mint fél éve járt le a műszaki vizsga érvényessége, ezek az összegek 20.000 illetve 40.000 Ft-ra módosulnak.

És 3 hónap alatt?

Ilyenkor kiemelt közlekedési szabálysértésről beszélünk, ezért a bírság esetén nem számolhatunk fix összeggel. A kiszabott büntetés nagysága az igazoltató rendőr döntésén múlik, ennek összege 5.000-től egészen 50.000 Ft-ig terjedhet.

Ha utólag vetted észre, hogy lejárt a műszaki…

Ne halogasd tovább, keresd meg a hozzád legközelebb lévő műszaki vizsga állomást és kérj időpontot minél hamarabb!
Használd az oldalunkon lévő keresőt itt.
A következő lépésként, útvonal engedélyt kell kérned az okmányirodában!

Mi az az útvonal engedély?

Az útvonalengedélyre azért lesz szükséged, hogy lejárt műszakival is elmehess a műszaki vizsga bázisra meghosszabbítani anélkül, hogy megbüntethetnének érte. Az útvonalengedélyért 3.500 Ft-ot kell fizetned az okmányirodában, és fontos tudni, hogy csak az autó tulajdonosa vagy meghatalmazottja igényelheti. Az ügyintézéshez szükséged lesz az autó eredeti forgalmijára és a kötelező biztosítás befizetését igazoló szelvényre.

Fizetni kell a hosszabbításért?

Többször kérdeztétek már tőlünk, hogy mennyibe kerül a műszaki vizsga érvényességének meghosszabbítása, ha már lejárt az érvényessége. A jó hír, hogy ez semmilyen plusz költséggel nem jár, mindössze arra kell figyelned, hogy ne közlekedj útvonal engedély nélkül.

Határeset…

Lejárt műszaki vizsga esetén nincs határeset… akár már a lejáratot követő percben, éjfél után megbüntethetnek érte. Ezért érdemes számon tartani a lejárat dátumát és inkább hamarabb elvégezni a megújítást.
Neked is lejárt a műszaki vizsgád, vagy kérdésed van a témával kapcsolatban? Írd meg itt hozzászólásban és szakértőnk válaszol!

Szeretnéd, hogy soron kívül értesítsünk, ha új bejegyzést írtunk?

Kérlek, add meg adataid és elküldjük Neked ajándékba ezt is: “Gyakori kérdések és válaszok a vizsgáztatásról”

150 thoughts on “Lejárt a műszaki vizsga, mit csináljak?

 1. Kedves Béla!

  Van egy Zsuk platós kisteherautóm, aminek a műszakija 2 éve lejárt…
  2 éve nem sikerült a megújítás a fülke állapota miatt, viszont remélhetőleg ebben a hónapban már vihetem műszakira.
  Az lenne a kérdésem, hogy tudnék-e útvonalengedélyt kérni egy hétvégi napra – akár műszaki vizsga címén – bútorszállításra (ágy+matrac)?

  Köszönettel:
  Bodó Bálint

  • Üdv. Olyan kérdésem lenne hogy van egy kisteherautóm aminek a felépítménye hűtődobozos volt, fix platót szeretnék felszereltetni rá hivatalosan. Mi lenne a megoldás ez ügyben? Előre is köszönöm a válaszukat.

 2. Kedves Béla!
  Érvényes biztosítás szerencsére van rajta, nem lett kivonva még ideiglenesen sem a forgalomból. 🙂
  Köszönöm a gyors válaszát!

  Tisztelettel:
  Bodó Bálint

 3. Kedves Béla!
  Az autóm műszakija március 24.-én lejárt. Jelenleg Németországban tartózkodok az autóval. Április 24.-én tudok vele hazamenni. Úgy tudom, hogy Németországban és Ausztriában is 1 hónap türelmiidő van. Tudnék esetleg utvonalengedélyt kérni az okmányi irodában Hegyeshalomtól Hajdúszoboszlóig vagy inkább vegyem célba az első vizsgabázist közvetlen a határ után? Édesapám menne be az okmányi irodába Hajdúszoboszlón az engedélyért a forgalmi és a biztosítás másolatával.
  A választ előre is köszönöm.

  • Kedves Gábor!
   Szerintem praktikusabb az első vizsgaállomáson levizsgáztatni az autót,ez gyorsabban elkészül mint az útvonalengedély(amit csak eredeti dokumentumok alapján állíthatnak ki).Javaslom soproni partnerünket,ahol időpontot is tud előre foglalni.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

   • Kedves Béla!
    Köszönöm a választ. Megpróbáltam a soproni vizsgabázist felhívni, 2 telefonszámmal is próbálkoztam Napközben. Kedden tovább próbálkozok, remélem kapok időpontot 24.-25.-re. Mégegyszer köszönöm.

    • Kedves Béla!
     Válaszát megfogadva az első vizsgabázist sikerült elérné az autóval, még 26.-án, de az akkor derült ki, hogy az autón cserélni kell a bal hátsó spirálrugot és a jobbos rúdfejet. Tehát ennek hiányában péntek délután nekivágtam a 400km-es útnak, ami sikerült is rendőri kontrol nélkül. A kérdéses alkatrészek cseréje után sikeres vizsgát tett 29.-én. Lehet e következménye annak, hogy én mégis megtettem ezt a távot Soprontol Szoboszlóig igaziltatás nélkül, a sebességhatárt betartva a kamerák miatt?
     A válaszát előre is köszönöm.

 4. Kedves Béla!
  04.28-án jönnék haza. Az autó műszaki vizsgája sajnos 04.27-ig érvényes. Május első hetére elméletileg van vizsgaidőpontom. Megkaphatom úgy a hosszabbítást, hogy nem személyesen intézem? Illetve, az igazolást sem tudom max. fényképen bemutatni esetlegesen a rendőrnek. Vagy ezt bárhol megtehetem belföldön, hogy a lejárat előtt kérek igazolást, és idópontra a lebeszélt helyre viszem műszaki vizsgára?

 5. Kedves Béla.
  A múlt hónapban lejárt a műszaki, van rajta biztosítás. A kérdésem az lenne, hogy tudok-e útvonalengedélyt kérni arra, hogy vizsga előtt egy szerelőhöz tudjak menni vele és csak azután egy vizsga állomásra?
  Köszönöm válaszát.
  Zoltán

 6. Kedves Béla!
  04.29-án jönnék haza. Az autó műszaki vizsgája sajnos 04.27-ig érvényes.
  En mint Üzembentarto tudok útvonalengedély kérni???
  (Mien papirok kel?)

  Üdvözlettel: Szabo Imre

  • Kedves Imre!
   Üzembentartóként igényelhet útvonalengedélyt.Forgalmi engedély,érvényes kötelező biztosítás és személyes okmányok szükségesek hozzá.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

   • Kedves Béla.
    Ez egy nyerges vontató az auto most kint van szlovákiába.
    És én mint üzembentartó magyarországon vagyok .
    Most minden papír nálam megvan (biztosítás.ceg papirok.).Csak a forgalmi másolat van.eredeti az autóba van a sofőrnél.
    Forgalmi másolattal meg tudom csinálni az utvonalengedelyt?
    Köszönöm.
    Üdvözlettel.
    Szabó Imre

 7. Kedves Béla!
  Karpataljan lakom, sajnos 1 éve hogy lejárt a műszakim
  Az lenne a kérdésem, hogy tudnék-e útvonalengedélyt kérni

 8. Kedves Béla,

  Vásároltam egy Ifa teherautót, aminek tavaly lejárt a műszakija de még nem irattam át a nevemre.
  Helyesen járok el, ha a következő sorrendet fogom követni:

  1. okmányiroda: átírás + útvonalengedély kérés,
  2. műszaki vizsga állomás: eredetvizsga + műszaki vizsga?
  Továbbá a kocsin sárga rendszám van, ezt már az átíráskor vissza tudom rakatni feketére?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Budai László

  • Kedves László!
   Nem jó a sorrend.Az átírást a végére kell hagyni,mert eredetiségvizsga nélkül nem lehetséges!
   A rendszámot az okmányirodában ki tudja cseréltetni.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 9. Tisztelt uram. Egy kisteherautót szeretnék venni az ország másik végében. 1-éve lejárt a műszaki vizsga. Az autó nincs kivonva a forgalomból. A kérdésem az lenne hogy a helyi illetőségű hivatalban tudnék kérni útvonal engedélyt hogy lábon haza tudjam hozni? Előre is köszönöm.

 10. Szia. Erdeklodni szeretnek. 7 ho 15 el lejar a muszaki. Elkell vinni fujatni az autot meg szervozelni. Mivel hogy gazos volt az auto igy a gazt kiszedtuk belole. Kerunk errol tanusotvanyt is. De ha a szerelo nem fer bele 7ho 15 ig akkor vann ra mod hogy 30 nappal hosszabitsak a muszakinkat? Ha igen i a menete? Karoszeriazzas meg volt. Es csak kpm re vihetjuk mert ki lett szedve az autobol a gaz.

 11. Tisztelt Béla.
  Budapesten szeretnék autót venni,de lejárt okmányokkal hirdetik.Milyen lehetőségeim lennének,Szegedre juttatni,ahol intézném a kocsi további sorsát. (müszaki,stb)
  Köszönöm válaszát,üdvözlettel József

  • Kedves József!
   -kérhet útvonalengedélyt,ha érvényes a kötelező biztosítása.
   -ha jó műszaki állapotban van az autó,akkor Bp-en is le tudja vizsgáztatni.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 12. Tisztelt uram! Utánfutót vennék Szolnokon Műszakija lejárt.Adásvételivel,és biztosítás kötéssel a helyszínen,kérhetek útvonalengedélyt míg hazaviszem 50 km-re?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük