Honosítás, egyedi forgalomba helyezés. Mi a teendőd, ha Te magad szeretnéd forgalomba helyezni a külföldön vásárolt járműved?

Honosítás, egyedi forgalomba helyezés. Mi a teendőd, ha Te magad szeretnéd forgalomba helyezni a külföldön vásárolt járműved?

A külföldről behozott járművek forgalomba helyezése során sokan kérdeztétek, hogyan kezdjetek neki az eljárásnak. Ebben szeretnénk Nektek segíteni.

 • Figyelj arra, hogy vásárláskor megkapd az összes külföldi okmányt (forgalmi engedélyt,törzskönyv, műszaki érvényességet igazoló iratot, kétnyelvű adás-vételi szerződést, számlát),  hiányuk esetén a  pótlás sok időt vesz igénybe. Mindenképpen egyeztesd le az okmányokban lévő adatokat a gépjárműben lévővel (pl: alvázszám, motorszám). Amennyiben járműved Svájcból, Angliából származik szükséged lesz származás ellenőrzésre.
 • Legyen egy kétnyelvű kitöltött adás-vételi szerződésed, ha nincs szerződés,  csak számla akkor javasolt a fordítás elvégeztetése, ez megyénként, Hatóságonként változó, van ahol csak az Országos Fordító Iroda általi fordítást fogadják el, de van ahol elfogadják más fordító irodák fordítását is. Kétnyelvű adás-vételi szerződést weboldalunkon a „nyomtatványok” fül alatt is le tudsz tölteni.
 • Ha minden okmány a rendelkezésre áll következő teendőd: a területileg illetékes Közlekedési Hatóságnál bejelentkezel honosítási eljárásra (ha van érvényes műszaki az autón), vagy honosítás+időszakos műszaki vizsga eljárásra (ha még érvényes a műszaki, de mondjuk 1 hónap múlva lejár), vagy egyedi forgalomba helyezés + időszakos műszaki vizsgálat eljárásra (ha nincs érvényes műszaki az autón). Itt kapsz egy időpontot mikor elviheted a járművedet. Mindenképpen egyeztess a Hatósággal, hogy kérnek-e előzetes eredetiségvizsgálatot, ez is megyénként változó. A honosítás, forgalomba helyezés után egy Hatósági Határozat és Műszaki adatlapot állítanak ki.
 • Amint túl vagy a honosításon, forgalomba helyezésen, be kell jelentkezned a Nemzeti  Adó-,  és Vámhivatalba, ahol a regisztrációs adót fogod befizetni.
 • Következő teendőd az Okmányiroda vagy Kormányablakba történő bejelentkezés, mely előtt szükséges egy kötelező biztosítást kötnöd a gépjármű alvázszámára, illetve, ha még nem történt meg az eredetiségvizsgálat akkor azt is el kell végeztetni, ha ezek megtörténtek időpontra érkezel ide is. Itt fogod megkapni a magyarországi forgalmi engedélyt, törzskönyvet és rendszámot.
 • Arra mindenképp készülj fel, hogy a jelen helyzetben nagyon megnőtt a várakozási idő Magyarországon a honosítási, illetve forgalomba helyezési eljárás során. Megyénként ez is változó, általában 1 és 1,5 hónap lehet.

Ha mégis úgy döntöttél, hogy nem egyedül kezdesz neki ennek a folyamatnak,  keresd Partnereinket, akik teljes körű ügyintézéssel állnak rendelkezésedre: https://villam-muszaki-vizsga.hu/#kereses

Sikeres honosítást kívánunk!

Kép forrása: pexels.hu

Írd meg nekünk, ha elégedett vagy ezzel a partnerrel!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • 2021-02-20
  Mészáros Imre

  Segítőkészek.

  • 2021-02-20
   Dian Aranka

   Kedves Imre!
   Köszönjük szépen!
   Üdvözlettel: Aranka

Hol tudunk biztosítani műszaki vizsgát?
Csak válassz a települést vagy egy budapesti kerültet, ahol műszaki vagy eredetiségi vizsgát szeretnél és már mutatjuk is legkorrektebb partnereket

Segíthetünk? +36 70 420 9224