lejart-muszaki-vizsga-villam-muszaki-vizsgaA legnagyobb körültekintés mellett is előfordulhat, hogy nem vesszük észre, ha lejár az autónk műszaki vizsgája. De mi a teendő ilyenkor? Mennyi időnk van ezt pótolni? Mi az az útvonal engedély? És milyen összegű bírságra számíthat az, aki lejárt műszakival vezet? A válaszokat megtalálod a cikkben!

30 nap

A 30 napos hosszabbítást sokan félreértik. Ez ugyanis nem azt jelenti, hogy a műszaki vizsga lejárta után 30 nappal meg lehet hosszabbítani. Ez a szabály nem a hosszabbításra, hanem az előre hozatalra vonatkozik, vagyis: ha a műszaki vizsga lejárata előtti 30 napon belül vizsgáztatod az autód, a 2 év érvényességi időt a forgalmidban szereplő dátumtól kezdődően fogják számítani.

Mennyit kell fizetni?

Ha valaki annak ellenére vezet, hogy lejárt az autó műszaki vizsgája, nagyságrendileg 20.000 Ft és 60.000 Ft közötti bírságra számíthat. Az összeg attól függ, mennyi ideje járt le a műszaki vizsga érvényessége.A bírság akkor a legmagasabb, ha az érvényesség már több,mint egy éve lejárt, ilyenkor a helyszíni bírság 30.000 Ft, a pénzbírság pedig 60.000 Ft. Ha az érvényesség több, mint hat hónapja járt le, a helyszínen 25.000 Ft-os egyébként pedig 50.000 Ft-os büntetésre számíthatunk. Ha több, mint 3 hónapja, de kevesebb mint fél éve járt le a műszaki vizsga érvényessége, ezek az összegek 20.000 illetve 40.000 Ft-ra módosulnak.

És 3 hónap alatt?

Ilyenkor kiemelt közlekedési szabálysértésről beszélünk, ezért a bírság esetén nem számolhatunk fix összeggel. A kiszabott büntetés nagysága az igazoltató rendőr döntésén múlik, ennek összege 5.000-től egészen 50.000 Ft-ig terjedhet.

Ha utólag vetted észre, hogy lejárt a műszaki…

Ne halogasd tovább, keresd meg a hozzád legközelebb lévő műszaki vizsga állomást és kérj időpontot minél hamarabb!
Használd az oldalunkon lévő keresőt itt.
A következő lépésként, útvonal engedélyt kell kérned az okmányirodában!

Mi az az útvonal engedély?

Az útvonalengedélyre azért lesz szükséged, hogy lejárt műszakival is elmehess a műszaki vizsga bázisra meghosszabbítani anélkül, hogy megbüntethetnének érte. Az útvonalengedélyért 3.500 Ft-ot kell fizetned az okmányirodában, és fontos tudni, hogy csak az autó tulajdonosa vagy meghatalmazottja igényelheti. Az ügyintézéshez szükséged lesz az autó eredeti forgalmijára és a kötelező biztosítás befizetését igazoló szelvényre.

Fizetni kell a hosszabbításért?

Többször kérdeztétek már tőlünk, hogy mennyibe kerül a műszaki vizsga érvényességének meghosszabbítása, ha már lejárt az érvényessége. A jó hír, hogy ez semmilyen plusz költséggel nem jár, mindössze arra kell figyelned, hogy ne közlekedj útvonal engedély nélkül.

Határeset…

Lejárt műszaki vizsga esetén nincs határeset… akár már a lejáratot követő percben, éjfél után megbüntethetnek érte. Ezért érdemes számon tartani a lejárat dátumát és inkább hamarabb elvégezni a megújítást.
Neked is lejárt a műszaki vizsgád, vagy kérdésed van a témával kapcsolatban? Írd meg itt hozzászólásban és szakértőnk válaszol!

Szeretnéd, hogy soron kívül értesítsünk, ha új bejegyzést írtunk?

Kérlek, add meg adataid és elküldjük Neked ajándékba ezt is: “Gyakori kérdések és válaszok a vizsgáztatásról”

34 hozzászólás a(z) “Lejárt a műszaki vizsga, mit csináljak?” bejegyzéshez

 1. “Segítségetek” szeretném kérni!
  Németországban élünk, de még magyar rendszámot autónk van, aminek sajnos áprilisban lejárt a műszakija. Nagy ismerettségünk nincs, hogy haza vitessük a kocsit, csak horror áron lett volna rá lehetőségünk, így bevállaltuk, hogy hazavisszük. A kérdésem, hogy ha esetleg Németországban, Ausztriában vagy akár Magyarországon ellenőrzés során ezt észre veszik mire lehet számítani? (Természtesen tisztában vagyunk vele, hogy a büntetés is horror áron lesz, ha…) Van rá esély, hogy nem is folytathatjuk tovább az utunkat? Válaszotokat előre is köszönöm!

 2. Tisztelt Bognár Béla,

  van egy osztrák papíros autóm lejárt műszakival, ami Magyarországon várja hogy legyen időm foglalkozni vele. A mozgatásához útvonalengedély kell ha jól értem, kaphat egyátalán engedélyt, ha nem magyar papíros? A cél a magyar rendszám lenne, ehhez ki kell jelentenem ausztiában? Ha kijelentem hogy lesz biztosítása? Jelenleg a másik kocsimmal közös (csere)rendszámot használ..
  kicsit távolabbi téma, de ha a saját autó honoításáról ill. menetéről 2 szót írna, végtelenül hálás lennék érte.
  Köszönettel:
  Andras

  • Kedves András!
   Útvonalengedélyt nem kaphat az autó,mert nincs magyar forgalmija.A biztosítást a honosítás folyamán a forgalomba helyezés előtt kell megkötni.Az osztrák biztosítás miatt nem érdemes aggódni mert műszaki vizsga nélkül az sem érvényes(szerintem).A honosítás menetéről honlapunkon olvashat.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 3. Tisztelt Bognár Béla!
  Szeretném a segítségét kérni! 2017 novemberében lejár az autóm műszaki vizsgája, viszont én külföldön élek, és csak 2018 áprilisában megyek haza . Lehetséges e hogy a biztosítási díjjak folyamatos fizetése mellett, útvonal engedéllyel 2018 áprilisban vigyem az autót műszaki vizsgára.
  Tisztelettel és köszönettel:
  Ágnes

 4. Tisztelt Bognár Béla!
  Szeretnénk eladni a 3,5 tonnás pótkocsinkat,9 éve lejárt a műszakija,forgalmi engedélye van,törzskönyve nincs még.Kötelező biztosítása folyamatosan fizetve van.Mi nem használjuk 9 éve,mert nincs rá szükség. Eladható így műszaki vizsga nélkül? Köszönöm válaszát.

 5. Tisztelt Bognár Béla!

  Ha a műszaki lejárata után 2 hétre kapok időpontot azzal a papírral használhatom még 2 hétig az autót?

 6. Tisztelt Bognár Béla!

  Le fog járni az autóm műszakija, de még a karosszériás és a fényező dolgozik rajta és ha készen lesznek, még össze is kell raknom, mielőtt elviszem vizsgára. Viszont a karosszériás és fényező másik városban lakik, mint ahol az alkatrészek vannak, hozzávetőlegesen 200km. Kérjek 2x útvonalengedélyt?

   • Tisztelt Bognár Béla!

    Le szerettem volna műszakiztatni az autót, mielőtt elvittem, karosszériáshoz és fényezőhöz, mondtam is a vizsgabázison, hogy mi a tervem, átvizsgálták és a karosszéria hibán túl még a hátsó fékcsöveket is repedezettnek találták. A fékcsöveket megvettem hozzá, de azt a fényezőnél nem tudom kicserélni, meg egy nap, kevés lenne arra, hogy érte megyek, összerakom és elviszem vizsgáztatni. Nem így terveztem, de nagyon keveset vagyok otthon és most minden összejött, az időpont pedig le volt előre egyeztetve a karosszériással és a fényezővel is, de mindenki csúszik a megbeszéltekhez képes.
    Illetve, ha esetleg olyan dolgok, mint ajtókárpit nincs visszatéve, az befolyásolja a vizsga kimenetelét, vagy elég, ha az ülések és a biztonsági öv a helyén van, az utasteret pedig később rakom össze?
    Üdvözlettel, Nagy Imre!

 7. Segítséget szeretnék kérni. Tegnapi nap lejárt a műszaki vizsga az autón. Leghamarabb a hét vége fele tudjuk megújítani. Az útvonalengedély kikérése mennyi időt vesz igénybe? És Debrecenben ezt hol tudjuk megoldani?
  Köszönöm ha segítenek!

 8. Tisztelt Bognár Béla!
  Olyan kérdésem lenne,hogy Angliában vásároltam Magyar papíros Magyar rendszámos autót,de a műszaki lejárt már! Erre az autóra tudok útvonal engedélyt kérni? Biztosítás van rajta! Tehát az a kérdés,hogy adásvételivel tudok-e útvonalengedélyt kérni? Vagy milyen lehetőségeim vannak?
  Előre is köszönöm!

  • Kedves Zoltán!
   Adásvételi szerződés bemutatásával is lehet útvonalengedélyt kérni.Az engedély csak belföldön,előre meghatározott útvonalon használható!
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 9. Szeretnėm megkėtdezni: Kaphatok e lejárt külföldi okmányokkal itthon útvonalengedėlyt?
  3 nap múlva vizsgázik az autó, nincs rendszáma de el kell jutnom a vizsgaállomásra!

   • 2017. 08. 14-én járt le szgk -m műszaki vizsgája, erre a napra lett beprogramozva új vonóhorog felszerelése és vizsgáztatása. Mivel egyre több országban nézik “rossz szemmel” a vonóhoroggal felszerelt autókat, azt kértem, hogy azt levehető fejjel szereljék. Mivel ilyen vonóhorog raktárkészleten nem volt, azt azonnal megrendelték. Autóm 08. 14 – 15 napokon a szerviz parkolójában parkoltattuk. 2017. 08. 16-án felszerelték a vonóhorgot, az autót levizsgáztatták, 2017. 08. 17-én az okmányirodában bemutattam a műszaki vizsgaállomás igazolását, megkaptam az új forgalmi engedélyt. 2017. 09. 22 – én ajánlott levelet és felszólítást kaptam (kitöltött csekkel) a helyi önkormányzat adócsoportjától és jegyzőjétől, fizessem be a teljes éves gépjárműadót. Hivatkoznak a Közig. és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának augusztus havi adatszolgáltatására, miszerint 2017. 08. 17-én lett autóm forgalomba helyezve. Személygépkocsim forgalomból kivonását én nem kezdeményeztem, biztosítások, adó teljes évre ki vannak (lettek) fizetve.
    Állásfoglalásukat előre is köszönöm.
    Üdvözlettel: Pintér András

    • Kedves András!
     Szerintem az Önkormányzat adóosztályán egyeztetni kell az Ön adó folyószámláját,és ott kiderül a hiba.Az is lehetséges hogy az okmányirodában tévesen vitték fel az adatokat.
     Üdvözlettel:Bognár Béla

 10. Tisztelt Cikkíró!
  Ha már lejárt a műszaki, de roncsként be szeretném _vontatni_ az átvevőhelyre, akkor is kell útvonalengedély? A 3. hivatal pattintott már le “nem tudommal”… (Rendőrség, KGH, Kormányhivatal)

  Kköszönettel: Ladányi Péter

  • Kedves Péter!
   Igen,a vontatott járműnek is rendelkeznie kell érvényes műszaki vizsgával vagy ideiglenes forgalomban tartási engedéllyel(útvonalengedély).
   Üdvözlettel:Bognár Béla

 11. Tisztelt Bognár Bèla!
  Lejárt a műszakim 2hete, és berepedt a szélvédőm, ami 250000 ft- ba kerülne. De már egy éve igy jarok vele. Egy reppenés van rajta, ami kb 60 cm. Ezzel le lehet műszakiztatni? Kérem mondja azt, h Igen!

 12. Tisztelt Bognár Úr!
  A vizsgaállomáson a hibás fékpad miatt nem tudták elvégezni a vizsgát. Az autóm műszaki érvényessége lejárt. Ebben az esetben hogyan tudok közlekedni?

  Köszönettel: Imre

 13. Tisztelt Bognár Úr! Azt szeretném meg kérdezni, hogy nekem lejárt a műszaki 3 napja, és az autó Magyarországon van. A kötelezője fizetve van és minden rendbe az autómmal. Csak a műszaki járt le. Viszont én csak 2 hónap múlva fogok haza menni és akkor akarok útvonal engedélyt kérni és el vinni műszaki-vizsgára.
  Kérdésem: ez idő alatt kivonhatják a forgalomból? vagy nem kell aggódnom ez miatt? Mivel biztosítást mindent fizettek az autóra. Szóval beleférek még a két hónap csúszásba vagy nem. Köszönöm válaszát előre is.

 14. Üdv!
  Abban szeretnék segítséget kérni,hogy Német.o-ban élek és van itt egy német rendszámos autóm aminek 10. hóban lejárt a műszakija én pedig mennék haza 12. hóban vele Magyarországra (és ott honosítva lenne.) A kérdés az lenne, hogy ha ezzel esetleg megfognak a határon akkor mire számíthatok?
  Köszönöm!

  • Kedves Ádám!

   Két hónapja lejárt forgalmi esetén 50000 Ft-ig terjedhet a bírság összege.Lejárt műszakival a honosítás során 8000 Ft helyett 39000 Ft-ot kell fizetni az NKH-nál. Szerintem érdemes kint levizsgáztatni az autót.
   Üdvözlettel:Bognár Béla

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>