Műszaki Vizsga 2014

Ha autónk van, nem elhanyagolható tényező a műszaki vizsga. 2014-ben fog lejárni az autód műszaki érvényessége? Akkor olvass most figyelmesen, mert ezt a cikket Neked írtuk!

A műszaki vizsga ára kapcsán már számos kósza hír terjedt el az interneten, miszerint jelentős drágulás várható, sőt egyesek már kommunikálják is a drágulást – pedig még közelében sem vagyunk a műszaki vizsga árát érintő jogszabály elfogadásának. Született ugyanis egy törvénymódosító javaslat, miszerint a műszaki vizsga hatósági árát emeljék fel együttesen, országszerte 16.290 forintról 22.000 forintra. Egy biztos, a műszaki vizsga ára 2014 -ben nem lesz olcsóbb, de hogy a drágulás meg fog-e történni 2014 -ben arról egyelőre nem lehet biztosat állítani. Egyet ígérhetünk: Ha elfogadják a javaslatot 2014-ben mi leszünk az elsők, akiktől megtudod!

Műszaki vizsga 2014

Műszaki vizsga 2014 – Milyen változások várhatóak?

Nézzük, milyen változások várhatóak 2014-ben a műszaki vizsga érvényességét illetően!

Az árváltozáshoz hasonlóan, itt is szárnyra kapott pár kósza hír, miszerint évente kell majd műszaki vizsgáztatni a 4 évnél idősebb autókat. Szerencsére ezt a javaslatot eltörölték, így 2014-ben sem várható változtatás a műszaki vizsga érvényességet illetően. Vagyis az új autók műszaki érvényessége 4 évig, a 4 évnél idősebb autók érvényessége 2 évig tart.

Lesznek-e változtatások a műszaki vizsga menete kapcsán?

Jelenleg egy műszaki vizsga optimális esetben időpont egyeztetéssel kezdődik. A helyszínen megtörténik egy átvizsgálás és, ha minden rendben közvetlenül utána megtörténik a tényleges műszaki vizsga a műszaki vizsgasoron. Körülbelül 1-1,5 óra után távozhatunk is a vizsga sorról a frissen műszaki vizsgázott autónkkal, mely műszaki érvényessége 2 évig érvényes. 2014-ben is hasonlóan járhatunk el, ha közeleg műszaki érvényességünk lejárata, sőt akár 30 nappal is előrébb hozhatjuk a vizsgánk időpontját, mégsem veszítünk annak érvényességi idejéből.

műszaki_vizsga_kereső_gomb

További kérdésed lenne? Tedd fel bátran, itt a cikk alatt, hogy válaszolhassunk rá!

Szeretnéd, hogy soron kívül értesítsünk, ha új bejegyzést írtunk?

Kérlek, add meg adataid és elküldjük Neked ajándékba ezt is: “Gyakori kérdések és válaszok a vizsgáztatásról”

53 hozzászólás a(z) “Műszaki vizsga 2014 – ára, menete, érvényessége” bejegyzéshez

 1. a műszaki vizsga dijja személy autora mennyibe kerül? Siófokon hol tudnám a leg olcsobban levizsgáztatni 1996-os SUZUKI SWIFT 1.3 GLX tipusú személy automat? köszönöm

  • Kedves Tünde!

   A műszaki vizsga ára, műszaki vizsga bázisonként változó. A minimum ár 16.290 Ft. Sajnos siófokon még nincsen műszaki vizsga bázis partnerünk, így nem tudok Neked ajánlani vizsgabázist.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

  • Kérdezni szeretném?
   vásároltam kölcsön adásival 1 személy gépkocsit,és most jár le a műszaki, le tudom e én vizsgáztatni?

   • Kedves Ferenc!

    Műszaki vizsgáztatni az a személy tud, akinek a neve szerepel a forgalmiban, mint üzembentartó vagy tulajdonos, vagy akinek ez a személy meghatalmazást ír.

    Üdvözlettel:
    Török Judit

     • Kedves Árpád!

      Valóban nem,de nem is írtam ilyet:)

      Meghatalmazással bárki vizsgára viheti az autót, annyi a lényeg, hogy vagy a tulajdonos vagy az üzembentartó írja a meghatalmazást.

      De sok esetben nem maradnak ott a vizsgára vivő személyek az állomáson, csak ott hagyják az autót. Nem szükséges a helyszínen maradni a vizsga idejére.

      Üdvözlettel:
      Török Judit

 2. Üdvözletem!
  Dunaharasztiban megoldható-e a műszaki vizsgáztatás és amennyiben igen mennyibe kerül Önöknél.

  Üdvözlettel,
  Oroszi Szilárd

 3. Üdvözlet, azt szeretném kérdezni, hogy ha külföldi hosszabb tartózkodás alatt időközben lejárt a műszaki vizsga, akkor kell-e valamilyen külön engedélyt kérnem, ahhoz hogy hazajuthassak az autóval?
  Köszönettel Dienes Ákos

 4. Hello!
  Azt szeretném kérdezni, hogy ha akarok venni egy 1992-es zastava-t, aminek ebben a hónapban fog lejárni a műszakija (2014, március) akkor kap-e még műszakit? Hallottam olyat, hogy azok az autók amiben nincs katalizátor, azok 2014től már nem kaphatnak műszaki érvényességet.

  • Kedves József!

   Nem tudok ilyen szigorítás bevezetéséről. Azért a félretájékoztatás elkerülése végett javaslom keresd fel a Nemzeti Közlekedési Hatóságot is, ők biztosan tudnak válaszolni kérdésedre.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 5. Finnországból behozott 9 személyes Volkswagen Transporter amin még március 31.-ig műszaki van s Finnországból saját lábán jött el.
  Itt Magyarországon Veszprémben a KPM-es viszgán azért megbukott mert
  a hátsó ülések szembe vannak egymással(ő szerintük nincsenek szabványhelyen) ezért nem adtak műszaki vizsgát, minden más megfelelt. Hozzáteszem, hogy ez a
  kisbusz, ott kint iskolabuszként üzemelt, egészen Novemberig. Kérdezem én, hogy
  az Uniós tagállamoknál nem ugyanaz-e a követelmény? Mert 2500 km-ren keresztül megfelelt ez az autó mire ideért. Közben nem is egy rendőr igazoltatta Magyarországon belül is. S.O.S segítséget, választ várok. Köszönöm előre is.

  • Kedves Rekics!

   Nem, sajnos nem azonosak a műszaki vizsga követelmények Európai Unión belül.

   Ha Magyarországon szeretnék forgalomba helyezni a járművet, akkor a KPM vizsga szerint kell eljárniuk. Vagyis átalakíttatni a járművet, és az átalakításokról szóló műbizonylattal kell elmenni egy újabb KPM vizsgára, hogy megkezdődhessem a Magyar forgalomba helyezés.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 6. Üdvözlet, egy kérdésem lenne: feleségem barátnője férjének a nevén van egy autó, aki sajnos fél éve elhunyt. A hölgy most akarja műszaki vizsgáztatni a kocsit de azt az információt kapta, hogy a Halotti anyakönyvi kivonat nem elegendő az ügyintézéshez. A hagyatéki tárgyalás viszont még nem volt meg…mi a teendő, milyen megoldást javasolnak?
  Köszönöm a választ.

  • Kedves István!

   Amennyiben nem szerepel a vizsgáztatni kívánó személy neve a forgalmiban, mint tulajdonos vagy üzembentartó, sajnos meg kell várni a hagyatéki tárgyalást.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 7. Üdvözlöm!
  Érdeklődni szeretnék, hogy vettem az interneten egy “tuning” lámpát, és minden jel benne van (E jelre gondolok meg az összes többire ami szükséges) ezzel átmegy a műszaki vizsgán az autó? Mert mindenhol mást mondanak, és az a baj hogy eddig 3ból 2, nemet mondott!
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves István!

   Amennyiben típus azonos az alkatrész, akkor a beszerelésről kapott műbizonylattal kell elmenni KPM vizsgára, ahol bejegyzik a forgalmiban a változást a műszaki vizsga után.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 8. Üdvözlöm!
  Nekem olyan kérdésem lenne ha motort szeretnék cserélni az autómban az mivel jár. De az új motor amit beleszeretnék szerelni annak nem találjuk a motorszámát ez elvileg németből lett behozva, hogy ez baj vagy sem. Válaszát várom előre is köszönöm.
  Üdvözlettel.: Szabó Ádám

  • Kedves Ádám!

   Csak típus azonos motort lehet beszerelni a járműbe, és csak olyan helyen lehet beszereltetni, ahol az átalakításról adnak műbizonylatot. Ezzel a bizonylattal kell elmenni a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz KPM vizsgára.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 9. Üdv!
  1994-es 1,3-as 5 ajtós swiftem van, nyár elején esedékes a műszakija. Sajnos a környezetvédelmi besorolása piros matricás, jóllehet katalizátoros. Valahol olvastam, hogy anno tévesen lettek bizonyos tipusok besorolva. Van-e lehetőségem kék matricássá átsoroltatni, és ehhez mi szükséges, illetve milyen költségvonzata van?
  Üdvözlettel:
  Gyémánt László

 10. Kedves Judit!
  Köszönöm szépen a gyors választ, de a cikkből nem derült ki, és választ sem kaptam rá. hogy a jelenlegi piros matricásból milyen módon és költségen van esetleg lehetőség kék matricásba kerülni, hogy adott esetben ne érintsen a szmogriadó.
  Üdv: Gyémánt László

  • Kedves László!

   Csak akkor kerülhet át az adott kategóriába, ha megfelel a követelményeknek a jármű. Ezt a műszaki vizsga során elvégzett környezetvédelmi besoroláskor állítják meg a műszaki vizsga bázison. Lehetőség van csak környezetvédelmi vizsgálatot is kérni az adott műszaki vizsga bázistól, ennek díját a műszaki vizsga bázis állítja meg.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 11. Kedves Judit!

  A kérdésem az lenne, hogy külföldről behozott autónál mennyibe kerül a műszaki vizsga?Akármelyik műszaki állomás elvégezheti ezt a vizsgát vagy csak az NKH?
  Köszönöm a válaszát!

 12. Kedves Judit, érdeklődnék, hogy motorkerékpár esetén mennyi az aktuális vizsgadíj? Szakszervizben is elvégeztethető a vizsgáztatás (itthon, újonnan vásárolt 4 éves motorkerékpárról van szó), vagy csak műszaki állomáson?
  köszönettel:
  Szabó Attila

 13. Kedves Judit
  Azt szeretném kérdezni ha lejárt a műszaki vizsga az autómon és csak egy hónap múlva tudom levizsgáztatni vannak e hátrányai pl: drágább vizsga díj ,vagy forgalomból kiveszik e?
  Válaszát előre is köszönöm

 14. Azt szeretném kérdezni,hogy a vizsga előtti átvizsgálás ugye ingyenes.De ha valamit szerelni kell az autón akkor azt szereltethetem mással is,vagy ahhoz hogy ingyenes maradjon az átvizsgálás,az önök szervizében kell ezt megoldani?Köszönöm.

  • Kedves Attila!

   Természetesen ott javíttathatsz ahol akarsz, és ha javítás után visszahozod a járművet vizsgára, általában az elővizsga díját levonják a vizsga díjból. De van ahol alapból ingyenes az átvizsgálás. Attól függ melyik partnerünknél szeretnél vizsgáztatni.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 15. Kedves Judit.
  Érdeklődni szeretnek, hogy a Paragi sport kipufogóval le lehet e vizsgáztatni a gépjárművet, valamint a hozzá kiadott műbizonylatot hol lehet megnézni, hogy valóban érvényes.
  Köszönöm a segítségét:
  Tibor

  • Kedves Tibor!

   Ha a sportkipufogóról van tanúsítvány, akkor nem lesz gond a vizsgán.

   A műbizonylat valósságát illetően…én felkeresnék egy Nemzeti Közlekedési Hatóságot.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 16. Kedves Judit?

  Azt szeretném kérdezni, hogy vizsgáztatáskor csak a műszaki állapot számít-e, vagy karosszéria problémák miatt is előfordulhat olyan, hogy nem engednek át egy autót? (30 éves)
  Valamint azt, hogy ha most nincs pénzem a vizsgára kell-e valami büntetést fizetni ha csúszok pár hetet esetleg 1-2 hónapot a vizsgával?

  Előre is köszönöm a választ!

  • Kedves BTD!

   A rozsdásodás jelenthet problémát,de ehhez látni kell az autót. Nálunk minden műszaki vizsga bázis partnerünk végez úgynevezett elővizsgát, ahol megnézik, hogy lehet-e gond a vizsgán. Így látatlanban nehéz megállapítani, hogy sikeres lenne-e a vizsga.

   Bírság nem jár, ha lejár a műszaki vizsga, a szállítást kell megoldani. Lehet kérni az okmányirodától útvonalengedélyt.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 17. Tisztelt Cím!

  A fenti mondatot olvastam: “az új autók műszaki érvényessége 4 évig, a 4 évnél idősebb autók érvényessége 2 évig tart.”
  A mondat értelmezésével összefüggésben az lenne a kérdésem,hogy ha egy 2014.02.02.-án újonnan (hivatalos magyarországi márkakereskedőtől vásárolt) forgalomba helyezett személygépkocsi műszaki vizsga érvényessége 2018.02.02.-ig tartt, akkor 2014 decemebrében gyári vonóhorog felészerelés miatti új műszaki vizsga esetén mennyi időre kap az autó műszaki érvényességet?

  Üdvözlettel:
  Dr. Komáromy Csaba

  • Kedves Csaba!

   Amennyiben a 4 éven belül történik egy vizsga, például az említett vonóhorog felszerelése kapcsán, akkor az érvényességi idő marad a 4 év. Ha kevesebb, mint 2 év van belőle, akkor pedig újabb két évet kap a jármű.

   Tehát mindig hosszabbítják az érvényességet ilyen esetben, hogy az ügyfél a legjobban járjon, ne kopjon az érvényességi ideje.

   A fent leírt esetben, marad a 2018.02.02.-ig tartott érvényességi idő.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 18. Kedves Judit !
  2006 -os W Golf, gyári CNG/Benzin üzemű gépkocsira menyibe kerül 2 éves műszaki vizsga, és kell e valamilyen külön (engedély, bizonylat …) a gáztartályra, ha a CNG gyári az autóban.
  Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel Tibor !

 19. Hello.

  Arról érdeklődnék hogy most tetettem vonóhorgot az autómra (új bosal horog) de a gyártó nem adott műbizonylatot a horogról. Indoka az hogy mivel rajta van az E-betű a kis adattáblán ami horgon van így már nem kell a műszakihoz műbizonylat. Igaz ez? Elvileg (állítsuk szerint) 2014 májusa óta nem kell mubizonylat az E-jelzéssel ellátott alkatrészekre.
  Köszönöm

 20. Kedves Judit!
  Vásároltam egy kereskedőnél egy Németországból behozott autót. Mikor az autót átvettem csak egy év műszaki volt rajt. Ennek mi lehet az oka?
  Köszönettel

  • Kedves Péter!

   Mikor behozták az autót, érvényesítették a külföldi hátralévő műszaki érvényességi időt. A következő műszaki vizsgán már 2 év műszaki érvényességet fognak adni.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 21. Kedves Judit!

  Külföldről behozott autó esetén ha már megtörtént a műszaki vizsga, és az autó sikeresen átment de a forgalomba helyezése félbeszakadt, abban az esetben a műszaki vizsga érvényessége ugyan úgy két év, vagy bárminemű időkorlát szabja meg, hogy az autót mennyi időn belül kell forgalomba helyezni? Azt az információt kaptam, hogy ebben az esetben az érvényes műszaki vizsga 60 napig érvényes. Lehetséges ez?
  Válaszát előre köszönöm

  • Kedves Dorina!

   Ilyen esetben műszaki adatlapot állítanak ki. Ennek a műszaki adatlapnak az érvényességi ideje fél év. Amennyiben a műszaki vizsgát követő fél éven belül nem történik meg a forgalomba helyezés, meg kell ismételni a műszaki vizsgát.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>