Műszaki Vizsga 2014

Ha autónk van, nem elhanyagolható tényező a műszaki vizsga. 2014-ben fog lejárni az autód műszaki érvényessége? Akkor olvass most figyelmesen, mert ezt a cikket Neked írtuk!

A műszaki vizsga ára kapcsán már számos kósza hír terjedt el az interneten, miszerint jelentős drágulás várható, sőt egyesek már kommunikálják is a drágulást – pedig még közelében sem vagyunk a műszaki vizsga árát érintő jogszabály elfogadásának. Született ugyanis egy törvénymódosító javaslat, miszerint a műszaki vizsga hatósági árát emeljék fel együttesen, országszerte 16.290 forintról 22.000 forintra. Egy biztos, a műszaki vizsga ára 2014 -ben nem lesz olcsóbb, de hogy a drágulás meg fog-e történni 2014 -ben arról egyelőre nem lehet biztosat állítani. Egyet ígérhetünk: Ha elfogadják a javaslatot 2014-ben mi leszünk az elsők, akiktől megtudod!

Műszaki vizsga 2014

Műszaki vizsga 2014 – Milyen változások várhatóak?

Nézzük, milyen változások várhatóak 2014-ben a műszaki vizsga érvényességét illetően!

Az árváltozáshoz hasonlóan, itt is szárnyra kapott pár kósza hír, miszerint évente kell majd műszaki vizsgáztatni a 4 évnél idősebb autókat. Szerencsére ezt a javaslatot eltörölték, így 2014-ben sem várható változtatás a műszaki vizsga érvényességet illetően. Vagyis az új autók műszaki érvényessége 4 évig, a 4 évnél idősebb autók érvényessége 2 évig tart.

Lesznek-e változtatások a műszaki vizsga menete kapcsán?

Jelenleg egy műszaki vizsga optimális esetben időpont egyeztetéssel kezdődik. A helyszínen megtörténik egy átvizsgálás és, ha minden rendben közvetlenül utána megtörténik a tényleges műszaki vizsga a műszaki vizsgasoron. Körülbelül 1-1,5 óra után távozhatunk is a vizsga sorról a frissen műszaki vizsgázott autónkkal, mely műszaki érvényessége 2 évig érvényes. 2014-ben is hasonlóan járhatunk el, ha közeleg műszaki érvényességünk lejárata, sőt akár 30 nappal is előrébb hozhatjuk a vizsgánk időpontját, mégsem veszítünk annak érvényességi idejéből.

műszaki_vizsga_kereső_gomb

További kérdésed lenne? Tedd fel bátran, itt a cikk alatt, hogy válaszolhassunk rá!

Szeretnéd, hogy soron kívül értesítsünk, ha új bejegyzést írtunk?

Kérlek, add meg adataid és elküldjük Neked ajándékba ezt is: “Gyakori kérdések és válaszok a vizsgáztatásról”

49 hozzászólás a(z) “Műszaki vizsga 2014 – ára, menete, érvényessége” bejegyzéshez

 1. a műszaki vizsga dijja személy autora mennyibe kerül? Siófokon hol tudnám a leg olcsobban levizsgáztatni 1996-os SUZUKI SWIFT 1.3 GLX tipusú személy automat? köszönöm

  • Kedves Tünde!

   A műszaki vizsga ára, műszaki vizsga bázisonként változó. A minimum ár 16.290 Ft. Sajnos siófokon még nincsen műszaki vizsga bázis partnerünk, így nem tudok Neked ajánlani vizsgabázist.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

  • Kérdezni szeretném?
   vásároltam kölcsön adásival 1 személy gépkocsit,és most jár le a műszaki, le tudom e én vizsgáztatni?

   • Kedves Ferenc!

    Műszaki vizsgáztatni az a személy tud, akinek a neve szerepel a forgalmiban, mint üzembentartó vagy tulajdonos, vagy akinek ez a személy meghatalmazást ír.

    Üdvözlettel:
    Török Judit

     • Kedves Árpád!

      Valóban nem,de nem is írtam ilyet:)

      Meghatalmazással bárki vizsgára viheti az autót, annyi a lényeg, hogy vagy a tulajdonos vagy az üzembentartó írja a meghatalmazást.

      De sok esetben nem maradnak ott a vizsgára vivő személyek az állomáson, csak ott hagyják az autót. Nem szükséges a helyszínen maradni a vizsga idejére.

      Üdvözlettel:
      Török Judit

 2. Üdvözletem!
  Dunaharasztiban megoldható-e a műszaki vizsgáztatás és amennyiben igen mennyibe kerül Önöknél.

  Üdvözlettel,
  Oroszi Szilárd

 3. Üdvözlet, azt szeretném kérdezni, hogy ha külföldi hosszabb tartózkodás alatt időközben lejárt a műszaki vizsga, akkor kell-e valamilyen külön engedélyt kérnem, ahhoz hogy hazajuthassak az autóval?
  Köszönettel Dienes Ákos

 4. Hello!
  Azt szeretném kérdezni, hogy ha akarok venni egy 1992-es zastava-t, aminek ebben a hónapban fog lejárni a műszakija (2014, március) akkor kap-e még műszakit? Hallottam olyat, hogy azok az autók amiben nincs katalizátor, azok 2014től már nem kaphatnak műszaki érvényességet.

  • Kedves József!

   Nem tudok ilyen szigorítás bevezetéséről. Azért a félretájékoztatás elkerülése végett javaslom keresd fel a Nemzeti Közlekedési Hatóságot is, ők biztosan tudnak válaszolni kérdésedre.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 5. Finnországból behozott 9 személyes Volkswagen Transporter amin még március 31.-ig műszaki van s Finnországból saját lábán jött el.
  Itt Magyarországon Veszprémben a KPM-es viszgán azért megbukott mert
  a hátsó ülések szembe vannak egymással(ő szerintük nincsenek szabványhelyen) ezért nem adtak műszaki vizsgát, minden más megfelelt. Hozzáteszem, hogy ez a
  kisbusz, ott kint iskolabuszként üzemelt, egészen Novemberig. Kérdezem én, hogy
  az Uniós tagállamoknál nem ugyanaz-e a követelmény? Mert 2500 km-ren keresztül megfelelt ez az autó mire ideért. Közben nem is egy rendőr igazoltatta Magyarországon belül is. S.O.S segítséget, választ várok. Köszönöm előre is.

  • Kedves Rekics!

   Nem, sajnos nem azonosak a műszaki vizsga követelmények Európai Unión belül.

   Ha Magyarországon szeretnék forgalomba helyezni a járművet, akkor a KPM vizsga szerint kell eljárniuk. Vagyis átalakíttatni a járművet, és az átalakításokról szóló műbizonylattal kell elmenni egy újabb KPM vizsgára, hogy megkezdődhessem a Magyar forgalomba helyezés.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 6. Üdvözlet, egy kérdésem lenne: feleségem barátnője férjének a nevén van egy autó, aki sajnos fél éve elhunyt. A hölgy most akarja műszaki vizsgáztatni a kocsit de azt az információt kapta, hogy a Halotti anyakönyvi kivonat nem elegendő az ügyintézéshez. A hagyatéki tárgyalás viszont még nem volt meg…mi a teendő, milyen megoldást javasolnak?
  Köszönöm a választ.

  • Kedves István!

   Amennyiben nem szerepel a vizsgáztatni kívánó személy neve a forgalmiban, mint tulajdonos vagy üzembentartó, sajnos meg kell várni a hagyatéki tárgyalást.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 7. Üdvözlöm!
  Érdeklődni szeretnék, hogy vettem az interneten egy “tuning” lámpát, és minden jel benne van (E jelre gondolok meg az összes többire ami szükséges) ezzel átmegy a műszaki vizsgán az autó? Mert mindenhol mást mondanak, és az a baj hogy eddig 3ból 2, nemet mondott!
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves István!

   Amennyiben típus azonos az alkatrész, akkor a beszerelésről kapott műbizonylattal kell elmenni KPM vizsgára, ahol bejegyzik a forgalmiban a változást a műszaki vizsga után.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 8. Üdvözlöm!
  Nekem olyan kérdésem lenne ha motort szeretnék cserélni az autómban az mivel jár. De az új motor amit beleszeretnék szerelni annak nem találjuk a motorszámát ez elvileg németből lett behozva, hogy ez baj vagy sem. Válaszát várom előre is köszönöm.
  Üdvözlettel.: Szabó Ádám

  • Kedves Ádám!

   Csak típus azonos motort lehet beszerelni a járműbe, és csak olyan helyen lehet beszereltetni, ahol az átalakításról adnak műbizonylatot. Ezzel a bizonylattal kell elmenni a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz KPM vizsgára.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 9. Üdv!
  1994-es 1,3-as 5 ajtós swiftem van, nyár elején esedékes a műszakija. Sajnos a környezetvédelmi besorolása piros matricás, jóllehet katalizátoros. Valahol olvastam, hogy anno tévesen lettek bizonyos tipusok besorolva. Van-e lehetőségem kék matricássá átsoroltatni, és ehhez mi szükséges, illetve milyen költségvonzata van?
  Üdvözlettel:
  Gyémánt László

 10. Kedves Judit!
  Köszönöm szépen a gyors választ, de a cikkből nem derült ki, és választ sem kaptam rá. hogy a jelenlegi piros matricásból milyen módon és költségen van esetleg lehetőség kék matricásba kerülni, hogy adott esetben ne érintsen a szmogriadó.
  Üdv: Gyémánt László

  • Kedves László!

   Csak akkor kerülhet át az adott kategóriába, ha megfelel a követelményeknek a jármű. Ezt a műszaki vizsga során elvégzett környezetvédelmi besoroláskor állítják meg a műszaki vizsga bázison. Lehetőség van csak környezetvédelmi vizsgálatot is kérni az adott műszaki vizsga bázistól, ennek díját a műszaki vizsga bázis állítja meg.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 11. Kedves Judit!

  A kérdésem az lenne, hogy külföldről behozott autónál mennyibe kerül a műszaki vizsga?Akármelyik műszaki állomás elvégezheti ezt a vizsgát vagy csak az NKH?
  Köszönöm a válaszát!

 12. Kedves Judit, érdeklődnék, hogy motorkerékpár esetén mennyi az aktuális vizsgadíj? Szakszervizben is elvégeztethető a vizsgáztatás (itthon, újonnan vásárolt 4 éves motorkerékpárról van szó), vagy csak műszaki állomáson?
  köszönettel:
  Szabó Attila

 13. Kedves Judit
  Azt szeretném kérdezni ha lejárt a műszaki vizsga az autómon és csak egy hónap múlva tudom levizsgáztatni vannak e hátrányai pl: drágább vizsga díj ,vagy forgalomból kiveszik e?
  Válaszát előre is köszönöm

 14. Azt szeretném kérdezni,hogy a vizsga előtti átvizsgálás ugye ingyenes.De ha valamit szerelni kell az autón akkor azt szereltethetem mással is,vagy ahhoz hogy ingyenes maradjon az átvizsgálás,az önök szervizében kell ezt megoldani?Köszönöm.

  • Kedves Attila!

   Természetesen ott javíttathatsz ahol akarsz, és ha javítás után visszahozod a járművet vizsgára, általában az elővizsga díját levonják a vizsga díjból. De van ahol alapból ingyenes az átvizsgálás. Attól függ melyik partnerünknél szeretnél vizsgáztatni.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 15. Kedves Judit.
  Érdeklődni szeretnek, hogy a Paragi sport kipufogóval le lehet e vizsgáztatni a gépjárművet, valamint a hozzá kiadott műbizonylatot hol lehet megnézni, hogy valóban érvényes.
  Köszönöm a segítségét:
  Tibor

  • Kedves Tibor!

   Ha a sportkipufogóról van tanúsítvány, akkor nem lesz gond a vizsgán.

   A műbizonylat valósságát illetően…én felkeresnék egy Nemzeti Közlekedési Hatóságot.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 16. Kedves Judit?

  Azt szeretném kérdezni, hogy vizsgáztatáskor csak a műszaki állapot számít-e, vagy karosszéria problémák miatt is előfordulhat olyan, hogy nem engednek át egy autót? (30 éves)
  Valamint azt, hogy ha most nincs pénzem a vizsgára kell-e valami büntetést fizetni ha csúszok pár hetet esetleg 1-2 hónapot a vizsgával?

  Előre is köszönöm a választ!

  • Kedves BTD!

   A rozsdásodás jelenthet problémát,de ehhez látni kell az autót. Nálunk minden műszaki vizsga bázis partnerünk végez úgynevezett elővizsgát, ahol megnézik, hogy lehet-e gond a vizsgán. Így látatlanban nehéz megállapítani, hogy sikeres lenne-e a vizsga.

   Bírság nem jár, ha lejár a műszaki vizsga, a szállítást kell megoldani. Lehet kérni az okmányirodától útvonalengedélyt.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 17. Tisztelt Cím!

  A fenti mondatot olvastam: “az új autók műszaki érvényessége 4 évig, a 4 évnél idősebb autók érvényessége 2 évig tart.”
  A mondat értelmezésével összefüggésben az lenne a kérdésem,hogy ha egy 2014.02.02.-án újonnan (hivatalos magyarországi márkakereskedőtől vásárolt) forgalomba helyezett személygépkocsi műszaki vizsga érvényessége 2018.02.02.-ig tartt, akkor 2014 decemebrében gyári vonóhorog felészerelés miatti új műszaki vizsga esetén mennyi időre kap az autó műszaki érvényességet?

  Üdvözlettel:
  Dr. Komáromy Csaba

  • Kedves Csaba!

   Amennyiben a 4 éven belül történik egy vizsga, például az említett vonóhorog felszerelése kapcsán, akkor az érvényességi idő marad a 4 év. Ha kevesebb, mint 2 év van belőle, akkor pedig újabb két évet kap a jármű.

   Tehát mindig hosszabbítják az érvényességet ilyen esetben, hogy az ügyfél a legjobban járjon, ne kopjon az érvényességi ideje.

   A fent leírt esetben, marad a 2018.02.02.-ig tartott érvényességi idő.

   Üdvözlettel:
   Török Judit

 18. Kedves Judit !
  2006 -os W Golf, gyári CNG/Benzin üzemű gépkocsira menyibe kerül 2 éves műszaki vizsga, és kell e valamilyen külön (engedély, bizonylat …) a gáztartályra, ha a CNG gyári az autóban.
  Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel Tibor !

 19. Hello.

  Arról érdeklődnék hogy most tetettem vonóhorgot az autómra (új bosal horog) de a gyártó nem adott műbizonylatot a horogról. Indoka az hogy mivel rajta van az E-betű a kis adattáblán ami horgon van így már nem kell a műszakihoz műbizonylat. Igaz ez? Elvileg (állítsuk szerint) 2014 májusa óta nem kell mubizonylat az E-jelzéssel ellátott alkatrészekre.
  Köszönöm

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>