lejart-muszaki-vizsga-villam-muszaki-vizsgaA legnagyobb körültekintés mellett is előfordulhat, hogy nem vesszük észre, ha lejár az autónk műszaki vizsgája. De mi a teendő ilyenkor? Mennyi időnk van ezt pótolni? Mi az az útvonal engedély? És milyen összegű bírságra számíthat az, aki lejárt műszakival vezet? A válaszokat megtalálod a cikkben!

30 nap

A 30 napos hosszabbítást sokan félreértik. Ez ugyanis nem azt jelenti, hogy a műszaki vizsga lejárta után 30 nappal meg lehet hosszabbítani. Ez a szabály nem a hosszabbításra, hanem az előre hozatalra vonatkozik, vagyis: ha a műszaki vizsga lejárata előtti 30 napon belül vizsgáztatod az autód, a 2 év érvényességi időt a forgalmidban szereplő dátumtól kezdődően fogják számítani.

Mennyit kell fizetni?

Ha valaki annak ellenére vezet, hogy lejárt az autó műszaki vizsgája, nagyságrendileg 20.000 Ft és 60.000 Ft közötti bírságra számíthat. Az összeg attól függ, mennyi ideje járt le a műszaki vizsga érvényessége.A bírság akkor a legmagasabb, ha az érvényesség már több,mint egy éve lejárt, ilyenkor a helyszíni bírság 30.000 Ft, a pénzbírság pedig 60.000 Ft. Ha az érvényesség több, mint hat hónapja járt le, a helyszínen 25.000 Ft-os egyébként pedig 50.000 Ft-os büntetésre számíthatunk. Ha több, mint 3 hónapja, de kevesebb mint fél éve járt le a műszaki vizsga érvényessége, ezek az összegek 20.000 illetve 40.000 Ft-ra módosulnak.

És 3 hónap alatt?

Ilyenkor kiemelt közlekedési szabálysértésről beszélünk, ezért a bírság esetén nem számolhatunk fix összeggel. A kiszabott büntetés nagysága az igazoltató rendőr döntésén múlik, ennek összege 5.000-től egészen 50.000 Ft-ig terjedhet.

Ha utólag vetted észre, hogy lejárt a műszaki…

Ne halogasd tovább, keresd meg a hozzád legközelebb lévő műszaki vizsga állomást és kérj időpontot minél hamarabb!
Használd az oldalunkon lévő keresőt itt.
A következő lépésként, útvonal engedélyt kell kérned az okmányirodában!

Mi az az útvonal engedély?

Az útvonalengedélyre azért lesz szükséged, hogy lejárt műszakival is elmehess a műszaki vizsga bázisra meghosszabbítani anélkül, hogy megbüntethetnének érte. Az útvonalengedélyért 3.500 Ft-ot kell fizetned az okmányirodában, és fontos tudni, hogy csak az autó tulajdonosa vagy meghatalmazottja igényelheti. Az ügyintézéshez szükséged lesz az autó eredeti forgalmijára és a kötelező biztosítás befizetését igazoló szelvényre.

Fizetni kell a hosszabbításért?

Többször kérdeztétek már tőlünk, hogy mennyibe kerül a műszaki vizsga érvényességének meghosszabbítása, ha már lejárt az érvényessége. A jó hír, hogy ez semmilyen plusz költséggel nem jár, mindössze arra kell figyelned, hogy ne közlekedj útvonal engedély nélkül.

Határeset…

Lejárt műszaki vizsga esetén nincs határeset… akár már a lejáratot követő percben, éjfél után megbüntethetnek érte. Ezért érdemes számon tartani a lejárat dátumát és inkább hamarabb elvégezni a megújítást.
Neked is lejárt a műszaki vizsgád, vagy kérdésed van a témával kapcsolatban? Írd meg itt hozzászólásban és szakértőnk válaszol!

Szeretnéd, hogy soron kívül értesítsünk, ha új bejegyzést írtunk?

Kérlek, add meg adataid és elküldjük Neked ajándékba ezt is: “Gyakori kérdések és válaszok a vizsgáztatásról”

176 thoughts on “Lejárt a műszaki vizsga, mit csináljak?

 1. Kedves Béla!

  Van egy Zsuk platós kisteherautóm, aminek a műszakija 2 éve lejárt…
  2 éve nem sikerült a megújítás a fülke állapota miatt, viszont remélhetőleg ebben a hónapban már vihetem műszakira.
  Az lenne a kérdésem, hogy tudnék-e útvonalengedélyt kérni egy hétvégi napra – akár műszaki vizsga címén – bútorszállításra (ágy+matrac)?

  Köszönettel:
  Bodó Bálint

  • Üdv. Olyan kérdésem lenne hogy van egy kisteherautóm aminek a felépítménye hűtődobozos volt, fix platót szeretnék felszereltetni rá hivatalosan. Mi lenne a megoldás ez ügyben? Előre is köszönöm a válaszukat.

 2. Kedves Béla!
  Érvényes biztosítás szerencsére van rajta, nem lett kivonva még ideiglenesen sem a forgalomból. 🙂
  Köszönöm a gyors válaszát!

  Tisztelettel:
  Bodó Bálint

 3. Kedves Béla!
  Az autóm műszakija március 24.-én lejárt. Jelenleg Németországban tartózkodok az autóval. Április 24.-én tudok vele hazamenni. Úgy tudom, hogy Németországban és Ausztriában is 1 hónap türelmiidő van. Tudnék esetleg utvonalengedélyt kérni az okmányi irodában Hegyeshalomtól Hajdúszoboszlóig vagy inkább vegyem célba az első vizsgabázist közvetlen a határ után? Édesapám menne be az okmányi irodába Hajdúszoboszlón az engedélyért a forgalmi és a biztosítás másolatával.
  A választ előre is köszönöm.

  • Kedves Gábor!
   Szerintem praktikusabb az első vizsgaállomáson levizsgáztatni az autót,ez gyorsabban elkészül mint az útvonalengedély(amit csak eredeti dokumentumok alapján állíthatnak ki).Javaslom soproni partnerünket,ahol időpontot is tud előre foglalni.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

   • Kedves Béla!
    Köszönöm a választ. Megpróbáltam a soproni vizsgabázist felhívni, 2 telefonszámmal is próbálkoztam Napközben. Kedden tovább próbálkozok, remélem kapok időpontot 24.-25.-re. Mégegyszer köszönöm.

    • Kedves Béla!
     Válaszát megfogadva az első vizsgabázist sikerült elérné az autóval, még 26.-án, de az akkor derült ki, hogy az autón cserélni kell a bal hátsó spirálrugot és a jobbos rúdfejet. Tehát ennek hiányában péntek délután nekivágtam a 400km-es útnak, ami sikerült is rendőri kontrol nélkül. A kérdéses alkatrészek cseréje után sikeres vizsgát tett 29.-én. Lehet e következménye annak, hogy én mégis megtettem ezt a távot Soprontol Szoboszlóig igaziltatás nélkül, a sebességhatárt betartva a kamerák miatt?
     A válaszát előre is köszönöm.

 4. Kedves Béla!
  04.28-án jönnék haza. Az autó műszaki vizsgája sajnos 04.27-ig érvényes. Május első hetére elméletileg van vizsgaidőpontom. Megkaphatom úgy a hosszabbítást, hogy nem személyesen intézem? Illetve, az igazolást sem tudom max. fényképen bemutatni esetlegesen a rendőrnek. Vagy ezt bárhol megtehetem belföldön, hogy a lejárat előtt kérek igazolást, és idópontra a lebeszélt helyre viszem műszaki vizsgára?

 5. Kedves Béla.
  A múlt hónapban lejárt a műszaki, van rajta biztosítás. A kérdésem az lenne, hogy tudok-e útvonalengedélyt kérni arra, hogy vizsga előtt egy szerelőhöz tudjak menni vele és csak azután egy vizsga állomásra?
  Köszönöm válaszát.
  Zoltán

 6. Kedves Béla!
  04.29-án jönnék haza. Az autó műszaki vizsgája sajnos 04.27-ig érvényes.
  En mint Üzembentarto tudok útvonalengedély kérni???
  (Mien papirok kel?)

  Üdvözlettel: Szabo Imre

  • Kedves Imre!
   Üzembentartóként igényelhet útvonalengedélyt.Forgalmi engedély,érvényes kötelező biztosítás és személyes okmányok szükségesek hozzá.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

   • Kedves Béla.
    Ez egy nyerges vontató az auto most kint van szlovákiába.
    És én mint üzembentartó magyarországon vagyok .
    Most minden papír nálam megvan (biztosítás.ceg papirok.).Csak a forgalmi másolat van.eredeti az autóba van a sofőrnél.
    Forgalmi másolattal meg tudom csinálni az utvonalengedelyt?
    Köszönöm.
    Üdvözlettel.
    Szabó Imre

 7. Kedves Béla!
  Karpataljan lakom, sajnos 1 éve hogy lejárt a műszakim
  Az lenne a kérdésem, hogy tudnék-e útvonalengedélyt kérni

 8. Kedves Béla,

  Vásároltam egy Ifa teherautót, aminek tavaly lejárt a műszakija de még nem irattam át a nevemre.
  Helyesen járok el, ha a következő sorrendet fogom követni:

  1. okmányiroda: átírás + útvonalengedély kérés,
  2. műszaki vizsga állomás: eredetvizsga + műszaki vizsga?
  Továbbá a kocsin sárga rendszám van, ezt már az átíráskor vissza tudom rakatni feketére?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Budai László

  • Kedves László!
   Nem jó a sorrend.Az átírást a végére kell hagyni,mert eredetiségvizsga nélkül nem lehetséges!
   A rendszámot az okmányirodában ki tudja cseréltetni.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 9. Tisztelt uram. Egy kisteherautót szeretnék venni az ország másik végében. 1-éve lejárt a műszaki vizsga. Az autó nincs kivonva a forgalomból. A kérdésem az lenne hogy a helyi illetőségű hivatalban tudnék kérni útvonal engedélyt hogy lábon haza tudjam hozni? Előre is köszönöm.

 10. Szia. Erdeklodni szeretnek. 7 ho 15 el lejar a muszaki. Elkell vinni fujatni az autot meg szervozelni. Mivel hogy gazos volt az auto igy a gazt kiszedtuk belole. Kerunk errol tanusotvanyt is. De ha a szerelo nem fer bele 7ho 15 ig akkor vann ra mod hogy 30 nappal hosszabitsak a muszakinkat? Ha igen i a menete? Karoszeriazzas meg volt. Es csak kpm re vihetjuk mert ki lett szedve az autobol a gaz.

 11. Tisztelt Béla.
  Budapesten szeretnék autót venni,de lejárt okmányokkal hirdetik.Milyen lehetőségeim lennének,Szegedre juttatni,ahol intézném a kocsi további sorsát. (müszaki,stb)
  Köszönöm válaszát,üdvözlettel József

  • Kedves József!
   -kérhet útvonalengedélyt,ha érvényes a kötelező biztosítása.
   -ha jó műszaki állapotban van az autó,akkor Bp-en is le tudja vizsgáztatni.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 12. Tisztelt uram! Utánfutót vennék Szolnokon Műszakija lejárt.Adásvételivel,és biztosítás kötéssel a helyszínen,kérhetek útvonalengedélyt míg hazaviszem 50 km-re?

 13. Üdv!
  Az ország egy másik részén (~300 km) lévő autó megvásárlásán gondolkodom. Az autó külföldi (francia), és lejárt a műszaki vizsga érvényessége.
  Ha jól értem, akkor ebben az esetben az autó jelenlegi tulajdonosa kérvényezheti csak az (1.)útvonalrngedélyt. Kell egy igazolt, kérelmezett (2.) vizsgaidőpont (ezt hozzám közel szeretném), és egy érvényes (3.) biztosítás (ezt fizethetem én is?).
  Ha a forgalmi vizsga későbbre halasztódik, abból, ha jól sejtem nem lehet probléma.
  A fenti 3 pont megfelelő előkészítésével lehetséges 300 km-t megtennem a fél országon keresztül, és tudok rá akár autópályamatricát is venni?
  Köszönettel!

 14. Kedves Béla!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, mert sajnos tüzetes kutakodások után sem sikerült egyértelmű választ találni. A kérdésem a következő. Áprilisban vásároltam egy 2001-es évjáratú Renault Mégane Classic típusú személygépkocsit, amit rendbe rakok és azóta is csinosítgatom. Gyárilag van olyan kiadása az autónak, ami a csomagtartóajtó tetején spoiler-rel van felszerelve. Erre a felszereltségre semmiféle konkrétumot nem találtam. Nagyon szerettem volna az autóra ilyen gyári spoiler-t és hosszas keresés után sikerült színben megfelelőt is találni. A kérdésem pedig az, hogy a spoiler bár gyári, de bontott, kvázi nincs műbizonylata, viszont mivel gyári elvileg nem is kellene rá műbizonylat (tudtommal). Szóval az autóm éppen most megy műszakira (Dec. 2.) és akkor felrakathatom a spoiler-t és le műszakiztathatom, vagy ha nem, akkor mi a jogi útja, vagy teendőm, hogy feltudjam rakatni a spoiler-t?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Pocsai Zsolt

 15. Kedves Béla!

  Kocsim műszakija november elején lejárt, de csak januárban tudok Magyarországra menni. Az lenne a kérdésem, hogy a műszaki vizsgán kérik-e az útvonal engedélyt. Az a helyzet, hogy 100 méterre lakom a garázstól, ahová vinni szoktam az autó műszakira, és erre a rövid távra nem nagyon szeretnék engedélyt kérni, mert akár el is tolom odáig a kocsit, az nem számít forgalomban való részvételnek, tudtommal.

  Válaszát előre is köszönöm!

 16. Én annyit kérdeznék hogy lejárt a műszaki vizsgám az autőn és nem kértem útvonalengedélyt de viszont nem is járok vele. Annyi lenne a kérdésem hogy ilyenkor nekem elkell vinni a kpm-hez az autót?

 17. Tisztelt Bognár Béla!

  Elvittem műszakira a motoromat sajnos ottani rendszer probléma miatt nem tudták elvégezni a vizsgáztatást. Kaptam egy papírt amivel kitolták a lejárat időpontját 30 nappal. Elvihetem máshova is vagy csak oda vihetem vissza?
  Ezt nem kérdeztem meg sajnos és már nem dolgoznak az idén.

  Köszönöm

  Üdvözlettel: Kovács Gábor

 18. Kedves Bèla!
  Szeretném megkérdezni,hogy mi a teendőm,ha francia férjem révén francia autóval rendelkezem,de Magyarországon dolgozom.Marciusig van az autón műszaki( ezt Franciaországban a DEKRA végzi technique controle néven és kizárólagosan).Nem tudok nyár előtt Franciaországba utazni.Létezik olyan szervìz Magyarországon,aki ezt elvégezheti?Egyáltalán majd lejárt műszakival hogyan juthatok ki Franciaországba,ha nincs erre mód?!Van valami megoldás?
  Kérem tájékoztasson az esetleges lehetőségeimről ebven a szituációban.
  Előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: Dr.Rung- Schmitt Katalin

  • Kedves Katalin!
   Francia rendszámú autó műszaki érvényességét Magyarországon nem tudják meghosszabbítani.Ha ilyen hosszú ideig itt használja az autót akkor lehet hogy érdemes lenne honosítani.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

   • Kedves Béla!

    Köszönöm vàlaszàt,de nem lehetséges,mert lizingelt autó.

    Üdvözkettel: dr.Rung- Schmitt Katalin

 19. Tisztelt Szerző!

  Azt szeretném kérdezni, hogy ugyanazon a helyen kell vizsgáztatnom az autót, ahonnan kikértem a hosszabbítást?
  Válaszát előre is köszönöm!

 20. Kedves Béla.
  A fiam kisárú szállító munka autójáról,egy ellenőrzés során,elvették a forgalmiját és a rendszámot is le kell adni 5 napon belül.Az oldalajtó üvegén fólia volt,amit megmértek,és túl sötétnek minősítették,ezért engedélynélküli átalakításnak vették.Ezért,újra kell vizsgáztatni az autót,úgy tudom,csak a Mozaik u-ban lehet,az a hivatalos ilyen esetben.A probléma az,hogy ismervén a Mozaik u. szigorúságát,hogy mindennek megfeleljen az autó,legalább három féle szerelő műhelybe kell elvinni az autót.Mivel időpontokat is nehéz egyeztetni,meg általában az autó sem akkora készül el amikorra igérik,az útvonal engedélyt,háromszor vagy négyszer is kell kérni,különböző időpontokra?Köszönöm válaszát.

  • Kedves József!
   Amennyiben már megkapta a berendelő határozatot, meg kell néznie, hogy hová rendelték be, ha a Mozaik utcába, akkor oda kell vinni az autót, ha nem, akkor a területileg illetékes hatósághoz.
   Ha készen van az autó javítása, egyeztessen a hatósággal időpontot, ez az adott napra szóló útvonalengedélyt foglal magába. Lehetősége van még 3 napos útvonalengedélyt kérni az okmányirodában, melynek díja 3500.-ft, ehhez még szüksége lesz egy érvényes kötelező biztosításra is.
   Üdvözlettel: Bognár Béla

 21. Üdv ! Érdeklődnèk hogy lejàrt az autómról a műszaki vizsga ,kértem hosszabitást de sajnosár az is lejárt 2 hónapja a szerelő aki elvállalta a javitàst nem lett kész vele.és azóta is hiteget !’Szeretném màsik szerelőhöz vinni! Érvényes kötelező van rajta? Kaphatok e útvonal engedélyt?? Üdv Sanyi

 22. Jó napot azt szeretném meg kérdezni hogy van egy autóm amiröl le járt a müszaki de nem akarom se meg hoszabitani se bontoba adni de fizetni se utána semmit de tipusra ugyan olyan autom van és amit lehet és fog keleni a másikrol szedném le ilyen esetben ha a roszat csak le tolom a kertbe lehet valami bajom belöle arra gondoltam ki vonatom idéglenesen a forgalombol utána elfelejem és kész

  • Kedves Attila!
   Amennyiben a rendszámot átrakja a jó autóra, amihez nem az a rendszám tartozik és közlekedik vele, akkor bűncselekményt követ el.
   Fél évente ki kell vonni az autót ideiglenesen a forgalomból.
   Üdvözlettel: Dian Aranka

 23. Üdvözlet,
  Kerdesem az lenne ha az automnak peldaul ez év, azaz 2020 Augusztus 23-an lejàr a muszakija, es nem viszem el vizsgàra (egyéb anyagi okok miatt) viszont eladni nem akarom, es hasznàlni nem fogom (beàllitom a garàzsba) , es később bàrmikor amikor van ràvalóm és elviszem vizsgàztatni, kapok-e ezmiatt valami büntetést a vizsgàztató hatósàgtól hogy a vizsga lejàrta utàn viszem az autót?

  Köszönettel

  • Kedves Buni László!

   Amennyiben nem vonja ki a forgalomból, úgy a súlyadót és a kötelező biztosítást be kell fizetnie.
   A vizsga miatt nem kap büntetést a hatóságtól.

   Üdvözlettel: Dian Aranka

 24. Üdvözlet,
  Budapesten élek, a motorom pedig vidéken van. A műszaki hamarosan lejár, szóval mindenképpen kell majd kérnem útvonal engedélyt.
  Kettő kérdésem lenne.
  1. Lehet- e kérni ezt ügyfélkapun keresztül?
  2. Itt Budapesten szoktam vinni a megszokott csapathoz állapotfelmérésre és műszakira. Szóval egy nyiregyházi okmányirodában csak közeli vagy bp-i útvonalengedélyt is kérhetek?

  Előre is köszönettel!
  M. Szilárd

  • Kedves Szilárd!
   Az okmányirodai útvonalengedély az egész országra szól, bármelyik okmányirodában kérhető. Ha a műszaki érvényessége a koronavírus vészhelyzet kihirdetése után járt le, akkor lehet műszaki nélkül mennie a vizsgahelyre, ha nem akkor útvonalengedély köteles. Tudomásom szerint ügyfélkapun keresztül nem kérhető, de érdeklődni kell az okmányirodában (ügyfélkapun keresztül). A jogszabály így szól:
   “A forgalomba helyezett, a forgalomból kivont, de érvényes műszaki vizsgával nem rendelkező gépjárművek esetén.Kizárólag a jármű javítása, eredetiségvizsgálata vagy hatósági
   vizsgálata céljából a jármű telephelye és a gépjármű-fenntartó telephelye, vagy az eredetiségvizsgálat, illetve a hatósági vizsgálat helyszíne között történő közlekedésre jogosít.
   Érvényességi ideje 3 nap.
   Az engedély kezdeti dátumát az ügyfél határozza meg. A 3 nap egymást követő 3 napot jelent.
   Illetékesség: Országos.
   Szükséges okiratok: – forgalmi engedély vagy határozat a forgalmi engedély hatósági
   bevonásáról,
   – érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétének
   igazolása,
   – igazolás a műszaki vizsgálatra vagy eredetvizsgálatra történő
   időpont foglalásról
   (amennyiben nem rendelkezik ilyen igazolással, úgy az
   igényléssel egyidejűleg nyilatkozat felvételére kerül sor),
   – érvényes személyazonosságot igazoló okmány
   (személyazonosító igazolvány, kártyaformátumú vezetői
   engedély, útlevél),
   – lakcím igazolvány (ha kiállításra került),
   – teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt
   meghatalmazás, ha nem a tulajdonos vagy nem a cég
   képviselője jár el,
   – útvonalengedély díjának megfizetését tanúsító igazolás
   3.500 Ft illeték csekken, illetve bankkártyával történő
   befizetése.
   A csekket az ügyintéző adja, illetve bankkártyával történő
   fizetési lehetőség esetén a helyszínen.”

   Üdvözlettel: Dian Aranka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük